QUOTE(Daugiskaita @ 2011 06 05, 22:57)
Nobelio laureatams ir "pilnumo" kriterijus turėtų kitoks būt, nemanai? Pasikartosiu - 300 psl. man asmeniškai mažoka teiginio kad subyrėjus kontrolei žmonės greit "pasirūpina" užveisti kokius nors hierarchinius santykius ir juose blogai jaustis.
QUOTE(klopedija @ 2011 06 05, 23:10)
Tie žmonės praranda savo žmoniškumą,
atsidūrę visiškoj atskirty, kur galimi du pasirinkimai: tapti žvėrimi arba auka. Trečias variantas, netapti nei žvėrimi, nei auka, pernelyg neįtikėtinas. Jei atsispyrei ir žvėries instinktui, ir aukos pasyvumui, ...
... gal kas nors pratęs mintį?
Nesutinku! Nesam mes riboti tik tais dviem vaidmenim.
Žmonės bijo laisvės.
Žmonės bijo atsakomybės.
Dar mirties.
Betgi būna tokių, kurie tas savo baimes pergali. Tokie"praplečia" savo pasirinkimo galimybes.
O šiaip mano akim, knyga galėjo būti daug įdomesnė, jei Saramago nebūtų rašęs apie izoliaciją be galimybės pabėgti. Nes kaip formuojasi santykiai tokioj erdvėj žinoma iki skausmo - kalėjimas, armija.
Papildyta:
QUOTE(LEEja @ 2011 06 06, 13:01)
zinokit, skaitau Coratazaro
Kronopus ir galvoju - jei jie parasyti 70'aisiais, vadinasi, visos Beresneviciaus istorijos apie fifaicius ir babausius, pamokymai ir pasergejimai bei kiti tie, mano galva, fantastiski ir nuostabus tekstai - ikvepti ir pastumeti (negaliu sakyti nuplagijuoti, nes jie neidentiski ir siaip bjaurus zodis
) Cortazaro?.... kakzaip nusivyliau del to truputi....
Cortazaras apskritai turėtų būt tituluojamas nacionaline vertybe, kad jau buvo (kad ir trumpai) lietuvę vedęs
. O gal, pvz. jam Karvelis papasakojo apie visus tuos fifaicus, m? Tokiu atveju jis (Chulio) vogė mūsų tautosaką, o Beresnevičius ją tik interpretavo
.
P.S. Žinau, žinau kad nusišnekėjau
.