Įkraunama...
Įkraunama...

Knygos, knygos, knygos...

QUOTE(Biancca @ 2011 06 09, 17:20)
Sveikos 4u.gif

Ateinu perskaičiusi (jau! biggrin.gif) J. Saramago "Evangeliją pagal Jėzų Kristų". Pirmiausia suvokiu tokį dalyką - šita knyga niekada nebus lyginama adekvačiai tarp įvairių socialinių sluoksnių. Teologas į ją reaguotų vienaip, kunigas - antraip (kažkur net skaičiau, kad "Evangelijos..." skaityt vienas kunigas taip ir nepabaigė - jį knygos viduryje pribaigė ateizmas biggrin.gif ), o "nepraktikuojantis katalikas (šitas gajus ir labai šiandien madingas) dar kitaip. Vis tik pasirinkau kitokią poziciją - grožinės literatūros skaitytojos, su tokia faktiškai niekada neprašauni.  hihihi.gif Ir skaičiau šią knygą TIK kaip grožinę.
Išties, kaip sakė Ingėnas, tai - didingas romanas. Į šitą žodį sutelpa nemažai: graži temos plėtotė, geros filosofinės mintys ir filosofiniai pasvarstymai (ypač religijos ir ...materijos temomis), nuosekli siužeto linija, vaizdinga kalba (prie šito pridedu ir autentišką sintaksę, kuri man čia labai labai tiko, net labiau nei "Aklume" turbūt). Iš šitų atskirų fragmentų (kitaip - ingredientų, būtinų "geram patiekalui") susidėjo nedaloma knygos visuma. Taigi, gavau absoliutų dvasinį malonumą - ji ne tik kad pateisino lūkesčius, bet ir dar daugiau. Internete radau labai įdomų Antano Šimkaus pastebėjimą: „Jei įdomu, pirmas šio romano žodis yra „saulė“, paskutinis – „kraujas“. Abu jie įrėmina tą vienintelę sceną, kuria „Evangelija pagal Jėzų Kristų“ pradedama ir baigiama. Golgotos… Čia staigmenų nėra.“ Staigmenų čia gal ir nėra, bet teksto grynumas ir metafizinė jėga mane nepaliaujamai stebino meistriškumu. Knyga LABAI ir dar kartą LABAI patiko. Jei ne diskusijos Saramago tema, kažin, ar būčiau ją taip greit paėmusi skaityt. ax.gif

Biancca, labai džiugu skaityti tokį puikų atsiliepimą bigsmile.gif thumbup.gif

Dabar dar paklausiu blush2.gif , tai kaip gi vistik vertinum "Aklumą" "Evangelijos" fone?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Ingėnas: 09 birželio 2011 - 17:42
QUOTE(Finna @ 2011 06 09, 17:14)
Is anksto atsiprasau uz tai, kad rasysiu sveplai biggrin.gif Bet buvo kompiuteris pagedes, tai dar kol kas neiseina rasyti lietuviskai doh.gif

Vakar pabaigiau S.Brown "Uzgavenes". Tai ne pati stipriausia Brown knyga, bet skaitesi lengvai, idomu pasidare mazdaug po 50psl., o paskutinius 200psl. surijau per vakara smile.gif Man paciai vis dar atradimas, kad man tikrai patinka detektyvai biggrin.gif Kaip ir sakiau, tai nera pati geriausia knyga- buvo vietu, kurias nuspejau, buvo neisaiskintu blogieciu, kuriuos lengvai atspejau, tai cia butu minusai. Ir nesuprantu kodel, bet pastaruoju metu, i rankas man pakliuna knygos nusaldintom pabaigom, sita buvo viena tokiu, visgi manau, kad realybeje, tikram gyvenime, pabaiga butu buvusi kitokia smile.gif

O dabar vel dilema- ar imti skaityti J.Picoult "Namu taisykles", ar vel S.Brown "Dumu uzdanga" mastau.gif biggrin.gif

aš ir stebiuosi, kad detektyvai man patinka thumbup.gif pati esu "įkritus" į S. Brown "Nešvarus žaidimas". pas mane "Užgavėnės" dar laukia savo eilės smile.gif
Aš tai imčiau Picoult, mėgstu daryt pertraukas tarp autorių, esu pasinešus ant Murakamio knygų, bet jų iš eilės neskaitau, įterpiu ką nors tarp jų 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Ingėnas @ 2011 06 09, 18:41)
Biancca, labai džiugu skaityti tokį puikų atsiliepimą bigsmile.gif  thumbup.gif 

Dabar dar paklausiu blush2.gif , tai kaip gi vistik vertinum "Aklumą"  "Evangelijos" fone?

Žinok, nebevertinčiau. hihihi.gif O jei išties - šios dvi knygos nelyg iš skirtingų materijų, tiksliau - man net sunku patikėti, kad "Evangeliją..." parašė "Aklumo" autorius. "Aklumo" neišsižadu biggrin.gif , kaip ji man patiko, taip ir patinka, bet "Evangelija..." - jau kitam, aukštesniame lygmenyje, mano akimis žiūrint. ax.gif

Labai skaitadieniai užėjo, tai pasidėjau vakariniam skaitymui Shafak "Stambulo pavainikę" - žiūrėsim, kaip čia po "Evangelijos..." man skaitysis.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Biancca: 09 birželio 2011 - 17:50
QUOTE(Biancca @ 2011 06 09, 17:49)
Žinok, nebevertinčiau. hihihi.gif O jei išties - šios dvi knygos nelyg iš skirtingų materijų, tiksliau - man net sunku patikėti, kad "Evangeliją..." parašė "Aklumo" autorius. "Aklumo" neišsižadu biggrin.gif , kaip ji man patiko, taip ir patinka, bet "Evangelija..." - jau kitam, aukštesniame lygmenyje, mano akimis žiūrint. ax.gif

Va su paryškintom mintim absoliučiai sutinku drinks_cheers.gif smile.gif
Man pačiai "Aklumas" po anksčiau skaitytos "Evangelijos" visgi atrodo prėskokas unsure.gif blush2.gif Patarčiau niekam nebedaryti tokios klaidos, kaip kad padariau aš , ir neskaityti iš Saramago kūrybos "Evangelijos" pačios pirmosios.
Atsakyti
QUOTE(Ingėnas @ 2011 06 09, 18:59)
Patarčiau niekam nebedaryti tokios klaidos, kaip kad padariau aš , ir neskaityti iš Saramago kūrybos "Evangelijos" pačios pirmosios.

Auksinė mintis, absoliučiai prisidedu drinks_cheers.gif bigsmile.gif Dar, teisybė, yra "Rikardo Rejišo mirties metai"... Norėčiau vis dėlto ir ją paskaityt, reikiamam momentui atėjus. O kaip tu, Ingėnai? mirksiukas.gif
Atsakyti
QUOTE(Biancca @ 2011 06 09, 18:04)
Auksinė mintis, absoliučiai prisidedu drinks_cheers.gif  bigsmile.gif Dar, teisybė, yra "Rikardo Rejišo mirties metai"... Norėčiau vis dėlto ir ją paskaityt, reikiamam momentui atėjus. O kaip tu, Ingėnai? mirksiukas.gif

O vat dėl "Rikardo Rejišo" dar neapsisprendžiau, ar tikrai labai noriu ją perskaityt g.gif Iš vienos pusės man Saramago stilius patiko ("Evangelijai" tas žodis jau net netinka - toji mane tiesiog sužavėjo). O va "Rikardo Rejišo" anotacija kol kas manęs kažkaip nesudomino. Reikia kažkokio postūmio ar gerų atsiliepimų, kad norėčiau ją skaityt. Be to, reik pripažint, dabar jau bijausi ir nusivylimo blush2.gif

Kiek supratau, Gegytė ją greitu laiku skaitys, tai labai tikiuosi atsiliepimo smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Biancca @ 2011 06 09, 18:49)
Žinok, nebevertinčiau. hihihi.gif O jei išties - šios dvi knygos nelyg iš skirtingų materijų, tiksliau - man net sunku patikėti, kad "Evangeliją..." parašė "Aklumo" autorius. "Aklumo" neišsižadu biggrin.gif

drinks_cheers.gif nors ,,Evangelijos..." dar net neįpusėjau, bet jau žinau, kad baigusi tikrai šių dviejų knygų nemėginsiu lyginti, nes jos absoliučiai skirtingos. smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Ingėnas @ 2011 06 09, 13:56)
Beje, anotacijoje skaičiau, kad ir pačiai Harris "Penki ketvirčiai apelsino" atrodo psichologiškai giliausias ir labiausiai išbaigtas.

O Vilniuj sakė kad jai "Gervuogių vynas" yra jos labiausiai patinkanti knyga. Aš kol kas skaičiau tik tokią, kuri visai su šia serija nieko bendro neturi - "Džentelmenus ir žaidėjus". Reikės ir kurią iš "skaniųjų" paragauti smile.gif.
QUOTE(Ingėnas @ 2011 06 09, 18:59)
Patarčiau niekam nebedaryti tokios klaidos, kaip kad padariau aš , ir neskaityti iš Saramago kūrybos "Evangelijos" pačios pirmosios.

Man taip su Markesu - kad ir ką ėmiau vėliau, niekas negalėjo man pakartoti "100 metų vienatvės" stebuklo...
Atsakyti
QUOTE(Ingėnas @ 2011 06 09, 19:10)
O vat dėl "Rikardo Rejišo" dar neapsisprendžiau, ar tikrai labai noriu ją perskaityt g.gif Iš vienos pusės man Saramago stilius patiko ("Evangelijai" tas žodis jau net netinka - toji mane tiesiog sužavėjo). O va "Rikardo Rejišo" anotacija kol kas manęs kažkaip nesudomino. Reikia kažkokio postūmio ar gerų atsiliepimų, kad norėčiau ją skaityt. Be to, reik pripažint, dabar jau bijausi ir nusivylimo blush2.gif

Mane tai masina, kad "Rikarde Rejiše" kaip veikėjas bus mano mėgstamas poetas - F. Pessoa. Skaitysiu tikrai. Be to, leidyklos "kitos knygos" tinklapyje jau seniai matau, kad numatoma išleisti Saramago "Mirtį su trukdžiais". Va šitos labai norėčiau, bet jau ir galėtų išleisti greičiau, užtenka čia anonsuot tongue.gif

QUOTE(caralaite @ 2011 06 09, 20:46)
O Vilniuj sakė kad jai "Gervuogių vynas" yra jos labiausiai patinkanti knyga.

Aš visą "maistinę" trilogiją skaičiau ir išties - "Gervuogių vynas" patiko labiausiai. Jauki, turinti savo žavesio ir šarmo, gryną atmosferą, sodrumą, išraiškingus veikėjus knyga. Man ji net teatrališka - lengvai įsivaizduoju kokį nepretenzingą, ramų spektaklį. ax.gif
Atsakyti
QUOTE(caralaite @ 2011 06 09, 19:46)
*O Vilniuj sakė kad jai "Gervuogių vynas" yra jos labiausiai patinkanti knyga. Aš kol kas skaičiau tik tokią, kuri visai su šia serija nieko bendro neturi - "Džentelmenus ir žaidėjus". Reikės ir kurią iš "skaniųjų" paragauti smile.gif.

**Man taip su Markesu - kad ir ką ėmiau vėliau, niekas negalėjo man pakartoti "100 metų vienatvės" stebuklo...

* Mat kaip g.gif Reiškia, kažkokia neapsisprendusi ta rašytoja biggrin.gif "Gervuogių vynas" irgi labai mano skonio, bet mano subjektyvia nuomone "Penkių ketvirčių apelsino" visgi niekaip nenuneša.
O "Džentelmenai ir žaidėjai" man nelabai patiko unsure.gif

** Vat labai įdomu, kaip su Markesu nutiks man tongue.gif Kažkaip nesitiki, kad iš "100 metų vienatvės" apturėsiu didesnį skaitymo malonumą, nei kad apturėjau iš jo "Apie meilę ir kitus demonus". O jei visgi taip atsitiktų, juo geriau biggrin.gif rolleyes.gif
Beje, tu pati jo "Apie meilę..." ar esi skaičiusi?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Ingėnas: 09 birželio 2011 - 20:08
QUOTE(Ingėnas @ 2011 06 09, 21:08)
Beje, tu pati jo "Apie meilę..." ar esi skaičiusi?

Turbūt (kur raudoni plaukai iš karsto virsta?). Bet sakau, jei manęs kas paprašytų įvardinti vienintelę knygą, tai būtų "100 metų", todėl apie kitas mano atsiliepimai trumpi - "neprilygsta" biggrin.gif.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo caralaite: 09 birželio 2011 - 20:24
Apie Harris ir jos trilogiją smile.gif
Bet kita vertus psichologiškai giliausias ir labiausiai išbaigtas romanas (anot autorės, "Penki ketvirčiai apelsino") tai dar nebūtinai tolygu labiausiai patinkančiam ("Gervuogių vynas") mastau.gif
Pvz. ir aš galiu pasakyti, kad kažkuri knyga labai stipri ir gera, bet visgi dėl skonio savitumų man galbūt patiks mažiau stipri kita.
Gali būti, kad tas man gręsia kad ir su tuo pačiu Markesu smile.gif
Papildyta:
QUOTE(caralaite @ 2011 06 09, 20:17)
Turbūt (kur raudoni plaukai iš karsto virsta?). Bet sakau, jei manęs kas paprašytų vardinti vienintelę knygą, tai būtų "100 metų", todėl apie kitas mano atsiliepimai trumpi - "neprilygsta" biggrin.gif.

Aha, šioji biggrin.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Ingėnas: 09 birželio 2011 - 20:22