dėl rūgštinimo todėl pelenų pyliau o papildymui jau žolė eina...
beja kur buvo mulčiuota su pjuvenom tai po jo likučiais gyvenimas vyksta ir manau nauda yra nemaža o darže kur nebuvo pjuvenų o tik žolė tai pavasari jau plika žemė belikusi buvo todėl darbas vėl viskas išnaujo kol atsiras tas gėris po mulču
taigis daba galvoju kad rudeni jau grėbiant lapus gal reiks viską ant lysvių versti o ne į komposto krūvą... ką apie tai manote?
Sveikos daržininkės
Skaitau temą ir prakaitas muša, jau ryškėja mano daržo kontūrai, šiltnamis pagaliau jau vizualizavosi. Nekantrauju išbandyti Jūsų idėjas mulčiavimui tik va klausimas-ar galima dėti tos sukaitusios žolės, jau savaitės senumo į pomidorų ir agurkų sodinimo duobeles ? ir ar mulčiuojate viską viską-augalo tik lapeliai lieka matyti ? Jėtus, kiek visko naujo ir naujai atrasto mano galvai reikia konspektuotis
Skaitau temą ir prakaitas muša, jau ryškėja mano daržo kontūrai, šiltnamis pagaliau jau vizualizavosi. Nekantrauju išbandyti Jūsų idėjas mulčiavimui tik va klausimas-ar galima dėti tos sukaitusios žolės, jau savaitės senumo į pomidorų ir agurkų sodinimo duobeles ? ir ar mulčiuojate viską viską-augalo tik lapeliai lieka matyti ? Jėtus, kiek visko naujo ir naujai atrasto mano galvai reikia konspektuotis
QUOTE(Gaudvilė @ 2011 05 20, 10:33)
tik pamąstymui buvo įdėta pastraipa, nematau nieko blogo pjuvenų mulče, tiesiog jį galima naudoti ant takų ar kombinuojant su kitais
aš čia po
QUOTE(diasaja @ 2011 05 14, 09:43)
Aš esu mulčiavusi pjuvenomis kopūstus, morkas, česnakus. Nežinau ar pjuvenos įtakojo, bet morkos buvo apgraužtos, kopūstus kirmėlės mažiau puolė. Kadangi su morkomis pjuvenos man nepasiteisino, tai daržovių jomis nemulčiuoju. Pjuvenos lieka šilauogėms.
Pasikartosiu-tai tik mano patirtis. Gyvename skirtingose vietose, pjuvenos būna skirtingų medžių, žemės kokybė kitokia. Kitiems gal pjuvenos pasiteisins.
QUOTE(egute @ 2011 05 20, 10:46)
1. beja kur buvo mulčiuota su pjuvenom tai po jo likučiais gyvenimas vyksta ir manau nauda yra nemaža o darže kur nebuvo pjuvenų o tik žolė tai pavasari jau plika žemė belikusi buvo todėl darbas vėl viskas išnaujo kol atsiras tas gėris po mulču
2. taigis daba galvoju kad rudeni jau grėbiant lapus gal reiks viską ant lysvių versti o ne į komposto krūvą... ką apie tai manote?
2. taigis daba galvoju kad rudeni jau grėbiant lapus gal reiks viską ant lysvių versti o ne į komposto krūvą... ką apie tai manote?
1. nežinau kaip buvo pačios mulčiuota, tačiau netiesa, kad mulčiuojant žole pavasarį nieko nelieka. Liko, sliekai gyvybingi, kai tuo tarpu pavėsiuose dar sniego buvo, be to puri ir drėgna dirva.
2. manau, kad jei vaismedžių, vaiskrūmių lapai, tai juos geriau pakasti, nei palikti užkratus kitiems metams. Ir jei nenorit didinti žemėj gyvenančių kenkėjų populiacijos, taip pat apgalvoti nuodugniai
jop kas dėl sliekų tai tikrai nors vežimu vešk... o purumas matyt ne per kelius metus atsiranda nes pas mane priemolis tai reikės dar palaukti kol iki purumo bus
QUOTE(Gaudvilė @ 2011 05 20, 10:54)
2. manau, kad jei vaismedžių, vaiskrūmių lapai, tai juos geriau pakasti, nei palikti užkratus kitiems metams.
suprantu, kad neįdomus tas vaizdo įrašas kai kurioms dalyvėms, ir kai kas iš principo jo nežiūrite, bet ten atsakyta dėl tų pernykščių lapų.
filmo adresas: http://video.yandex....-matas/view/12/
Na nekišu aš to viso reikalo, nereklamuoju... Jiems reklamos nereikia.
Tiesiog tas žmogus netingi atsakinėti net į kvailiausius (kaip kai kam atrodo) klausimus, nes net nemano kad yra kvailų klausimų, o tik domėjimasis.
Bendrauja su Rusijos didžiausiais šios srities autoritetais, kurie ne fanatiškai klykia, kad tai gerai, bet realiai daro, turi savus žemės plotus, ir iš to gyvena.
Kaip pvz.: ar įsivaizduojate, kad teisingai naudojant mulčiavimą, laistymą, augalus simbiotus, iš 4 arų sklypelio sode per metus galima gauti pardavinėjant vaismedžių sodinukus 120 000 $ uždarbio?
Va jums ir mulčiavimas. Tokias pajamas gauna konkretus žmogus Altajuje.
Tiesiog mums trūksta dar ir patirties, ir žinių, ir specifinės informacijos.
Pasidomėkit Fukuokos "Vieno šiaudelio revoliucija" (aš gal nuo šitos knygos ir pradėjau, skaičiau atsisiuntusi iš interneto rusiškai).
Japonas, seneliukas botanikas, bet pamatė kad su gamta reikia bendradarbiauti, o ne ją "melžti" ir paskui papildomai trąšomis nuodyti(-s)...
Austrijoje gyvenantis Sepas Holzeris irgi prieš keliasdešimt metų buvo pajuokos objektu visiems kaimynams, kada kalnų šlaituose pradėjo viską auginti KITAIP nei visi. Šiandien jo seminarai kainuoja tūkstančius eurų, reiškia - ne tokia kvaila ta natūralioji, priartinama gamtai, žemdirbystė. (jis nemulčiuoja, nes turi keliasdešimt ha, bet yra ką pasižiūrėti jo video įrašuose).
Su dešimtmečių praktinę patirtį turinčių žmonių sąrašą galima tęsti, bet tam yra google. Ten rasite.
Na o Lietuvoje kad neturime mes kito tiek informacijos ir praktikos turinčio žmogaus kaip Saulius. Be to - nevisi suprantame angliškai, vokiškai, rusiškai... O jis bent gimtąja kalba aiškina, ir dar prieinama forma, kad visiems suvokiamai būtų.
O mes irgi kaip tas Holzeris imame ir darome KITAIP, irgi pajuokos objektais esame, nevalomis, tinginėmis vadina, bet vis kiti ir kiti žmonės pamato, kad visgi tai yra gerai.
Mums tik savo dirvai tinkamas plonybes iš praktikos tenka "pagauti".
QUOTE(Nuotaikinga @ 2011 05 20, 11:43)
Jediara, tu šitą Jasioniui ar Kuznecovui (Kurdiumovo mokytojui) įrodyk (kad rūgština mulčias).
Būtų ginčas "iki muštynių" dėl pjuvenų mulčo
QUOTE(Nuotaikinga @ 2011 05 20, 11:53)
suprantu, kad neįdomus tas vaizdo įrašas kai kurioms dalyvėms, ir kai kas iš principo jo nežiūrite, bet ten atsakyta dėl tų pernykščių lapų.
Tiesiog tas žmogus netingi atsakinėti net į kvailiausius (kaip kai kam atrodo) klausimus, nes net nemano kad yra kvailų klausimų, o tik domėjimasis.
Bendrauja su Rusijos didžiausiais šios srities autoritetais, kurie ne fanatiškai klykia, kad tai gerai, bet realiai daro, turi savus žemės plotus, ir iš to gyvena.
Kaip pvz.: ar įsivaizduojate, kad teisingai naudojant mulčiavimą, laistymą, augalus simbiotus, iš 4 arų sklypelio sode per metus galima gauti pardavinėjant vaismedžių sodinukus 120 000 $ uždarbio?
Pasidomėkit Fukuokos "Vieno šiaudelio revoliucija" (aš gal nuo šitos knygos ir pradėjau, skaičiau atsisiuntusi iš interneto rusiškai).
Japonas, seneliukas botanikas, bet pamatė kad su gamta reikia bendradarbiauti, o ne ją "melžti" ir paskui papildomai trąšomis nuodyti(-s)...
Austrijoje gyvenantis Sepas Holzeris irgi prieš keliasdešimt metų buvo pajuokos objektu visiems kaimynams, kada kalnų šlaituose pradėjo viską auginti KITAIP nei visi. Šiandien jo seminarai kainuoja tūkstančius eurų, reiškia - ne tokia kvaila ta natūralioji, priartinama gamtai, žemdirbystė. (jis nemulčiuoja, nes turi keliasdešimt ha, bet yra ką pasižiūrėti jo video įrašuose).
Su dešimtmečių praktinę patirtį turinčių žmonių sąrašą galima tęsti, bet tam yra google. Ten rasite.
Na o Lietuvoje kad neturime mes kito tiek informacijos ir praktikos turinčio žmogaus kaip Saulius. Be to - nevisi suprantame angliškai, vokiškai, rusiškai... O jis bent gimtąja kalba aiškina, ir dar prieinama forma, kad visiems suvokiamai būtų.
O mes irgi kaip tas Holzeris imame ir darome KITAIP, irgi pajuokos objektais esame, nevalomis, tinginėmis vadina, bet vis kiti ir kiti žmonės pamato, kad visgi tai yra gerai.
QUOTE(Nuotaikinga @ 2011 05 20, 10:43)
Jediara, tu šitą Jasioniui ar Kuznecovui (Kurdiumovo mokytojui) įrodyk (kad rūgština mulčias).
Rūgština, taip, be jokios abejonės, bet KOMPOSTUOJANT, ne mulčiuojant. Tai -esminis skirtumas
Rūgština, taip, be jokios abejonės, bet KOMPOSTUOJANT, ne mulčiuojant. Tai -esminis skirtumas
Nuotaikinga,paaiskinkit man,koks yra skirtumas tarp kompostavimo ir mulciavimo? Apart vietos,kur tai vyksta.
Juk-mulciuojant darzoves-kas vyksta? Uzmetam mulcu piktzoles,ju saknis. Kas su jom vyksta-jos negauna oro ir sviesos,nesigamina chlorofilas,jos ima put,irt,jas ten visokie mikroorganizmai skaido,kol tas viskas patampa kompostu.
Kompostuojant-metam piktzoles i kruva,ant ju-kitas,apatines negauna svesos ir oro, ima put,irt ir analogiskai-patampa kompostu.
Papildyta:
QUOTE(Medute28 @ 2011 05 20, 10:51)
Sveikos daržininkės
I sodinimo duobes nedeciau, i duobes deciau komposto,pelenu ziupsneli,perpuvusio meslo-na kokio tai pagerintojo..zole uzsimeta aplink pasodinta augaliuka..
QUOTE(Nuotaikinga @ 2011 05 20, 11:53)
m? Nieko naujo tame įraše nematau, negirdžiu.
Ar ir toliau kasantrame puslapyje bus išmetamos pavardės? Žinau tuos žmonės, skaičiau jų gyvenimo filosofijas. Šiaip jau atsibodo vienas per tą patį.
Pati Nuotaikinga atsakyti konkrečiai į konkretų klausimą ar gali? Spėju, kad ne.
QUOTE(jediara @ 2011 05 20, 11:57)
Būtų ginčas "iki muštynių" dėl pjuvenų mulčo
diskutuoti visada galima ir ginčuose gimsta tiesa, tačiau kai vienas žmogus tampa ponu Viešpačiu ir kaskart paminint vardą/pavardę fanatizmo gaidelė atsiranda. Brrr, tebūnie autoritetas vienam ar grupelei žmonių, kitiems toks pranašas visai nereikalingas
QUOTE(vilnera @ 2011 05 20, 12:10)
I sodinimo duobes nedeciau, i duobes deciau komposto,pelenu ziupsneli,perpuvusio meslo-na kokio tai pagerintojo..zole uzsimeta aplink pasodinta augaliuka..
bet tiktų ta pakaitusi žolė, ar geriau ją sumaišyti su žemėm ir supūdyti jau ? nes nebetinkama.. ačiū
QUOTE(Nuotaikinga @ 2011 05 20, 09:52)
Ar reikia geresnio įrodymo?
kelis šimtus trąšoms išįleidai? ))) "papenėjai" achemos ar kitos chemijos kompanijos pinigines? Neeeeaaa
Ir ravėti nereikia
Va matai, kokia tu "negera" klientė biznio sferai ))) O dar auginiesi maistui tikrai ekologišką maistą.
Pabandyk ant serbentų ir aviečių dabar pjuvenų privaryti. Uogos "išprotės" . Jei yra medžio drožlių ar pjuvenų pakankamai, galima ramiausiai iki 10 cm storiu varyt
kelis šimtus trąšoms išįleidai? ))) "papenėjai" achemos ar kitos chemijos kompanijos pinigines? Neeeeaaa
Ir ravėti nereikia
Va matai, kokia tu "negera" klientė biznio sferai ))) O dar auginiesi maistui tikrai ekologišką maistą.
Pabandyk ant serbentų ir aviečių dabar pjuvenų privaryti. Uogos "išprotės" . Jei yra medžio drožlių ar pjuvenų pakankamai, galima ramiausiai iki 10 cm storiu varyt
Jei bent truputi mastytumet savo galva,susirastumet info,kad taip ekologiskai ar naturaliai auginant derlius bus mazesnis,negu auginant tradiciskai. Ir jei visi masiskai prades taip augint, pardavime lietuviskos produkcijos nebeliks, nes toks auginimo budas-pasizaidimui,o ne pardavimui-nes imlus ranku darbui, reik labai daug zemes-sakykim,turim 3 ha, pusantro uzsodinam darzovemis,o pusantro turim laikyt zolei augint. vadinasi, naudosim 3 ha,o derliu gausim tik is 1.5.Kalbu apie tuos maziukus plotus,nes tik tokiuose imanoma taip zaist. Rezultate-duok dieve, kad savo seimai pakaks produkcijos,bet pardavimui nebeliks nieko,arba kaina tokio derliaus bus neiperkama.O zmones darzoviu valgyt nemes,vadinasi,dar didesnius kiekius isivesime. Trasu gamintojai trasas parduoda ne tik Lt rinkoj,jie nepajus jokio nuostolio,kad kazkas cia ju pirks maziau- lenkai nupirks daugiau,nes bus dar didesne ju darzoviu-pigesniu-paklausa. Cia juk panasios idejos ,kaip kad imciau propaguot, jog imkim visi,ir meskim vazinet automobiliais,bo ekologiskiau arkliu vaziuot. O t turbut auto gamintojai issigastu tada,ane? Nes pasekejai pulkais susirikiuotu,arklius tuos pultu pirktis, nes vat taip yr draugiskiau gamtai..
Ir dar-jasionis jusu tas apastalas zaidzia su ta gz 7 metus.Kol kas eina klaidu ir bandymu keliu - pasiskaitinekit,kokie jo tie derliai jam ten iseina su tais naturaliais auginimo budais-kiek anas ten tu bulviu uzsiaugina,kaip svogunai po mulcu auga:).. Trasos gi naudojamos desimtmecius. Meslas-isvis-skaiciuoja simtmecius. Mulcas-anoks stebuklas,knygose,isleistose pries dvidesimt ir daugiau metu jis minimas ir naudojamas-tik ne zole,o yrancios durpes, augalines atliekos,spygliai,lapai.
Papildyta:
QUOTE(Medute28 @ 2011 05 20, 12:24)
bet tiktų ta pakaitusi žolė, ar geriau ją sumaišyti su žemėm ir supūdyti jau ? nes nebetinkama.. ačiū
Jei ta pakaitusia paskleisit plonu sluoksneliu,nieko baisaus tiems pomidorams nei agurkams neatsitiks.. Jin kaista del storo sluoksnio, kai bus plonu-ims dziuti, o ne plekti