Aciu uz pasamprotavimus, papaisytas takutis man iskart patiko
Atsakysiu i kai kuriuos klausimus:
1. Takutis eina aplink visa nama, nuo kiemo kuri matete iki to kvadratinio krumo, jis yra jau uz namo ir matosi ivaziavimas i garaza bei kaimynu jau namas. Beje, ten dar yra ir paradinis iejimas.Musiskis namas kampinis. Kad kampinis labiausia ir nervuoja nes praktiskai pasislept nuo kaimynu nera kur. Arai tik 6, o dar namas ver viduri baisinis pastatytas Pameginsiu planeli imest kt d papiesus, bus aiskiau. Nes patinka patarimai ka saket
2. To darzo tiek ir yra braskes bei ta eilute kiek matosi palei kaimynu nama Braskes ten ne laikinai, daugiau neismasciau kur jas padet nes negauna saules....Taip pat siltnamis, irgi matyt toj pacioj foto kairej pusej. Kad braskes atskirti, kazka irgi masciau. Gal reiketu traukt ta vadinama darziuka mano nuo kaimynu ir daryt kur salia braskiu bet taip norisi nutolinti viska nuo ivaziavimo...
3. Zaidimams vaikams tai tik vienintele vieta ir lieka toj pusej kur braskes. Gal kazkada bus supynes kazkaip ikomponuotos, dar negalvojau apie tai, bet darzo ir nenoriu del to labai plesti nes praktiskai vaikam begioti anoj pusej ivaziavimo jau tarp tu pasodintu spygliuociu manau ne kas
4. Taip pat ir stebejimo zona kol kas yra viena - suoliukas, nuo jo matosi darzas, braskes, busima zaidimu, supyniu vieta. Dar masciau galbut iseitu suoliuka ikomponuoti ir toje vietoje kur nors, kur buvo nupiestas takelis
5. Vijokli ant sienos turiu - ivaziavimu ivaziuojant jis tiesiai pries akis
QUOTE(bitule @ 2011 08 10, 18:02)
Tuo tarpu dauguma mus žavinčių užsieninių sodų seka kitu principu - viskas stebėtojui. Sodas ir jo grožis suvokiamas visų pirma kaip erdvė, kaip visuma.
Tai nereiškia, kad viską reikia sodinti tik sklypo pakraščiais, bet pagalvoti, kas sups mus kiekviename žingsnyje - verta .
Tai nereiškia, kad viską reikia sodinti tik sklypo pakraščiais, bet pagalvoti, kas sups mus kiekviename žingsnyje - verta .
Bitule, labai gražiai įvardinta
Ledum, Aispra, ačiū Kaip smagu būti suprastai iš pusės žodžio
Man irgi labai keistas šis, deja pakankamai dažnas, takelio sprendimas Juk palei tą sieną taip nepatogu vaikščioti, jau nekalbant, kad pastovus vaikščiojimas nuogrinda (taip vadinama plytelių juosta aplink pastatą), kenkia tiesioginei jos fukcijai, nes tankinasi drenažinis pamatų sluoksnis. Atitraukti takelį nuo sienos tiesiog būtina.
O kur jis vestų nelabai ir gilinausi, nes bandžiau pavaizduoti tik patį augalų parinkimo principą, fono vientisumą. Tikslas ir buvo - tik paveiksliukas Aplamai virtualiu būdu dalinti konkrečius patarimus labai rizikinga, nes turbūt neįmanoma įvertinti situacijos niuansų vien iš fotografijos, ar net planiuko. Visada viliuosi, kad į vizijas, kurios kartkartėmis aplanko forumą, šeimininkai žiūri kritiškai, ir nebando visko pritaikyti paraidžiui
nuo to paprastai ir pradedam. Labai gaila, kad iširo NA temos kompanija, nes ten ta linkme buvo padarytas nemažas įdirbis (suformuluoti pagrindiniai principai), bet deja ir nesusikalbėjimų būta nemažai, kai vienos apie ratus, kitos apie batus...
Paslapties kūrimas (menamas kvietimas užeiti), yra labai svarbus erdvių planavimui (ir labai būdingas sodams, kuriuos mes čia vadiname klasikiniais)
O namiškiai, namiškiams nelygūs , tokie pakvaišę dėl sodininkystės kaip mes, dar ir kaip vaikščios (aš jau dabar vakarais slampinėju iš kampo į kampa, nors dar net žiūrėti nelabai turiu į ką ).
Visada prašom tik kaip jau minėjau, pirmiausia svarbu pasižiūrėti pačios akimis ir galva , nes variantų kiekvienoje situacijoje gali būti n .
1. planelis visada ne pro šalį, bet prie jo būtų gerai ir pačios pamąstymai
2. gal visai nieko būtų kokia žemutė karpoma gyvatvorytė, ar šiaip tvorelė apleista ragane.
3. Suoliuką prie bet kokio takelio visai nesunku įkomponuoti .
Vat ir įkliuvau - pas pačią namas plikas kaip tilvikas, nes tik šiemet baigėm šiltintis, o ir naujoji sienų konstrukcija sunkiai suderinama su augaliniais priedais , bet planuoju tą klausimą spręsti (tik bėda, kad galimybės smarkiai atsilieka nuo norų). Kol kas tenkinuosi raganėmis.
Aplamai, tai nesiūlyčiau vijoklio, kuris kabinasi tiesiai į plytas , nes kaip tai bebūtų gražu, mūsų klimato sąlygomis (drėgmė ir šaltis), pastatui pražūtinga (nebent išsaugoti tą sieną anūkams - nėra jūsų tikslas ). Geriausia suręsti nuo sienos šiek tiek atitrauktą konstrukciją, kad būtų išlaikoma fasado ventiliacija. O su pietiniu fasadu reikalas keblokas, nes ir pati turiu tokią problemą. Kol kas galvoju apie sausmedį, arba stipriai genimą vynuogę.
QUOTE(Cobre @ 2011 08 10, 18:50)
Bitule, takelis ir isdestymas gera mintis jau vien todel, kad dingo tas takutis palei siena.
Bet va klausimas, ar jis kazkur vestu?
Bet va klausimas, ar jis kazkur vestu?
Man irgi labai keistas šis, deja pakankamai dažnas, takelio sprendimas Juk palei tą sieną taip nepatogu vaikščioti, jau nekalbant, kad pastovus vaikščiojimas nuogrinda (taip vadinama plytelių juosta aplink pastatą), kenkia tiesioginei jos fukcijai, nes tankinasi drenažinis pamatų sluoksnis. Atitraukti takelį nuo sienos tiesiog būtina.
O kur jis vestų nelabai ir gilinausi, nes bandžiau pavaizduoti tik patį augalų parinkimo principą, fono vientisumą. Tikslas ir buvo - tik paveiksliukas Aplamai virtualiu būdu dalinti konkrečius patarimus labai rizikinga, nes turbūt neįmanoma įvertinti situacijos niuansų vien iš fotografijos, ar net planiuko. Visada viliuosi, kad į vizijas, kurios kartkartėmis aplanko forumą, šeimininkai žiūri kritiškai, ir nebando visko pritaikyti paraidžiui
O man visu pirma pritruko ziniu. Kur sedima, kur zaidziama, kur pagaliau yra kokio konteinerio ar voljero vieta, kur darzas, jei toks yra. Tada jau zinai, kur zmogus eina, kur jis sedi, ka mato, ka reikia pridengti, kur sudaryti iliuzija, kad tolyn dar yra kazkas daugiau, o ne sklypo pabaiga.
nuo to paprastai ir pradedam. Labai gaila, kad iširo NA temos kompanija, nes ten ta linkme buvo padarytas nemažas įdirbis (suformuluoti pagrindiniai principai), bet deja ir nesusikalbėjimų būta nemažai, kai vienos apie ratus, kitos apie batus...
norint pamatyti, kas slepiasi ten giliau, reiks specialiai kviesti zmones prasieiti siuo takeliu, o ir namiskiai tikrai nevaikscios be tikslo ten, kur kaip ir nera ko eiti.
Paslapties kūrimas (menamas kvietimas užeiti), yra labai svarbus erdvių planavimui (ir labai būdingas sodams, kuriuos mes čia vadiname klasikiniais)
O namiškiai, namiškiams nelygūs , tokie pakvaišę dėl sodininkystės kaip mes, dar ir kaip vaikščios (aš jau dabar vakarais slampinėju iš kampo į kampa, nors dar net žiūrėti nelabai turiu į ką ).
QUOTE(Rutele_S @ 2011 08 10, 19:12)
Aciu uz pasamprotavimus, papaisytas takutis man iskart patiko
1. Pameginsiu planeli imest kt d papiesus, bus aiskiau. Nes patinka patarimai ka saket
2. Kad braskes atskirti, kazka irgi masciau.
3. Dar masciau galbut iseitu suoliuka ikomponuoti ir toje vietoje kur nors, kur buvo nupiestas takelis
1. Pameginsiu planeli imest kt d papiesus, bus aiskiau. Nes patinka patarimai ka saket
2. Kad braskes atskirti, kazka irgi masciau.
3. Dar masciau galbut iseitu suoliuka ikomponuoti ir toje vietoje kur nors, kur buvo nupiestas takelis
Visada prašom tik kaip jau minėjau, pirmiausia svarbu pasižiūrėti pačios akimis ir galva , nes variantų kiekvienoje situacijoje gali būti n .
1. planelis visada ne pro šalį, bet prie jo būtų gerai ir pačios pamąstymai
2. gal visai nieko būtų kokia žemutė karpoma gyvatvorytė, ar šiaip tvorelė apleista ragane.
3. Suoliuką prie bet kokio takelio visai nesunku įkomponuoti .
Kokius vijoklius issirinkote ir pasisodinote? Noreciau kad kabintusi i plytas ir butu auksti, zaliuotu ir aplink atnto auksto langus. Pas mus pietine puse.
Vat ir įkliuvau - pas pačią namas plikas kaip tilvikas, nes tik šiemet baigėm šiltintis, o ir naujoji sienų konstrukcija sunkiai suderinama su augaliniais priedais , bet planuoju tą klausimą spręsti (tik bėda, kad galimybės smarkiai atsilieka nuo norų). Kol kas tenkinuosi raganėmis.
Aplamai, tai nesiūlyčiau vijoklio, kuris kabinasi tiesiai į plytas , nes kaip tai bebūtų gražu, mūsų klimato sąlygomis (drėgmė ir šaltis), pastatui pražūtinga (nebent išsaugoti tą sieną anūkams - nėra jūsų tikslas ). Geriausia suręsti nuo sienos šiek tiek atitrauktą konstrukciją, kad būtų išlaikoma fasado ventiliacija. O su pietiniu fasadu reikalas keblokas, nes ir pati turiu tokią problemą. Kol kas galvoju apie sausmedį, arba stipriai genimą vynuogę.
QUOTE(bitule @ 2011 08 10, 23:38)
Tas taip, as suplanavusi tokius dalykelius, bet jie dar ir funkcija turi, na ta prasme, kad dar ir naudojami Sulini va slepsiu, uz voljero bus du takeliai. vienas ves link siuksliu konteinerio, o kitas i uzkampi, kur vasara bus kai kurios geles, saslykine uzslepta. Taip zemiska ir ten vaiksciosim tik mes, bet uztat patiems bus maloniau, o svetimiems bus intriga ir susidarys iliuzija, kad sodas didesnis (as taip tikiuosi).
bitule, pas mane dar aplamai sabakstynas, neperdedu, bet as jau vaikstineju, maklineju, kasineju, kuriu planus Kazkokia manija Augalai greit atsiras, kai jau jiems metas bus, bet pati ideja vis deliojasi, kaitaliojasi, gryninasi.
Papildyta:
QUOTE(bitule @ 2011 08 10, 23:38)
Aplamai, tai nesiūlyčiau vijoklio, kuris kabinasi tiesiai į plytas , nes kaip tai bebūtų gražu, mūsų klimato sąlygomis (drėgmė ir šaltis), pastatui pražūtinga (nebent išsaugoti tą sieną anūkams - nėra jūsų tikslas ).
na zinok, nors uzmusk, bet netikiu tuo dalyku. Nemaciau nuo to prazuvusiu pastatu. Gerai, tarkim Anglijoje silciau, bet uztat dregmes apstu, ir stovi simtameciai namai apzele. O kad musu anukams uzteks, tai tikiu, jei jiems reiks tik, o kad kelis simtus metu prastoves, tai vat netikiu kazkodel O gal jau net ir ne musu seimai priklausys. Zodziu man dzin anukai, svarbu man atlaikytu
Ragane man prie sienos nepatinka, per mazas augalas tokiam dideliam daiktui, kaip namas. Proporcijos, kurias as sau galvoje susideliojusi, isnyksta kazkaip Cia as turiu galvoje savo varianta, nes musu pietine siena tokia vientisa, pirmas aukstas ir mansarda ten. Zodziu siena per du aukstu eina. Todel man reikia auksto augalo, kuris ir antro auskto langus apraizgytu.
Vis dar ieskau amurines alyvos, jei kas uzmatysite kur, tai saukite garsiai
QUOTE(bitule @ 2011 08 10, 21:38)
jau ganetinai seniai esu radusi priesingos informacijos tiek lituviu, tiek vokieciu, kad sienu apzeldinimas kaip tik teikia naudos - sugeria dregme, apsaugo nuo krituliu ir pan. Labai isidemejau del to, kad mano tetis visada grieztai drausdavo prie sienu bet kokius vijoklius sodinti .
Bet vat del tinkuotu sienu tai labai abejociau, visdelto pazeidziamas pavirsius.
Maciau kaip gebeniu "kilimai" nuo tinkuotu sienu nukrite atrodo, o taip pat ir sienos ne ka geriau
QUOTE(Cobre @ 2011 08 10, 22:08)
Ragane man prie sienos nepatinka, per mazas augalas tokiam dideliam daiktui, kaip namas. Proporcijos, kurias as sau galvoje susideliojusi, isnyksta kazkaip Cia as turiu galvoje savo varianta, nes musu pietine siena tokia vientisa, pirmas aukstas ir mansarda ten. Zodziu siena per du aukstu eina. Todel man reikia auksto augalo, kuris ir antro auskto langus apraizgytu.
o vynuoges nenori? Kazkur skaiciau kad ta senovine Ivanausko "Rastinuke" labai dekoratyviai ant sienu atrodo ir yra be galo nereikli.
Arba lastune .
QUOTE(Cobre @ 2011 08 10, 23:08)
Gerai, tarkim Anglijoje silciau, bet uztat dregmes apstu, ir stovi simtameciai namai apzele.
Mirtinas derinys yra būtent "drėgmė plius šaltis". Statybinių medžiagų amžius matuojamas "šalčio ciklais" (ciklas yra vienas užšąlimas, vienas atšilimas), kurių mūsų sąlygomis ir taip apstu, o augalų šaknys sudaro papildomas sąlygas drėgmei skverbtis į sieną, ir tarsi sprogdina ją iš vidaus .
Amūrinė alyva labai vykęs pasirinkimas, bet artimiausią teko matyti tik Lenkijos medelyne
QUOTE(vida777 @ 2011 08 10, 23:39)
jau ganetinai seniai esu radusi priesingos informacijos tiek lituviu, tiek vokieciu, kad sienu apzeldinimas kaip tik teikia naudos - sugeria dregme, apsaugo nuo krituliu ir pan. Labai isidemejau del to, kad mano tetis visada grieztai drausdavo prie sienu bet kokius vijoklius sodinti .
Bet vat del tinkuotu sienu tai labai abejociau, visdelto pazeidziamas pavirsius.
Maciau kaip gebeniu "kilimai" nuo tinkuotu sienu nukrite atrodo, o taip pat ir sienos ne ka geriau
o vynuoges nenori? Kazkur skaiciau kad ta senovine Ivanausko "Rastinuke" labai dekoratyviai ant sienu atrodo ir yra be galo nereikli.
Arba lastune .
Arba lastune .
Na, iš tikro yra visokių teorijų , kažkada pas mus vokiečių profesorius skaitė paskaitą, kaip gebenes ardo jų paveldo pastatus...
Aš kažkaip galvoju, kad vistik viskas atsiremia į klimatą. Nuo lietaus tikiu, kad saugo, bet musų žiema visai kas kita...
O dėl tinko
QUOTE(vida777 @ 2011 08 11, 00:39)
Arba lastune .
Arba lastune .
Vynuoge grazu, kodel gi ir ne. O ji lips ant sienos pati, ar reikia kazko jai?
O lastune kiekviena vasara savo Aleksoto kaime matau. Man grazu ir net labai. Bet tie ziedai... o gal spjauti, koks skirtumas, lai sau zydi
vat nemegstu tos blaskymosi stadijos, galeciau juk jau sodinti, bet va nezinau ka net
O aktinidija? kaip ji? lips man ant sienos? gyvens pietineje puseje?
QUOTE(bitule @ 2011 08 11, 01:10)
Amūrinė alyva labai vykęs pasirinkimas, bet artimiausią teko matyti tik Lenkijos medelyne
Nuliudinai Na, nenuleisiu ranku, kada nors as ja gausiu
QUOTE(Cobre @ 2011 08 11, 01:34)
vitafloros asortimente yra amūrinė alyva
Cia namukas is Portugalijos kazkokio miesto. Graziai vijokliai pinasi
QUOTE(Feniksas45 @ 2011 08 11, 08:42)
vitafloros asortimente yra amūrinė alyva
Zinau, kad yra asortimente. Bet realiai tai jie jos neturi. Sake, kad paieskos, gal pas kitur yra ir pranes, bet jau savaite, kaip tyla. As ir pati ieskau, bet deje, nerandu. Sakau, gal kas kokioj nedidukej pardavimo aikstelej netycia bus uzmate, ar uzmatys atsimine mano sita sukavima
QUOTE(Cobre @ 2011 08 10, 23:34)
O lastune kiekviena vasara savo Aleksoto kaime matau. Man grazu ir net labai. Bet tie ziedai... o gal spjauti, koks skirtumas, lai sau zydi
vat nemegstu tos blaskymosi stadijos, galeciau juk jau sodinti, bet va nezinau ka net
as visada blaskausi, nes ieskau tik paties geriausio sprendimo . Kol neturiu, sunku isivaizduoti kaip atrodys, numatyti visus pliusus ir minusus, taigi dazniausiai stengiuosi savo vizija pamatyti kur nors gyvai.
Man vynuoge visada asocijuojasi su senu prabangiu sodu, o lastune toks labiau pietietiskas (gal del ziedu ryskumo) augalas. Tai vat tokios asociacijos.
Vynuoge pati savaime nelips, kaip ir lastune. Aktinidija siaip jau siaurinei pusei priskiriamas augalas.
Norint solidaus, neissiskiriancio ryskiomis spalvomis sodo, rinkciausi vynuoge, triskiauti vynvyti (lipa pats, tankiai dengia pavirsiu) arba visterija.
Triskiautis vinvytis ir visterija gali ziema nukenteti Lietuvoje nuo salciu, bet didele role vaidina ir apsaugota vieta (miestas, uzuoveja), ne tik klimatine zona.
Eilini karta pridursiu, kad man labai svarbu ir kaip ta siena atrodys ziema, ne tik vasara. Kaip grazu, kai ant sakeliu kaba uogytes kaip dekoracijos (vynuoge, vynvytis).
http://www.google.de...h...680&bih=858
http://www.google.de...l...sa=N&tab=wi
O kodel ieskai butent amurines alyvos? Paskaiciau, kad ji dideliu krumu ar medziu uzauga, o vietos sakei turit ne per daugiausiai .
QUOTE(vida777 @ 2011 08 11, 14:03)
Man vynuoge visada asocijuojasi su senu prabangiu sodu
Vynuoge pati savaime nelips, kaip ir lastune. Aktinidija siaip jau siaurinei pusei priskiriamas augalas.
Norint solidaus, neissiskiriancio ryskiomis spalvomis sodo, rinkciausi vynuoge, triskiauti vynvyti (lipa pats, tankiai dengia pavirsiu) arba visterija.
Triskiautis vinvytis ir visterija gali ziema nukenteti Lietuvoje nuo salciu, bet didele role vaidina ir apsaugota vieta (miestas, uzuoveja), ne tik klimatine zona.
Eilini karta pridursiu, kad man labai svarbu ir kaip ta siena atrodys ziema, ne tik vasara. Kaip grazu, kai ant sakeliu kaba uogytes kaip dekoracijos (vynuoge, vynvytis).
O kodel ieskai butent amurines alyvos? Paskaiciau, kad ji dideliu krumu ar medziu uzauga, o vietos sakei turit ne per daugiausiai .
Vynuoge gerai, kol gerai. nes pas uosvius biesas zino, kas darosi ir ji vis nusala. Atramos jai turi buti stiprios. Na o jos tada jau man nelabai grazios Pergole kas kita, ant jos su mielu noru auginciau vynuoge. Juolab, kad realiai kasmet matau toki varianta pas kaimynus, pas kuriuos puse vienos kiemo dalies ji dengia
O lastunei tikrai reikalingos atramos? Jau sakiau, kad netoli musu namo, palei gatve auga lastune. Jau daug metu, didziule. Ir nepastebejau, kad ji kokias atramas turetu, tos lianos taip sumedeje, kad gal del to tiesiog niekur jau nebevirsta. Pakankamai daug zalumos ir pakankamai daug tarpu, tai sienos ventiliacija atrodo visai gera. Reiks eiti dar paziureti.
Berods vanesax ir Fonda turi lastunes, idomu, kaip ten yra is tiesu
Del amurines gerai pastebejai Taip, parasyta, kad arba didelis krumas, arba medis. Bet uztat, jei kaip medis, tai tada gana mazas, jei lyginti su dauguma kitu medziu Uztat kaip medis man butu visai tinkamas, nes kamienas man labai tiktu ir patiktu, sakos, lapai . Matai, zemesniu medziu pasirinkimas ne toks jau ir didelis, tai man cia butu labai gera iseitis. O ir tikiuosi, kad salyginai greit ji augtu. Vat, tokie mano motyvai, todel uzsikepiau labai