mumrikai,labai grazus tavasis
Maniskis auga ,pasirodo,4metus(tiksliau paskaiciavau),tai siemet pirma karta tiek ziedu,anais pavasariais budavo tik po kelis ziedus,o visi kiti nezydedavo
Vakar per ''Laba ryta'' kalbejo botanike,sake,kad normalu,jei rododendras tik po 5 metu prazysta Tada as jam atleidziu
Gavau dar 2 rododendrus dovanu(nors man ju nelabai reikejo ,nes kitoj namo pusej geles ir augalai lietuviski,bobutiniai ir pan.,bet ka padarysi,sukisau i zeme.Pagal pavadinimus paziurejau,kad musu klimato zonai tinkami augti.Matysim.
QUOTE(jediara @ 2013 05 23, 21:29)
Labai graži spalva ir daug žiedų Gal tai "Germanica"?
arba "Nova Zembla":
http://www.google.de...g...680&bih=880
QUOTE(rasa32 @ 2013 05 24, 10:36)
mumrikai,labai grazus tavasis
Maniskis auga ,pasirodo,4metus(tiksliau paskaiciavau),tai siemet pirma karta tiek ziedu,anais pavasariais budavo tik po kelis ziedus,o visi kiti nezydedavo
Vakar per ''Laba ryta'' kalbejo botanike,sake,kad normalu,jei rododendras tik po 5 metu prazysta Tada as jam atleidziu
Vat ir įdomu ar nuolat gausiai žydės, ar vis tik kaip baltas bus jautresnis žiemoms
O dėl penkių metų, tai man kažkaip keistai skamba - nelabai tikiu, kad parduodami žydintys, kad ir iš Olandijos atvežti, būtų penkiamečiai Aišku visko galima mūsuose nusipirkt, pardavinėjami ir didžiuliai dešimtmečiai krūmai, bet kažkaip atrodo, kad atvežtiniai nedideli, bet labai gausiai žydintys bus kokių trejų metų amžiaus (sprendžiant pagal tai, kokio dydžio vienų metų ūgliai užauga).
Tada logiškai mąstant jau iš karto pasodinti jie turi gausiai žydėt, nes mes juk perkam ne "jauniklius", o žydinčius augalus (tokiu atveju vadinasi pagal tą teoriją jie penkiamečiai). Bet jau aš kai pirkau saviškius, tai jie buvo gausiai žydėję (tik kad jau peržydėję, nes pirkau nukainuotus).
Matysim, kaip bus.As irgi pirkau zydinti.
Mumrikai, pas tave kaip visuomet nuostabu, pamaciau tavo zydinti rododendra ir sušukau: aaaaa, aš irgi tokio noriu... Kiek metu maždaug tam augaleliui? Maniškis tokios spalvos dar tik viena apatine šakelę išskleidė, bet pražys ir daugiau pumpurėlių
QUOTE(Ledinuke @ 2013 05 25, 12:09)
Mumrikai, pas tave kaip visuomet nuostabu, pamaciau tavo zydinti rododendra ir sušukau: aaaaa, aš irgi tokio noriu... Kiek metu maždaug tam augaleliui? Maniškis tokios spalvos dar tik viena apatine šakelę išskleidė, bet pražys ir daugiau pumpurėlių
PRITARIU
Omaniškis vietoj laiktų žiedų lapus pradėjo skleisti, vat apgavo mane .
Nieko, matyt dar nepilnametis . Lauksim kitų metų
QUOTE(Ledinuke @ 2013 05 25, 12:09)
Dėkui Maniškiui dabar ketvirti metai nuo pirkimo - beje žydėjo puikiai kasmet nuo pat pirkimo. Ir dabar jau galutinai ir užtikrintai žinau kokios jis veislės - tai labai paplitusi ir puikiai Lietuvoje žiemojanti "Nova Zembla".
Ir išsiaiškinau ką reiškia, jog žydi penktais metais (pasakojo žmogus, kuris daugina ir augina rododendrus Vilniaus Kairėnų botanikos parke). Pasirodo jie dauginami sėklomis ir žydi penktais metais (standartiškai, nes gali žydėt ir anksčiau ar vėliau) nuo pasėjimo
QUOTE(Juračiuks @ 2013 05 25, 12:44)
Dėkui
..........
Aš šiandien nusipirkau trejus metus norėtą ryškiai violetinį ir mažiuką žemučiuką Lietuvoje daugintą baltai gelsvą
Taigi naujas violetinis žydintis rododendras (aukščiausias iš mano turimu, tai keliaus į "galiorką"
Kaip tik šiandien apžiūrėjom nuostabiai atrodantį Kairėnų botanikos rododendryną, kuriame šią akimirką dieviškai žydi rododendrai ir azalijos ir sau n-tąjį kartą pasitvirtinau, kad man rododendrai patinka labiau už azalijas Jų krūmai visžaliai, simetriški.
Azalijos žydi nuostabiai, ryškiai geltonos ir morkinės fantastiškos, bet peržydėjusių vaizdas man nelabai patrauklus - krūmai kreivai nuaugę, sumedėję stiebai pusplikai. Ne mano augalas ir viskas Gal kažkur antrame ar trečiame plane ir neblogai atrodytų, bet prieky tikrai nesodinčiau - vasarą manęs toks vaizdas nedžiugintų
Sveiki. Nelabai ką nutuokiu apie gėlių auginimą, bet dabar turim sklypą, gavau dovanų rododendrą (Roseum elegans, hibridinis) Norėčiau paklausti, ar galima jį auginti dideliame vazone? Bent jau kol kas, gal iki rudens, nes dar neapsisprendžiau kur ką sodinti. O jei sodinčiau, tai pas mus visur saulėta rytai - pietūs- vakarai, o sklypo dalis, kur rododendrui labiausiai tiktų, siaurutė, "negyvenama". Ar blogai, jei visą dieną gaus saulės?
QUOTE(rutikė @ 2013 05 25, 18:42)
Ar blogai, jei visą dieną gaus saulės?
Tikrai blogai, nes rododendrai nemėgsta pietinės pusės (tokia vieta tinkama azalijoms). Didžiulė tikimybė, kad apdeginės lapai, augalas skurs ir neatrodys dekoratyviai
QUOTE(rutikė @ 2013 05 25, 18:50)
O ar galiu jį auginti vazone. Terasoje yra stogas ir puikus pavėsis
Dar mintis: gal po medžiu sodinti, turim dvi obelis, viena iš jų didelė, sena, sudaro malonų pavėsį
Dar mintis: gal po medžiu sodinti, turim dvi obelis, viena iš jų didelė, sena, sudaro malonų pavėsį
Dėl auginimo terasoj vazone nieko negaliu pasakyti - reikia skaityti kitų augintojų patirtį užsienio forumuose, nes neteko skaityt, kad būtų populiaru juos taip auginti Lietuvoje.
Teoriškai galima tikro molio dideliame vazone, kad neperkaistų šaknys (kad ir pavėsis, bet vistiek temperatūra šaknims daug aukštesnė nei augant grunte). Antras dalykas, tai laistymas - grynos durpės labai greit džiūna, o rododendrus reikia sodinti į jas, tai labai dažnai reikės laistyti.
O vat kaip tokiu atveju išspręsti žiemojimo problemą jau nežinau. Kadangi rododendrai visžaliai, tai jiems reikia šviesos (bet ne tiesioginės pietinės saulės), tai jiems šviesos reikia visus metus. Tuomet jį reikia laikyti arba šaltoje šviesioje patalpoje, arba su visu vazonu įkasti į gruntą ir palikti jį žiemoti ten.
Bet kaip tada elgtis pavasarį Vadinasi nėra pavėsingos vietos kur jį įkast, nes jei būtų, tai iš kart ten ir sodintumėt.
Ir vėl gi - peržydėjus rododesndrui terasoje turėsite tiesiog gražų žalią krūmą, kai galbūt labiau norėtųsi žydinčių augalų
Išvada persaki, kad vis gi rododenrus geriausia auginti grunte, o ne vazone
Po obelimi nelabai žiūrėtųsi stilistiškai (mano akim nelabai obelis ir rododendras dera vaizdo prasme, bet gal čia tik aš neturiu fantazijos ) Ir galiausiai menka nauda iš obels žiemos pabaigoje - pavasario pradžioje, kada visžaliams rododendrams reikalingiausias pavėsis (saulei kaitinant lapai ima garinti daug vandens). Vasarą, kai jie puikiai paima drėgmę iš substrato saulė jau nebe tokia ir baisi
Todėl ir sakoma, kad geriausi rododendrų draugai yra spygliuočiai, o ypač pušys (taip pat mėgstančios rūgštų dirvožemį, savo spygliais jį dar labiau rūgštinančios ir)