QUOTE(icing sugar @ 2011 05 19, 00:32)
Aš tai vėl užversiu jus klausimais..
Perskaičiau begales receptų, diskusijų apie raugą ir t.t. ir t.t... Matyt aš durna, bet niekaip nesuprantu kelių dalykų:
Kai kuriuose receptuose parašyta, kad reikia
tiek ir tiek raugo + viso kito, užminkom tešlą, pakildinam apie 3 val. ir kepam.
Kitur parašyta, kad imam
starterio, sumaišom su miltais, kildinam 12 val., paskui vėl miltų + visas kitas. Tada kildinam tas 3 val.
Tai jei dabar šaldytuve turiu apie pusę litrinio stiklainio raugo, kiek man jo reiktų iš ten imti, norint kept duonytę???
Ir ką daryt? Sumaišyt su miltais ir vandeniu ir leist pakilt apie 12 val.?
Tada dėt visą kitą? Ar pamaitint išėmus, leist pakilt, nugriebt kiek reikia pagal receptą, padaryt tešlą, pakildint tas 3 val. ir kept?
Nepykit, bet niekaip nesuprantu kol kas
Pradžia yra pradžia..
tiesiog vieni receptai smulkesni, kiti tiesiog praleidžia raugo maitinimo etapą (na tas ir taip aišku turėtų būt
)
šiaip aplamai starteris yra tai, ką pasiliekam kitam kepimui, kad vėl nereiktų iš naujo gamintis raugo. (Čia panašiai kaip su rūgštu pienu, ar jogurtu, jei į pieną įdėsim bent šaukštą ankstesnio, tai rūgimo procesas bus greitesnis)
Ir bendru atveju imam starterį (kiek jo priklauso nuo to kokio jis stiprumo, kokio rūgštumo, ir kaip greit norit kept duoną), dedam miltų ir vandens (daugmaž po vienodai gramų). Po kiek gramų, pasižiūrim recepte, kiek raugo reiks. Ir laikom 12- 16 val.
QUOTE(pipete @ 2011 05 19, 07:41)
Formoje
aš vis nerandu to tinkamiausio varianto
Jei kepu formoj, ji man geriau iškyla ir galiu dėt mažiau miltų (man tada skanesnė). Jei taip suformuoju kepaliuką, tada jie man mielesnis, bet skonis ir purumas kenčia.