Norėčiau pasiteirauti ar spėtų šiemet pražysti bijūnas, jei jis tik pavasarį bus pasodintas į žemę? Na tiksliau ne pats bijūnas, o gumbas, šaknys ar kaip tai pavadinti?
Supratau. Svarbu kad nors po kokių metų žydėtų. Ačiū už informaciją. Pas mane kaime tai auga bijūnai nuo senų senovės, dar močiutės palikimas. Niekas jais nesirūpina labai, tik pavasarį pašalinu senus lapus, o žydi labai gausiai kasmet ir auga jau toje pačioje vietoje gal kokius 25 ar daugiau metų, nes mano vaikystėj jie jau ten augo...
Supratau. Svarbu kad nors po kokių metų žydėtų. Ačiū už informaciją. Pas mane kaime tai auga bijūnai nuo senų senovės, dar močiutės palikimas. Niekas jais nesirūpina labai, tik pavasarį pašalinu senus lapus, o žydi labai gausiai kasmet ir auga jau toje pačioje vietoje gal kokius 25 ar daugiau metų, nes mano vaikystėj jie jau ten augo...
Net nesuprantu kodel neauga pirmus gal ir blogai sodinau bet jau kitus prisiskaicius ivairios literarturos prisirinkus patarimu ir vis tiek snipstas Pasodinu atrodo uzsikabina paskui pradeda rusti lapukai tarsi sustoja auges vietoj ir viskas pradeda nykti
Net nesuprantu kodel neauga pirmus gal ir blogai sodinau bet jau kitus prisiskaicius ivairios literarturos prisirinkus patarimu ir vis tiek snipstas Pasodinu atrodo uzsikabina paskui pradeda rusti lapukai tarsi sustoja auges vietoj ir viskas pradeda nykti
Niekaip nesuprantu kas atsitinka ir kiek as ju jau esu pasodinus ir visi nunyksta Esu man atrodo is jus pirkus krapini tai tas va jau kiek metu toks nei gyvas nei mires kapanojas vargsiukas bet matosi grynai kankinasi Ir svarbiausia sakytum tai ne tuo laiku sodinu tai prastus bet ne grazius augalus sodinu vos ne su metru ismatuoju duobe kad nebutu per giliai Ir duonos esu dejus ir paprastai esu sodinus ir vis tiek tas pats O as juos taip myliu kad man turbut pati graziausia gele
Niekaip nesuprantu kas atsitinka ir kiek as ju jau esu pasodinus ir visi nunyksta Esu man atrodo is jus pirkus krapini tai tas va jau kiek metu toks nei gyvas nei mires kapanojas vargsiukas bet matosi grynai kankinasi Ir svarbiausia sakytum tai ne tuo laiku sodinu tai prastus bet ne grazius augalus sodinu vos ne su metru ismatuoju duobe kad nebutu per giliai Ir duonos esu dejus ir paprastai esu sodinus ir vis tiek tas pats O as juos taip myliu kad man turbut pati graziausia gele
Ir keista, ir gaila, kai taip atsitinka. Tačiau kartais būna, kad nėra "sutarimo" . Man labai patinka Mandevilos, bet....neauga jos pas mane, kad ir ką daryčiau
Krapiniai bijūnai visai lengvai auga - lieka šaknelė ir jau auga Tačiau vistiek dar bandykite
O su krapiniu man irgi idomiai gavos. Nusipirkau parodoje daigelį įsodintą molyje-jau su žiedeliu- pilnaviduriu. Įsodinau, kur man norėjosi tokio žiedo- ypatingai žemės negerinau, maniau geresnė ta žemė, kurioje jis tupi, ne kaip mano -smėliukas. Ir gal kokius 3m, jis nei augo nei didėjo ir nebežydėjo, kol galiausiai nunyko, kai maniau kad pavasarį persodinsiu į dėkingesnę vietą- po žiemos tiesiog ten nieko nebebuvo... O kitą auginu- pirktas iš bobutės- paprastas tuščiaviduris- bordinis. Pasodinau saulėtoje vietoje, rudenį, dar išskirsčiau- augo ir klestėjo, net prisidaugino. Pernai performavau, tą gėlyno plotą, perkėliau kitur- žiūrėsiu. Labai man patinka krapinis- nuo pat pavasario - pats krūmelis- ypač dekoratyvus, man jis gražus net nežydėdamas. O su pilnaviduriu, jei jau nesusidraugavau- tai ir nebeauginsiu. Yra tokių augalų su kuriais nesiseka susidraugauti arba su kuriais džiaugtis neleidžia sraigės-pvz. serenčiai, jurginai, pentiniai- atsisveikinu. Jie jau kalbam vis dažniau apie bijūnus, o šiltasis sezonas ne už kalnų, gal kuri turit pasidalinti bijūnu ,,Žemčiužnaja Rossyp" arba panašiu ,,Do Tell". Labai norėčiau šiuos auginti.
pas mane irgi panaši situacija pasitaikė, būtent kaip aprašė Laivite, rodos prigyja, o po to nuleipsta.
Gal tikrai šaknims per daug drėgmės, reikia drenažą duobėj daryti.
Jei tai ne kokie kenkëjai dirvoj ar puviniai, tai gal tiesiog nušala? Pvz, kiek pavasarį teko pirkti nuogas šaknis, jas Seasol'io tirpale išmirkydavau, pasodindavau į vazoną ir iki išsodinimo į nuolatinę vietą, laikydavau šiltnamy. Birželio vidury persodinu, įtaisau laikiklį, jei reikia, ir iki rudens pamirštu. Nei vienos pirktos nepasimiriojo. Taigi, kenkėjai, puviniai ar nelaiku perkelti į nuolatinę vietą?
Man yra buvę taip, kad pirkau nukainuotą šaknelę, pasodinau į gėlyną, buvo toks nupiepęs bijūnėlis, kuris liepos mėn. pasimirojo, bet sekantį pavasarį iš šaknų atžėlė, o pernai pirmą kartą žydėjo. Todėl siūlyčiau, nejudinti žemės ir truputį palaukti, gal dar iš šaknų atžels, nes bijūnai tikrai gyvybingi. Aš du bijūnų krūmus persodinau į kitą vietą ir senojoje vietoje, kur jie augo po trijų metų išdygo bijūnas, vadinasi kažkur žemėje buvo likusi šaknis, kuri po keletos metų išdygo.