Okis, pradziai papasakosiu kaip viskas mums vyko:
1. Mano vyras - USA pilietis, susipazinom ir isimylejom USA, kai ten dirbau su studentiska J1 viza.
2. Ziema jis atvaziavo i LT, cia ir susituokem ( 2006 12 29 )
3. Nuejom i USA ambasada Vilniuje 2007 01 04, kur uzpildem peticija dar ten kazkokius biographical data , sumokejom 190 ar pan $ , reikejo keleto dokumentu, rodos, pasu, mano gimimino liudijimo, santuokos liudijimo, (isverstu ir notarizuotu), nuotrauku. tada iskart buvo interviu, is pradziu paklausinejo atskirai, kaip vyko vestuves etc, po to kartu. siaip nieko ten baisaus, maloniai viskas praejo. tada dave mums paketa , kuri issiunciau i varsuva. nezinau, kodel kreipemes iskart del imigracines, o ne k3. visai as nesuprantu, kame cia kampas. na bet anyway.
4. po kazkur menesio gavau laiska is varsuvos su intrukcijom, bet jau tos instrukcijos tai dieve dieve... tipo isverstos i lietuviu kalba, bet ten tiek pripainiota kad taip ir gniauziasi kumsciai. taigi nuejau i varzuvos ambasados puslapi internete ir susirinkau visa info angliskai- ten viskas daug aiskiau negi tame atsiustame apgailetiname vertime. taigis, pirma reikia surinkti dokus is saraso- mano paso kopija, gimimo ir santuokos liudijimu isverstos ir notarizuotos kopijos, pazyma is VRM apie teistuma, irgi isversta su antspaudu, nuotrauka, affadavit of support (vat tas uztruko ilgiausiai, nes mano vyras tuo metu buvo usa, tad uztruko, kol pasidare is atsiunte). tada issitrauki ds230 part 1 ir wrw1 formas is interneto, jas uzpildai, nuskanuoji ir nusiunti jiems emailu. aisku galima ta padaryti, kol dar ir nesurinkai visu reikiamu doku, bet teoriskai gali but kad nespesi tu doku surinkti iki interviu jei greit atsius atsakyma. na man tai tas atsakymas atejo dar po kokio menesio.
5. taigi, atsakymas atsakymas atejo balandzio pabaigoj emailu, kad interviu paskirtas geguzes 4 d. mano vyras dar budamas usa, "perkalbejo su reikiamais zmonem"
, kad interviu paskirtu tuo metu, kai jis bus Lietuvoje, kad nereiktu man vienai i ta lenku sali vaziuoti
tada po keliu dienu atejo ir laiskas su tolimesnem instrukcijom, zodziu, apie medicinine apziura ten esme. ten vel klaidinanti info, raso, kad reikia nueiti i aids centra pasidaryt kraujo tyrimu, dar i medicinos diagnostikos centra grybo g. pasidaryt rentgena ir tada su tais rezultatais eit i privacia klinika gedimino pr. o pasirodo visai ne, kraujo tyrimus padaro pacioj klinikoj, tik israso siuntima i grybo g rentgenui ir dar pasako, kokiu skiepu reiks + gerai apciupineja visas imanomas kuno vietas. feee. del skiepu, tai man pasake prikola tas daktarelis- kad man reikalingi 2 skiepai (jei neturiu irodymo, kad juos turejau) vienas difterija + stablige, (sita pasidariau), kitas- raudoniuke+kiaulyte+tymai (sito nesidariau, nes maloningoji USA suteikia galimybe atsisakyti del religiniu arba moraliniu isitikinimu, kadangi skiepas gaminamas is abortu liekanu
) . tai va, zodziu, visa sita medicinini reikala sutvarkiau per 2 dienas, (uz papildoma mokesti galima pagreitinti ir padaryti per 1 d). kainavo 270 lt, nors informacijoj buvo rasoma, kad kainuoja 100 $, o tai vadinasi turetu but maziau nei 270, bet "malonioji" sekretore apsimete kurcia, kai uzsiminiau apie tai
6. na ir galiausiai patraukem i varszawa. pigiu lektuvo bilietu surasti nepavyko, savo masina vaziuoti nenorejau, nes tikrai nebuvau nusiteikus klaidzioti po lenkijos platybes, tad teko trenktis autobusu. musu interviu buvo 9 val ryto, o autobusu atvykimo i varsuva laikai- arba 8.10, arba 18.00, tad teko praleisti nakti ten, na bet nieko, siek tiek paturistavom prie to paties, ir nerealiam hostelyje apsistojom (jei ka , rekomenduoju- oki doki hostel, na bet cia labiau jaunimui prie meno
) . taigis, ryte nusigavom i embassy, nors ir parasyta, kad nereikia atvykti anksciau, nes interviu prasides tada, kada paskirta, t. y. 9 val. , bet , zinoma, realiai jis ivyko tik 11 val. , nes pries mus atvyko daug gudruoliu, is eile buvo pagal tai, kas kada atejo. cia kaip pas gydytojus lietuvoj
pats interviu truko tik kelias min, didziam mano nusivylimui, nepaprase jokiu irodymu- o as tiek rankiojau nuotraukas, atvirukus ir panasius mielus dalykelius... paklause tik, kaip sake, is smalsumo, kur esu keliavus, be usa ir lenkijos
po to liepe grizti 15 val- "if you get lucky, visa will be done", o jei ne, teks laukti sekancios darbo dienos- tai yra pirmadienio!!! tai mums butu buve katastrofa, nes pirmadieni jis turejo issristi is vilniaus. o pastu, kaip zinote, i kitas salis, isskyrus lenkija, vizu nesiuncia, nes - tuos isvirsiu is koto- NETURI KURJERIU tose salyse
cia tai absurdas totalus. lenkams siuncia, o is kitu saliu atsibeldusiems reikia laukti arba eiti velniop
nu bet anyway, mums nusisypsojo laime, viza buvo paruosta 15 val.
7. birzelio 4 isskrendu i USA. taigi, nuo pirmo vizito ambasadoje vilniuje iki vizos isdavimo parejo lygiai 4 men. (galejo but ir greiciau, jei greiciau butume rinke dokus), o iki mano isskridimo- 5. USA planuojame pagyventi tik pora metu, kad uzsidirbtume siek tiek pinigu versliukui lietuvoje pradeti(ten jo seima turi versla) ir pakeliautume. na ir siaip, taip sumastem ir tiek. gal ir neverta, ir finansiskai, ir moraliskai, ai bet dzin, o mes taip norejom ir viskas.
a, tai stai, mano klausimas dabar toks butu: ka as turesiu daryti atvykusi i usa? kokius dokus, leidimus etc turesiu tvarkytis? koks bus mano statusas? kaip ten su darbo leidimais? nieko apie tai dar nezinau. ar galesiu vazineti i lietuva per tuos metus? ir kas bus po to, kai grisim gyvent i lietuva? ar ir vel nebegalesiu laisvai ivaziuoti i usa del to, kad realiai ten negyvensiu visa laika? juk reiks jo seima vistiek kartais aplankyti..