QUOTE(eliss @ 2011 06 02, 08:34)
Man neaiški pati pabaiga,paskutiniai sakiniai, ar ten Nelė įkrito kur,kas tas kamuolys...žodžiu,tai ir bus...
Susiradau knygą ir perskaičiau pabaigą.
Nemanau, kad Nelė kur nors įkrito- ją tik apėmė liūdesys dėl mirusios draugės ir supratimas, ko neteko. O dėl to kamuolio ir man nelabai aišku, bet turbūt, remiantis tuo ankstesniu įvykiu-berniuko paskendimu- vaizdingai metaforiškai aprašytas Nelės susivokimas. Nežinau, ar supratai, ką norėjau pasakyti- niekaip nerandu tinkamų žodžių savo mintims išreikšti.
Perskaičiau
Jane Urquhart "Dailininkas". Kaip jau aišku iš pavadinimo, knyga apie dailininką- talentingą ir jau ganėtinai seną, kuris pasakoja savo gyvenimo istoriją. Po trupučio atsiminimų iš vaikystės didžiausias dėmesys skiriamas jo jaunystės, studijų metams, pažinčiai su keliais svarbiausiais ir daugiausia įtakos turėjusiais žmonėmis- beveik garbinamu dėstytoju Robertu Henriu, ilgamečiu draugu Džordžu, tapančiu ant porceliano, pozuotoja ir mylėta moterimi Sara ir dailininku Rokvelu Kentu. Pasakodamas apie šiuos žmones ir santykius su jais, knygos herojus tuo pačiu aiškiai "pasirodo" ir pats- gabus menininkas, vardan savo meno ir jo "švarumo" atsiribojęs nuo bet kokių stipresnių emocijų ir aistrų, šaltas ir savanaudis, besirūpinantis tik tuo, kas padeda jam tobulėti kuriant savo paveikslus. Ir per vėlai supratęs, kad tinkamai neįvertino visų tų ilgą laiką šalia buvusių žmonių.
Nepaisant visko, knyga nėra labai liūdna, nėra ir labai sudėtinga, bet priverčianti susimąstyti, kokią vietą menininko gyvenime turėtų užimti pats menas, o kokią žmonės, ar verta visko atsižadėti dėl meno ir pan. Jei pati būčiau dailininkė, knyga neabejotinai mane įkvėptų kurti, bet šiuo atveju ji sukėlė norą bent jau nueiti į kokią parodą ir pasižvalgyti į paveikslus.
Beje, kai kurie knygos personažai- iš tikro gyvenę garsūs žmonės. Man buvo žinomas tik Rokvelas Kentas- kažkada skaičiau jo labai patikusią knygą "Tyrai"- pasakojimą apie jo ir mažo sūnaus kelionę į salą kažkur šiaurėje, kur jie kurį laiką gyveno ir kūrė .