aliejus būna šalto spaudimo, nerafinuotas, rafinuotas.
Rafinuotas, tai vadinas, be savo gerųjų savybių. Salotoms, marinatams, viskam, išskyrus kepimą, naudingiausia naudot nerafinuotą. Tik kepimui rafinuotą.
man Aliejai ir ne tik parduotuvėj, paklausus, ar nerafinuotas tiks kepimui, pasakė, kad kepant ant nerafinuoto, aliejus spraigos, dėl to netinkamas kepimui. Aišku, tai viena iš priežasčių, galbūt. Bet svarbiausia, kad nerafinuoto negalima kaitint.
QUOTE(Liora @ 2008 11 15, 21:04)
As taip pat kepu tik rafinuotame aliejuje. Esme tame, kad kaistant aliejui tam tikroje temperaturoje keptuveje susidaro visi tie negeri dalykai, kuriu mes kaip tik norim isvengti musu maiste. Kiekvienas aliejus turi savo kaitinimo laipsni, t.y. riba, iki kada aliejuije dar nesusidaro kancerogenu. Ir nerafinuotu alieju riba yra gerokai zemesne, nei rafinuotu. Butent todel ant visu nerafinuotu alijeu ir yra parasyta rekomendacija "salotoms, marinadui", bet nekaip ne "kepimui".
Kazkas cia dar parase, kad graikai viska kepa tik ant nerafinuoto pirmo spaudimo aliejaus

na, visu graiku virtuvese nebuvau, bet is man pazistomu Graikijos gyventoju, tai ne vienas taip nedaro

Tiesa, graikai 99,9% atvieju keps alyvuogiu aliejuje, kuris maistine prasme yra geroooooooookai pranasesnis uz rapsu
QUOTE(Liuliuka @ 2008 11 21, 21:39)
Seip pats kepima snera ekologiskas paruosimo buda,nes prie 200 laipsniu temperaturos,pats ekologiskiausias alejus tampa koncerogenu(skatina onkosusergimus)o i salotas nerafinuotas pirmo spaudimo alivogiu ar saulegrazu
Papildyta:
čia įdomi diskusija apie šalto spaudimo aliejus
mėnulis, antrą kartą kartoju, jei norit, ką nors organizuotis, yra skelbimų tema "Ekologiškam gyvenimo būde"