Įkraunama...
Įkraunama...

Daržo, šiltnamio mulčiavimas

QUOTE(Vessta @ 2011 07 10, 23:08)
Mulciuoju darza 3 metus, darbo zymiai sumazejo, bet ka daryt su sliuzais. Vakar is 1,5 kv. metro, surinkau 0,5l sliuzu. O ju visam darze net tirsra. Grauzia jau viska is eiles, net ir svogunu laiskus, krapus verysad.gif Isrinkt ju be sansu, dilgelem uzmulciavau, vaiksto jie be vargo po jas, nuoduku prideliojau, slaiuzioja ir po juos, nors raso ant ju, kad atbaido. Vienam zurnale radau, kad jei darze moliusku antpludis, purksti gelezies fosfatu. Gal kas bandet? Nieko issamiau nera parasyta, nei kada purkst, ar mulca nugrebt, kazin kaip visos darzoves gyvuotu po to purskimo g.gif Bijau, kad iki rudens liks tik stagarai is visko unsure.gif

4u.gif 4u.gif užuojauta.. aš ir jau nuo pat pavasario vis guodžiausi dėl jų, nemažai jos man pridirbo ph34r.gif .. tai aš, kaip ir rašiau - tai, ko labiausiai gaila ir labiausiai griaužė jos - nuėmiau mulčą ir aptvėriau politileno "šiltnamiuku" - vaizdas prastas, nepatogu ir dėl laistymo ir dėl ravėjimo, jei lygint su mulčiuotom daržo vietom, bet - šliužų ten nėra cool.gif . Susodinau ten paprikas, salotas gležnesnes, pekino kopūstus. Viso kito jos taip nemėgsta - pvz. ropių lapus jos griaužia, tik kol ropės mažos, vėliau jie jom "apkarsta" laugh.gif , agurku, pomidorų, burokų, pupų, morkų, bulvių jos man neliečia - rolleyes.gif kas čia dar .., hm, o kitka -nė nežinau, kažkaip apsiraminau aš dėl jų, nors jų kiekiai... po mulču, nešienautose vietose doh.gif doh.gif mažos, slidžios , lipnios.. bash.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Otaip: 11 liepos 2011 - 06:19
kitais metais tikriausiai teks daryt pertrauka su mulciavimu, nes kitaip neisnaikinsiu ju verysad.gif kol kas pas mane tik morkos neliestos, o burokeliu ir pupeliu lapai vien skyles. Prisirinkau 10 rupuziu, gal nors kiek suvalgys ju g.gif
Atsakyti
QUOTE(Otaip @ 2011 07 11, 07:18)
. Viso kito jos taip nemėgsta - pvz. ropių lapus jos griaužia, tik kol ropės mažos, vėliau jie jom "apkarsta"  laugh.gif , agurku, pomidorų, burokų, pupų, morkų, bulvių jos man neliečia -  rolleyes.gif  kas čia dar .., hm, o kitka -nė nežinau, kažkaip apsiraminau aš dėl jų, nors jų kiekiai... po mulču, nešienautose vietose  doh.gif  doh.gif  mažos, slidžios , lipnios..  bash.gif

QUOTE(Vessta @ 2011 07 11, 10:18)
kitais metais tikriausiai teks daryt pertrauka su mulciavimu, nes kitaip neisnaikinsiu ju verysad.gif kol kas pas mane tik morkos neliestos, o burokeliu ir pupeliu lapai vien skyles. Prisirinkau 10 rupuziu, gal nors kiek suvalgys ju g.gif

aš vakar juos jau ir nuo bulvių viršutinių lapų rinkau doh.gif gerai, kad pas mane tik rūtų darželis, kaip kad MB sako... jei būtų didesni plotai, nežinau ką reiktų daryt... bulvių kaloradas nepuola, tai šliužiukai savo ima...
ir dar, puola pelėnai mano rūtų darželį - vakar radau skylę vienoj lysvėj (ligi tol tik pievoj skylės buvo...), svogūnų šaknys ore pakibusios, bandžiau vandenį pilti - griovys didžiausias, o vanduo išbėgo kitos lysvės gale... jaučiu urvai ten didžiausi, giliausi padaryti doh.gif , palikau katę atostogaut, gal kiek apmažins jų populiaciją... užvakar atnešė man pelytę pasirodyt, kad pagirčiau bigsmile.gif

Papildyta:
QUOTE(cezi @ 2011 07 10, 23:18)
pas mane tai amarai siaučia, niekaip rodos negaunu, net ant piktžolių jų apstu  verysad.gif  o chemijos nenoriu. Nu bet ačiū dievui turiu ir daug pagalbininkių - boružėlių, jei ne jos matyt visai amen būtų bigsmile.gif

dar pabandyk papurkšt druskos tirpalu, man lyg padėjo ax.gif o dar žmonės purškia pomidorų lapu arba svogūnų/česnakų lukštų raugu
Atsakyti
tingejau visa priesistore skaityti, gal jau kas rase, tai netyciom pasikartosiu, bet prasau nepykti :
mano kaiminka nuo sraigiu tokiu tamsiai pilku ir juodu ne per dideliausiu atrado gera buda. Druskos tirpalu palaistyti pacias sraiges, o ne zeme, tik nepaklausiau kokios koncentracijos. Isputus akis klausiau kaip augalai i tai reaguoja - sake net pagrazejo smile.gif)), o sraigiotes visos "kojom" i virsu. Galima pabandyti.
o pries sliuzus tai girdejau (irgi nebandziau) i trilitriaka ipilti alaus ir ikasti i zeme su lig kakleliu, kad sliuzas prie saldumyno lisdamas ikristu ir pasigertu smile.gif)) (o tada jau dainuodamas islys ir uzkandos eis ieskoti smile.gif )))
Atsakyti
Aha čia kaip kiškiui ant uodegos druskos užpilti lotuliukas.gif Tai gal galim ne koncentratą, o sausą tiesiai ant sraigių? Bet čia gal jau žiauru blink.gif
Atsakyti
kaimyne sake ir druskos bande, irgi padejo, bet kazkodel pasiliko prie tirpali, gal greiciau suveike jai ir greiciau rezultatus pamate.
Atsakyti
QUOTE(Ex @ 2011 07 09, 13:53)
Atsiprašau, skaitau, skaitau... įsiterpsiu.. Kuo tu negali atsidžiaugt? Kad nelaistai? Ar derlium? Patys augalai labai aukšti, ištysę, bet derlius pagal tokį ūgį... nu nematau aš jo, stiebai beveik pliki....nėr maisto medžiagų, kad tavo derlius normaliai augtų. Tokiu laiku jau nokti turi pomidorai, o jų čia dar praktiškai nėra unsure.gif
Nu neįsižeisk, bet ne viskas gudru tam "protingam darže".. reiktų atsirinkt smile.gif

Hmm na jo, pernai laistem kasdiena siltnamy, o derliaus nebuvo, tik lapai visi pageltonavo, pomidoru praktiskai nebuvo, o dabar nelaistau ir auga, ir sakyciau nemazai tu pomidoru ir po savaitgalio gryzus ziuriu jau noksta, na tai kad ishtyse tokie tas man irgi nelabai patiko, bet nieko padaryt negaliu, gal reikes kitamet komposto prikrauti priesh sodinant, nes chemija tresht nezadu...gal kitamet ir zeme bus derlingesne po shiu metu perpuvusio mulcho. O lauke tuo paciu principu sodinti pomidorai aisku visai kitokie, trumpi kresni krumeliai, ir daug pomidoriuku sukrove, manau kad siltnamyje jie taip i ugi auga nes karsta labai g.gif shaip apatinius lapus specialiai nuskabiau. Apskritai "sodininke" esu tik 2us metus, taip kad man dar truksta praktikos aplamai augalu auginime, bet eksperimentu tvarka manau atrasiu geriausia buda smile.gif Bet akivaizdu kad mulchas labai naudingas dalykas, nes galiu palyginti su pernai metais "iprastiniu" sodinimu.
Atsakyti
Jei pomidorų šaknys eina tik gilyn ir visiškai nelaistomi,tai mulčius neturiu jokios įtakos pomidorams. Mulčius turi būti apačioje drėgnas,o tam reikia bent kartais sulaistyti. Jeigu po juo sausa,vadinasi nevyksta joks procesas,nėra jokių reikalingų bakterijų. Beje,mulčiaus įtaka yra dirvožemio paviršiuje (ar bet viršutiniame sluosnyje),tad jeigu pomidorų šaknys labai giliai,jos nieko iš to mulčiaus negauna.

Aš suprantu,kad kiekviena mes skirtingai apie mulčiavimą galvojame,kad tų teorijų yra visokių. Bet kartasi turbūt reikia atsirinkti,kas tiesa,o kas ne. Kažkada kažkuri rašė,kad tas pats Kordiumovas dabar jau kiek kitaip teigia kai kuriuos dalykus,negu kažkada rašė knygoje.

Na,bet svarbiausia atrasti būdą,kuris duotų naudos ir tiktų kiekvienam asmeniškai 4u.gif
Atsakyti
Tikrai mulciavimas geras dalykas, as pirmus metus mulciuoju siltnami tai nepalyginsi kai be mulciavimo budavo ir dregme ilgiau laikosi ir neravejau ne karto tik tarplysvius, gaila kad mazai zolytes turim tai gelynam neuztenka. Man visai graziai atrodo mulciuota zolyte 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(apzeldintoja diplomante @ 2011 07 11, 10:25)
tingejau visa priesistore skaityti, gal jau kas rase, tai netyciom pasikartosiu, bet prasau nepykti :
mano kaiminka nuo sraigiu tokiu tamsiai pilku ir juodu ne per dideliausiu atrado gera buda. Druskos tirpalu palaistyti pacias sraiges, o ne zeme, tik nepaklausiau kokios koncentracijos. Isputus akis klausiau kaip augalai i tai reaguoja - sake net pagrazejo smile.gif)), o sraigiotes visos "kojom" i virsu. Galima pabandyti.
o pries sliuzus tai girdejau (irgi nebandziau) i trilitriaka ipilti alaus ir ikasti i zeme su lig kakleliu, kad sliuzas prie saldumyno lisdamas ikristu ir pasigertu smile.gif)) (o tada jau dainuodamas islys ir uzkandos eis ieskoti smile.gif )))

jeigu galit paklauskit kokiu santykiu ta tirpaliuka daro blush2.gif isbandyciau dar viena ekologiska kova su sitais parazitais unsure.gif tik jie velai vakare buna ant lapu, tai taip suprantu reikia tiesiai ant augalu pilt, kad jiems kliutu? o alus nei velnio nepadeda, kiek as juos viliojau, nei vienas neina i ta alu, o aplink, ant augalu kolonijos doh.gif
Atsakyti
Siulau pabandyt isigyt bent keleta tokiu.
user posted image
Sluoja sliuzus ir sraiges su pasigardziavimu. Gal kazkiek patapens ir augalus, bet , sake, nesidomi zaluma. Svarbu butu sraigiu ir sliuzu. Iki savaitgalio turesiu pati. Nes net ant langu sodyboj prilipe doh.gif
Mesos is ju nekas, bet jei yra kur ziema laikyt, tai kiausiniu turesit. Ziema grudai ar kombinuoti pasarai, gal dar kokios varskes. Reikia dar pasiskaityti. Man svarbu gelbet soda nuo tu nenaudeliu

Patikslinu. Cia antys- Indijos begikes.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Kemira: 11 liepos 2011 - 13:00
QUOTE(Vessta @ 2011 07 11, 12:42)
jeigu galit paklauskit kokiu santykiu ta tirpaliuka daro blush2.gif isbandyciau dar viena ekologiska kova su sitais parazitais unsure.gif tik jie velai vakare buna ant lapu, tai taip suprantu reikia tiesiai ant augalu pilt, kad jiems kliutu? o alus nei velnio nepadeda, kiek as juos viliojau, nei vienas neina i ta alu, o aplink, ant augalu kolonijos doh.gif

gerai, pasiklausiu, bet man rodos jin ant augalu lyg nepyle, buciau supratusi is jos pasakojimo kad ant augalu pyle.
Atsakyti