Įkraunama...
Įkraunama...

Daržo mulčiavimas. 2 tema

QUOTE(diasaja @ 2011 05 03, 21:35)
pas mane grybai auga ir šiltnamyje, ir mulčiuotame darže.

Ar pas Jus jie dygsta tiesiog daržovių lysvėje? Ir ką darote? Aš tiesiog raunu be pasigailėjimo. Kažkokia intuicija vis sako, kad jie stabdo daržovių augimą g.gif Kažkaip asocijuojasi su grybu senose trobose, kur visą medieną per metus "suvalgo". Gal čia visai ne ta grybiena g.gif
Atsakyti
Vieną žmogų jau pilnai įtikinau mulčiavimo nauda. Praėjusiais metais apmulčiavo braškes-jos išžiemojo puikiai. O neužmulčiuotas šaltis iškėlė ir iššaldė. dar pasakojo, kad per mulčią prasikalė kiaulpienės-sako paėmiau ir lengvai ranka išroviau su visa šaknim-žemė jau puri per metus paliko. Viskas sako mulčiuosiu su šiaudais, kad ir kaip negražiai atrodo, bet nauda akivaizdi.
Atsakyti
o as norejau paklausti,taikant mulciavima,ar drazoviu kaupimas (kopustu,kalafioru,bulviu, pomidoruir kt) netenka prasmes? g.gif
Atsakyti
QUOTE(Rūta Mėta @ 2011 05 03, 21:29)
šiltnamyje tai tokie bjaurūs auga, kaip šampinjonai, bet perpjovus vidus juodas g.gif Šungrybiai kažkokie g.gif Aš labai ant jų pykstu, nes visada maniau, kad grybai auga tik ten, kur laaaabai rūgšti dirva g.gif Beje, mulčiuotame šiltnamyje rupūžė apsigyveno g.gif Ar nepavirs mano daržas į zooparką lotuliukas.gif

kad grybai auga, reikia džiaugtis, nes jie padeda skaidyti mulčią. Tai - suuuuper thumbup.gif . Reiškia pradeda dirva atsigauti (taip Jasionis sakė paskaitoje). Globokim ir nenaikinkim grybų lysvėse. Grybiena augalams tik naudos suteikia.

Dėl rupūžės.
Dievulis dovaną tekštelėjo, o tu jo dovaną zooparku apšaukei lotuliukas.gif ))).
Labai gerai kad ji įsitaisė. Lervas renka, ir labai skaniai čiaumoja šliužus. Taip kad toks padarėlis tik naudos duoda.
Be to - o čia ypač svarbu: kur gyvena varlės ir rupūžės, ta vietovė jau nuo chemijos pati savaime per ilgą laikotarpį valosi.
Kai sovietmečiu labai gausiai tręšimu ir chemizavimu mus "vaišino", didumoje laukų šie gyviai išnykę buvo. Automatiškai nyko ir gandrų bei gervių, nes jiems nebuvo maisto. Pusiausvyra sutrikdyta...

Merginos, nepamirškit kad vapsvos mums - vertingas gyvis. Jos pačios yra nektaraėdės, o savo vaikams neša mėsą - tai visokios vabzdžių lervos ir kirminai, ėdantys mūsų augaliukus. Joms darže pasimaitinti reikia pasodinti augalų, kurie turi nektaro, bet bus kaip paukšteliams žiemos lesyklėlės prisipratinti vasarai lervas soduose rinkti, tai mūsų daržuose vapsvas :dresiruosim" lervas rinkti bigsmile.gif
Globokime tuos dūzgiančiuosius padariukus thumbup.gif Boružėlės irgi hanibalės. Jas specialiai augina ir paleidžia į šiltnamius, kad amarus surytų.
Papildyta:
QUOTE(anikita @ 2011 05 04, 14:48)
o as norejau paklausti,taikant mulciavima,ar drazoviu  kaupimas (kopustu,kalafioru,bulviu, pomidoruir kt) netenka prasmes?  g.gif

nagi mergina, greičiau skaityti senosios temos lėk, jei mulčiavime apie ravėjimą užklausei lotuliukas.gif )))

Bet atsakau: mulčiavimas mus vaduoja nuo tokio dalyko kaip ravėjimas, nes daugumai žolių neužtenka saulės, ir palaipsniui jos paprasčiausiai išnyksta (ne per vienus metus, bet per kelis tikrai)

O šią vasarą kokias ilgesnes žoles galėsi išrauti, nors... gal neraučiau, nes jos irgi simbiozėje naudą duoda. Ką gali žinoti ką iš tokios kaimynystės su kokia žole turi koks pomidoras ar morka? Gal kaip tik kokius konkrečius mikroelementus žolė savo ilgomis šaknimis iš žemės sluoksnio gilumos iškels?

Žinau kad amerikiečiai dirvožemio pagerinimui sėja liucernas, paskui jas nupjauna, ir palieka kaip mulčią, nes liucernos šaknys labai giliai lenda į žemę.
Atsakyti
QUOTE(Nuotaikinga @ 2011 05 04, 15:49)
nagi mergina, greičiau skaityti senosios temos lėk, jei mulčiavime apie ravėjimą užklausei  lotuliukas.gif )))

taigi ne apie ravėjimą, o apie kaupimą klausė... biggrin.gif
Galiu atsakyti, kad mulčiuojant nieko kaupti nereikia, galima storiau uždėti mulčo..
Atsakyti
nagi mergina, greičiau skaityti senosios temos lėk, jei mulčiavime apie ravėjimą užklausei  lotuliukas.gif ))) 

Kad man atrodo klausimas ne apie ravėjimą ax.gif , o apie kai kurias daržoves, kurias apkaupus susiformuoja papildomos šaknys bei pagerėja augalo mityba ir tuo pačiu derlingumas. Aš bulves mulčiuoju tik prieš tai apkaupusi, bet gal galima ir kaip nors geriau prasisukti? Gal Diasaja kaip nerealių kopūstų augintoja čia galėtų ką patarti?
Esu mačiusi filmuką, kur pomidorai sodinami į labai gilių (gal 60-80 cm aukščio) pakeltų lysvių dugną, ir po to augdami palaipsniui užpylinėjami žemėmis ir kompostu, taip suformuojamas didžiulis šaknynas ir gaunamas kelis kartus didesnis nei įprasta derlius.

Beje mano miesčioniškame prūdelyje kiekvieną pavasarį įsikuria visas rupūžių inkubatorius thumbup.gif , gal ką nors nuo tokio vaizdo širdies smūgis gali ištikti, bet man visai netrukdo blush2.gif , o jau kaip gražiai vakarais poruotis panorusios rupūžės kviečiasi savo porą - ne blogiau už kokį čiulbuonėlį biggrin.gif
Atsakyti
kad grybai auga, reikia džiaugtis, nes jie padeda skaidyti mulčią. Tai - suuuuper  thumbup.gif . Reiškia pradeda dirva atsigauti (taip Jasionis sakė paskaitoje). Globokim ir nenaikinkim grybų lysvėse. Grybiena augalams tik naudos suteikia.

Dėl rupūžės.
Dievulis dovaną tekštelėjo, o tu jo dovaną zooparku apšaukei  lotuliukas.gif ))).
Labai gerai kad ji įsitaisė. Lervas renka, ir labai skaniai čiaumoja šliužus. Taip kad toks padarėlis tik naudos duoda.
Be to - o čia ypač svarbu: kur gyvena varlės ir rupūžės, ta vietovė jau nuo chemijos pati savaime per ilgą laikotarpį valosi.
Kai sovietmečiu labai gausiai tręšimu ir chemizavimu mus "vaišino", didumoje laukų šie gyviai išnykę buvo.  Automatiškai nyko ir gandrų bei gervių, nes jiems nebuvo maisto. Pusiausvyra sutrikdyta...

Merginos, nepamirškit kad vapsvos mums - vertingas gyvis. Jos pačios yra nektaraėdės, o savo vaikams neša mėsą - tai visokios vabzdžių lervos ir kirminai, ėdantys mūsų augaliukus. Joms darže pasimaitinti reikia pasodinti augalų, kurie turi nektaro, bet bus kaip paukšteliams žiemos lesyklėlės prisipratinti vasarai lervas soduose rinkti, tai mūsų daržuose vapsvas :dresiruosim" lervas rinkti  bigsmile.gif
Globokime tuos dūzgiančiuosius padariukus  thumbup.gif  Boružėlės irgi hanibalės. Jas specialiai augina ir paleidžia į šiltnamius, kad amarus surytų.

thumbup.gif pamenu prieš keletą metų lauke tarp malkų radau rupūžę.. Tai liepiau vyrui sugauti ir nunešti į šiltnamį- apkurdinti norėjau. Bet, matyt, nauji namučiai jai nepatiko ir ji iškeliavo.. verysad.gif

o šiaip, kuo daugiau gilinuosi, tuo labiau suprantu, kad pats didžiausias kenkėjas yra žmogus... verysad.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo rytorasa: 04 gegužės 2011 - 15:11
QUOTE(rytorasa @ 2011 05 04, 17:10)
thumbup.gif pamenu prieš keletą metų lauke tarp malkų radau rupūžę.. Tai liepiau vyrui sugauti ir nunešti į šiltnamį- apkurdinti norėjau. Bet, matyt, nauji namučiai jai nepatiko ir ji iškeliavo..  verysad.gif

Surinkčiau visas, Jums atvežčiau ir dar šampano su saldainiais pridėčiau 4u.gif , kad tik jų atsikratyčiau, nes keletas metų tai nepavyksta mad.gif Bitulei pavydžiu jos drąsos smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo jediara: 04 gegužės 2011 - 18:22
QUOTE(bitule @ 2011 05 04, 16:08)
Gal Diasaja kaip nerealių kopūstų augintoja čia galėtų ką patarti?

nepatarsiu, bet parašysiu kaip pati darau su kopūstais-į pastovią vietą sodinu kopūstus daigais, kai prigyja, išraviu ir mulčiuoju, mulčiuoju, mulčiuoju.......kenkėjai puolė minimaliai, galvos sutrūkinėjo tik kelios (tiek ankstyvų, tiek vėlyvųjų), niekuo netręšiau, jokios chemijos nuo kenkėjų nenaudojau. nelaisčiau, tik sodindama daigus į duobutę gausiai priliejau vandens. pas mane užaugo puikiai (foto daryta birželio mėnesį-dešinėje pusėje ankstyvieji, o kairėje-vėlyvieji), nors daugelis sakė, kad pernai buvo blogi metai kopūstams:

user posted image

Papildyta:
QUOTE(Rūta Mėta @ 2011 05 03, 22:59)
Ar pas Jus jie dygsta tiesiog daržovių lysvėje? Ir ką darote?

taip, tiesiog daržovių lysvėje ir šiltnamyje. Nieko aš jiems nedarau. Auga ir tiek.
Atsakyti
QUOTE(jediara @ 2011 05 04, 19:21)
Bitulei pavydžiu jos drąsos smile.gif

Tai kad tos drąsos mažai teprireikia blush2.gif, tiek aš jas tematau... kol buožgalviukai baloj plauko, o po to sulenda į visas pakampes ir tik naktimis kokią vieną kitą pasitaiko ant takelio sutikti.

QUOTE(diasaja @ 2011 05 04, 21:28)
nepatarsiu, bet parašysiu kaip pati darau su kopūstais-į pastovią vietą sodinu kopūstus daigais, kai prigyja, išraviu ir mulčiuoju, mulčiuoju, mulčiuoju......

Bet, jei gerai įžiūriu lens.gif , ta kopūstų eilutė kairėj pusėj apkaupta?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo bitule: 04 gegužės 2011 - 21:16
QUOTE(bitule @ 2011 05 04, 22:15)

Bet, jei gerai įžiūriu  lens.gif , ta kopūstų eilutė kairėj pusėj apkaupta?

seklė morka lotuliukas.gif lotuliukas.gif neapkaupta. Buvo susodinti kopūstai į vagutę.
Atsakyti
QUOTE(bitule @ 2011 05 04, 23:15)
Tai kad tos drąsos mažai teprireikia  blush2.gif,  tiek aš jas tematau... kol buožgalviukai baloj plauko, o po to sulenda į visas pakampes ir tik naktimis kokią vieną kitą pasitaiko ant takelio sutikti. 

O pas mane jų visur pilna - kartais net prie automobilio "laukia" ir ypač vairuotojo pusės, kad reikėtų man įlipti net pro kitą pusę doh.gif
Atsakyti