Saviškius visad palaistau vasario mėnesį - supilu po kibirą vandens ant kiekvieno. O vasarą kelis kartus be tręšimo laistau rūgštintoju (kaip ir šilauoges), nes laikui bėgant iš durpių rūgštis "išsiplauna", nes juk ne durpyne auginam, o durpių duobėje kai aplink normalus dirvožemis. Tai vėl gi ne mano stebuklingi išradimai, o profesionalių augintojų patarimai
Nesinori labai giliai brist į diskusijas, nesu nė per kilometrą profesionalė (mano profesija nieko bendra neturi su augalais - tiek kambariniai, tiek laukiniai yra tik mano hobis), todėl ir klįstu, ir mokausi, ir durna mirsiu
Tiesiog dažniausiai vadovaujuosi savo praktine patirtimi (ir tik pasiteisinusia praktikoje, nes pasitaiko klysti ir nemažai) bei patarimais žmonių, kurie yra man autoritetai (pasitikiu ir Ledum patarimais, jos vyras vakar mane pakonsultavo, Kairėnų rododesndryno darbuotojais). Vis tik jei žmonės sugeba su rododenrais dirbti dešimtmečius ir būtent Lietuvoje, juos auginti iš sėklų, formuoti, kurti dendrologines kolekcijas, tai kažkaip ir tikiu, kad jų patarimai yra teisingi.
Auga rododendrai visur, natūraliose augimvietėse pvz. Škotijoj ištisos kalvos jais apaugę, tačiau Škotija, Lietuva, Vokietija, JAV įvairios valstijos gali skirtis kaip diena ir naktis. Kur pietinėj pusėj rododendras "kaifuos" (šiltesnėj šaly), ten Lietuvėlėj jis gali iškeliaut į rododendrų rojų
Tiesiog vasaris, kovas, balandis labai jau skirtingi sakykim Londone ir Vilniuj.
Taip, jei rododendras gaus pakankamai drėgmės, tai jam ir tiesioginė saulė ne tokia baisi, bet ar pas visas vasarį jie tą drėgmę gali paimt
Aš kalbu ne apie teoriją, o apie praktiką, apie standartinį, statistinį augintoją. Galima puikiausiai augint augalus apie juos puikiai nusimanat, bet galima ir maksimaliai sumažinant rizikas. Bandžiau patarti žmonėms, kuriems iškilo bėdos, bet ne įrodinėti kažkokią savo tiesą. Persiprašau, jei pasirodė kitaip
Sėkmės auginant ir pražydinant šiuos nuostabius krūmus - man jie vieni gražiausių augalų
PS ir pagrindinė trijulė, kuri yra svarbiausia rododendrams, būtų pasirinkta tinkama veislė, tinkamas substratas, į kurį sodinama, ir tinkama pasodinimo vieta. O tada jau reikiamos drėgmės užtikrinimas bei tinkamas tręšimas (nesveika ne tik kai per mažai, bet ir kai per daug)