Jei šuns reik kambariui tai ir pirkit ne aviganį jokiu būdu. Taigi tokio tipo šunų veislės specifika - daug judėti, ir ne tik jie turi gauti pakankamą fizinį, bet ir psichologinį krūvį.
Jei norit, kad būtų kambary su jumis, visada šalia, pirkit kokį mažą kompanioną. Jei norit, kad dar ir apgintų - pirkit pinčerį arba toičiką Šie bent gerklę gerai palaido.
O iš esmės jei nenorit tokių blusyčių, tai galima galvot apie mažiau fizinio krūvio reikalaujančius vidutinius šuniukus, pvz prancūzų ar anglų buldogus (pastarieji man visiškai neimponuoja , bet daugeliui patinka)
tau tiks basetai - jiems namuose pats tas, ir ilgu pasivaiksciojimu nelabai reikia!
QUOTE(tyto_alba @ 2006 03 05, 10:16)
O iš esmės jei nenorit tokių blusyčių, tai galima galvot apie mažiau fizinio krūvio reikalaujančius vidutinius šuniukus, pvz prancūzų ar anglų buldogus (pastarieji man visiškai neimponuoja , bet daugeliui patinka)
Tik ne prancūzų buldogą Ši veislė tinka tik, tam, kas iš kart žino, kad nori būtent tokios veislės šuns, žino jos specifiką ir žino su kuo gali tekti susidurti/susitaikyti
Aš pabūsiu bjauri ir pasakysiu, kad temos autorei nereikia jokio šuns, nes
1. Ji pati nežino kokio nori - ar sargo, ar kompanjono, ar galės ilgai vaikščioti ar ne.
2. Neaišku kur jis augs - pagal tėtį lauke, pagal ją namie (o gal tėtis neleis šuns į namus).
3. Kiek suprantu šuns išlaikymas guls ant tėvų pečių - tai gal jie tegul ir renkasi šunį.
Pasiūlymas: sėsk pati prie kompo, ieškok veislių su aprašymais ir domėkis ypatybėmis, derink su tėvais, važiuok į parodas ir šnekėkis su patikusių šunų veisėjais. Kai turėsi bent 2-3 patinkančias ir tinkančias veisles, tada galima ir apie juos smulkiau čia pasikalbėti su būtent tą veislę auginančiais žmonėmis. Taigi kiekvienam mūsų geriausia ta veislė, kokią patys auginame.
Pvz. man nėra geresnio už prancūzų buldogą, tik tikrai šituo atveju aš jo nerekomenduoju - per daug myliu veislę
nu cia 13 zinutej nusisnekejau
nekreipkit demesio i 13 zinute
13 zinutes neskaityti!!!
nekreipkit demesio i 13 zinute
13 zinutes neskaityti!!!
O tavo 13 žinutė yra būtent tiesa Tik, kai buvai sugėdinta, parašei kad nusišnekėjai. Bent tokia mano nuomonė
QUOTE(giekab @ 2006 03 04, 18:35)
Dianita o dabar koki suni augini?
kiek mazdaug per menesi reik skirti maistui islaidu briaro veisles suniui? jei ji auginai, turetum zinot?
dar labai idomu, kodel negalima kirpt briarui ant akiu uzkritusiu plauku?
o tai gal yra koks nors suo, kuriam nereikia kruviu ir nereik ilgai vaiksciot su juo lauke? nes kai blogas oras visai nesinori vaiksciot, tuo labiau, o suns kankint tai irgi nesinori...
dar galit parasyt, kurie sunys turi anksciau mano paminetas savybes ir kad butu namisedos, ta prasme, kad galeciau ramiai tv paziuret arba prie kompo pasedet? o suo nezystu prasydamasis i lauka?
jauciu kad mazai sansu issirinkt toki suni, su visom pageidaujamom savybem ir kad neturetu ne vienos nepageidaujamos gal tada is kart reik imti vyresnio amziaus, kad nebutu labai aktyvus?
kiek mazdaug per menesi reik skirti maistui islaidu briaro veisles suniui? jei ji auginai, turetum zinot?
dar labai idomu, kodel negalima kirpt briarui ant akiu uzkritusiu plauku?
o tai gal yra koks nors suo, kuriam nereikia kruviu ir nereik ilgai vaiksciot su juo lauke? nes kai blogas oras visai nesinori vaiksciot, tuo labiau, o suns kankint tai irgi nesinori...
dar galit parasyt, kurie sunys turi anksciau mano paminetas savybes ir kad butu namisedos, ta prasme, kad galeciau ramiai tv paziuret arba prie kompo pasedet? o suo nezystu prasydamasis i lauka?
jauciu kad mazai sansu issirinkt toki suni, su visom pageidaujamom savybem ir kad neturetu ne vienos nepageidaujamos gal tada is kart reik imti vyresnio amziaus, kad nebutu labai aktyvus?
as auginau 9 metus briara.. kirpti plauku negalima, jo akims kenkia intensyvi sviesa, jo specifine ir isvaizda, plaukai siaip sau neauga apskritai, ir toks jo eksterjeras.. jis yra kerpamas kirpykloje, t.y. pakerpamas tiktai..
Maistui mes isleisdavom pradzioje nemazai, kol iki metu paauginom, nes nemaitinom sausu maistu, o patys virdavom, mazdaug iseidavo 100 lt per menesi. Siaip sis suo prisitaiko prie seimininko, nezyzia eiti i lauka visa laika.. bet kaip ir kiekvienas suo, jis privalo buti isvedziotas, issidukti, etc.. nes kiekvienas suo, kuris neissiduksta, neissilaksto, jis gali tapti agresyvesnis ar siaip gali atsirasti pokyciu charakteryje, bendravime..
jei tu nori namie gyvuno, tai gal suns nelaikyk? turek kate ar seska..
QUOTE(Rida_R @ 2006 03 06, 09:57)
Tik ne prancūzų buldogą Ši veislė tinka tik, tam, kas iš kart žino, kad nori būtent tokios veislės šuns, žino jos specifiką ir žino su kuo gali tekti susidurti/susitaikyti
1. Ji pati nežino kokio nori - ar sargo, ar kompanjono, ar galės ilgai vaikščioti ar ne.
2. Neaišku kur jis augs - pagal tėtį lauke, pagal ją namie (o gal tėtis neleis šuns į namus).
3. Kiek suprantu šuns išlaikymas guls ant tėvų pečių - tai gal jie tegul ir renkasi šunį.
Pasiūlymas: sėsk pati prie kompo, ieškok veislių su aprašymais ir domėkis ypatybėmis, derink su tėvais, važiuok į parodas ir šnekėkis su patikusių šunų veisėjais. Kai turėsi bent 2-3 patinkančias ir tinkančias veisles, tada galima ir apie juos smulkiau čia pasikalbėti su būtent tą veislę auginančiais žmonėmis. Taigi kiekvienam mūsų geriausia ta veislė, kokią patys auginame.
Pvz. man nėra geresnio už prancūzų buldogą, tik tikrai šituo atveju aš jo nerekomenduoju - per daug myliu veislę
O tavo 13 žinutė yra būtent tiesa Tik, kai buvai sugėdinta, parašei kad nusišnekėjai. Bent tokia mano nuomonė
mano naujos temos tikslas buvo issirinkt labiausiai patinkancia veisle (kad padetut issirinkt dianitai, labai faini sunys briarai, bet man siek tiek per dideli ir islaikymas ju brangus
1. noriu ir sargo ir kompaniono. bet jei jo viename nera, bus du sunys, bet ateity, o ne dabar!
2. kambarinis bus kambaryje o ilgaplaukis- sargas voljere su silta buda
3. visus gyvunus, kuriuos auginu ir dabar ir ateityje, tevams neleidziu ju priziuret, nes priziuriu pati
apie visas man pasiulytas veisles ir ne tik pasiskaiciau knygose , ir nusprendziau kad man labiausiai tiktu mopsas namie ir volfspicas didysis arba vidutinis spicas - lauke, kaip sargas taigi ateityje o ne dabar ir galvosiu kaip isigyt siu veisliu sunis:) jie labiausiai turi man tinkancias savybes ir pagal charakteri panasiausi beda kad isvaizda mopso nelabai man patinka ir kad raso kad miegodamas knarkia na bat reiks pasiskaitinet apie juos dar forume jei aisku temos yra cia apie juos, dar visu ir neperziurejau. o be to dar ji maciau tik nuotraukose, gal nenuotraukoje labai patiks
o volfspico, tikriausia nera kur isigyt, o jei yra tai labai bus brangus, nes knygoje raso kad tai nykstanti veisle, idomu, kodel juos mazai kas veisia, visai gero budo ir charakterio sunys!!!
knygoje raso kad prancuzu buldogai nelabai sutaria su kitais gyvunais, ir irgi knarkia taigi man netinka prancuzai, gali rida nebijot nepirksiu as tu prancuzu buldogu - jie ne man!
o be to ir isvaizda man ju nelabai patinka
suniukus galvoju augint kai jau gyvensiu be tevu!!!! arba kai ju nuomone pasikeis apie sunis
nes dabar tetis neleidzia jokio suns daugiau laikyt
taigi ateityje auginsiu jei leis aplinkybes man patinkanciu veisliu suniukus ir is prieglaudos paimsiu priglausti benamiukus, nes labai noriu prisidet prie Annet ir kitu forumieciu veiklos gelbstint mazuosius musu draugus;)
QUOTE(giekab @ 2006 03 06, 22:17)
nes dabar tetis neleidzia jokio suns daugiau laikyt
taigi ateityje auginsiu jei leis aplinkybes man patinkanciu veisliu suniukus ir is prieglaudos paimsiu priglausti benamiukus, nes labai noriu prisidet prie Annet ir kitu forumieciu veiklos gelbstint mazuosius musu draugus;)
Būtent tai ir aš tamstai norėjau pasiūlyti. Gal verta nueiti į prieglaudą. Juk ten tiek potencialių ir sargų ir kompanjonų ir gulėtojų prie kojų, kai žiūri į teliko ar kompo ekraną. Reikia tik juos pasižiūrėti, manau, kad gal ir kristų į akį koks šaunuolis. Juk ten galima ir su kitais šunimis juos išbandyti ir kokį minimalų sargo testą pritaikyti. O gal koks pažiūrės į tamstos akis ir pavergs savo prieraišumu ir meile. O kai jau patirties bus, galima galvoti ir apie tam tikras veisles. Labai įdomu sužinoti apie tolimesnį apsisprendimą. Lauksim naujienų. Sėkmės
QUOTE(dušara @ 2006 03 10, 22:13)
Būtent tai ir aš tamstai norėjau pasiūlyti. Gal verta nueiti į prieglaudą. Juk ten tiek potencialių ir sargų ir kompanjonų ir gulėtojų prie kojų, kai žiūri į teliko ar kompo ekraną. Reikia tik juos pasižiūrėti, manau, kad gal ir kristų į akį koks šaunuolis. Juk ten galima ir su kitais šunimis juos išbandyti ir kokį minimalų sargo testą pritaikyti. O gal koks pažiūrės į tamstos akis ir pavergs savo prieraišumu ir meile. O kai jau patirties bus, galima galvoti ir apie tam tikras veisles. Labai įdomu sužinoti apie tolimesnį apsisprendimą. Lauksim naujienų. Sėkmės
tik tiek kad ten daugiausia neveisliniai, o prieglaudos darbuotojai tikrai nezino, visu sunu charakterio ir tikrai neatitaikys, kuris labiausiai tinka, tuo labiau, kad sunku atsirinkti, kuri veisle man labiausiai tinka. ten galima suniuka pasirinkt tik pagal isvaizda, o jei imsi maza, tai net dydzio tiksliai nezinosi koks uzaugs
patys kinologai pataria pirmiausiai viska susizinoti apie norima veisle ir tik tada isigyti suniuka. na o man pirmiausiai reikia suzinoti kuri man labiausiai tiktu ir patiktu. Stai cia ir yra problema kaip pasirinkti
dauguma zmoniu turi megiama sunu veisle ir augina tos veisles sunis, o man kazkaip sunkiai gaunasi - issirinkau volfspica - bet kur toki isigyt , jei raso kad nykstanti veisle ir Lietuvoj tikriausiai ju is viso net nera ir mazai kur yra
na o mopsas tai tik charakteris jo man patinka, bet isvaizda tai nelabai, nes megstu naturalios isvaizdos sunis, o ne su zmogaus isikisimu -trumpu (suplotu) snukiu -delto ir knarkia, kas irgi labai nepatinka- negaleciau uzmigt per ta knarkima -tai didziausias jo minusas is charakteriu ypatybiu gerai kad bent jau uodega turi... bet tas zmogaus isikisimas kai kur visai niekam tikes - nuo to sunims visokios sveikatos problemos, ligos ir panasiai, gaila sunu, ypac buldogu.
tai gal kas nors zino kokia nuoroda i suniuko pasirinkimo testa ar ka nors panasaus, taip sunkiai sekasi rinktis suns veisle... labai prasau padeti man issirinkti patinkancia veisle
QUOTE(giekab @ 2006 03 11, 10:52)
tai gal kas nors zino kokia nuoroda i suniuko pasirinkimo testa ar ka nors panasaus, taip sunkiai sekasi rinktis suns veisle... labai prasau padeti man issirinkti patinkancia veisle
Na cia ne nuoroda,o seip pasiulymas:
Knygoje Anna Laukner "Kaip issirinkti suni" yra kazkas panasaus i toki testa
turiu as ta knyga, bet testu kur joje yra nusivyliau, nes ten tas testas suni renka ne pagal zmogaus charakteri, o daugiau atsizvelgiant i laikymo salygas:(
Sveika.Turiu belgu avigani griūnendali.Na kas pabendrauja,tai tik tokio užsimano.Pati kai isigijau ,tai nieko apie jį nežinojau,o dabar kuo toliau tuo labiau patinka.Labai meilus,labai protingas,tiesa,labai atsargus,todel nepasitiki svetimais.Su mano vaikais sutaria kuo puikiausiai.Šiaip lauke tai jis judrus,o namie užmiršti kad jis yra.Išlaikymas jo irgi nebrangus,nes ėda mažai,o ūgio panašiai kaip vilkinis.Gali gyventi ir lauke ir namie.Ši veislė dar labai nepopuliari Lietuvoje,ko nepasakysi apie kitas šalis ir manau su ateitim Lietuvoje.Tiesa,neturi specifinio šuns kvapo,ir nors kailis netrumpas šukuoju aš ją tik prieš parodas,visai nereikalauja priežiūros. Jei sudominau,galėsiu atsakyti į rūpimus klausimus.
QUOTE(giekab @ 2006 03 02, 17:35)
labadiena niekaip neissirenku sunu veisles, kuri labiausiai atitiktu mano charakteri ir buda, tokios kuri man labiausiai tiktu.
o labiausia tiktu tokios veisles, kurios sunys ramus, mielai bendrauja su kitais gyvunais, ir suauge. sargus, bet be reikalo neloja, nebijo zmoniu, gali gyventi lauke - voljere, nedominuojantys ir nemedziokliniai
taigi laukiu pasiulymu, kokios veisles turi mano isvardytus bruozus
o labiausia tiktu tokios veisles, kurios sunys ramus, mielai bendrauja su kitais gyvunais, ir suauge. sargus, bet be reikalo neloja, nebijo zmoniu, gali gyventi lauke - voljere, nedominuojantys ir nemedziokliniai
taigi laukiu pasiulymu, kokios veisles turi mano isvardytus bruozus
Berno Zenenhundas nors pati turiu miteliuke ir ji pas mane nera padauza, sakyciau net labai "aristokratiska" panele, bet dauguma miteliu visiskai kitokie taip kad jei nori ramaus suns miteliai netinka, nors man jie super o va bernai tai tikrai nerealus sunys..ir nors tikrai dideli bet labai ispudingi mes daznai einame pasivaikscioti su moterim kuri du bernus augina..tai tiesiog super praktiskai atitinka visus isvardintus kriterijus loja nedaug, niekada nepuola pestis..net jei ant ju loja stengiasi issisukti nuo pestyniu..draugiski ir gyvunam ir zmonem..mane pamate (nors as jiems kaip ir svetimas zmogus) visada atbega pasisveikinti, taciau taip labai kulturingai..galetu gyventi lauke nes turi ilga kaili nu nezinau man tai jie nerealus sunys ir labai ispudingai atrodo