na, tai vis del to, kaip paskaiciuot emulsiklio
kieki su kuriuo bus stabili emulsija? su tais alieju ir emulsikliu HLB man aisku.. bet va koks turi buti emulsiklio kiekis tai man neaisku vistiek
iki siol as tai neskaiciuodavau.. bet gi idomu pasidare kas ir kaip kai cia imete nuorodu.. tai va ir idomu man ar imanoma paskaiciuot reikiama minimalu kieki? ir kaip tai padaryti..
aaa. nuorodu nemaciau, nes temos neseku. cia neseniai buvo?
bet as esu gal pries 0.5-1 metus apie hlb rasius, su skaiciavimais. tik neatsimenu, ar sitoj temoj ar NKG. atrodo, sitoje..
sorry, kad velai, tik dabar pamaciau klausima.
HLB - hidro-lipidu balansas
pvz alyvuogiu aliejaus HLB verte 7, sviesmedzio sviesto 8, biciu vasko 12...
tai labai paprastas pvz galetu buti:
jei receptas, tarkim
70% hidrolatas + emulsiklis
15% alyvuogiu aliejaus
10% sviestmedzio
5% biciu vasko
Is pradziu recepte susirandam visus aliejinei fazei priklausanciu ingredientus ir apskaiciuojam aliejines fazes bendra HLB.
Siam recepte aliejinei fazes priklauso:
alyvuogiu aliejus (0.5 aliejines fazes)
sviestmedis (0.33 aliejines fazes)
vaskas (0.17 aliejines fazes)
Tai aliejines fazes bendra HLB verte:
(0.5*7)+ (0.33*8) + (0.17*12)= 8.18
Tada pasirenkam tokius emulsiklius ir ju santyki, kad ju bendra HLB verte butu lygi aliejines fazes HLB vertei (siuo atveju 8.18).
Stabilesnes emulsijos, kai kartu naudojami keli emulsikliai - su zema ir auksta HLB verte. Tarkim, turim du emulsiklius: glyceryl stearate (su zema HLB verte- 3.8) ir Ceteareth-20 (su auksta HLB verte - 15.2).
Mums reikia, kad bendra abieju emulsikliu HLB butu apie 8.18.
Imam 60% glyceryl stearate ir 40% Ceteareth-20 misini. Jo HLB:
(0.6*3.8) + (0.4*15.2)= 8.36
Tarkim, nusprendziam, kad naudosim 7% emulsikliu recepte. Tada recepte glyceryl stearate 4.2%, o Ceteareth-20 2.8%.
Ir receptas atrodys mazdaug taip:
63% hidrolato
4.2% Glyceryl Stearate
2.8% Ceteareth-20
15% alyvuogiu aliejaus
10% sviestmedzio
5% biciu vasko
Nu, cia bendram vaizdui susidaryti:)