Įkraunama...
Įkraunama...

Klasikiniai sodai, kiemeliai

Gražinos atveju nekeisčiau medienos spalvos ( kabantys puodai schmoll.gif ), tik padaryčiau ribą tarp natūralios gamtos ir želdinamo ploto - dekoratyvi plytų, akmenų sienelė, kuri galėtų būti užleista vijoklinėm rožėm ir matytųsi vos vos. O gal karpomos gyvatvorės dalis su užriestais į kiemo pusę galais - 3-4m ilgio ir 1,6-1,8m aukščio. Tarnautų kaip stabilesnė atrama miško fone ir tuo pačiu nepaslėtų pušų.
Atsakyti
Labas, graziu vaizdeliu bei nuotrauku parodot thumbup.gif
Ikelciau keleta foto, ir prasyciau nuosirdziu patarimu, bet bijau siek tiek nes bus ispeikta labai tai, ka pernai aplinkoj "pridirbau" biggrin.gif Noriu kazka pakeisti, labiau link klasikos, daugiau zydinciu noriu augalu,bet nesu tikra - ka ir kur sodinti. Ir apie augalu grupavima ar sioj ar kitoj temoj, man buvo sakyta taciau, tie kurie pasodinti daugiau nei pries 10 metu, bijau kad perkelus gali ir nebeprigyti tad nedrysau ju judinti...O ir vietos nera daug. Ai, begu ieskot foto ir tikiuosi patarti galesit 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Rutele_S @ 2011 08 10, 12:48)
Ai, begu ieskot foto ir tikiuosi patarti galesit 4u.gif

As vakar pridariau fotkiu, kad kada nors galeciau palyginti "pries ir po" biggrin.gif. O ir kartais nuotraukose viska kitaip pamatai.
Atsakyti
4u.gif
Na va sitoj foto noretusi kazko pasodinti zydinciu, prie krumeliu, kas tiktu? Persodinti galeciau tik ta paskutini, nzn kaip vadinasi nes anie trys, jau senai ten auga nenoriu judinti. Ir gal dar kokiu minciu ziurint i sia foto?
user posted image
Antroje foto matosi kaip isdestyti spygliuociai ir tujos,jie taip pat seni nenoriu ju judint. Beje, akmenukai jau nurinkti biggrin.gif Gal kazkaip padaryti ploteli, apjungianti visus tuos augalus, ir salia ju dar dasodinti kazko?bet vel gi ko?
user posted image
Trecioje, vakarine puse, niekas neauga isskyrus piktzoles pievuteje, atrodo nekaip nors kai foto daryta bv, dar nesimate taip. Ar cia koks rododendras tiktu ar akmenukais pilti ta zole aplamai bet tada problema kerpant gyvatvore kaip isrinkti is akmenuku tai ka nukirpsim doh.gif
user posted image
Na ir ketvirtoj foto, ten kur tas "spuogas" kaip kazkas cia nete pavadine buvo.... doh.gif didziuju augalu nemesiu lauk o persodint irgi bijau. Mulcias man gerai nes ravejimui nenoriu vergaut. Tegul jis lieka, o kaip kur ka dasodint zydincio kad butu wub.gif
user posted image
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Rutele_S: 10 rugpjūčio 2011 - 11:29
Pradejau rasyti kazka ir susimeciau. Nes turite vistik aukotis ir persodinti daug ka. Jei to daryti nenorite, tai asmeniskai as neturiu ka patarti verysad.gif, nes na nesusidelioja man grazus vaizdas, kaip tie spygliuociai ten taip ismetyti po visa ploteli.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Cobre: 10 rugpjūčio 2011 - 13:43
Na, man atrodo, kad ten, kur pirmoj nuotraukoj pavaizduota, tai tikrai butu galima parinkti kazkokias augalu rusis (tik as sitoj vietoj ne patareja blush2.gif ), kad ivesti ziedu, spalvu ir suderinti aukscius. O ten, kur pavaizduota antroj nuotraukoj, tai jei nenorite nieko persodinti as ko gero, kaip ir minejote, jungciau tuos medelius i viena netaisyklingos formos "kliomba" ir prisodinciau dar papildomai kazko mirksiukas.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Arvile': 10 rugpjūčio 2011 - 15:07
QUOTE(Arvile' @ 2011 08 10, 17:06)
Na, man atrodo, kad ten, kur pirmoj nuotraukoj pavaizduota, tai tikrai butu galima parinkti kazkokias augalu rusis (tik as sitoj vietoj ne patareja  blush2.gif ), kad ivesti ziedu, spalvu ir suderinti aukscius. O ten, kur pavaizduota antroj nuotraukoj, tai jei nenorite nieko persodinti as ko gero, kaip ir minejote, jungciau tuos medelius i viena netaisyklingos formos "kliomba" ir prisodinciau dar papildomai kazko  mirksiukas.gif

Pritarciau, bet:
kas liecia tuos karpytus buksmedzius, tai na pasodinsi, kazka zydincio, pagyvinsi, o kas is to? kas bus uz ju? braskes? kas bus is kitos puses? ta 'kliomba' is padriku spygliuociu, ir dar kazkokiu augalu?
Na turi buti kazkokai visa tai vienijanti ideja, turi buti kazkas bendro. O dabar daug bet kokiu augalu ir siulote ju dar padauginti?
Pradzioje pagalvojau, kad reiktu braskes, jei jos ten taip ir liks, tai atskirti kazkuo. Na kaip pvz, tai tiesiog rozem aukstesnem, lanksvu gyvatvore ar pan. tada jau nuspresti, ar taip tuos buksmedzius ir palikti skirtingu formu.
ir aplamai, tai noretusi kazko viso to atkartojimo jau kitoje puseje. tarkime Jei tai butu rozes, ar lanksvos prie darzo, tai atlaisvinciau nuo augalu ir kita krasta, ir sodinciau tuos augalus ir cia. Butu toks padorus ivaziavimas. Esu maciusi puikiu deriniu pusu su lanksvom. atrodo super. Tik pusys ten aukstesnes, lanksvos tos svyrancios (nezinau, pavadinimo), puikiai atrodo pavasri, kai zydi, bet veliau jau liudnoka. Jei galvoti apie rozes prie braskiu, tai tada velgi, kelciau visas pusis prie krasto ir kombinuociau su rozemis. kaip cia buvo imestas pvz. Buksmedziu apacia reiktu apsodinti kazkuo, kas arba butu, kaip kilimukas ir nusvirtu bei pridengtu netvarkingus bortelius, arba tai turi buti kazkas, kas lapais pridengtu tuos krastu (kokios melsves tam tikslui tiktu, bet kazko sventai tikiu, kad atrodytu poprasciai derinyje.
Ta egle ant koto (velgi, nezinau kaip pavadinti), skubiai gabenciau kazkur i pakrasti, kad ir prie tujos, kuri prie to kalniuko.

Atsakyti
ups, nepastebejau braskiu biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(Arvile' @ 2011 08 10, 17:52)
ups, nepastebejau braskiu  biggrin.gif

lotuliukas.gif
Tai gal jos laikinos biggrin.gif Bet vistiek, kas ten tada uz ju numatoma? vien pievute? kazkaip labai jau nuobodziai ir irgi be minties tada g.gif
Papildyta:
Tiesa, man dar tos triju plyteliu takutis palei pat sien irgi nepriduoda jaukumo g.gif
O vijoklio jokio nenorite ant namo? Man mat nesuvokiamas namas be vijoklio, tai ir klausiu todel blush2.gif . Maniskis kol kas toks, tai kaip plikas man atrodo blush2.gif
Atsakyti
QUOTE(Rutele_S @ 2011 08 10, 12:22)
Ir gal dar kokiu minciu ziurint i sia foto? 

Jei galima truputį įsikišiu blush2.gif , negaliu susiturėti.
Man atrodo, kad pavienių detalių nagrinėjimas (krumelis šen, krūmelis ten), kol kas nieko apčiuopiamo neduos. Kaip Cobre ir minėjo, pirmiausia reikalinga strategija, bendra vizija, o visa kita susidėlios su laiku 4u.gif Ir nebūtina griauti, tai kas dabar yra, tiesiog bandykite vizijai išnaudoti esamas galimybes. Kadangi puošniais augalais jau pasirūpinta, mano galva jiems reiktų kuo neutralesnio ir ramesnio fono, labai saikingai pagyvinto žydinčiais akcentais. Pvz. man mintyse ir kompe nusipiešė toks vaizdelis, dar keletas variantų taip ir liko galvoj biggrin.gif (į augalų rūšis nekreipkit dėmesio, tiesiog tokiu būdu pabandziau pavaizduoti foninius ir akcentinius augalus).
user posted image
Bet čia jau kyla klausimas, ar šeimininkei to reikia ir ar ji tam pasiruošusi, nes toks sodas, jau tam tikra stadija blush2.gif biggrin.gif
QUOTE(Arvile' @ 2011 08 10, 16:06)
jungciau tuos medelius i viena netaisyklingos formos "kliomba" ir prisodinciau dar papildomai kazko  mirksiukas.gif

Jau seniai ramybės neduoda klausimas, kas gi iš principo skiria šiandieninę, plačiai paplitusią apželdinimo madą (turbūt suprantat, apie ką aš), nuo klasikinės. Ir ši diskusija įkvėpė tokią mintį: pagrindinis skirtumas - stebėtojo vaidmuo. Pas mus įprasta planavimo logika - sutelkti visą grožį į vieną vietą, dažnai paliekant stebėtoją nuošalyje, praeivio pozicijoj
user posted image
QUOTE(Cobre @ 2011 08 10, 16:49)
Na turi buti kazkokai visa tai vienijanti ideja, turi buti kazkas bendro.

Tuo tarpu dauguma mus žavinčių užsieninių sodų seka kitu principu - viskas stebėtojui. Sodas ir jo grožis suvokiamas visų pirma kaip erdvė, kaip visuma:
user posted image
Tai nereiškia, kad viską reikia sodinti tik sklypo pakraščiais, bet pagalvoti, kas sups mus kiekviename žingsnyje - verta 4u.gif .
QUOTE(Cobre @ 2011 08 10, 17:02)
O vijoklio jokio nenorite ant namo? Man mat nesuvokiamas namas be vijoklio, tai ir klausiu todel  blush2.gif

drinks_cheers.gif wub.gif Tai būtų pirmas mano darbas biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(bitule @ 2011 08 10, 18:02)
Jau seniai ramybės neduoda klausimas, kas gi iš principo skiria šiandieninę, plačiai paplitusią apželdinimo madą (turbūt suprantat, apie ką aš), nuo klasikinės. Ir ši diskusija įkvėpė tokią mintį: pagrindinis skirtumas - stebėtojo vaidmuo. Pas mus įprasta planavimo logika - sutelkti visą grožį į vieną vietą, dažnai paliekant stebėtoją nuošalyje, praeivio pozicijoj
user posted image

Tuo tarpu dauguma mus žavinčių užsieninių sodų seka kitu principu - viskas stebėtojui. Sodas ir jo grožis suvokiamas visų pirma kaip erdvė, kaip visuma:
user posted image
Tai nereiškia, kad viską reikia sodinti tik sklypo pakraščiais, bet pagalvoti, kas sups mus kiekviename žingsnyje - verta  4u.gif .

thumbup.gif thumbup.gif thumbup.gif
Likau sužavėta tokiais pamąstymais.
Atsakyti
Bitule, takelis ir isdestymas gera mintis jau vien todel, kad dingo tas takutis palei siena.
Bet va klausimas, ar jis kazkur vestu? Va sitas man ir uzkliuvo labiausiai.
Padeti pasodinti augala salia augalo, tai cia puikiai ta atliktu ir Aplinkos temoje, gal net geriau ne cia.
O man visu pirma pritruko ziniu. Kur sedima, kur zaidziama, kur pagaliau yra kokio konteinerio ar voljero vieta, kur darzas, jei toks yra. Tada jau zinai, kur zmogus eina, kur jis sedi, ka mato, ka reikia pridengti, kur sudaryti iliuzija, kad tolyn dar yra kazkas daugiau, o ne sklypo pabaiga.
Takuti su augalai paziurejus, visai dailiai atrodo viskas. Bet ar nebus taip, jog visi praeis ar pravaziuos pro sona ir norint pamatyti, kas slepiasi ten giliau, reiks specialiai kviesti zmones prasieiti siuo takeliu, o ir namiskiai tikrai nevaikscios be tikslo ten, kur kaip ir nera ko eiti. O jei taip, tada vardan ko tas vargas. Todel as ir nenagrinejau sioje vietoje nieko labai gilyn, zinau, kad ties ivaziavimu veiksmas vyksta, plius norima kitoje ivaziavimo puseje irgi susitvarkyti kazkaip. Tai ta vieta ir panagrinejau. Ir tam panaudociau ir esamus augalus, nesuprantu, kodel taip bijoma juos pajudinti (turiu omenyje spygliuocius), tinkamai persodinant nieko jiems neturetu nutikti. Na nebent tikrai tas tavo nupaisytas takutis yra naudingas, tada gal ir galima suzaisti su juo nejudinant augalu. jei ne, tai kazkaip padrika viskas gaunasi g.gif
As savo nuomones nepersu, tiesiog va vienas pasako kazka, kitas, tada ir minciu, ideju daugiau kyla. Pastebejau, kad ziurinedama ir gilindamasi i kitu aplinka, sau labai daug naudos gaunu smile.gif

Papildyta:
QUOTE(bitule @ 2011 08 10, 19:02)

drinks_cheers.gif  wub.gif  Tai būtų pirmas mano darbas  biggrin.gif

O as vis nesiryztu siam darbui blush2.gif Kokius vijoklius issirinkote ir pasisodinote? Noreciau kad kabintusi i plytas ir butu auksti, zaliuotu ir aplink atnto auksto langus. Pas mus pietine puse.
Atsakyti