[quote=vilnera,2011 05 20, 12:35]
Jei bent truputi mastytumet savo galva,susirastumet info,kad taip ekologiskai ar naturaliai auginant derlius bus mazesnis,negu auginant tradiciskai. Ir jei visi masiskai prades taip augint, pardavime lietuviskos produkcijos nebeliks, nes toks auginimo budas-pasizaidimui,o ne pardavimui-nes imlus ranku darbui, ....
... Cia juk panasios idejos ,kaip kad imciau propaguot, jog imkim visi,ir meskim vazinet automobiliais,bo ekologiskiau arkliu vaziuot. O t turbut auto gamintojai issigastu tada,ane? ...
Visiškai pritariu čia išsakytoms mintims, gamta juk neaugina kultūrinių augalų, kuriuos žmonės išveisė todėl, kad jie pranašesni ir skoninėm ir derlingumo savybėm. Tokiems augalams ir priežiūra bei auginimo ypatumai turi būt kitokie, nei gamtoje augantiems iš vis be priežiūros.
Šiaip jau šioje temoje reikėtų grįžti prie mulčiavimo problemų ir klausimų, nes Nuotaikingoji, nors pati užvedė mulčiavimo temą, pastoviai bando nukreipt pokalbius GŽ linkme ir tai jau iš tiesų pradeda erzint. Kas antram pasisakyme nuorodos į GŽ forumą (moderatoriai turėtų pradėt šalint kaip reklamą), jei jau ten taip gerai tai ir diskutuokit ten.
Čia gi visada malonu sulaukti konkrečių atsakymų į rūpimus klausimus iš merginų diasajos, Greisi, Gaudvilės ir kt. (nesupykit ko nepaminėjau), kurios pasisako, pataria iš savo praktikos ir patirties, be jokio fanatizmo, be jokių išvedžiojimų kas yra teisinga kas ne.
QUOTE(vilnera @ 2011 05 20, 12:35)
mes užsiauginam daržovių (bulvės, agurkai, pomidorai, morkos, svogūnai, česnakai, kopūstai, pupelės) pakankamai visai šeimai (5 asmenys). Dar ir brolio šeimai (5 asmenys) visada atviras daržas.
Taip, mulčiavimas reikalauja darbo, bet man jis priimtinas, nes kitaip turėčiau dar daugiau skirti laiko ir pinigų.
Šiemet pastebėjau, kad labai sultingi ridikėliai. Nei vienais metais tokie nebuvo. Bandau daryti prielaidą, kad dėl žemės kokybės, nors dar tik 5 metai daržininkauju.
QUOTE(Gaudvilė @ 2011 05 20, 12:12)
Pati Nuotaikinga atsakyti konkrečiai į konkretų klausimą ar gali? Spėju, kad ne.
tai kad atrodo atsakinėju
O šiaip - matau kad klausimai kartojasi ir kartojasi , ateina kokia naujokė temoje paskaityti, ir vėl "naujai" tas pats klausimas ar dėl žolės džiovinimo, ar mulčio storio. Nors į tai keliolika kartų atsakyta puslapiu anksčiau.
Aš pati auginu tik trečia vasara mulčiuodama, tik man nepasisekė dėl žemės sklypo vietos - jis Antakalnio zonoje, ir šalia gyvena nemažai asocialių žmogeliukų, tai visas derlius nukeliaudavo į Antakalnio prieparduotuvinius turgelius...
Kai kurių daržovių pernai tik paragauti porą kartų teko, todėl šiemet persikrausčiau į priemiestį. Į "neartus dirvonus"... Viską pievoje sodinu. Gaunasi, kad visas paaugintas dirbos sluoksnis, visas poros metų darbas ir žemės įdirbis nueina vel...p. Bet patirtis, eksperimentai, bandymai ir rezultatas kas žemei atsitiko, kaip ji iš beviltiškai suvarytos ir buvusių šeimininkų nugyventos jau ėmė normalia darytis - jis juk niekur nedingo.
Tenka parduoti tą sklypą... Ką padaryti, nes niekam tokia "kaimynistė" kad ir keliolikai metų nereikalinga (paskui, kaip policija sako, jie išmirs... arba patys iš ten išsikraustys).
O foto įkelti prašančioms vaizdų negaliu, nes nei pernai nei užpernai nefotkina ką dariau, nebent galėsiu užfiksuoti kas gausis vėl viską naujai pradėjus, tik ne savame, o draugų sklype. Jie tiesiog leido mums augintis sau daržoves. O liūdniausia, kad savame sklype tų "žmogeliukų" dėka jaučiausi svetimesnė nei dabar laikinai glausdamasi pas draugus, bet ir jų žemė greitai bus apstatyta daugiaaukščiais... Tokios jau tos sostinės realijos
P.s. o gamtinės žemdirbystės saito nereklamuoju, tik ten JAU surinkta labai daug informacijos, ir atsakyta į čia vėl ir vėl užduodamus klausimus. Viskas koncentruotai ir išsamiai vienoje vietoje, ir tiek. Šio forumo kitokia specifika. Jis juk daugiau "pokalbiai prie kavos" stiliaus. (ir ne aš tokį terminą jam pavadinti sugalvojau)
[quote=Nuotaikinga,2011 05 20, 13:53]
Tema apie mulčiavimą!
Nebesivelkim į diskusijas ne į temą.
Tema apie mulčiavimą!
Nebesivelkim į diskusijas ne į temą.
[quote=vilnera,2011 05 20, 12:10]
Nuotaikinga,paaiskinkit man,koks yra skirtumas tarp kompostavimo ir mulciavimo? Apart vietos,kur tai vyksta.
Juk-mulciuojant darzoves-kas vyksta? Uzmetam mulcu piktzoles,ju saknis. Kas su jom vyksta-jos negauna oro ir sviesos,nesigamina chlorofilas,jos ima put,irt,jas ten visokie mikroorganizmai skaido,kol tas viskas patampa kompostu.
Kompostuojant-metam piktzoles i kruva,ant ju-kitas,apatines negauna svesos ir oro, ima put,irt ir analogiskai-patampa kompostu.
Mulciavima iki siol studijavau - dabar atlieku "praktika" Nezinau ar as teisingai suprantu, bet mano labai kukliomis ziniomis augalai maitinasi CO2. Mulciuojant, CO2 gaminassi prie pat saknu. O kompostuojant, tas CO2 skaidymosi procesas vyksta komposto kruvoje, o ne prie augalo. Aisku toje zemeje yra labai daug maistiniu medziagu, bet CO2 - pish... Mano manymu, cia panasiai kaip sildymas patalpoj ir lauke. Abejais atvejais silumas sklinda, tik sildo skirtingai...
Tik vat kiek tiesos yra su tuom CO2 - tai negaliu pasakyt, nes nesu nei agronome, nei chemike, nei biologe ar botanike. Ka skaitau - tuo tikiu, o patikrinti galesiu tik praktika.
Sekmes visoms mulciavimo labirintuose Ir dalinkimes sava patirtim
Nuotaikinga,paaiskinkit man,koks yra skirtumas tarp kompostavimo ir mulciavimo? Apart vietos,kur tai vyksta.
Juk-mulciuojant darzoves-kas vyksta? Uzmetam mulcu piktzoles,ju saknis. Kas su jom vyksta-jos negauna oro ir sviesos,nesigamina chlorofilas,jos ima put,irt,jas ten visokie mikroorganizmai skaido,kol tas viskas patampa kompostu.
Kompostuojant-metam piktzoles i kruva,ant ju-kitas,apatines negauna svesos ir oro, ima put,irt ir analogiskai-patampa kompostu.
Mulciavima iki siol studijavau - dabar atlieku "praktika" Nezinau ar as teisingai suprantu, bet mano labai kukliomis ziniomis augalai maitinasi CO2. Mulciuojant, CO2 gaminassi prie pat saknu. O kompostuojant, tas CO2 skaidymosi procesas vyksta komposto kruvoje, o ne prie augalo. Aisku toje zemeje yra labai daug maistiniu medziagu, bet CO2 - pish... Mano manymu, cia panasiai kaip sildymas patalpoj ir lauke. Abejais atvejais silumas sklinda, tik sildo skirtingai...
Tik vat kiek tiesos yra su tuom CO2 - tai negaliu pasakyt, nes nesu nei agronome, nei chemike, nei biologe ar botanike. Ka skaitau - tuo tikiu, o patikrinti galesiu tik praktika.
Sekmes visoms mulciavimo labirintuose Ir dalinkimes sava patirtim
Viskas butu labai grazu su tuo anglies dvideginiu,ale kad augalai labiausiai kvepuoja per lapus,o ne per saknis..
QUOTE(vilnera @ 2011 05 20, 15:44)
Viskas butu labai grazu su tuo anglies dvideginiu,ale kad augalai labiausiai kvepuoja per lapus,o ne per saknis..
ir per šaknis. Vieniems daugiau reikia, kitiems mažiau, bet oras turėtų cirkuliuoti ir dirvoje
QUOTE(ir MAA @ 2011 05 20, 14:50)
Tik vat kiek tiesos yra su tuom CO2 - tai negaliu pasakyt, nes nesu nei agronome, nei chemike, nei biologe ar botanike. Ka skaitau - tuo tikiu, o patikrinti galesiu tik praktika.
Sekmes visoms mulciavimo labirintuose Ir dalinkimes sava patirtim
Sekmes visoms mulciavimo labirintuose Ir dalinkimes sava patirtim
Man atrodo, kad tiesos yra gana daug , nes jau iš mokyklos biologijos kurso žinom, kad augalai naudoja CO2. Bet tai greičiau ne maitinimasis, o tai kas žmogui yra kvėpavimas. T.y. jei augalas visko turi pakankamai (maisto medžiagų, saulės, drėgmės ir t.t.), pakankamas kiekis CO2 tai padeda greičiau ir efektyviau įsisavinti ir augti. Mulčiuojant vietoje, CO2 išsiskiria tiek į orą, tiek išplaunamas vandens tiesiai į dirvą, va čia ir yra skirtumas nuo kompostinės, kur visas šis augimo katalizatorius išsisklaido pavėjui, o visa kita mano galva, vyksta lygiai taip pat, todėl šiuo požiūriu nėra ko mulčiavimo mistifikuoti. Augalas gali vešėti ir be papildomai sudaryto CO2 papildymo, tiesiog tokiu atveju, kitų medžiagų jam reikės kažkiek daugiau. Tai toks mano požiūris, nors irgi nesu nei agronomė, nei biologė, tiesiog jau senokai domiuosi akvariumistika
O, kad augalams reikia užtikrinti mikroklimato pastovumą, tikrai nėra naujiena. Tai žinoma nuo seniausių laikų, daržui visada ieškodavo užuovėjos, stengdavosi aptverti tvorele, pakraščius apsodinti aukštesniais augalais. Turbūt akys ne kartą yra užkliuvusios už tokių lysvių, apsodintų žemute gyvatvore. Tai, kiek teko domėtis, viena iš jos funkcijų (be estetinės) yra būtent pažemio mikroklimato gerinimas.
Tokie daržai sodinami jau šimtmečiais
QUOTE(vilnera @ 2011 05 20, 15:44)
Viskas butu labai grazu su tuo anglies dvideginiu,ale kad augalai labiausiai kvepuoja per lapus,o ne per saknis..
Vat, kad kuo daugiau galėtų pasisavinti per lapus ir reikalingas pastovus mikroklimatas pažemėje
QUOTE(Gaudvilė @ 2011 05 20, 15:51)
ir per šaknis. Vieniems daugiau reikia, kitiems mažiau, bet oras turėtų cirkuliuoti ir dirvoje
QUOTE(Nuotaikinga @ 2011 05 20, 11:53)
Na nekišu aš to viso reikalo, nereklamuoju... Jiems reklamos nereikia.
Tiesiog tas žmogus netingi atsakinėti net į kvailiausius (kaip kai kam atrodo) klausimus, nes net nemano kad yra kvailų klausimų, o tik domėjimasis.
Tiesiog tas žmogus netingi atsakinėti net į kvailiausius (kaip kai kam atrodo) klausimus, nes net nemano kad yra kvailų klausimų, o tik domėjimasis.
Oi oi, užuodžiu Amūriukų plazdenimą Užvedėte temą, o dabar visas agituojat urmu į kitą tinklapį per pievas pasiduot Negražu Man rūpi mano daržas ir jo MULČIAVIMAS Kas norės kitko, info susiras. Visos gi raštingos
QUOTE(Keretoja @ 2011 05 20, 10:46)
Beje ankstyvieji agurkai (salotiniai) jau tuoj duos derliu (didziausias agurkelis mazdaug 10 cm)
belieka baltas pavydas o kaip tiksliai tie agurkėliai vadinasi? kada juos sėjot? kada į šiltnamį sodinot?
klausiu, nes mano mažiai eina iš proto dėl agurkų... jau atsibodo juos maximiniais maitint, o savo dar oi kaip toli...
pagooglinau ir radau:
"Superazija - tai salotiniai agurkai iš Honkongo. Jų stiebai stori, masyvūs, nes turi išlaikyti vaisius, kurių kiekvienas gali sverti iki 4 kg. Loretos užaugintieji svėrė tik apie 1,5 kg (jų buvo 20 vienetų). Tad vieno vaisiaus šeimynai pietums pakanka. Šie agurkai ne taip greitai auga, ne taip greitai gelsta, kaip įprasti. Didžiuliai subrendę vaisiai puikiai išlaiko šviežio agurko savybes. Šiuos agurkus itin tinka auginti tiems, kurie neturi laiko dažnai važinėti į sodus. "
kur pirkot jų sėklų?
QUOTE(Gaudvilė @ 2011 05 20, 15:51)
ir per šaknis. Vieniems daugiau reikia, kitiems mažiau, bet oras turėtų cirkuliuoti ir dirvoje
Oras-taip,jis dirvoje butinas, bet butinas-deguonis,o ne tas gz mistifikuojamas CO2. CO gi augalai kvepuoja ne saknimis,o lapais. Saknimis augalai ima is dirvos deguoni.Imetu citata ""Deguonį, reikalingą šaknų kvėpavimui, augalai įsavina iš dirvos. Struktūringose dirvose deguonies augalams pakanka, dėl to atšilus orams pasėliai gražiai sužaliavo. Tačiau nestruktūringose dirvose, esant drėgmės pertekliui, poros užsipildo vandeniu ir išstumia deguonį. Reikia pabrėžti, kad deguonies daugiausiai augalams reikia žydėjimo laikotarpiu, dėl to verta pagalvoti, kaip padidinti dirvos purumą, kad prie šaknų prieitų daugiau deguonies. Tyrimais nustatyta, kad priemolio dirvose minimalus deguonies kiekis yra apie 5 proc. (nuo bendro dirvos dujų mišinio). Tai riba, kuomet dirvoje aerobiniai procesai gali pavirsti anaerobiniais. Tuo pačiu deguonis reikalingas dirvos mikroorganizmų kvėpavimui. Kai kur pastebėjome, kad dirvoje jau pradeda dominuoti anaerobiniai procesai. Tuomet rūgštėja šaknų aplinka, kaupiasi CO2, CH4, organinės rūgštys, spiritai ir kiti junginiai, iš kurių daugelis nuodingi. ""
Visas straipsnis cia-beja,jame propoguojama ekologija..:
http://www.kustodija...mdirbiai/id/302
Taigi,daryciau isvada,kad net ir mulciuojant,labai naudinga dirva laikas nuo laiko papurent..Ir butent del to,kad isleist ta besikaupianti puvant dusinamoms piktzolems co2, o ileist deguonies..
Vilnera, mulčas dirba dviem kryptimis: irdamas išskiria CO2 ir tuo pačiu apsaugo dirvą nuo suplukimo, erozijos. Po mulču oras cirkuliuoja, tiesiog nesusidaro pluta ir nereikia papildomai po laistymo ar lietaus eiti žmogui purenti aplink augalų šaknis.
Vienoms daržovėms gal ir nė motais, tačiau paviršinę šaknų sistemą turinčioms ar šakniavaisius, na kad ir tas pačias braškes purenant, lengva išdraskyti.
Kodėl kasmet sklinda gandas, kad braškių derėjimo metu negalima ravėti? Užmulčiuota žole ar šiaudais, piktžolės neauga (ravėti nereikia ir tuo pačiu nejudinamos braškių šaknys), drėgmės, oro pakankamai - šaunumėlis
Vienoms daržovėms gal ir nė motais, tačiau paviršinę šaknų sistemą turinčioms ar šakniavaisius, na kad ir tas pačias braškes purenant, lengva išdraskyti.
Kodėl kasmet sklinda gandas, kad braškių derėjimo metu negalima ravėti? Užmulčiuota žole ar šiaudais, piktžolės neauga (ravėti nereikia ir tuo pačiu nejudinamos braškių šaknys), drėgmės, oro pakankamai - šaunumėlis