QUOTE(mititėja @ 2012 02 09, 14:46)
Dabar kai pagalvoju, tikrai nesamdyčiau auklės paauglės. Kadangi teko bendrauti kitais reikalais su paaugliais, tai žinau niuansų, kurie man būtų nepatogūs. Pvz. paauglys gali susitarti ir atėjus susitartam laikui "numesti" SMS'ą, kad tipo "soriukas, šiandien negaliu".
Galvoju, maža ką, gal apsirgo, rašau atgal "susirgai?" Atrašo: "nea, mažasis brolis susirgo, tai net į mokyklą nėjau, jį dabot namie likau". Tai JOFANA, ar tu ryte nežinojai, kad neateisi, kaip esam susitarę? Aš visai kitaip laiką būčiau planavusi.
Bet paaugliui šitai įdiegti ir išreikalauti
gali tik tėvai, mano pastabų nebūtų paisoma, deja.
Mano nuomone, gali ir darbdaviai. Namuose vaikai yra vaikai, jų neriboja griežti grafikai ar griežta atsakomybė už kitus šeimos narius. Turiu galvoje tai, kad namuose yra tėvai, kurie susirgus sesei ar broliui priims sprendimus kaip elgtis ar pan. Pati turiu paauglę mergaitę. Labai myli vaikus, kai atvažiuoja draugės su vaikais- atsidžiaugt negali, kad jaučiasi "kaip be vaikų"
Ji su jais užsiima, kažką vis veikia, maitina, migdo, mažiai net mamas pamiršta
Bet tikrai nežinau, kaip ji elgtųsi kituose namuose, kiek tos atsakomybės ji turi, kai aplinka svetima ir žmonės nepažįstami
Šiemet ji prašosi leisti pabandyti vasarą dirbti, ir mielai sutiksiu, nes tai paaugliams labai naudinga. Griežtas žodis ar sugėdinimas iš svetimų lūpų gali būti labai veiksmingas, net veiksmingesnis už tėvų pasakytą pastabą. Ne kiekvienas paauglys gali suvokti, kaip svarbi jums kiekviena minutė ar kad jau stresuojat tarpdury laukdami auklytės. Nereikia bijoti jiems to pasakyti ar net bandyti įtikinti, kad ir griežtesniu tonu "paauklėti", už nelaiku ar nekokybiškai atliktą darbą galima ir pinigėlius sumažinti ar kaip kitaip paprotinti
Paaugliams tai naudinga, manau. Tai gyvenimo, bendravimo ir verslumo pamokos. Todėl nereikia stebėtis jau vyresnėmis studentėmis ir pan., kad jos neatsakingos ir visai nesuvokia savęs kaip darbuotojo, nes jos neturėjo progos . Čia kaip ir bet kuriame kitame darbe- visi norime darbuotojo su praktika ir patirtimi, o iš kur ją imti, jei niekas jų nesamdo ar neduoda šanso tos praktikos įgyti
Visi norime atsakingų ir pareigingų, unikalių ir idealių žmonių aplinkui save, todėl samdydami paauglius, turėkime omenyje, kad patys ir mokiname juos tokiais tapti...Egzistuoja ne tik tėvai, šeima, bet ir aplinka, visuomenė, kurioje jie turės užaugę gyventi, dirbti arba patys taps darbdaviais. Tikrai esu už tai, kad ir svetimas suaugęs žmogus būtų atsakingas ne tik už savo ir tik savo vaiką, bet ir už visus kitus aplinkui, nepabijotų sudrausminti, pasakyt griežtesnį žodį, sugėdinti dėl netinkamo elgesio arba pagirt ir paskatint už gražų poelgį...
Tik akmenimis neužmėtykit, prašau
Tik turėjau mintyje, kad norėčiau, jog mano vaikai bendraudami su kitais išmoktų to, ko galbūt namuose neišmoko
Jug nė viena negalime garantuoti, kad viską darome teisingai ir kad paauglės auklės užaugintas vaikas pats bus pareigingas ir stropus paauglys