QUOTE(icing sugar @ 2011 05 19, 00:32)
Aš tai vėl užversiu jus klausimais..
Perskaičiau begales receptų, diskusijų apie raugą ir t.t. ir t.t... Matyt aš durna, bet niekaip nesuprantu kelių dalykų:
Kai kuriuose receptuose parašyta, kad reikia
tiek ir tiek raugo + viso kito, užminkom tešlą, pakildinam apie 3 val. ir kepam.
Kitur parašyta, kad imam
starterio, sumaišom su miltais, kildinam 12 val., paskui vėl miltų + visas kitas. Tada kildinam tas 3 val.
Tai jei dabar šaldytuve turiu apie pusę litrinio stiklainio raugo, kiek man jo reiktų iš ten imti, norint kept duonytę???
Ir ką daryt? Sumaišyt su miltais ir vandeniu ir leist pakilt apie 12 val.?
Tada dėt visą kitą? Ar pamaitint išėmus, leist pakilt, nugriebt kiek reikia pagal receptą, padaryt tešlą, pakildint tas 3 val. ir kept?
Nepykit, bet niekaip nesuprantu kol kas
Pradžia yra pradžia..
visus situos budus isbandziau, visi tinka, jeigu yra laiko zaisi, kiekviena karta gaminus kitaip, atrandat, kas geriau kas nelabai. tai galima pasirinkti jums tinkama varianta, kiekviena karta pabandyti kazka naujo. man kiekvienas kartas vis kazkas keiciasi, tai formos, tai blekos, tai miltai kitokie, tai raugo perdaug tai permazai nu atradau kas patinka vyrui, ir ok. zinoma patinka pats pirmas variantas, visos naujoves nepatiko
tai grizau prie pirmojo varianto, nei formuoju, nei ka
jusu atveju (mano galva) turite perdaug raugo, jeigu nezinote ar jis geras, tai siulau i atskira stiklaini, tarkim puslitrini, idekite pora saukstu sito raugo, pora saukstu ruginiu miltu, puse saukstelio cukriuko ir vandens 5 saukstus. palaikykite ant stalo 2-3 val, matysite kad putuoja, kila, reiskias jusu raugas yra geras. deciau visa rauga i duona (imant 1 kg miltu 50/50 ruginiu/kvietiniu, 1 litra vandens, kitu priedu kuriu norite, druska,cukrus) ismaisote tesla, atidedate raugo kitam kartui (arba ta puslitriuka kuri bandete palikti) ir stebekite duona, man kartais pakila po 4 val, kartasi po 6, bet po 10-12 sukrenta, virsus, skani gaunasi, bet manau perlaikyta kepti negerai. ir tiek ziniu.
kad greiciau pakiltu duona dedu daugiau raugo (paauginu preis tai 2-3 val ir maisau chiut ne puse litro su 500gr miltu ir 50ml vandens) palieku nedaug, paskui paauginu, vel turiu nemazai. taip ir zaidziu kiekviena karta. jeigu pastatau nakciai, tai keliuosi pasiziureti, kartasi 4 ryto jau ir jungiu orkaite
aiskai parasiau? ar suprantamai?