QUOTE(vilnera @ 2011 05 17, 10:00)
Uzkliuvo tas laistymas dilgelemis.. Jomis laistau savo pomidorus ne metus ir ne du. Zuvi irgi,kai turiu,pakasu po saknimis.. Na bet jokio ne tokio skonio nepajutau,atvirksciai - dalis derliaus parsidave visai neplanuotai, nes neva labai skanus pomidorai..
Tai vel prisiraugiau as tu dilgeliu,uzmulciavau savo daigus, ir laistysiu..
kiek aš suprantu, tai dilgėlių raugą laistote dėl dirvos pamaitinimo mineralinėm medžiagom ir azotu? per dažnai laistant gali atsirasti to paties azoto perteklius, kas reiškia nitratus daržovėse.
Iš to, ką skaitau apie gamtinę žemdirbystę, supratu, kad tokie raugai reikalingi tik suaktyvinti bakterijų, saprofitų veiklai. O saprofitų tikras maistas yra negyva organika -
http://groups.yahoo....dve/message/194 - labai informatyvus straipsniukas. Spėju, kad čia panašiai kaip su kokiu vitaminu B žmogui: - šio vitamino papildai ar injekcijos tikra "energijos" bomba, tačiau jo perteklius tikras siaubas, ir pvz. vitamino B12 'neišsisiosi", kaip daugelio kitų.
na, čia mano pastebėjimai ir patirtis. Aš gal iš kiek kitokios pozicijos į tai žiūriu, nei dauguma čia, nes man svarbiausia nitratai - aš net iš toli nežiūriu į pačius gražiausius obuolius ar kitas daržoves turguj ar parduotuvėj, tos pačios EKO daržovės...
kad dauguma žmoniu, kurie "ramia galva" jas vartoja, ir skaito "švariomis" - nors porą kart pasitikrintų jas dėl nitratų
.. . kaip visa tai neaktualu, organizmas gerai "dirba" - o kodėl gi ne - gal ir galima tada daržoves ir vaisius pagal išvaizdą pirkti, auginti, nes.... skonis irgi gali būti apgaulingas - skaičiau, kad ir tam "yra papildų", na, bet kol kas dar apie tai nieko "svaraus" neradau, tik kalbas, tai ir man pačiai kol kas vis dar dažnai "kvapas+skonis" kelrodžiu būna .
Štai ir vien šitoj temoj - dvi patirtys - pas vienus pomidorai, laistyti raugu, buvo su nemaloniu prieskoniu, pas kitus - superinio skonio
. Sunku taip "sausai" lyginti -reik ir laistymo dažnumą žinoti, ir mulčo sudėtį ir kiekį, ir dar, galbūt, ne vieną ir ne du rodiklius. Kaip ir su tuo mano minėtu temoj pavyzdžiu, kur buvo kalbama apie stiprią alerginę reakciją daržovei (regis, tai buvo pomidoras) - nes rinkoje, bent jau JAV, tikrai yra pomidorai su žuvų genais - tai vat į tokį pomidorą tikrai alergiškas žuviai sureaguos, o kaip su žuvų miltais dirvoje? Man vat įdomu, gal kas daugiau žino apie tas bakterijas, ką jos paima ir ko ne - jei patręšim žuvų miltais, o vaikas alergiškas žuviai, ar tas žuvies baltymas pateks į pomidorą? Nes juk baltymų yra ir tirpių vandenyje, o tokia forma yra gerai pasisavinama