Įkraunama...
Įkraunama...

Auginantiems rododendrus

QUOTE(mumrikas @ 2012 02 09, 13:16)
Pirmiausia ne atsakingai pasodint (tai žinoma taip pat labai svarbu - tiek vieta, tiek gruntas), o labai atsakingai rinktis veisles, kurios mūsų kraštuose gali augt ir žydėt mirksiukas.gif  Puikiai ir be jokių dengimų auga tiek vasaržalės azalijos, tiek visžaliai rododendrai be jokių dengimų ir Vilniaus krašte, tik aišku nereikia rinktis pvz. septintos zonos augalų, kurie tikrai neišvers žiemos net dengiami - apie žydėjimą net neverta kalbėt. Aš pati labai labai norėjau visžalės geltonos azalijos, bet atsisakiau tos svajonės , nes šeštos zonos augalui augt ne Vilniaus krašte sad.gif

Kad ir Kairėnų botanikos sode yra didžiulis rododendrynas, pavasarį galima apžiūrėt kurie augalai pagal krūmo dydį, žiedų spalvą gražiausi ir ten jų nusipirkt. Lygiai taip pat ir Kaune ar kituose miestuose - geriausia rinktis jau Lietuvoj sėkmingai peržiemojusius augalėlius.

Nors............. biggrin.gif ne pagal savo pačios patarimą pirkau tris nukainuotus rododendrus iš Olandijos (negaila buvo rizikuot, kai kainavo po dešimt litų), sėkmingai pataikiau geras veisles, auga ir puikiai žydi visi trys jau trejus metus visiškai niekuo nedengiami ir neklostomi  thumbup.gif

Mumrikai,taip svarbiausia atspari veislė. Tik tos zonos labai teorinės, jei nesupranti iš kur tas atsparumas, tai aišku geriau pasiklausti. Azalija numeta lapus ir puikiai išžiemoja, o visžalis rododendras nukenčia būtent todėl, kad jo lapus saulė nudegina. Šiaip labai keista, bet jau daug metų puikiai žiemoja Magnolija Nigra 7a zona.

Nesuprantu kodėl geltonžiedė azalija galėjo numirt, reiktų pažiūrėt kur buvo pasodinta. Įtariu tie olandiški rododendrai irgi kokios 6 zonos. 5 Radau tik vieną, bet būtent jis pas mus nušalo.
Atsakyti
QUOTE(Ledum @ 2012 02 09, 13:38)
Nesuprantu kodėl geltonžiedė azalija galėjo numirt, reiktų pažiūrėt kur buvo pasodinta. Įtariu tie olandiški rododendrai irgi kokios 6 zonos. 5 Radau tik vieną, bet būtent jis pas mus nušalo.

jei kalbant apie mane, tai aš geltoną azaliją žiūrėjau, jos norėjau, bet nepirkau mirksiukas.gif aš matai žiūriu ir azalijas, ir rododendrus visžalius, t.y. kurie visus metus nemeta lapų mirksiukas.gif

man vasaržaliai netinka, nes ir taip yra daugybė nuostabių augalų, kurie visą žiemą stovi plikom šakom, o pavasarį nuostabiai žydi - man reikia būtent nuolat lapuoto, o tokio rododendro ar azalijos, kuris žydėtų geltonai ir dar lietuviškas žiemas ištvertų deja nėr verysad.gif

ir iš vis geltonžiedės rododendrų veislės neatspariausios verysad.gif

kai savo rododendrus pirkau, tai iš vis net jokių zonų nebuvo parašyta "rodoendras" ir psio biggrin.gif turiu ryškiai vyšninį, rožinį ir baltą. Dar į kompaniją jiems noriu ateity alyvinio ir tokie nuostabiai auga Kairėnuose - jei pirksiu, tai pirksiu tik iš ten thumbup.gif
Atsakyti
Tik šiandien rododedrui baltą šalika uždejau. blink.gif Pernai mažesnis buvo,po sniegu pasilepes,tai gražiai augo vasarą. Neatsimenu,ka pernai kalbejom,ar butina ta apsauga nuo vasario saules? pasikartikim pamokas ax.gif Nes vieną esu praradusi,kaip manau,nuo aktyvios saules tą pavasarį g.gif
Atsakyti
aš saviškius prieš tuos šalčius uždengiau -juk atsarga gėdos nedaro ,niekaip neprisiruošiu lepūnėlius spygliuočius pridengt ,o saulutė vis aktyvesnė blush2.gif
beje,o kalbant apie azalijas ,tai labai džiaugiuosi Ledum patarimais ,kuriais pasinaudojus turiu puikių nuostabiais oranžiniais žiedais apsipylančių krūmelių ,kurie nėra tokie opūs kaip visžaliai rododendrai ax.gif
Atsakyti
jei jau dengt rododendrus, tai jokiu būdu negali agroplėvelė liestis prie pačių krūmelių - tada jie negali susukti/ištiesti lapelių reaguodami į aplinkos temperatūrą ir tai gali būt viena juos žudančių aplinkybių mirksiukas.gif

ir tinkamas veisles pasirinkus rododendrai absoliučiai yra nelepūs - nereikia jiems nieko visiškai daryt - na gal tik kartą ar du per žiemą palaistyt ir viskas. Iš esmės rododendrai neturėtų augt saulėtose vietose - saulė jiems nepatina ne tik žiemą, pavasarį, bet ir vasarą mirksiukas.gif

man pagrindinis jų grožis ir yra tame, kad lapų nemeta visus metus ir išlieka dekoratyvūs kai kiti augalai stirkso plikomis šakomis blush2.gif
Atsakyti
Na aš irgi turiu pora rododendrų...Vienas auga jau 3 metai, o kitą praeitą vasarą į kompaniją pasodinom. Tas senesnis violetinis atrodo ir augo neblogai ( neskaitant kad stiprus vėjas buvo vieną šaką nulaužęs) ir žydėjo kasmet vis gausiau. Tik va šiandien pasižiūriu kad jo visi lapeliai o ypač viršutiniai susisukę, atrodo kad ruošiasi nukristi verysad.gif Tai dabar mąstau kas jam netiko g.gif Nedengiu aš jų niekada, stovi po nemažu kupstu sniego abu bet va tiek daug pumpurų o jau bijau kad šiemet nežydės...
Atsakyti
QUOTE(Laima.g @ 2012 02 09, 20:06)
Tik va šiandien pasižiūriu kad jo visi lapeliai o ypač viršutiniai susisukę, atrodo kad ruošiasi nukristi verysad.gif  Tai dabar mąstau kas jam netiko g.gif  Nedengiu aš jų niekada, stovi po nemažu kupstu sniego abu bet va tiek daug pumpurų o jau bijau kad šiemet nežydės...

Tai visiškai natūralus ir sveikas procesas - taip rododendrai per šalčius elgiasi mirksiukas.gif Jei nieks prie jo nesiliečia (švelniai kuo greičiau sniegą nukrapštykit, tik kad pumpurų ir lapų nepažeist), tai saulytei pašvietus ir orui atšilus lapeliai puikiausiai išsivynios ir bus gražūs kaip iki susiskliaudimo mirksiukas.gif

Svarbiausia, kad jiems drėgmės nepritrūktų, nes saulei ėmus šildyt lapai ims garint drėgmę, o kad augalas nenukentėtų turi šaknys sugebėt vandenį iš žemės imt. Jei jie teisingai pasodinti į durpę (gryną, ar su spyglių priemaišom), tai toks substratas niekad nesušąla ir augalai puikiai pasiima vandenį nenukentėdami (iš rudens gausiai savus prilaisčiau ir dabar reiks nueit patikritn ar drėgmės užtenka, bet įtariu užteks, nes pamažu saulei šildant ims sniegas tirpt) 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Laima.g @ 2012 02 09, 20:06)
Na aš irgi turiu pora rododendrų...Vienas auga jau 3 metai, o kitą praeitą vasarą į kompaniją pasodinom. Tas senesnis violetinis atrodo ir augo neblogai ( neskaitant kad stiprus vėjas buvo vieną šaką nulaužęs) ir žydėjo kasmet vis gausiau. Tik va šiandien pasižiūriu kad jo visi lapeliai o ypač viršutiniai susisukę, atrodo kad ruošiasi nukristi verysad.gif  Tai dabar mąstau kas jam netiko g.gif  Nedengiu aš jų niekada, stovi po nemažu kupstu sniego abu bet va tiek daug pumpurų o jau bijau kad šiemet nežydės...

Laima, tuo susisukimu lapeliai reaguoja į šaltį. Čia viskas normalu. mirksiukas.gif

Atsakyti
Sveikutes merginos dabar skaitau skaitau, ir kiek suprantu reiketu juos dabar pridengti nuo saules spinduliu ar veliau patarkit nes tik pirmi metai juos turiu ir labai nenoreciau prarasti schmoll.gif smile.gif
Atsakyti
Jau galima dengti. 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(ritaava @ 2012 02 09, 20:42)
Sveikutes merginos dabar skaitau skaitau, ir kiek suprantu reiketu juos dabar pridengti nuo saules spinduliu ar veliau patarkit nes tik pirmi metai juos turiu ir labai nenoreciau prarasti schmoll.gif  smile.gif

jei teisingame substrate pasodintas rododendras ir gali paimti augalas vandenį, tai jis nebijo saulės - juk vasarą dar ne taip jį kaitina mirksiukas.gif . Bet čia su sąlyga, kad substratas visiškai durpinis ir drėgnas mirksiukas.gif Iš esmės rododendrai neturėtų būti sodinami saulėkaitoje - jiems saulė nepatinka nei žiemą, nei pavasarį, nei vasarą mirksiukas.gif

Pridengusi tikrai nepakenksite, o gal ir padėsit jei jau augalas jaunas ir saulėkaitoj auga, tik pirmiausia padarykit kažkokias atramas, kuoliukus (tik nežinau kaip juos į įšalusią žemę ikalt g.gif ) ir aplink juos sukit agroplėvelę - negalima dengiant liest jos prie augalo, kaip pvz. prie spygliuočių mirksiukas.gif
Atsakyti
nuo saulės nukenčia tik tie, kurie auga saulėkaitoje ,o šiaip jei yra pavėsiukas ,tai nėra būtinybės dengti jų. Savo dengiau dėlto ,jog patikėjusi etiketės nuorodom, buvau pasodinus saulėkaitoj kalniuko viršūnėje ,tai antrais metais pavasarį buvo nudegę ir suvargę ,kad greičiau atsigautų šią žiemą pridengiau g.gif ,o šiaip pritariu tom ,kurios sako ,jog geriausia augint tinkamas veisles tinkamam dirvožemyje ir nereiks dangstyt ,nes puikiausiai peržiemoja.
Atsakyti