Įkraunama...
Įkraunama...

Klasikiniai sodai, kiemeliai

Na man iki 1,5 metro nedidelis atrodo, bet nuotraukose jis man normalus krumas. Gal man taip susirode smile.gif
QUOTE(Oli_vija @ 2011 06 14, 18:19)
Santykinai mažas yra žemuogėmis kvepianti veislė, smulkiais lapeliais ir smulkiais žiedukais, užauga tik iki 1,5 metro.... atsiprašau, dabar pavadinimo po ranka neturiu... wub.gif

Atsakyti
QUOTE(Cobre @ 2011 06 15, 14:38)
Na man iki 1,5 metro nedidelis atrodo, bet nuotraukose jis man normalus krumas. Gal  man taip susirode  smile.gif

Belle Etoile mačiau kokių 30metų krūmą - maždaug mano ūgio -165cm mirksiukas.gif
Atsakyti
QUOTE(leliumai @ 2011 06 15, 12:54)
- kvapui pakanka ir žemesnio ūgio jazmino (kad ir minėto 'Snowbelle');

QUOTE(Oli_vija @ 2011 06 15, 14:04)
Cobre, veislė "snowbelle" tikrai ne mažutė

bet kur kas žemesnė už rūšinį jazminą:
Philadelphus coronarius
Philadelphus 'Snowbelle'
QUOTE(Gaudvilė @ 2011 06 15, 13:13)
na, turbūt romantiškieji sodai tuo ir išsiskiria, kad kuriami daugiau emociniu pagrindu, prisiminimais vaizdų, kvapų. Neturintys tokių prisiminimų kuria romantiško sodo įvaizdį, gali sau leisti šaltai paskaičiuoti, kas naudingiau ploto, aukščio atžvilgiu  smile.gif

1) gal ir klystu, bet romantiškasis sodas ir klasikinis sodas nėra vienas ir tas pats - greičiau jau pirmasis antrojo "porūšis";
2) tai, kad "šaltai apskaičiuojama", nereiškia, kad neturima prisiminimų mirksiukas.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo leliumai: 15 birželio 2011 - 15:32
temos pavadinime žodis Klasika neatitinka landšaftinės terminologijos wink.gif
Atsakyti
sveikos. labai patinka paskaitineti si skyreli. visai neseniai kalbejote apie arkas- viena, pusiau savos gamybos noreciau parodyti. tuo paciu noreciau paklausti patarimo kaip apzeldinti sia vieta.
user posted image
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo vilze: 15 birželio 2011 - 17:00
QUOTE(leliumai @ 2011 06 15, 17:14)
bet kur kas žemesnė už rūšinį jazmin
1) gal ir klystu, bet romantiškasis sodas ir klasikinis sodas nėra vienas ir tas pats - greičiau jau pirmasis antrojo "porūšis";
2) tai, kad "šaltai apskaičiuojama", nereiškia, kad neturima prisiminimų mirksiukas.gif

tikriausiai turiu pasakyti tikrai taip abiem atvejais g.gif

QUOTE(Gaudvilė @ 2011 06 15, 18:25)

matai kaip yra, as sukuriau tema pagal savo supratima, bet jei yra kazkokiu pastabu, tai reikskite jas tiksliai ir aiskiai, jos bus naudingos, jei netycia nukeliautumeme iki antros temos smile.gif Tikriausiai nenustebinsiu nei vienos, pasakydama, kad esu absoliuti naujoke tame reikale, tai tema tam ir sukurta, kad nenugrybauciau nei as, nei kuri kita, nes bet koks nugrybavimas tai didelis nuostolis tiek pinigine, tiek laiko israiska. Jei matote klaidu temoje, prasome aiskiai issakyti savo nuomone, ji gal ir nebus absoliuciai taikytina kiekvienos is musu atveju, bet vis tiek manau labai labai naudinga. Si tema tam ir sukurta, nes medziagos man mazokai, tai sakau gal ir kitoms irgi. Pasikalbant ir pasidalinant mintimis lengviau ir greiciau kiekviena is abejojanciu priims tam tikra sprendima. Ech, tikiuosi, kad aiskiai sudesciau cia viska. Man si tema labai adeda sedelioti tam tikrus dalykus i savo vietas ir labai aciu jums visoms, net ir toms, kuriu mintys su mano nelabai gal sutampa, bet tai nereiskia, kad jusiskes yra neteisingos. bent jau as labai gerai viska apgalvoju,ka perskaitau. dekui visoms 4u.gif

Ledum, del medzio nesumastau dar. Gerai, kol kas vieninteliai kurie neatkrito, tai juodauogis seivamedis ir rojaus obelis.
pirmasis kaip medelis man labai patinka. antrasisi irgi. tik kiek suvokiu, tai abu kol pavirs kazkuo panasiu i medzius normalesnius, tai praeis marios laiko. Robinijos atkrito del dauginimosi. gal sie pavadinimai daug maz nusako ko as noreciau rezultate? blush2.gif
ir pagaliau vis gristu prie liepos. Formuoti kiek suvokiu nesudetinga, tai labai auksta gai ir nebuti. O kokie minusai?
Niekada negalvojau, kad del elenantarau medzio bus tiek problemu. Siaip arti kaimyny tvoros, musu sklypas nedidelis, lajos labai taisyklingos nenoriu. na ir faktas, kad noriu, kad sodinukas kuo greiciau pataptu medziu, kas itariu nelabai realu doh.gif verysad.gif
Atsakyti
QUOTE(Gaudvilė @ 2011 06 15, 17:25)

Žodis klasika labai neapibrėžtas net ir landšaftinei terminologijai. Juk gali būti klasikinis japoniškas sodas, klasikinis provanso ar klasikinis lietuviškas. Bet man atrodo, kad šiame pavadinime svarbiausia idėja mokytis iš gražių tradicijų, net jei kažkurios iš jų labai asmeniškos ir sentimentalios rolleyes.gif

QUOTE(vilze)
sveikos. labai patinka paskaitineti si skyreli. visai neseniai kalbejote apie arkas- viena, pusiau savos gamybos noreciau parodyti. tuo paciu noreciau paklausti patarimo kaip apzeldinti sia vieta.

Graži pergolė, ypač jei ji savadarbė, bet patarimui reikėtų šiek tiek daugiau informacijos - kiek ta vieta saulėta, koks dirvožemis, ar per tą arką realiai vaikštoma ir pan.
Papildyta:
QUOTE(Cobre @ 2011 06 16, 00:09)
ir pagaliau vis gristu prie liepos. Formuoti kiek suvokiu nesudetinga, tai labai auksta gai ir nebuti. O kokie minusai?

Man atrodo, kad liepa iš aprašytų medžių yra pati didžiausia, "valgiausia" ir stipriausia. Šalia jos sunkiai augs visi kiti augalai. Aš į mažą sklypą bijočiau ją sodinti. Bet gal labiau patyrusios ekspertės patars geriau ax.gif
Atsakyti
QUOTE(aispra @ 2011 06 16, 01:23)
Man atrodo, kad liepa iš aprašytų medžių yra pati didžiausia, "valgiausia" ir stipriausia. Šalia jos sunkiai augs visi kiti augalai. Aš į mažą sklypą bijočiau ją sodinti. Bet gal labiau patyrusios ekspertės patars geriau  ax.gif

gal tu ir tiksli, tik kol ekspertes pasisakys, tai dar patikslinsiu: liepa augs netoli kaimynu sklypo (jei jos aukstis butu proto ribose, manai, jie nepriestarautu, nes ju vaismedis tokiu pat atstumu nuo tvoros auga), salia bus suns voljeras ir tujos, ir netoliese, tas mano lovelinis darzas. nelabai kas dar arti ir augs. Medis butu palei vakarine musu sklypelio riba. Na noretusi, kad medukas butu max 4,5 metro aukscio, su netaisyklinga laja ir kamienu (gal suprasite ka sakau, moksliskai dar nemoku apibudinti). tas pamegtas visu globosum grazus, bet labai jau teisingas toks g.gif noretusi truputeli ne tokio taisyklingo medelio g.gif o rojau obelis augs letai? nerandau aprasymo del augimo greicio ax.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Cobre: 15 birželio 2011 - 23:57
QUOTE(Cobre @ 2011 06 16, 00:34)
gal tu ir tiksli, tik kol ekspertes pasisakys, tai dar patikslinsiu: liepa augs netoli kaimynu sklypo (jei jos aukstis butu proto ribose, manai, jie nepriestarautu, nes ju vaismedis tokiu pat atstumu nuo tvoros auga), salia bus suns voljeras ir tujos, ir netoliese, tas mano lovelinis darzas. nelabai kas dar arti ir augs.  Medis butu palei vakarine musu sklypelio riba. Na noretusi, kad medukas butu max 4,5 metro aukscio, su netaisyklinga laja ir kamienu (gal suprasite ka sakau, moksliskai dar nemoku apibudinti). tas pamegtas visu globosum grazus, bet labai jau teisingas toks  g.gif  noretusi truputeli ne tokio taisyklingo medelio  g.gif  o rojau obelis augs letai? nerandau aprasymo del augimo greicio  ax.gif

Taip,rojaus obelytė auga ypatingai lėtai... sodinta labai nedaug vėliau už visą sodą,bet jau gal 8 metai... tai aplink obelys kaip dviejų aukštų namas biggrin.gif tongue.gif ...o ji tavo ūgio... blush2.gif
Atsakyti
nežinau ar visos be išimčių saldžiai verkia, bet viešose erdvėse augančios labai. Mašinų kėbulai padengti lipnia mase kartu su dulkėmis. Fui cool.gif Tai štai, jei tokia augs kieme ir po ja norėsis pasistatyti suoliuką ar stalelį su kėdėmis, bet ką - bus lygiai taip pat nešvaru. Sunkokai nusivalo su langų apiplovimo skysčiu, vadinasi ne taip lengva bus ir nuo kitų paviršių po kelis kartus per dieną gramdyti.

Berods kai žydi liepos, tai žiedadulkių storiausias sluoksnis ant langų nusėda ir dar į namus pripučia, jei tik yra palikti vėdinimuisi atviri langai.

Kas čia dar blogo? g.gif Mažam sklypely, kur dar norima turėti daržiuką užsipavėsinti liepos laja? schmoll.gif Labiau pralaidesne saulės šviesai laja rinkčiausi.
Atsakyti
Nežinau, ar mano augalynai savo stilistika nors kiek kertasi su klasikos sąvoka, bet kad ne modernas tai tikrai smile.gif
foto 1 foto 2
QUOTE(Cobre @ 2011 06 16, 00:34)

dėl medelio:
jei nori kad medelis greitai virstų "normaliu" medžiu, vadinasi pasieks tuos pageidaujamus 4,5m ir toliau sparčiau augs... Mažam sklypui per didelis bus.

Liepos atsisakyčiau, nes ji tikrai šiukšlinasi, per žydėjimą nesinori po ja sėdėti - jautiesi kaip į avilį įlindusi smile.gif Bet svarbiausia - per didelė!

Vienas variantas - šermukšnis: laja nėra griežta, vidutinio ūgio, pavasarį žydės, rudenį uogos plius galima rinktis rudenį ryškia lapija veislę. Gali pasidomėti 'Dodong'.

Kitas variantas - gudobelė 'Paul's Scarlet'. M. Navasaičio knygoje rašoma, kad užauga apie 5m.

Taip pat mano akimis žiūrint, geras variantas jau pačios minėta rojaus obelaitė. Pavasarį žydi, rudenį obuoliukai, be to, būna ir nežalialapių veislių (jei yra tam poreikis).
QUOTE(vilze @ 2011 06 15, 18:00)
visai neseniai kalbejote apie arkas- viena, pusiau savos gamybos noreciau parodyti. tuo paciu noreciau paklausti patarimo kaip apzeldinti sia vieta.

raganė
sausmedis
vynmedis (vynuogė)
apynys

Galima būtų paleisti ne tik ant arkos, bet ir ant tvoros. Šalia tvorelės galima pasodinti "kaimiškų" gėlių. Pvz. jei rinktumisi raganę, galėtum pasodinti bijūnų, snapučių.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo leliumai: 16 birželio 2011 - 07:55
Aš, kaip ir Leliumai, Cobrei siūlyčiau šermukšnį. Kadangi pati domėjausi geltonuogiais, tai galiu rekomenduoti "Golden Wonder" (užauga apie 5 m aukščio) ir "Josep Rock" (apie 3 m aukščio). Pastarasis auga greičiau.
Jį pati auginu, rudenį labai gražiai nusidažo lapai, per visą žiemą uogos išsilaiko, paukščius pritraukia. Tik šįmet buvo sniegu užverstas ir neatlaikęs jo svorio nulūžo, bet dabar jau atžalėles leidžia, tikiuosi, kad atsigaus.
Atsakyti