Įkraunama...
Įkraunama...

Knygos, knygos, knygos...

QUOTE(Ingėnas @ 2011 06 05, 19:53)
Fatimaaliiaa, gal tu abi jas skaitei?

nea skaičiau tik 'Evangelija pagal Jėzų Kristų'. Bet dabar jau baisiai smalsu pasidarė ir užsimaniau perskaityti smile.gif turiu jo dar dvi knygas. tai manau gal per atostogas ir prisiruošiu joms.
Atsakyti
Sveikos,

Kokios diskusijos apie Saramago. Kol kas neskaičiau nei vienos jo knygos. Priešingai nei Ingėnui, man labai patinka tokios šiek tiek fantastinės temos, kai netikėtai atsitinka kokios nors ale apokalipsės, visi ar tai apanka, ar tai numirti nebegali... Bet internete paskaitinėjau ištraukas "Evangelijos", tai kažkaip praėjo noras man kol kas Saramago knygas skaityti... Na niekuo neužkabino. Tiesa pažiūrėjau filmą „Aklumas“, ir kol kas Saramago visiškai gana. Bet gal čia vasarai reikia tiesiog ko nors lengvo.

Taigi ir skaitau Jodi Picoult Namų taisyklės. Sakykit ką tik norit, bet man labai patiko, labai tiko pagal nuotaiką (kada viskas einasi ne taip, kaip noriu), ir tikrai labai gerai suskaičiau. Taip, knyga - šablonas, taip autorė, šabloninių romanų darytoja, bet kur ten jos 18 romanų, prie kokio ten Diuma 300. Atleidžiu, tegul išverčia visus, perskaitysiu, tikrai neatsibos.
Šį kartą vėl viskas buvo pažįstama, vėl ta pati struktūra, standartiniai intarpai (šį kartą apie kriminalistiką), šeima, teismo procesas ir skaitytojus graudinanti tema - Aspergerio sindromas, netgi vėl buvo nereikalingas vaikas - jaunesnis Džeikobo brolis Teo. Man patiko tai, kad žinios apie Aspergerio sindromą tikrai kruopščiai surinktos, pasak autorės knygą skaitė ir redagavo net tokį pat sindromą turinti paauglė, todėl Džeikobo personažas toks labai neprastas. O ir jo brolis Teo šį kartą rašytojai tikrai pavykęs. Smagu skaityti.
Tikrai patiko ir tikrai nebloga knyga poilsiui.

Dar perskaičiau Alessandro Piperno Su blogiausiais ketinimais. Vis matau tą knygą įvairiausiuose išpardavimuose, berods, 8 LT, vis knieti nusipirkti, tačiau pakliuvo į rankas bibliotekoje. Intelektualioji literatūra visada pas mus kainuoja pigiai ir yra neskaitoma, bet šį kartą tikrai likau nesupratusi, kur tas intelektualumas. Romanas apie turtingą Romos žydų šeimą, šeimos epopėją, o šeimos epopėjos mano mėgstamiausias žanras. Bet šiame kažkoks padrikas pasakojimas, kažkoks mėtymasis nuo vieno veikėjo prie kito, kad net tokiai epopėjų mėgėjai kaip aš pradžioje nelengva buvo įsijausti. Įsijaučiau, tiesa beveik antroje knygos dalyje. Trijų kartų šeimos istorija pasakojama įtraukiant visus giminaičius, draugus ir jų šeimų istorijas. Kai kurios atrodytų visai nesusijusios, bet paskui supranti, kad tai yra žydų epopėja, mat šeimos senelis ir jo sūnus buvo žydai, o anūkas jau nebe. Jo mama katalikė, taigi jis jau ne žydas... Lyg to būtų maža, jį dar kankina ir meilė. Meilė ten viską ir užgožė, net tą pradžioje vyravusią žydiškumo temą.
Knyga nei patiko, nei nepatiko. Tiesa, vertimas kritikuojamas Lietuvos vertėjų sąjungos, bet jis šį kartą tikrai mažiausiai rūpėjo.

Dabar įpusėjau Donna Woolfolk Cross „Popiežė Joana“, tai galiu tik pasakyti, kad tikėjausi kažko tokio, o nieko nuostabaus. Tiesa, lengva ir įdomu skaityti, bet tai ir viskas. Lygis sakyčiau, vienas prie vieno - Falcones Jūros katedra, aišku, laikmetis ten kitas. Tik vienai knygai - stiprus marketingas, o kitai - jokio. Tiesa, nesitikėjau, kad knygoje tokie seni laikai... tai čia tikrai įdomu, nes sunku net įsivaizduoti, kaip tais laikais gyveno žmonės, kokia buvo jų buitis ir pan. Irgi kaip tik ta knyga vasarai.
Papildyta:
QUOTE(Ebru @ 2011 06 05, 21:08)
aš tai taip negaliu, nes pirma mačiau filmą Kvepalai, o tik po to skaičiau knygą ir neužbaigiau, tiesiog negalėjau doh.gif  man atrodė toks laiko gaišimas, gal ir nereiktų taip galvot, bet kitaip neišėjo tuo metu... schmoll.gif

Čia apie Suskindo Kvepalus? Na filmas kaip ir filmas, bet knyga....

Neskaičiau kitos tokios knygos, kurią skaitydama galėjau užuosti kvapus.
Dar dabar atsimenu tą įspūdį.

Skaitei matyt, netinkamu laiku.
Atsakyti
QUOTE(katilina @ 2011 06 05, 21:07)
Kad ir kultinė- legendinė, bet nesu apie ją girdėjusi.  g.gif blush2.gif  Reikės pasidomėti. O "Mes Varnų saloje" vaikystėj labai labai patiko. 

Pabaigiau Peter Hoeg "Moteris ir beždžionė". Visai ne tai, ko tikėjausi, bet tikrai patiko. Įstrigo pats autoriaus rašymo stilius- reikėjo laiko, kad prie jo "prisiderinčiau", bet paskui jau labai gerai ėjosi. Įdomu buvo skaityti visus tuos beveik mokslinius paaiškinimus, ypač apie patį miestą (Londoną). Na ir pabaiga, aišku, nustebino.

"Mes Varnų saloje" vaikystėje patiko ir man drinks_cheers.gif
Nepamenu, o tu esi skaičiusi dar kažką iš Peter Hoeg ? Iš savo varpinės labai rekomenduoju jo "Tyliąją mergaitę". Gėris, o ne knyga wub.gif thumbup.gif

QUOTE(Ebru @ 2011 06 05, 21:08)
aš tai taip negaliu, nes pirma mačiau filmą Kvepalai, o tik po to skaičiau knygą ir neužbaigiau, tiesiog negalėjau doh.gif  man atrodė toks laiko gaišimas, gal ir nereiktų taip galvot, bet kitaip neišėjo tuo metu... schmoll.gif

tai dabar tikrai be abejonių žiūrėsiu filmą, vien žiūrint trailerį gniaužė kvapą bigsmile.gif

O man pirma filmas, paskui knyga tikrai netrukdo. Va perskaičius knygą filmą gal net nebūtinai žiūrėčiau. Yra nemažai filmų pagal knygas, kur knygos net labai patiko, o filmo taip ir neprisiruošiau pažiūrėti.
Šiuo konkrečiu atveju - juk filmas apie meną. O į vizualųjį meną bent man visgi geriau žiūrėti, o ne apie jį skaityti. Ir konkrečiai šis filmas, paveikslo kūrimo scenos, dalininko santykiai su pozuotoja filme man lyg ir subtiliau perteikti.
O knyga irgi labai patiko. Tik filmas gal ryškiau užsifiksavęs mano atmintyje.

QUOTE(Fatimaallaa @ 2011 06 05, 21:22)
nea skaičiau tik 'Evangelija pagal Jėzų Kristų'. Bet dabar jau baisiai smalsu pasidarė ir užsimaniau perskaityti smile.gif turiu jo dar dvi knygas. tai manau gal per atostogas ir prisiruošiu joms.

Žinai, įtariu, kad "Aklumas" tau turėtų patikti. Įsidėmėjau, kad fantastikos tu tikrai nebrokiji smile.gif
Tik va labai įdomu, kaip jos dvi tau lygintųsi.

QUOTE(Skaitanti @ 2011 06 05, 21:27)

Dabar įpusėjau Donna Woolfolk Cross „Popiežė Joana“, tai galiu tik pasakyti, kad tikėjausi kažko tokio, o nieko nuostabaus. Tiesa, lengva ir įdomu skaityti, bet tai ir viskas. Lygis sakyčiau, vienas prie vieno - Falcones Jūros katedra, aišku, laikmetis ten kitas. Tik vienai knygai - stiprus marketingas, o kitai - jokio.

O čia su tavimi labai sutinku - man irgi tos dvi knygos pasirodė lygiavertės drinks_cheers.gif Tik viena išpopuliarinta iki "negaliu", o antroji kažkodėl mūsuose visiškai nepopuliari unsure.gif
Atsakyti
QUOTE(caralaite @ 2011 06 05, 19:49)
Pabaigiau ką tik pliaže Saramago "Aklumą". Tuštoka man ta knyga pasirodė.
Tuštoka? blink.gif blink.gif

Tokia, kaip "Slaptas parduotuvių maniakės svajonių pasaulis"? blink.gif blink.gif "Ar moki išlaikyti paslaptį?" blink.gif blink.gif "Gana nevykusių pasimatymų!" blink.gif blink.gif
Ir už ką tie "nobeliai" dalijami? g.gif g.gif
Atsakyti
QUOTE(Ingėnas @ 2011 06 05, 22:41)
Nepamenu, o tu esi skaičiusi dar kažką iš Peter Hoeg ? Iš savo varpinės labai rekomenduoju jo "Tyliąją mergaitę". Gėris, o ne knyga wub.gif  thumbup.gif

"Smilą" esu skaičiusi, o "Tyliosios mergaitės" seniai noriu (bet 40lt nenoriu mokėti). smile.gif

"Aklumą" jau senokai turiu, bet vis neprisiruošiu skaityti. Greičiausiai todėl, kad filmą labai sunkiai žiūrėjau, teko per kelis kartus, nes nervai nelaikė. Baisūs man tokie filmai ir knygos, kur žmonės sužvėrėja, gavę visišką laisvę ir pasijutę nebaudžiami.
Atsakyti
Ir šovė į galvą mintis, su kuo gi galėčiau palyginti Saramago "Aklumą". Ogi su Kobo Abe "Moteris smėlynuose" bigsmile.gif

Šias abi knygas priskirčiau tam pačiam žanrui. Abiejose rasim metaforų ir gilių prasmių. Ir autoriai pagal literatūrinį svorį lyg ir lygintini.
Taigi, lyginam smile.gif
"Moteryje" siužetas, idėja man pasirodė absoliučiai originali ir niekur nesutikta (na bent jau man). "Aklumo" siužete, kaip jau minėjau, nieko labai originalaus aš neįžvelgiau. Rėmai aiškūs, galima būtų imti aklumą, dar kokią kitą ligą ar negalią, esktremalias sąlygas. Žmonių elgesys jomis visgi daugiau mažiau numanomas. Pvz. kad ir "Musių valdove" ar šimtuose visokių filmų (kokių aš, kaip fantastikos nemėgėja nelabai žiūriu, bet į vieną kitą esu visgi akį užmetusi ar bent girdėjusi).
Kaip jau minėjau, į "Aklumą" negaliu iki galo įsijausti, skaitau tikrai lengvai atsiplėšdama. Su Kobo Abe knyga buvo kitaip - nugramzdino ji mane lyg į kokią nirvaną, tarsi užhipnotizavo, atrodo, pasijutau herojaus vietoje ir vis spėliojau, kaip gi jis pasielgs, kas bus toliau. Iki paskutinio puslapio nenumaniau istorijos baigties. Net ir potekstė, užšifruota metaforomis, pagrindinė mintis man priimtinesnė Kobo Abe knygoje.
Dabar man rodosi, kad knyga "Aklumas" gal net kažkiek perdaug ištęsta g.gif Nepamirškim, kad savotiška sakinių struktūra dėl dialogų nebuvimo ir kilometrinių sakinių bei pastraipų tarsi sutrumpina jos apimtį puslapiais. Viena kita siužeto detalė joje nuolat kartojasi (tarkim, kad ir tie ekskrementai ant kiekvieno kampo cool.gif ) .
Galbūt tai labai subjektyvu, bet "Moters smėlynuose" skaitymas man tikrai neprailgo ir baigdama tą knygą gailėjausi, kad ji tokia trumpa verysad.gif Iškart užsigeidžiau Kobo Abe daugiau. Beje, bent šiai dienai "Moteris smėlynuose" esu įtraukusi į savo labiausiai įstrigusių knygų dešimtuką. Ją tikrai skaitysiu pakartotinai. "Aklumo" skaityti antrą kartą minčių net nekyla.
Va tokie mano pasvarstymai smile.gif
Papildyta:
QUOTE(Daugiskaita @ 2011 06 05, 21:57)
Tuštoka?  blink.gif  blink.gif

Tokia, kaip "Slaptas parduotuvių maniakės svajonių pasaulis"?  blink.gif  blink.gif  "Ar moki išlaikyti paslaptį?"  blink.gif  blink.gif   "Gana nevykusių pasimatymų!"  blink.gif  blink.gif
Ir už ką tie "nobeliai" dalijami?  g.gif  g.gif

Net neabejoju, kad caralaite tikrai ne tokį tuštumą turėjo omeny biggrin.gif Na bet ji pati pasisakys, jei norės smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Ingėnas: 05 birželio 2011 - 22:10
QUOTE(katilina @ 2011 06 05, 23:00)
Baisūs man tokie filmai ir knygos, kur žmonės sužvėrėja, gavę visišką laisvę ir pasijutę nebaudžiami.
Įsikišiu ir aš... blush2.gif
Tie žmonės praranda savo žmoniškumą, atsidūrę visiškoj atskirty, kur galimi du pasirinkimai: tapti žvėrimi arba auka. Trečias variantas, netapti nei žvėrimi, nei auka, pernelyg neįtikėtinas. Jei atsispyrei ir žvėries instinktui, ir aukos pasyvumui, ...
... gal kas nors pratęs mintį? mirksiukas.gif
Atsakyti
QUOTE(klopedija @ 2011 06 05, 22:10)
Įsikišiu ir aš...  blush2.gif
Tie žmonės praranda savo žmoniškumą, atsidūrę visiškoj atskirty, kur galimi du pasirinkimai: tapti žvėrimi arba auka. Trečias variantas, netapti nei žvėrimi, nei auka, pernelyg neįtikėtinas. Jei atsispyrei ir žvėries instinktui, ir aukos pasyvumui, ... 
... gal kas nors pratęs mintį?  mirksiukas.gif

Na kodėl gi smile.gif Tikrai yra ir trečias variantas (bet ne kiekvienam).
Juk visąlaik atsiranda vienas kitas herojus, gudresnis, drąsesnis už kitus ar tiesiog labiau linkęs rizikuoti. Ar laimingo atsitiktinumo dėka įgavęs kažkokį pranašumą prieš kitus.
Pvz. kad ir tame pačiame "Aklume" akių gydytojo žmona (beje, kol dar nebaigiau skaityti, ji man atrodo pernelyg teigiama g.gif,) .
Kitaip net veiksmo nebūtų, visi greit vienas kitą užpjautų ...
Atsakyti
QUOTE(klopedija @ 2011 06 05, 23:10)
... gal kas nors pratęs mintį?  mirksiukas.gif

Sakydama "laisvę", turėjau galvoj nebūtinai šią konkrečią knygą. Ir netikiu, kad nėra trečio varianto. Aišku, be visų tų žiaurumų ir Saramago knyga nebūtų tokia, kokia yra, bet man patinka skaityti ar žiūrėti, kaip žmonės, pakliuvę į labai ekstremalią situaciją, sugeba nepavirsti žvėrimis, bet ir visiškomis aukomis netampa (gal čia ir yra tikroji fantastika? smile.gif ).

Atsakyti
QUOTE(Ingėnas @ 2011 06 05, 21:41)
O man pirma filmas, paskui knyga tikrai netrukdo. Va perskaičius knygą filmą gal net nebūtinai žiūrėčiau. Yra nemažai filmų pagal knygas, kur knygos net labai patiko, o filmo taip ir neprisiruošiau pažiūrėti.
Šiuo konkrečiu atveju - juk filmas apie meną. O į vizualųjį meną bent man visgi geriau žiūrėti, o ne apie jį skaityti. Ir konkrečiai šis filmas, paveikslo kūrimo scenos, dalininko santykiai su pozuotoja filme man  lyg ir subtiliau perteikti.
O knyga irgi labai patiko. Tik filmas gal ryškiau užsifiksavęs mano atmintyje.

Turbūt netinkamenu metu aš Suskindo Kvepalus skaičiau smile.gif
kai pirma filma pažiūri ir tada skaitai, tai aiškiau viskas atrodo, ir vien pažiūrėjus trailerį Merginos su perlo auskaru buvo daug lengviau įsivaizduoti viską ir ryškiau atrodė. bet man tiesiog pirma pamačius filmą nebėra tokio poreikio ir noro skaityti knygą smile.gif
Atsakyti
Labai įdomią diskusiją užvedėte. Aš pati pirmą kartą paėmusi knygą „Mergina su perlo auskaru“ ją numečiau, po to pažiūrėjau filmą ir perskaičiau knygą. Jie man pasirodė lygiaverčiai ir knyga yra viena mylimiausių, nes man patinka toks lėtas, ramus veiksmas, aprašymai ir panašiai.

Tada apie knygą „Aklumas“, kuri man tuščia tikrai nepasirodė. Bent jau mane ji labai supurtė emociškai, tačiau pabaiga sugadino visą įspūdį, knygą paversdama pamokslu. Vien dėl to man nepatiko nei „Širdis“ (nebaigiau), nei „Stipriau už neapykantą“ (vos vos prisiverčiau užbaigti).

Beje, Ingėnai, nuostabus avataras wub.gif
Atsakyti
Sveikos 4u.gif Ateinu su K. Navaku "Gero gyvenimo kronikomis" - pirmą kartą bandau kažką iš lietuviškų eseistų blush2.gif labai patinka, gailiuosi, kad neskaičiau anksčiau bigsmile.gif

QUOTE(Masako @ 2011 06 04, 20:19)
Leeja, tikiuosi ne pries, kad FB tavo fotografuota foto panaudosiu blush2.gif

O kaip su jūsų knygynu galima per FB susidraugauti? ax.gif

QUOTE(Ingėnas @ 2011 06 05, 00:40)
Mes turim albumą po užraktu   smile.gif  Bet į jį galim įleisti tik su sąlyga, kad ir pati pasirodysi su foto mirksiukas.gif

O man jau galima prisijungti? bigsmile.gif
Atsakyti