Sveikos, cia mano pirmieji prazyde rododendrai
Kai gyvenau bute, savo rododendrus auginau vazonuose. Puikiausiai zydejo, augo. Tik pries salcius reiktu inesti kur silciau, nes vazonuose nepraziemoja, bent jau pas mane.
QUOTE(Tifa @ 2013 05 25, 19:34)
Kai gyvenau bute, savo rododendrus auginau vazonuose. Puikiausiai zydejo, augo. Tik pries salcius reiktu inesti kur silciau, nes vazonuose nepraziemoja, bent jau pas mane.
Gražūs rododendrai
O tai kaip žydėjo, augo, bet neperžiemojo Tai vadinasi negalima sakyti, kad puikiausiai - vasaros metu absoliučiai viskas gali augti vazonuose ir puikiai - pats kritinis laikotarpis ir yra žiema O žiemą tada visžalius reikėtų laikyti šaltai, bet šviesiai, o kur tokią patalpą rast
Beje labai įdėmiai apžiūrėjau baltus rododendrus rododendryne ir mačiau visokių vaizdų (jie ten niekada nedengiami - auga natūralioje aplinkoje pušyne) - žydinčių pažeme kai visa viršūnė gražiai žaliuoja, nes buvo nušalę žiediniai pumpurai, žydinčių labai gausiai ir gražiai, bet pernai nežydėjusių (kalbėjom su sodo darbuotoja).
Tai sau padariusi išvadą ir nusipirkau baltą žemaūgį visžalį, kuris linkęs šliaužti į šonus , o ne augtį į ūgį (galės apie turimų rododendrų "kojas" raizgytis), kuris sakė "nepramečiuoja", žydi gausiai kasmet, nes žiemoja giliai pusnyje
Vienais metais buvau nusipirkusi 1 rododendra. Augo balkone vazone, zydejo. Per pirmasias salnas neinesiau, lapukai susisuko. Inesus vidun neatsigavo. Kitais metais as ju turejau 8 balkone ir prie iejimo 4. Pries ziema inesiau i vidu. Prastovejo iki pavasario bute. Sunkiausia buvo surasti jiems vietos. Kolidorius, virtuve, vonios kambari pastaciau. Visur buvo didziuliai vazonai. Bet pavasari, kai jau nebebuvo salnu, isnesiau ir jie toliau kuo puikiausiai augo, zydejo.
QUOTE(Tifa @ 2013 05 25, 20:05)
Vienais metais buvau nusipirkusi 1 rododendra. Augo balkone vazone, zydejo. Per pirmasias salnas neinesiau, lapukai susisuko. Inesus vidun neatsigavo.
Lapų susisukimas rododendrams yra absoliučiai normalus reiškinys žiemą - jie visad taip daro paspaudus didesniems šalčiams Atšilus, padidėjus drėgmei lapai labai gražiai išsisuka
Jie lygiai taip pat elgiasi gamtoje - tai jų natūralus apsaugos mechanizmas.
Aš už tai, kad laukinius augalus auginti lauke neužgriozdinant jais namų ir neprisidarant sau bėdų - kam rododendrus tampyt pirmyn atgal jei jie puikiai žiemoja lauke (vėl gi grįžant prie jau n kartų temoje išsakytos minties, kad reikia rinktis atsparias Lietuvos klimatui veisles, kurių pas mus yra laaaaaaaaaaabai daug).
Tai jūs 12 rododendrų per žiemą laikėt bute Aš net name gyvendama neįsivaizduoju kur tiek jų padėt Į kambarius tai jau tikrai neįsileisčiau - tai tada namai jau tampa šiltnamiu O dabar kur jie visi?
.........................................
rutike, saulė nuo 11 iki kokios 17 val. pati pavojingiausia ir labiausiai deginanti Rytinė ir vakarinė saulė palyginus nekenksminga
Taip, jie visi ziemojo bute Didziuliai vazonai, visuose kampuose isstatyti. Mes ieskojome pirkti nama, todel zinojau, kad jie bus issodinti, tik nesitikejau, kad namo paieskos taip ilgai uztruks. Dabar jie visi kuo puikiausiai auga zemeje. Mano draugai sukiodavo pirsta prie smilkinio is pradziu, kad nuprotejau Bet man rododendras ir magnolija yra kazkas nuostabaus, grazaus ir nepakartojamo.
Ir tie susisuke lapukai pirmojo augalo nebeissitiese, todel galvoju, kad jis nusalo.
Ir tie susisuke lapukai pirmojo augalo nebeissitiese, todel galvoju, kad jis nusalo.
Mano požiūris truputuką kitoks - aš pirmiausia augalui parenku vietą ir tik po to jį perku. Ne karo metas - augalų buvo ir bus, kasmet atsiranda vis įdomesnių veislių, todėl ir rododendrus manau geriausia pirkt kai jiems yra apgalvota tinkama vieta - tuomet augalai auga bei klesti
Bet aišku visi darom kaip mums tinka ir patinka - svarbiausia, kad augalų priežiūra mūsų neapsunkintų, o būtų malonumas
Bet aišku visi darom kaip mums tinka ir patinka - svarbiausia, kad augalų priežiūra mūsų neapsunkintų, o būtų malonumas
QUOTE(saigha @ 2013 05 25, 13:58)
rasa32 - kas pas Ju pakrašty - trinkelės akmeninės ? ar kokios specialios plytukės ?
Tasyti akmenys,berods,granitiniai.Ibetonuoti,kad zole nelistu i samanas.
QUOTE(rutikė @ 2013 05 25, 18:42)
Sveiki. Nelabai ką nutuokiu apie gėlių auginimą, bet dabar turim sklypą, gavau dovanų rododendrą (Roseum elegans, hibridinis) Norėčiau paklausti, ar galima jį auginti dideliame vazone? Bent jau kol kas, gal iki rudens, nes dar neapsisprendžiau kur ką sodinti. O jei sodinčiau, tai pas mus visur saulėta rytai - pietūs- vakarai, o sklypo dalis, kur rododendrui labiausiai tiktų, siaurutė, "negyvenama". Ar blogai, jei visą dieną gaus saulės?
Maniskis auga vakarinej pusej,viskas jam gerai.Iki pietu nuo namo krenta pavesis.Tik ziemai pridengiu,kad pavasari nenudegtu.
Niekur neparasyta,kad turi tik pavesy augti.Visur raso,kad augalas auginamas sauletoj arba pusiau pavesingoj vietoj Lapai dega tada,jei augalas turi mazai vandens.Jei kaitria vasara pakankamai gaus dregmes,nenudegs.
QUOTE(rasa32 @ 2013 05 25, 20:45)
Visur raso,kad augalas auginamas sauletoj arba pusiau pavesingoj vietoj Lapai dega tada,jei augalas turi mazai vandens.Jei kaitria vasara pakankamai gaus dregmes,nenudegs.
Parodykit man šaltinį, kur taip būtų rašoma apie visžalius didžialapius rododendrus (kad saulėtoj vietoj, pietinėj pusėj) Mažiukais lapiukais labiau pakenčia saulėkaitą, o dideliais lapais (maniškiai tokie) mėgsta pavėsiuką.
Vakarinė ir rytinė tinka, bet manau nerasite nei vieno rimto informacijos šaltinio, kur būtų rekomenduojama rododendrus auginti pusėje, kur saulė pasirodo nuo 11 val.
Žinoma galima statyti uždangas, bet tai turi būti priimtina - pas mane tokių dalykų nebuvo ir nebus, noriu gražaus vaizdo pro langus ištisus metus, tai ir derinau vietą, kur rododendrai galėtų augti natūraliai nedengiami ir tuo pačiu klestėti
Ir šiaurinė tinka, tik neturėtų tas pavėsis būti labai tamsus, t.y. jei jau didelis medis, ar namas sudaro šešėlį, tai nereikėtų rododendro dar apsodinti aukštais augalais.
O kad nereikėtų išradinėti dviračio rekomenduoju vilniečiams nuvažiuoti į Kairėnų botanikos parką, kauniečiams į savo botanikos sodą ir pamatysite vietas, kurios yra idealios jų auginimui ir kur augalai auga bei klesti jau kelis dešimtmečius (Vilniuje jie auga brandžiame pušyne tiesiog tarp pušų)
Ir ne vasarą nudega rododendrai, o dažniausiai vasario/balandžio mėnesiais, kai dar sunkiai gali paimti drėgmę iš substrato, o saulė jau kaitina ir iš lapų vandenį garina
Bet kokiu atveju iš savo pusės diskusiją baigiu - auginkime kur ir kaip kas norim - svarbiausią, kad augtų bei žydėtų
http://www.manonamai...s.d?id=61098347
Pasislėpę pavėsyje
Gan įnoringi rododendrai gerai augs ir žydės, jei bus tinkamai parinkta vieta ir paruošta žemė.
Šiaurinėje ar vakarinėje, netgi ir rytinėje pusėje visžaliai rododendrai jaučiasi geriausiai, tik ten jie turėtų būti apsaugoti ne vien nuo saulės spindulių, bet ir nuo vėjų. Netinka jiems pietinė pusė, mat ji pernelyg apšviesta. Jei geros vietos nėra, verčiau auginti ne visžalius, o vasaržalius, žiemą lapus metančius rododendrus (dar kartais sodininkų mėgėjų vadinamus azalijomis) jie saulės taip nesibijo. Kuo stambesni visžalių rododendrų lapai, tuo labiau šie augalai nemėgsta saulėkaitos, o kuo lapai smulkesni, tuo augalai jai pakantesni. Gerai krūmeliai auga ir po didesnėmis pušimis ar nelabai tankiomis eglaitėmis, aukštesniais krūmais, mat šie suteikia pavėsį. Tiesa, jei kaimynų šaknys paviršinės, kaip ir rododendrų, augalus verčiau atskirti specialia vejų juosta, kad konkurentai jų neskurdintų.
http://www.botanikos...orija---i-dalis
AUGINIMO YPATUMAI
Dauguma erikinių augalų prastai arba visai neauga sodo ar daržo žemėje. Jiems būdinga endotropinė mikorizė simbiozė su grybais. Grybo hifai, apraizgę šaknis, padeda augalams asimiliuoti azotą ir kitas maisto medžiagas iš dirvožemio. Grybiena veisiasi tik rūgščioje žemėje. Štai kodėl substratas turi būti ne tik rūgštus, bet ir purus, praleidžiantis orą ir vandenį. Ypač tinka mažaskaidės rūgščios aukštapelkių durpės (pH 3 -5), į kurias įmaišoma truputis perpuvusio komposto. Durpės gana greitai išsiplauna iš smėlingo dirvožemio, todėl pasodintus augalus būtina pastoviai mulčiuoti rūgščios terpės organinėmis atliekomis ar kitais būdais gerinti esamą žemę, kad ji būtų ne tik puri, bet ir derlinga.
Gal kam bus naudinga
Pasislėpę pavėsyje
Gan įnoringi rododendrai gerai augs ir žydės, jei bus tinkamai parinkta vieta ir paruošta žemė.
Šiaurinėje ar vakarinėje, netgi ir rytinėje pusėje visžaliai rododendrai jaučiasi geriausiai, tik ten jie turėtų būti apsaugoti ne vien nuo saulės spindulių, bet ir nuo vėjų. Netinka jiems pietinė pusė, mat ji pernelyg apšviesta. Jei geros vietos nėra, verčiau auginti ne visžalius, o vasaržalius, žiemą lapus metančius rododendrus (dar kartais sodininkų mėgėjų vadinamus azalijomis) jie saulės taip nesibijo. Kuo stambesni visžalių rododendrų lapai, tuo labiau šie augalai nemėgsta saulėkaitos, o kuo lapai smulkesni, tuo augalai jai pakantesni. Gerai krūmeliai auga ir po didesnėmis pušimis ar nelabai tankiomis eglaitėmis, aukštesniais krūmais, mat šie suteikia pavėsį. Tiesa, jei kaimynų šaknys paviršinės, kaip ir rododendrų, augalus verčiau atskirti specialia vejų juosta, kad konkurentai jų neskurdintų.
http://www.botanikos...orija---i-dalis
AUGINIMO YPATUMAI
Dauguma erikinių augalų prastai arba visai neauga sodo ar daržo žemėje. Jiems būdinga endotropinė mikorizė simbiozė su grybais. Grybo hifai, apraizgę šaknis, padeda augalams asimiliuoti azotą ir kitas maisto medžiagas iš dirvožemio. Grybiena veisiasi tik rūgščioje žemėje. Štai kodėl substratas turi būti ne tik rūgštus, bet ir purus, praleidžiantis orą ir vandenį. Ypač tinka mažaskaidės rūgščios aukštapelkių durpės (pH 3 -5), į kurias įmaišoma truputis perpuvusio komposto. Durpės gana greitai išsiplauna iš smėlingo dirvožemio, todėl pasodintus augalus būtina pastoviai mulčiuoti rūgščios terpės organinėmis atliekomis ar kitais būdais gerinti esamą žemę, kad ji būtų ne tik puri, bet ir derlinga.
Gal kam bus naudinga
QUOTE(rutikė @ 2013 05 25, 18:56)
Visgi kažką reik daryti. Man rododendrai labai gražūs. Gal sodinsiu ten, kur saulė užšviečia po piet apie 14 val, tada ne tokia kaitri, kaip rytinė
rytine saule rododendrams pati geriausia.