laba.
QUOTE(Ingėnas @ 2011 06 11, 17:14)
Mat kaip
O aš parašiau ir paskui net suabejojau. Nes kiek pamenu Pečiūrą
tais laikais, aš jį visai kitaip įsivaizdavau, nei kad knygoje. Knygoje kur kas rimtesnis, solidesnis ir brandesnis, nei man jis rodėsi ant scenos.
O gal dar kažkokie prototipai tavo skaitytoje knygoje minimi ?
dabar kažkaip neprisimenu, kažkas dar tikrai yra, tik nebūtinai ,,Pragaro soduose". Vėliau pavartysiu ir parašysiu
Erich Maria Remarque ,,Vakarų fronte nieko naujo
Jau senokai norėjau ją perskaityti, bet pabijodavau karo tematikos, kurios nelabai mėgstu. O to knygoje nemažai- juk ten beveik visas veiksmas vyksta fronte. Galbūt dėl to man ji šiek tiek lėtokai skaitėsi. Bet, nepaisant to, buvo įdomu. Pagrindinio veikėjo Pauliaus paveikslas- įdomus, kone tragiškas bei niekuo neišsiskiriantis iš kitų karių. Jo pagalba parodoma, kaip jaučiasi kiekvienas kareivis fronte. Pats rašytojas ( E. M. Remarque) taip pat yra buvęs fronte, tad aprašomos mintys ir išgyvenimai yra tikroviškesni. Skaitydama tai juokiausi, tai norėjosi verkti. Nuostabu, kad būnat ten, kur kasdien skraido granatos, kulkos ir dar velnias žino kas, įmanoma atrasti linksmų nutikimų- na, negi visą laiką verksi?
Karys fronte rūpinasi tik būtiniausiais dalykais: maistu, drabužiais, vieta saugiai permiegoti. Kalbant apie drabužius, tai nevengiama nuo žuvusio bendražygio nuauti gerus batus- juk kam mirusiajam batai reikalingi?
Kariai svajoja apie ateitį, apie taiką, kai jie galės palikti frontą. Bet tiesa yra skaudi: jie nežino, ką galės veikti, jie jaučiasi nereikalingi, jie žino, kad nepritaps, nemokės gyventi. Juk į frontą jie buvo nuvesti tiesiai iš mokyklos suolo.. Užtenka per atostogas grįžti, kad pamatytum, jog niekas, net išgirdęs tūkstančius karininkų pasakojimų, nesupras to tikro baisumo, žmonės tik linksi galvas ir kartoja : baisu, baisu.. Bet kol patiems neteko gulėti apkasuose, bėgti nuo granatų skeveldrų, nesupras to pragaro..
Karo ligoninės- baisi vieta, kuri kažkam žada ateitį- jei nemirsi ir nebūsi visiškai išgydytas, galbūt galėsi grįžti namo. Bet pažadai daugumai ir lieka tik tolimos svajonės, nes mirties palatą pasiekti lengviau nei savo namus.
Ir draugystė- brangiausias turtas, kurį rašytojas savo kūriniuose mėgsta pabrėžti. Be draugų mes niekas.
Jei yra dar neskaičiusių, skaitykit. Rekomenduoju.