Įkraunama...
Įkraunama...

Senoji fotografija

pagarba smile.gif procesas matyt rimtas. bet vat dėl tų brokų ir liūdna. aisku, smagu, kai gaunasi rezultatas. bet brokas neviltį varo. penktadienį su formatine kamera gal tris valandas po verkius vaikščiojau, penkis kadrus padariau ir nei vieno neišryškinau normaliai. bandžiau trim būdais ir visi šiukšlių dėžėn išėjo. IR formatinę bandžiau. pireš tai metus gulėjusią iR polokštę išryškinau be problemų. o šviežios niekaip nėjo. tragedija kažkokia.

tiesa, išbandžiauir agfa ir 400s, kuri dar vadinasi rolei ir 400s. ryškinau gabaliukais, bo testavau. ir gerai, kad taip padariau. sena rolei ir x-tol "draugystė" tęsesi. šešių kadrų atkarpa po ryškinimo liko nekaltai skaidri. užtat senukas rodinalis padarė savo darbą puikiai:

user posted image

user posted image

o čia šiandien, dangusnebuvo toks žydras,ir štai skirtumas:

user posted image

user posted image

reiks bandyt ant popieriaus kelti ir tada žiūrėti.... akivaizdu, man prasidėjo IR gyvenimo etapas blink.gif
Atsakyti
andriuska - sunervinai lotuliukas.gif tokio ryskumo ir aiskumo kadrai, tokie techniskai tobuli, tokie IR'iski. man viskas issiplauke, nuplauke, sujudeje, susiblikine gaunasi, na taip "sansariskai" tep lep, o galetu nors karta "andriuskiskai" gautis, bet matyt man pedantizmo truksta doh.gif (ir 720 nm filtro biggrin.gif)

pupeliuk, lauksim projekto 4u.gif man emociju nesukele vaizdas, tik tiek, kad nieko nenutuokiu apie tai ir tai dar viena kraupi skyle issilavinime, ir itariu, kad pakankamai sudetinga ir idomu.
Atsakyti
matai, čia eksponuota kaip iso 12 (nes pagal nominalą be filtrų juosta yra iso 400). tai ekspopora gavosi 1/15 ir f16. vėjo nebuvo, tai ir netrumpinau išlaikymo. tas ryškumas matyt yra f16 ir trumpo išlaikymo kombinacija, aišku realus 28 mm kampas ir konica hexanon optika irgi nėra blogiausia. jei islaikymas būrų 2 min vėjuotą dieną, rezultatas būtų atitinkamas.

jei kas ką užsakinėsit iš kur nors, duokit žinoti. paimsiu šitų rolei/agfa ir juostų. labaiu patiko nei efkes.
Atsakyti
QUOTE(ediper @ 2011 05 01, 10:49)
Karaliskos vestuves smile.gif rodau,kol dar siltas ivykis  biggrin.gif fotografavau mazai,judejom ir mazai,nes zmoniu minios. vaziavom tik ant lektuvu pasirodymo,kurie prasvilpe tokiu greiciu,kad spejau tik kelis kadrus padaryt  lotuliukas.gif apie fokusavima jau net nesneku,bet kai f didelis,tai ziuriu gan pataikiau  lotuliukas.gif

Smagumelis. O kad su fokusavimu nesinervuot, statyk objketyva ant hiperfokalinio atstumo ir nebus bedu. As mieste, kai daug veiksmo, tik taip stengiuosi fotografuot. Nesenai nusipirkau Voigtlander Heliar 15 mm objektyva, tai su juo pasaka. Statai fokusa ant 2 metru ir pamirsti apie fokusavima. Viskas nuo mazdaug puses metro iki begalybes visada rysku. Pavirsta leica i muiline smile.gif

QUOTE(Pupeliukas @ 2011 05 01, 20:48)
Aš šiandien turėjau Motinos dienos proga šalpio kolodijaus seminarą

Man labai grazu, Pupeliuk. Gal gali trumpai nusviesi procesa ar zinai, kur populiariai pasiskaityt?

QUOTE(andriuska @ 2011 05 01, 21:17)
tiesa, išbandžiauir agfa ir 400s, kuri dar vadinasi rolei ir 400s. ryškinau gabaliukais, bo testavau. ir gerai, kad taip padariau. sena rolei ir x-tol "draugystė" tęsesi. šešių kadrų atkarpa po ryškinimo liko nekaltai skaidri. užtat senukas rodinalis padarė savo darbą puikiai:

andriuska, gerai. Gerai ir su juodu dangum, ir kai debesuota. Debesuotose nuotraukose labai grazus gylis atsiranda.
Atsakyti
Šlapio kolodijaus proceso seka taip trumpai šnekant yra tokia - pirmiausia reik pasiruošti visą chemiją, kuri bus naudojama: kolodijaus tirpalas, sidabro įjautrinimo tirpalas, ryškalas ir fiksažas bei papildomai jei norisi lakavimo tirpalas. Priemonės - formatinė kamera, stiklo plokštelės (arba plexi stiklas, metalo plokštelės). Galimas rezultatas - negatyvas arba pozityvas, priklausomai nuo reagentų koncentracijų, ryškinimo laikų ir pan, čia jau subtilybės. Mes fotografavome pozityvus ant juodo plexi stiklo.
Eiga: lieji kolodijų ant plokštelės (toks kaip želatina populiariai šnekant), merki kelioms minutėms į sidabro nitrato tirpalą, kolodijus įsijautrina, trauki plokštelę lauk, dedi į kameros kasetę, per 7-9 minutes, kol plokštelės medžiaga dar drėgna, fotografuoji ir ryškini, fiksuoji ir, jei nori, lakuoji.

Šio fotografo darbus tikiu, kad daug kas yra matę: http://www.jodyake.com/index.html turbūt nuo jo užsikabinau pabandyti šį procesą, nors atrodo, kad dar kažką kitą pradžioje buvau radusi, jau kuris laikas domėjimąsi šiuo sumanymu buvau užmetusi dėl nestuke.gif , tai daug ką jau primiršau ir žiūriu kad iš favoritų net pratryniau. Čia galima plačiau paskaityti, turbūt pirmoji ir išsamiausia medžiaga, kurią skaičiau: http://www.alternati...cess-ambrotypes Youtube nemažai filmuotos medžiagos galima rasti.
Sally Man fotografuoja šiuo procesu, bet jos nuotraukos darytos šia technika tokios ypatingai kraupios (na vaizdai pasirinkti irgi ne patys dailiausi biggrin.gif lavonus ji visokius ten fotografavo, šiaip juodus peizažus). Bendrai šis procesas suteikia tokio kraupumo vaizdui, dėl to man portretai šia technika yra gan specifiniai, man labiau tinka still life..
Dar pažiūrėjimui:
http://www.kristenhatgi.com/wet1.html
http://www.collodion.org/Sleep.html
Atsakyti
Sveiki, smagu kam patiko mini reportazas. Linksma buvo is ties,ta prasme,kad visi gerai nusiteike,pasipuose biggrin.gif

Andriuska, grazus efektas. patinka man IR smile.gif

Silwio, tai kad pas mane nesistato tikriausiai? blush2.gif hmm..
Sveikinu su pirkiniu 4u.gif 15mm tai nemazai. pastatus fotografuosi?
Atsakyti
Pupeliuk, aciu uz info ir nuorodas. Vakare pastudijuosiu. Rezultatus esu mates, bet procesu nesidomejau anksciau. Idomu labai.

ediper, hiperfokalini atstuma gali nustatyti ant bet kokio objektyvo, ant kurio yra suzymeti atstumai. Jei yra dar ir ryskumo zonos skale suzymeta, is vis jokiu problemu. Hiperfokalinis atstumas, tai toks atstumas, kai viskas rysku nuo puses to atstumo iki begalybes. Jeigu sakykim heperfokalinis atstumas yra lygus 5 metrams (toki atstuma statai ant objektyvo), tai viskas bus rysku nuo 2,5 metru iki begalybes. Atstumas tarp 2.5 metro ir begalybes siuo atveju vadinamas ryskumo zona. Ji priklauso nuo objektyvo zidinio nuotolio ir nuo pasirinktos diafragmos. Kuo trumpesnins zidinio nuotolis, tuo ryskumo zona platesne. Kuo labiau uzdaryta diafragma, tuo ryskumo zona platesne.
Kaip pavyzdi paimkim 50mm objektyva. Jei diafragma f/5,6, tai hiperfokalinis atstumas yra 14,8 metro. Nustatai toki atstuma ant objektyvo ir turi rysku vaizda nuo puses sio atstumo (7,4m) iki begalybes. Jei diafragma f/11, hiperfokalas = 7.42 metro.

Hiperfokalinio atstumo kalkuliatoriu pilna nete, bet jei ant objektyvo yra ryskumo zonos skale, tada viskas zymiai paprasciau.

user posted image

Nuotraukoje matai objektyvo fokuso zieda su atstumu reiksmemis nuo 1,5 metro iki begalybes. Zemiau i abi puses nuo vertikalaus geltono bruksnio suzymetos diafragmos reiksmes. Taigi, jeigu nori nustatyti objektyva i hiperfokalini atstuma, o tavo pasirinkta diafragma yra sakykim f/11, suki fokusavimo zieda taip, kad begalybes reiksme butu ant f/11 desineje vertikalaus bruksnio puseje. Rysku bus viskas nuo f/11 reiksmes kaireje iki f/11 reiksmes desineje. Nuotraukoje begalybe yra nustatyta ties f/22. Reiskia rysku butu viskas nuo mazdaug 1,8 metro iki begalybes.

Su 15 mm objektyvu ir 4.5 diafragma hiperfokalas = 1.69 metro. Nusistatai ant skales 1,5-2 metrus ir pamirsti apie fokusavima smile.gif Jis (objektyvas) net nesujungtas su tolimaciu. Pirkau ji tikrai ne pastatams. Labiau streetui, nes gali zmones praeinancius pro pat fotografuoti visu ugiu. Taip pat crazy portretams smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo sillwio: 02 gegužės 2011 - 10:10
o tas raudonas taškas dešiniau fokuso brūkšnio įtariu yra IR fokusavimosi žyma. nes konicos hexanone 28 mm (su kuriuo pagrinde fotografavau IR) ši žyma irgi yra dešiniau ir panašiu atstumu.

pupeliuk, o tai viską reikia daryti tamsoje? (kvailas klausimas aišku, bet neparašei arba aš neradau, kurie procesai tamsoje daromi, o kurie - šviesoje. o gal procesas sensibilizuotas raudonai šviesai ir viską galima vizualiai stebėti prie raudonos lempos?).
Atsakyti
Andriuska, taip.
Papildyta:
Sansara, peržiūrėjau tavo IR ir noriu pasakyti, kad man labai patiko. Yra sansariška nuotaika. Aš norėčiau dar daugiau neryškumo.
Atsakyti
QUOTE(andriuska @ 2011 05 02, 11:38)
o tas raudonas taškas dešiniau fokuso brūkšnio įtariu yra IR fokusavimosi žyma. nes konicos hexanone 28 mm  (su kuriuo pagrinde fotografavau IR) ši žyma irgi yra dešiniau ir panašiu atstumu.

pupeliuk, o tai viską reikia daryti tamsoje? (kvailas klausimas aišku, bet neparašei arba aš neradau, kurie procesai tamsoje daromi, o kurie - šviesoje. o gal procesas sensibilizuotas raudonai šviesai ir viską galima vizualiai stebėti prie raudonos lempos?).

Viską reikia daryti raudonoje šviesoje. Koloidą užlieti raudonoj prietemoj gan sudėtinga, bet šį etapą galima ir šviesoj daryt. O raudona šviesa gali būti net ir ryški - taip sensibilizuota plokštelė praktiškai nejautri raudonos spalvos bangom. Galima dirbt net ir prie blankios kaitrinės lempos šviesos (geltonos spalvos spektras). Sensibilizuotas kolodijus jautriausias UV spinduliams, mėlynai šviesai ir pan.
Atsakyti
QUOTE(sillwio @ 2011 05 02, 11:07)
Pupeliuk, aciu uz info ir nuorodas. Vakare pastudijuosiu.

Hiperfokalinio atstumo kalkuliatoriu pilna nete, bet jei ant objektyvo yra ryskumo zonos skale, tada viskas zymiai paprasciau.

Su 15 mm objektyvu ir 4.5 diafragma hiperfokalas = 1.69 metro. Nusistatai ant skales 1,5-2 metrus ir pamirsti apie fokusavima smile.gif Jis (objektyvas) net nesujungtas su tolimaciu. Pirkau ji tikrai ne pastatams. Labiau streetui, nes gali zmones praeinancius pro pat fotografuoti visu ugiu. Taip pat crazy portretams smile.gif

geras. ir ka as be Jusu daryciau???!!! 4u.gif 4u.gif tai nusistatai ir tada fokuso ziedo jau nebejudini ane? na reikes dar 10k perskaityt ir pabandyt

o platesnio kampo tai ir man norisi,bet dar nepribrendus kzka rimtai ziurinet o toki savo 50-ka vien i 35-ka iskeist nlb noriu blush2.gif
Papildyta:
QUOTE(Pupeliukas @ 2011 05 02, 12:25)
Viską reikia daryti raudonoje šviesoje. Koloidą užlieti raudonoj prietemoj gan sudėtinga, bet šį etapą galima ir šviesoj daryt. O raudona šviesa gali būti net ir ryški - taip sensibilizuota plokštelė praktiškai nejautri raudonos spalvos bangom. Galima dirbt net ir prie blankios kaitrinės lempos šviesos (geltonos spalvos spektras). Sensibilizuotas kolodijus jautriausias UV spinduliams, mėlynai šviesai ir pan.

patinka labai sitas metodas,bet atrodo toks sudetingas ir tiek daug chemijos,bet gal cia tik pirmas ispudis blush2.gif sekmes 4u.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo ediper: 03 gegužės 2011 - 11:20
Pupeliuk, pasiskaiciau siek tiek placiau. Nuo chemijos gausos man baisu pasidare smile.gif Visu pirma, ne kontrabandos budu ir nedirbant laboratorijoj neimanoma susirinkti visu chemikalu. Antra - reikia rimtos vietos jiems saugoti. Trecia - labai viskas atrodo sudetinga. Turbut neatrodo taip sudetinga, kai kazkas parodo. Zodziu, uzdegei azarta, o uzsiimti tuo dabar nera nei galimybiu, nei laiko smile.gif Liks kol kas procesas "to do" sarase smile.gif

Ediper, taip. Nusistatai ir pamirsti. Kartais patikrini, ar ziedas nenusisuko i sona.
Summicrono tikrai neparduociau. As saviskio (kuri nuleidau ant zemes) iki siol gailiu. Labai jau smagus piesinys.
Senokai ka nors rodziau, tai parodysiu keleta pvz, darytu naujuoju heliar'u.

user posted image

user posted image

user posted image

user posted image
Atsakyti