Sena tema
Šioje temoje kalbame apie MULČIAVIMĄ
P.s. Kompostavimas ir mulčiavimas - ne tas pat , nepainiojame
Kadangi Lietuvoje (kaip ir visame pasaulyje) daugėja žmonių, besidominčių Gamtine žemdirbyste, kaip užsiauginti sau ir kitiems derliaus, nenaudojant pesticidų, trąšų ir kitų cheminių dalykų, o vienas iš sprendimo būdų yra daržo mulčiavimas
Kas tai, kaip ir kiek reikia mulčiuoti, mes jau plepėsime jau antroje temoje
Va koks gražus užmulčiuotas Diasajos daržas:
Vertinga informacija lietuviškai. Rekomenduojame prima paskaityti ten, gal rasite atsakymus į klausimus:
Mulčiavimas
tęsiant informacijos lobynus:
Augalų mitybos principas GŽ
Kaip "veikia" dirva, video
tai rusu firmos reklaminis filmukas, bet atmetus reklamą - jame labai normaliai parodyta: ir kaip "veikia" dirva, kodėl kenksminga dirvą arti ir kasti, ir ką daro mulčias, ir kur bei kokiu budu tas vanduo nekastoje dirvoje cirkuliuoja.
Dalinkimės patirtimi, informacija ir gera nuotaika
nagi nagi ir vel nauja tema
paskaiciua turiu klausimu
visu padarytas taradimas kabutese..moliugus ir pan auginti komposto kruvose..tai kaip supratau nitratu bomba ar ne?
beje jei mulciuojama zole ...velgi..jei nesusidaro uzuoveja..ispucia ta co2...ir velgi is gamtines zemdirbystes gauname nitratu bomba? tai kaip suprantu jei darze nesugebame sudaryti uzuovejos...mulciavimas nieko gero..nes rezultate tik nitratai..kaip ir komposto rkuvoje uzauge moliugai
Papildyta:
beje mulciuojant zole..gaunama silta lysve,nes tamsi ..isdziuna greiciau nei ,kurios kaip ir saltos lysves:hm tai kaip ten su tuo laistymu gaunasi
visu padarytas taradimas kabutese..moliugus ir pan auginti komposto kruvose..tai kaip supratau nitratu bomba ar ne?
beje jei mulciuojama zole ...velgi..jei nesusidaro uzuoveja..ispucia ta co2...ir velgi is gamtines zemdirbystes gauname nitratu bomba? tai kaip suprantu jei darze nesugebame sudaryti uzuovejos...mulciavimas nieko gero..nes rezultate tik nitratai..kaip ir komposto rkuvoje uzauge moliugai
Papildyta:
beje mulciuojant zole..gaunama silta lysve,nes tamsi ..isdziuna greiciau nei ,kurios kaip ir saltos lysves:hm tai kaip ten su tuo laistymu gaunasi
Sveikutės Mulčiavimas man tinka Teisingiau, mano augaliukams Tik va viso GŽ taikyti tai nelabai Ypač ta dalis, kur laukinius augalus siūloma auginti Suprantu krūmus (putinas, sausmedis ir kt.), bet laukinius vasmedžius, braškes iš laukų tai nežinau Nesu tiek pažengusi. Gal su laiku. Beje, pasakykite man tamsuolei, kaip nuotraukėles reikia įkelti Savo braškutes mulčiuotas parodyčiau
Reikia žinoti du pagrindinius dalykus. Pirma, mulčio storis turi būti toks, kad apatinis jo sluoksnis neišdžiūtų. Antra, pro jį turi laisvai cirkuliuoti oras. Jei dažnai lyja, mulčio galima dėti plonesnį sluoksnį. Jeigu karšta, plonas sluoksnis išdžius ir perniek nueis visas darbas. Jeigu prikrausime storai ir lis lietus, mulčias susiplaks ir nesivėdins, todėl nevyks fermentacija, sako Saulius.
Mulčias būna įvairus nuo jaunos žolės, smulkintos žoliapjove, iki pjuvenų ar šiaudų. Kuo daugiau celiuliozės (pjuvenų), tuo ilgesnis fermentacijos laikas. Į tai atsižvelgiama parenkant mulčių skirtingoms kultūroms. Jei daržovių brendimo laikas yra trumpas, pavyzdžiui, morkų ar kopūstų, vadinasi, reikia tokio mulčio, kurį bakterijos greitai suvirškina. Jeigu auginame daugiametes kultūras (braškes, uogakrūmius), reikia pamaitinti dirvožemį, kad maisto medžiagų užtektų ilgam ir nereikėtų jo nuolat atnaujinti.
tai jei pridejau storai mulco..o pvz koki birzeli uzejo liuciu sezonas..ka daryti tada? nurinkineti mulca?? pas mus gi..visi nenormalumai..tai pleskina..tai pliapia be sustojimo
Mulčias būna įvairus nuo jaunos žolės, smulkintos žoliapjove, iki pjuvenų ar šiaudų. Kuo daugiau celiuliozės (pjuvenų), tuo ilgesnis fermentacijos laikas. Į tai atsižvelgiama parenkant mulčių skirtingoms kultūroms. Jei daržovių brendimo laikas yra trumpas, pavyzdžiui, morkų ar kopūstų, vadinasi, reikia tokio mulčio, kurį bakterijos greitai suvirškina. Jeigu auginame daugiametes kultūras (braškes, uogakrūmius), reikia pamaitinti dirvožemį, kad maisto medžiagų užtektų ilgam ir nereikėtų jo nuolat atnaujinti.
tai jei pridejau storai mulco..o pvz koki birzeli uzejo liuciu sezonas..ka daryti tada? nurinkineti mulca?? pas mus gi..visi nenormalumai..tai pleskina..tai pliapia be sustojimo
QUOTE(anikita @ 2011 05 03, 19:55)
nenurinkinėjamas mulčias.
Kiek, kaip ir kokio dėti TAVO sklype sužinosi tik pati eksperimentuodama.
Kas tinka vienoje vietoje, absoliučiai nereiškia kad tiks kitoje.
Kas tinka smėlingai, žvyringai dirvai, absoliučiai gali būti kitokiu storiu dedama ant molyno.
Sveikinu - tavęs laukia daug informacijos rinkimo ir eksperimentų laiko Užteks kantrybės mokytis - turėsi pasakišką dirvą ir skanius derlius ))
O jei tapsi išvis profe (ko linkiu visiems), gali savo sklype sulaukti ir grybų derliaus
grybų ūkis sode
QUOTE(anikita @ 2011 05 03, 19:25)
nežinau, kaip ten yra, bet po mulčio sluoksniu žemė būna drėgna. Aš augalų savo darže nelaistau. Išimtį darau tik daigams kol prigyja.
Papildyta:
QUOTE(anikita @ 2011 05 03, 19:25)
beje jei mulciuojama zole ...velgi..jei nesusidaro uzuoveja..ispucia ta co2...ir velgi is gamtines zemdirbystes gauname nitratu bomba? tai kaip suprantu jei darze nesugebame sudaryti uzuovejos...mulciavimas nieko gero..nes rezultate tik nitratai..
Šiemet išmatuosiu nitratus savose daržovėse ir galėsiu parašyti rezultatus-žalioje stotelėje yra pirkti nitratų kiekio nustatymo juostelės.
))) gali nematuoti - viskas ten tvarkoje bus
QUOTE(Nuotaikinga @ 2011 05 03, 21:10)
matuosiu, nes noriu pati įsitikinti.
Vandenį šulinio jau matavau-nitratų kenksminga norma, pirktinio vandens "Tyras"-viskas gerai. dar matuosiu vandentiekio vandenį.
Pas mane grybų yra Prieš kelis metus iš miško pušeles ir šermukšnį parsinešėm, tai galvojau kad tiesiog su visa grybiena Pernai prisirinkom ąžuolbaravykių, lepšių ir ūmėdžių (baravykai du, kitų po tris )O va šiltnamyje tai tokie bjaurūs auga, kaip šampinjonai, bet perpjovus vidus juodas Šungrybiai kažkokie Aš labai ant jų pykstu, nes visada maniau, kad grybai auga tik ten, kur laaaabai rūgšti dirva Beje, mulčiuotame šiltnamyje rupūžė apsigyveno Ar nepavirs mano daržas į zooparką
QUOTE(Rūta Mėta @ 2011 05 03, 21:29)
Pas mane grybų yra
kažkur skaičiau, kad jeigu auga darže grybai, tai labai puiku-ar žemė gera, ar dar ten kas, neprisimenu. pas mane grybai auga ir šiltnamyje, ir mulčiuotame darže.
QUOTE(Nuotaikinga @ 2011 05 03, 22:10)
Nebūkite tuo tikra