Įkraunama...
Įkraunama...

Auginantiems rododendrus

QUOTE(mumrikas @ 2013 05 25, 22:13)
Parodykit man šaltinį

Sun to partial shade 4u.gif Ir realiai žinau vietas Kaune, kur saulėkaitoj auga. Maniškiai keli taip pat gana daug saulės gauna ir źydi šiemet žymiai daugiau, nei didžiausiam pavėsy pasodintas mirksiukas.gif
Atsakyti
Mūsų kaimynai būtent Novą Zemblą (bent jau žiedai atrodo kaip Nova Zemblos) yra pasodinę pietinėj pusėj prieš įėjimą į namą - kiekvienas metais lapai žiauriai apdega kai maniškio, augančio daliniame pavėsyje (jis gauna rytinės tekančios saulės maždaug nuo 6 iki 9/10val), - atrodo kaip neseniai įdėtoje foto - per žiedus nesimato lapų) biggrin.gif

Matyt visokiausių veislių yra, visokiausių augimo vietų, dar daug faktorių įtakoja, bet man patys didžiausi autoritetai yra žmonės, juos auginantys daugybę metų, tsakant profesionalai.

Šiandien kalbėjau telefonu su žmogumi iš Viržių medelyno (skambinau pasikonsultuoti dėl atspariausio violetinio, nes rinkausi iš skirtingų trijų veislių), taip pat su darbuotoja, dirbančia Kairėnų botanikos parke (moteriškė, pardavinėjusi rododendrus pati juos iš sėklų ir daugina) - abiem atvejais buvo tos pačios rekomendacijos, t.y. geriausia rytinė pusė, tuomet šiaurinė, vakarinė, o prasčiausia pietinė, su tiesiogine saule vidurdieny.

Ypatingai gera kaimynystė yra pušys ne tik dėl pavėsio, bet ir dėl simbiotinių ryšių mirksiukas.gif

Per menka mano patirtis, kad abejočiau profesionalų žodžiais blush2.gif
Atsakyti
Bet kokiuose saltiniuose yra pateikiama ta pati informacija - jeigu vieta yra pakankamai dregna ir augalas neperdziusta, saule rododendrams nera pats blogiausias dalykas.
Pas mus siemet labai dregnas pavasaris, tai rododendrai zydi kaip isproteje. Bet baltaziedziams daznas lietus labai ne i nauda, atrodo baisiai.
Atsakyti
QUOTE(mumrikas @ 2013 05 25, 21:13)
Parodykit man šaltinį, kur taip būtų rašoma apie visžalius didžialapius rododendrus (kad saulėtoj vietoj, pietinėj pusėj)  g.gif Mažiukais lapiukais labiau pakenčia saulėkaitą, o dideliais lapais (maniškiai tokie) mėgsta  pavėsiuką.

<...>

isikisiu ir as i diskusija ax.gif Mano rododendrai siemet perziemojo siaip sau, nors auga siaurineje puseje ir saules gauna siek tiek ryte ir siek tiek vakare, pasodinti i rugscia durpe ir t.t. Zodziu sudarytos visos salygos kokios jam reikalingos is perskaitytos literaturos.... Mugeje pamacius moterele su visokiu dydziu rododendrais emiau klausineti kaip augina. Jos atsakymas buvo kad jos rododendrai auga visur, tiek sauleje tiek ne. Tik augancius sauleje ji pavasari, net kai buna sniego, eina laistyti, nes saknys net ir durpiu substrate kuris ne taip isala, vis tiek nepasiima pakankamai dregmes ir todel rododendro lapai apdega. Jei patiketi jos pasakojimu, tai mano rododendrai nors ir gauna mazai saules, bet del dregmes trukumo perziemojo ne ypatingai....
Rododendarai pas mane auga 7 metai, pirmus penkis zydejo puikiai ir kaimynai susirinkdavo i juos paziureti, gal nuziurejo unsure.gif ax.gif

ir ne i diskusija klausimas: ar buna pirkti spygliu kokio nors mulco?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo veidax: 26 gegužės 2013 - 00:47
mano rododendras (violetinis) auga durpej ,mato tik rytine saule . pazydejo 1 metus , o siemet be ziediniu pumpuru . pernai turejo tokius kaip pumpurus , bet kai isiskleide tai ten tik lapai buvo.

ka daryti ,kad nors kitamet zydetu ? trest kazkuom? auga i didi , bet ne ziedu sad.gif

Atsakyti
Saviškius visad palaistau vasario mėnesį - supilu po kibirą vandens ant kiekvieno. O vasarą kelis kartus be tręšimo laistau rūgštintoju (kaip ir šilauoges), nes laikui bėgant iš durpių rūgštis "išsiplauna", nes juk ne durpyne auginam, o durpių duobėje kai aplink normalus dirvožemis. Tai vėl gi ne mano stebuklingi išradimai, o profesionalių augintojų patarimai mirksiukas.gif

Nesinori labai giliai brist į diskusijas, nesu nė per kilometrą profesionalė (mano profesija nieko bendra neturi su augalais - tiek kambariniai, tiek laukiniai yra tik mano hobis), todėl ir klįstu, ir mokausi, ir durna mirsiu lotuliukas.gif

Tiesiog dažniausiai vadovaujuosi savo praktine patirtimi (ir tik pasiteisinusia praktikoje, nes pasitaiko klysti ir nemažai) bei patarimais žmonių, kurie yra man autoritetai (pasitikiu ir Ledum patarimais, jos vyras vakar mane pakonsultavo, Kairėnų rododesndryno darbuotojais). Vis tik jei žmonės sugeba su rododenrais dirbti dešimtmečius ir būtent Lietuvoje, juos auginti iš sėklų, formuoti, kurti dendrologines kolekcijas, tai kažkaip ir tikiu, kad jų patarimai yra teisingi.

Auga rododendrai visur, natūraliose augimvietėse pvz. Škotijoj ištisos kalvos jais apaugę, tačiau Škotija, Lietuva, Vokietija, JAV įvairios valstijos gali skirtis kaip diena ir naktis. Kur pietinėj pusėj rododendras "kaifuos" (šiltesnėj šaly), ten Lietuvėlėj jis gali iškeliaut į rododendrų rojų biggrin.gif Tiesiog vasaris, kovas, balandis labai jau skirtingi sakykim Londone ir Vilniuj.

Taip, jei rododendras gaus pakankamai drėgmės, tai jam ir tiesioginė saulė ne tokia baisi, bet ar pas visas vasarį jie tą drėgmę gali paimt g.gif

Aš kalbu ne apie teoriją, o apie praktiką, apie standartinį, statistinį augintoją. Galima puikiausiai augint augalus apie juos puikiai nusimanat, bet galima ir maksimaliai sumažinant rizikas. Bandžiau patarti žmonėms, kuriems iškilo bėdos, bet ne įrodinėti kažkokią savo tiesą. Persiprašau, jei pasirodė kitaip ax.gif

Sėkmės auginant ir pražydinant šiuos nuostabius krūmus - man jie vieni gražiausių augalų wub.gif

PS ir pagrindinė trijulė, kuri yra svarbiausia rododendrams, būtų pasirinkta tinkama veislė, tinkamas substratas, į kurį sodinama, ir tinkama pasodinimo vieta. O tada jau reikiamos drėgmės užtikrinimas bei tinkamas tręšimas (nesveika ne tik kai per mažai, bet ir kai per daug) 4u.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mumrikas: 26 gegužės 2013 - 09:00
QUOTE(jolitamaria @ 2013 05 26, 05:37)
mano rododendras (violetinis) auga durpej ,mato tik rytine saule . pazydejo 1  metus , o siemet be ziediniu pumpuru . pernai  turejo tokius kaip pumpurus , bet kai isiskleide tai ten tik lapai  buvo.

ka daryti ,kad nors kitamet zydetu ? trest kazkuom? auga i didi , bet ne ziedu sad.gif

Jau kažkurioj temoj minėjau. Yra Compo firmos ilgalaikės rododendrų, azalijų ir kt rūgščiamėgių trąšos. Gegužės mėn patręšiam ir pamirštam net gi rūgštinimus. Rododendrai pumpurus krauna iš rudens ir jei naudojam kitas trąšas, paskutinis tręšimas turėtų būti rugpjūčio pradžioj, žiemos pabaigoj apsaugom nuo tiesioginės saulės. Viskas smile.gif

Beje, žiemą neturiu iš kur atvilkti vandens, tačiau puikiai išgyvna jie ir be laistymo.
Atsakyti
Is namu isvaziavau kovo pabaigoj. Rododenreai buvo pridendti ir grazus. Po menesio radau nurudusius. Gal vejas nudraske uzdangalus,bet sules rytines tik temato.Manau,nelaistymo pasekme tai.Mini raudonas buvo sukroves daugybe pumpuru,bet dalis zuvo,manau. Prasiau nufotografuoti,o savaitgalį pati pamatysiu,jei dar zydes schmoll.gif
Atsakyti
Jei geroj vietoj pasodinsit, pakankamai laistysit ir tręšit, tai rododendrai užaugs tokie lotuliukas.gif

https://www.google.l...n...tml;499;374

http://www.google.lt...&...x=183&ty=65

http://www.google.lt...b...x=135&ty=71

Kadangi mano naujasis nusipirktasis violetinis turėtų būt aukščiausias iš visų, tai ir galvoju kada jis čia tuos tris metrus pasieks lotuliukas.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mumrikas: 26 gegužės 2013 - 12:00
QUOTE(mumrikas @ 2013 05 26, 13:55)
Jei geroj vietoj pasodinsit, pakankamai laistysit ir tręšit, tai rododendrai užaugs tokie  lotuliukas.gif

Aha, tikrai lotuliukas.gif - Vokietijoje ir Airijoje tai tikrai tokie užauga ir įspūdingai atrodo augdami net parkuose biggrin.gif
Atsakyti
Kadangi aš esu kukli, tai man ir tokio "nedicko" pustrečio metro užteks biggrin.gif

http://www.google.lt...b...x=149&ty=77
Atsakyti
QUOTE(mumrikas @ 2013 05 26, 14:22)
Kadangi aš esu kukli, tai man ir tokio "nedicko" pustrečio metro užteks biggrin.gif

http://www.google.lt...b...x=149&ty=77

thumbup.gif Lauksime mirksiukas.gif
Atsakyti