Įkraunama...
Įkraunama...

Roma trumpai

Sveiki,
Man pačiai labai patinka ir praverčia tokie kelionių įspūdžiai, todėl gal kam nors pravers ir manieji... Pasakojimas bus su skaičiukais ir smulkmenom (kol jos dar neišblėso) ir apibendrinta info, kuri man pravertė smile.gif

Jei kas skaitys iškart dedu nuorodą iš kur semiausi "proto" kelionei.

labai geras ir išsamus pasakojimas ir daug informacijos po jo

Taigi. Kelionės priešistorė tokia, kad gruodžio mėn nusilaužiau koją ir visą žiemą prasėdėjau tiesiogine to žodžio prasme tarp keturių sienų... kaip to kompensaciją vyras nuperka bilietus į Romą... Laiko ruoštis kelionei buvo sočiai ir atrodo skaitinėjau daug... ale... paskutinį vakarą tiesiog atsispausdinau aukščiau mano rodytos temos tekstus ir išskridom...

Skrydis iš Vilniaus su ryanairu. Romoje 3,5 dienos. Aš su ramentu (čia vietoj inkaro)... ir jokių didelių planų, nes neaišku ar labai didelis inkaras būsiu smile.gif

po nepilnų 3 valandų skrydžio (gal net 2 su trupučiu, nes tiek į priekį, tiek atgal ryanairas savo grafiką aplenkė nemažiau nei pusvalandžiu) mes jau Chiampino orouoste.

Orouoste pirmam pasitaikiusiam kioske perkam bilietukus į Romą. Dabar jau tiksliai nepamenu, bet tam kioskely buvo 2 variantai autobusas + metro, autobusas + traukinys. Abu variantai kainuoja po ~2,4 euro žmogui. (man atrodo antras variantas pigesnis keliais centais). Dar galimas variantas - airport shuttle. T.y. autobusas, kuris veza tiesiai į Termini stotį. Kainuoja priklausomai nuo operatoriaus nuo 3,9 iki 6 (bent jau mūsų matyti). Stoja jie irgi tik išėjus per orouosto duris. (kaip ir mūsų nupirktas pigesnis variantas autobusas + metro). Apie shuttlus iki aerouosto kiek vėliau, nes grįžimui (jei skrydis su ryanairu) jie labiau aktualūs...

Taigi nusigaunam iki savo hostelio. Labai bijojau kad nebūtų kokia murzina skylė... Bet viskas kaip ir liuks. Patalynė, kambarys švarus, vaizdelis pro langus tikrai ne pats blogiausias... vieta irgi sakyčiau labai nebloga. Pora sustojimų tiek metro, tiek tramvajum iki terminio (pėstute kokia 15-20 min). šalia nedidelis prekybcentris, keli ristorantės ir kaip patys jie ant lango užsirašę "seniausia gelato gamykla Romoje". Deja tą gamyklą pamatėm tik patį paskutinį vakarą, tai ar labai ten skanu nepasakysiu, bet žmonių ten buvo nemažai ir su didžiūūūūūūlėm ledų porcijom aplink trainiojosi... Tramvajaus sustojimas irgi tik per gatvę pereit. Žodžiu, jei nesvaigti apie 4* viešbutį, tai mano akim neblogas variantas.
mokėjom 80 eurų su pusryčiais už dvivietį kambarį. Rezervavom per Venere.com
user posted image

nakvynės www

ir va dar vaizdelis per langą
user posted image

Rytais vietiniai paukščiukai labai čiulbėdavo ir kažkokio kaimyno sobaka pora naktų bandė kaukt biggrin.gif

tai tiesiog iš buto padarytas mini hostelis.

Tai gi numetam daiktus ir šliaužiam į miestą. Tiesa mes dar nusiperkam Roma Pass'us. po 25 eurus. Jei kas dar neskaitinėjo, tai apie juos galima apsišviesti čia. Jei trumpai, tai juos turint įeina 2 muziejai nemokamai, kažkokios gal nuolaidos kitiems ir kas geriausia nemokamas vietinis transportas 3 dienas... Jei kas nesiruošia į muziejus, tai labiau apsimoka pirkti dienos bilietą transportui, kuris kainuoja 4 eurus parai (o gal dienai g.gif ) Dar su Roma pass duoda labai neblogą Romos centro žemėlapį su metro sustojimais thumbup.gif

Pirmas tikslas, žinoma, koliziejus... Neilgai klaidžioje randam ir jį (jis pasirodo nelabai toli mūsų). Senas daiktas. apgriuvęs... kaip vienoj knygoj buvau radus, tai buvo pastatytas beveik prieš 2000 metų, vykdavo gladiatorių kovos bla bla bla... vėliau buvo paverstas marmuro kasykla. Žodžiu jį nabagą ardė ir tempė į tiltus, šv petro bazilija ir pan... Tai va ko nespėjo ištempti, tai liko ir mums...
user posted image
vidus
user posted image

Dar pridursiu, kad šioj vietoj tikrai labai apsimoka Roma pass. Šiaip bilietas kainuoja lygtais 12 eurų + kilometrinė eilė... su Roma pass eini nemokamai ir BE EILĖS thumbup.gif
Atsakyti
dar pora užsilikusių gladiatorių... už kažkiek euriukų uždeda mergaitėm sukneles ir leidžia visaip kaip pasipozuoti... norinčių nedaug...
user posted image

šalia konstantino arka
user posted image

taip pat tas pats bilietukas leidžia ir į Palatino kalvą bei forumą. Tik jo įėjimas yra kairiau nuo Konstantino arkos, per dešiniau esantį išėjimą berniukai neįleidžia. patikrinta cool.gif
user posted image

vaizdeliai nuo kalvos
user posted image
user posted image

čia va vienas iš arčiau... man taip patiko jų sodeliai ant stogų wub.gif
user posted image
Papildyta:
jei grįžtant prie griuvėsių tai dar pora jų vaizdelių (nesu labai didelė jų gerbėja ir šitoj vietoj jau kažkaip visai nebeturėjau sveikatos vaikščioti, tai nuotraukų nedaug...)
user posted image
user posted image

gal po tokias vietas visai būtų smagu vaikščioti su gidu (bent jau audio), nes mes tik apėjom griuvėsius, kur ką prisiminiau iš savo žiemos skaitinių pagarsinau. Bet taip nuobodoka... stendų su info kokia čia kolona guli ar koks čia super duper pastatas buvo labai minimaliai...
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo MAMICY: 04 birželio 2011 - 14:36
Pailsėję kolonų pavėsy traukiam toliau.
user posted image

Venecijos aikštė
user posted image
ten tolumoj dega amžinoji ugnis ir sargybiniai stovi... Policijos ekipažas prie laiptų stovėjo visada kiek tik važiavom pro tą vietą. Ir išvis sakyčiau labai daug policijos Romoj...
user posted image
Atsakyti
Toliau laikom kryptį link Panteono. Bet atėjo laikas užkandžiams. Pirma pažintis su Italijos maistu, tai kaip gi be picos... kažkokioj vietinėj užeigėlėj pica 5 su kažkiek euro. Tuo metu pasirodė skani...
user posted image

kainos maisto labai skirtingos... Pacioj Romoj alus ir stalo vynas ~5 eurai (už porcija smile.gif t.y. 330-400 ml/taurė). Picos irgi mačiau nuo kokių 5 iki X (cia jei sėdint prie staliuko). Pvz prie koliziejaus vietinio alaus 0,33 buteliukas - 5 eurai. tas pats alaus buteliukas prekybcentry euras su trupučiu... Beje itališkas alus mums pasirodė visai neblogas. Baltai mėlynom etiketėm toks moteriškas, lengvas, o va šitas toks ryškesnis
user posted image

vėliau nusprendėm, kad šitie matyt pagrindiniai, nes tiek kavinėse, tiek prekybcentry praktiškai tik šitie 2 ir tebuvo...

o su vynais mums nepasisekė... matyt nepataikėm... Poto jau ir nebetaikėm... gal kitą kart smile.gif
Atsakyti
pailsėję, šiek tiek užkandę traukiam ieškoti panteono. Įėjimas nemokamas. Man atrodo vasaros laiku dirba iki 20 val (bet čia reiktų dar pasitikslinti). Į vidų užeitį rekomenduoju. Visa jo didybė atsiskleidžia viduje... didžiuuuuulis kupolas... Įvertinant tai, kad jam beveik 2 tūkst metų...
radau internete tokį piešinuką. Nes nuotraukose nesimato jo dydžio...
user posted image

jau vėliau paskaičiau, kad iš tikro per tą skylę lija, o grindyse yra 22 beveik nepastebimos skylės kur subėga vanduo... tikrai nepastebėjom... Kol buvom viduj nusprendėm, kad matyt ten yra sudėtas stiklinis kupolas.

kadaise buvusi šventykla visiems dievams dabar jau tik vienam smile.gif dabar ten bažnyčia

kiauras stogas smile.gif
user posted image
ir vaizdelis nuo fontano ant kurio labai smagu valgyti šalia nupirktus ledus.
user posted image

apie ledus. kad skanūs tai čia nebesiplėsiu. Bet kažkuriam iš mano skaitytų vadovų buvo patarimas kaip atskirti tikrai kokybiškus ledus. Žodžiu svarbiausia pažiūrėti į bananinių ledų spalvą. Jei jie ryškiai geltoni, tai pardavinėjami ledai - fuflo smile.gif Jei pilkšvi - naturalūs. Mes pirkdavom tik ten kur tie bananiniai pilkšvi biggrin.gif Nu buvo tikrai skanu thumbup.gif beje dažniausiai vistik mums pasitaikydavo tie originalūs cool.gif

Papildyta:
Sukirtę fontano papėdėj ledų kalną traukiam ieškoti trevi fontano. Lendam pro Gelateria (ledų krautuvę) ten laaaabai jauki kavinukių alėja... bet kadangi jau temsta, o ir ledai dar viršuj gerklės matosi tai nestojam.
Fontanas skendi minioje žmonių... šiknatrynis konkretus. kad įmesti savo kapeiką reik vos ne eilę atstovėt....
user posted image
velnias, ne per tą petį kapeiką įmečiau unsure.gif Jūs taip nepsišiukšlinkit ir dešine ranka per kairį petį meskit biggrin.gif dar sako galima tris kapeikas mesti tada arba išsiskirsi arba apsiženysi (čia nežinau ar pagal tai ko norį ar šiaip loterija biggrin.gif )
user posted image
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo MAMICY: 04 birželio 2011 - 15:50
dar nušliaužiam iki ispaniškų laiptų... na jei prie Trevi fonatano buvo šiknatrynis, tai čia šiknatrynis + babajynas. Iki to laiko diedui pasakojau apie buvusiųjų įspūdžius dėl babajų (tiesiog nieko nenoriu įžeisti, bet mano nuomone tai tiksliausias žodis). Ir abu stebėjomės kad per visą dieną gal 2 buvo priėję, bet taip tikrai neįkyriai... nu bet ant ispaniškų laiptų tai ten ne tai kad turgus, bet agresyvus turgus...praeit per luis vuiton rankinukus sunku... akis tik pasuki, o tau panosėn šnai kokį kinietišką šokančią žirafą... arba rožę per jėgą į ranką kiša...ir dar eina iš paskos "biutifiul biutifiul". Žodžiu šlykštu iki negaliu...
turgaus vaizdelis
user posted image

dar viena sutikta lietuvaitė minėjo, kad reiktų palipti iki ispaniškų laiptų viršaus, paeiti į šoną, o ten ideali vieta saulėlydžiui. nebuvom. Bet gal kas nors vietoj mūsų išbandys.

Kadangi jau kojų nebepavelku, o diedas nebepavelka manęs, tai šliaužiam paskutiniais metro namučio. A linija tikrai važiuoja iki 21 val sekmadienį - penktadienį. šeštadienį 5.30 - 1.30. Vėliau vietoj metro kaip supratom važiuoja autobusai, bet kur jie stoja biesas žino... dar reiktų pasiieškoti internete autobusų maršrutų, nes pirkti matėm žemėlapius, bet tokius nelabai informatyvius... Man labiau patiko autobusai, tramvajai nei metro. ir važiuoti įdomiau ir išlipti daug paprasčiau - nereik puskilometrio po žeme eiti... (čia aišku, jei nereik pusės miesto pravažiuoti, tada tik metro)

Baigėsi pirma diena romoje.
Atsakyti
antra diena.

truputį po 8 stovim Vatikano muziejaus eilėj. Muziejų atidaro 8:45. Mes eilėje kokie 150-ieji... beje kol ėjom nuo metro iki muziejaus pakeliui už skvernų stvėriojo visokie berniukai ir mergaitės pardavinėjantys turus po muziejų. Man atrodo ~25 eurus žmogui kaina. gąsdino kad minimum 2 valandų eilė prie bilietų... kai atidarė muziejų bilietus nupirkom po kokių 15 min. eilė eina laaabai sparčiai. bilietai kainuoja po 15 euru suaugusiems. Jei reik kitos info tai jų www Galima užsibukinti bilietus internetu ir tada nereik stovėti eilėje. Bet tas malonumas kažkiek kainuoja (man atrodo yra visa info puslapy)

vatikano sienos atrodo grėsmingai
user posted image
user posted image

Pačiame muziejuje krūva turtų... tapyba, skulptūros... Mano vyriškį labai sužavėjo koridoriukas.... apšvietimas labai sėkmingai padarytas... šiaip aš ko gero sutiksiu, kad įspūdis čia buvo didesnis nei siksto koplyčios... vajej vajej kiek ten darbo įdėta...
user posted image
user posted image

dar viena vatikano įdomybė skulptūrų pimpaliukai blush2.gif Visi užklijuoti lapeliais. Akivaizdžiai jau poto kai autorius juos sukūrė biggrin.gif
user posted image
Papildyta:
laiptai išeiti iš muziejaus...
user posted image
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo MAMICY: 04 birželio 2011 - 16:31
toliau mūsų plane Bazilika. Deja, arba nedeja (čia jau kaip kam) trečiadieniais vyksta mišios (?) ir į baziliką iki 13 val neleidžia...
user posted image
pasitrinam aplink...
user posted image
visur Jonas Paulius II
user posted image
user posted image

Pakeliui į baziliką mums į rankas įgrūda lankstinuką apie pietų kompleksus... Traukiam ieškoti maistelio pgl bukletuką. Nes kaina labai jau patraukli vynas/alus + makaronų patiekalas + salotos + ledai tik 10 eurų... Kaip pasirodė nieko ten gero... makaronai mano skanesni būna. vynas vienas šlykštesnių kokius esu gėrus. ledai iš pokelio... o dar kai pasakėm, kad atėjom kompleksinių pietų, tai šypsena dingo ir daugiau nebeatsirado ant padavėjos veido biggrin.gif Žodžiu pirmas skersgatvis einant nuo metro labai nerekomenduojamas pietums.

po pietų grįžtam į Vatikaną. eilė prie Bazilikos aplink visą aikštę... gana įspūdingai atrodo biggrin.gif stovėjom kokį pusvalandį... tuo metu aš dar išsiunčiau močiutėm linkėjimus ant atviruko su popiežium su vatikano pašto ženklu ir ko gero dar ir antspaudu tiesiai iš pačio Vatikano new_russian.gif 0,75 pašto ženklas + atvirukas (gal iki euro).

Atsakyti
Šį pranešimą redagavo MAMICY: 04 birželio 2011 - 17:07
po visų eilių ir patikrinimų patenkam į baziliką... ten pradžioj pakliūni į "srovę" ir bandai iš jos ištrūkti... žmonių melejonas...
user posted image
user posted image
user posted image
user posted image

va ir šventas petras, kuriam reik paliesti koją
user posted image

baldakimas
user posted image

paskaičiuojam popiežius
user posted image

Priperkam rožančių, švesto vandens lauktuvėms ir tolyn...
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo MAMICY: 04 birželio 2011 - 21:23
Vatikane pataikei matyt tada, kai Joną Paulių palaimintuoju skelbė.
Laukiam tęsinio smile.gif
Atsakyti
Mamicy- thumbup.gif , laukiu tesinio, ne maziau smaikstesnio nei pasakojimo pradzia. ax.gif
Atsakyti
QUOTE(Partizanė @ 2011 06 04, 23:16)
Vatikane pataikei matyt tada, kai Joną Paulių palaimintuoju skelbė.
Laukiam tęsinio smile.gif

visko gali būt

Toliau keliaujam į angelų pilį. Štai lieka bazilika mums už nugarų
user posted image

o prieš akis atsiranda pilis
user posted image

Pilis buvo pritaikyta ir popiežiui ir kalėjimui... žodžiu universali smile.gif Įėjimas kainuoja man atrodo 8 euriukus, bet mes gi turim Roma Pass. Mums nemokamai.

piktasis angelas ant pilies nutūpęs
user posted image

vaizdai nuo pilies viršaus
user posted image
user posted image
user posted image

o čia va pilies pagražinimas. Vyras sakė, kad ji ten specialiai pasodinta biggrin.gif
user posted image
Atsakyti