Įkraunama...
Įkraunama...

Duonos kepėjos renkasi čia

Apklausa: Su kokiais priedais duona Jums labiausiai patinka? (185 nariai(-ių) jau prabalsavo)

Balsuoti
Jei norit gauti gerą duoną, reikia įdėti meilės ir kantrybės. Kepkime duoną su meile, tuomet ji bus skani it medus

user posted image
Senoji tema 20

Salyklą, grūdų mišinį galima pirkt čia, tik reikia susikooperuot, nes prekiauja maišais

Vilniečiai ingredientus duonos kepimui perka čia , o kauniečiai malūne, Kalvarijos 8

Skaičiai ir raidės ant miltų pakelio šalia pavadinimo reiškia jų kokybę ir vertę sveikatai. Tiksliau sakant, tai reiškia, kiek kartų prieš malimą miltai buvo valomi ir/ar lupami. Skaičiai, nurodyti ant pakuotės, pavyzdžiui, 550 ar 1 600, rodo, koks miltuose likęs pelenų kiekis. Kuo skaičius mažesnis, tuo miltai bus baltesni.
Gardiems kepiniams reikėtų miltų, kurių pakuotė pažymėta skaičiumi 405, nes tai – patys balčiausi miltai. Raidės A, B, C, D, E, F, G rodo glitimo kiekį. Glitimas – baltymų kompleksas, kuris leidžia tešlai gerai kilti.
Plikytai ar mielinei tešlai reikia, kad glitimo indeksas būtų kuo didesnis – tuomet tešla geriau kyla. Tokiu atveju ieškokite miltų, kurie pažymėti raide, esančia arčiau abėcėlės pradžios – A arba B. Kepant kepinius iš trapios tešlos arba biskvitinės tinka ir mažesnio glitimo miltai, pažymėti C ar D raidėmis.

Dažniausiai kepant duoną duonkepėje su sausomis mielėmis, mieles reikia dėti pačias paskutines ir neleisti joms susiliesti su skystais ingredientai anksčiau, nei pradeda maišyti. Tuo tarpu šlapias mieles maišom su nedideliu kiekiu cukraus, šiltu vandeniu ar pienu (kaip recepte aprašyta) ir dedam vienus iš pirmųjų ingredientų kartu su kitais skysčiais.

7g sausų mielių atitinka 20g paprastų (šlapių) mielių maišant rankomis
7g sausų mielių atitinka 10g paprastų (šlapių) mielių maišant duonkepei


Nereikia maišyt sausą raugą su naminių, nes skirtumas tarp naminio raugo ir sauso yra didžiulis, naminis raugas- tai natūraliai subrandintas, gyvas produktas, su natūralia rūgštele ir laukinėmis mielėmis, o sausas raugas tai TIK ruginiai miltai, citrinų rūgštis ir askorbo rūgštis. Su sausu raugu būtinai reikalingos mielės, su natūralių-ne.

Duonos receptai
Saldžiuos duonos ir batonų receptai
Matavimo vienetai
Raugo receptai

Kelėta patarimų:
1. Geriausia pilt nechloruota vandenį
2. Esminė klaida, kad raugas išmetamas nors realiai jis būna geras, blogas raugas tai supelijęs raugas.
3. Nuo pelėsio dedama plėvelė ant raugo ir jokių razinų!
4. Jei raugas beviltiškai nekyla yra pagalba: medus (gliukozė, fruktozė), jogurtas, rūgpienis (tik ne pramoninės mielės).
5. Iš knygos "Laiko patikrintos idėjos ir patarimai" (ačiū regnai):
Prieš dedant tešlą į orkaitę, apibarstykite ją miltais arba aptepkite glajumi.
Glajaus rūšis lems kokia bus iškeptos duonos plutelė.
Norėdami, kad plutelė būtų traški aptepkite tešlą pienu.
Jei patinka minkšta plutelė, tešlą aptepkite skysta grietinėle.
O išėmę iš orkaitės padėkite ant grotelių, uždenkite švariu rankšluosčiu ir leiskite atvėsti.
Jei norite patikrinti ar duona iškepusi, išverskite kepaliuką iš skardos ant švarios pašluostės pabarbenkite pirštais į jo apačią. Jeigu skambesys aiškus vadinasi duona iškepusi.

Iš pradžių gal ir atrodys, kad nieko jums nesigauna, bet neskubėkit ir viskas pasiseks. Sėkmės mirksiukas.gif

Atsakyti
Merginos,berods rytoj maximoj Malsenos miltai po 3.99
Atsakyti
Na iškepiau aš savo pirmąją duonelę clap.gif clap.gif clap.gif
nors prdžioj ir vargau su raugu. Paskui viena draugė paprotino,kad bandyti galima kept ir su neputojančiu raugu, kol jis jaunas gali ir ne taip stipriai reauguoti. Pabandžiau. Ir išėjo bigsmile.gif Skani.Nors nelabai išvaizdi, pluta suskilo. Bet užtat sava, naminė smile.gif
Paskui nuotrauką įkelsiu

O kur galima Vilniuje miltų nusipirkti? Ar yra koks malunas?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo fasstum: 18 balandžio 2011 - 14:02
Orkaites neturiu, bet labai noriu Velykoms issikepti skanu pyraga, ragaisi su kokiom razinom ar riesutais ir pan. Taigi planuoju pasiimti duonkepe is IKI ir bandyti pirmakart kazka issikepti blush2.gif . Tai galite pasiulyti kas tiktu Velykoms vietoj saldziu parduotuviniu pyragu ir ka butu galima issikepti butent su duonkepe? [color=yellow]Is anksto dekui 4u.gif.
Atsakyti
QUOTE(eglaite2 @ 2011 04 18, 13:55)
Orkaites neturiu, bet labai noriu Velykoms issikepti skanu pyraga, ragaisi su kokiom razinom ar riesutais ir pan. Taigi planuoju pasiimti duonkepe is IKI ir bandyti pirmakart kazka issikepti blush2.gif . Tai galite pasiulyti kas tiktu Velykoms vietoj saldziu parduotuviniu pyragu ir ka butu galima issikepti butent su duonkepe? [color=yellow]Is anksto dekui 4u.gif.

Velykinis pyragas su razinomis , Varškės pyragas , Saldus pyragas , varškės pyragas
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo nataliuncik: 18 balandžio 2011 - 14:36
QUOTE(nataliuncik @ 2011 04 18, 15:36)


ar tam velykiniam pyrage tikrai tik 80ml pieno reikia? kažkaip labai mažai skysčių tada gaunasi lyginant su kitais receptais...(200-250ml būna) ?
Atsakyti
QUOTE(fasstum @ 2011 04 18, 13:54)
Na iškepiau aš savo pirmąją duonelę clap.gif  clap.gif  clap.gif

Paskui nuotrauką įkelsiu


Štai:
user posted image
Atsakyti
QUOTE(Monstras @ 2011 04 18, 14:50)
ar tam velykiniam pyrage tikrai tik 80ml pieno reikia? kažkaip labai mažai skysčių tada gaunasi lyginant su kitais receptais...(200-250ml būna) ?

tai kiaušinius irgi reikia skaičiuot mirksiukas.gif

fasstum thumbup.gif
Atsakyti
QUOTE(nataliuncik @ 2011 04 18, 15:36)

Dekui thumbup.gif 4u.gif.
Atsakyti
QUOTE(fasstum @ 2011 04 18, 15:54)

Šauni duonelė! Kai gerai, kad nenuleidot rankų , ir štai savas kepaliukas! O kaip skanu būtų su stikline pieno!
Atsakyti
Labas smile.gif
Įsibraunu su dideliu prašymu 4u.gif
Gal kas galite "įmesti" koki receptuką-kur duonelė kepama-duonkepėje 4u.gif 4u.gif 4u.gif
Labai daug čia,bet jaučiu daugiausia kepamos orkaitėje g.gif unsure.gif Ar yra skirtumas orkaitėje ar duonkepėje? blush2.gif
Jau ant dienų,tėvukui dovanosime duonkepę,tai norime jam iškart supirkti žinomo,patikimo receptuko produktus ir iškart įteikus-padėti jam išsikepti duonytę ax.gif

Labai,labai ačiū už pagalba 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(ad libitum @ 2011 04 18, 14:01)

Man neduoda ramybės kitas klausimas, ar tikrai rupiuose miltuose sėlenų turi būti daugiau nei 50 proc.... Ar tik jie nepila per daug tų sėlenų tenai? Nors čia kažkas sakė, kad duonos kepimui tai įtakos neturi. Gal kas daugiau žinot apie tai?

Istikruju tos selenos yra labai lengvos. Tad jei sveria kg, tai turis nuo ju tik padideja. Visai kita kalba jei ten ne selenos o siuksles g.gif
Atsakyti