Kažkaip sunkiai, bet parašiau porą atsiliepimų
Harry Mulisch "Zygfridas: juodoji idilė" . Rašytojas Rudolfas Herteris, parašęs kelias didžiulio populiarumo sulaukusias knygas atvyksta į Viena. Čia, duodant interviu vietinei žurnalistei, jam staiga šauna į galvą mintis parašyti apie Hitlerį. Herteris nori sukurti tokią situaciją, kurioje išryškėtų tikrasis Hitlerio veidas. Čia, Vienoje, jis netyčia susipažįsta su pagyvenusia pora, kuri dirbo Hitlerio namuose. Jie papasakoja jam tai, nuo ko Herteris pašiurpsta - kartais gyvenimas būna geriausias fantazuotojas.
Dalis knygos yra būtent poros pasakojamas Hitlerio ir Evos Braun gyvenimas. Jie atskleidžia Herteriui ir didžiausią paslaptį Hitleris turėjo sūnų Zygfrydą. Išgirdus visą istoriją, Herteriui atsiveria akys.
Knygoje yra nemažai filosofinių Herterio pamąstymų apie Hitlerį ir jo prigimtį. Tad jei kas nemėgsta filosofijos, tiems gali būti nuobodoka ir neįdomu. Nors galima perskaityti tik tą dalį, kuri yra apie Hitlerio gyvenimą, taip pat ir pabaigoje esantį Evos Braun dienoraštį, nes bet kuriuo atveju istorija įdomi, nors įdėmiau pažvelgus knyga gan sudėtinga. Man labai patiko.
Louisa May Alcott "Mažosios moterys". Knygos pabaigoje rašoma, kad autorė šią knygą rašė vaikams. Skaitant tai jaučiasi - nemažai pamokomų istorijų, didaktikos. Tokia gal naivoka, saldoka knyga, bet kartu miela ir šilta. Pradžioje atrodė, kad knygos neperskaitysiu - per daug naivu ir kažkaip vaikiška ten man viskas atrodė. Bet skaičiau toliau ir
užsikabliavau. Iš tikrųjų perskaičiau su malonumu.
Knygoje pasakojami vieneri keturių sesučių ir jų mamos gyvenimo metai. Mergaičių tėvas kariauja Amerikos Pilietiniame kare. Mama uždirba joms duoną. Vyresnės dvi seserys irgi susiradusios darbus, uždirba nors savo reikmėms. Kažkada šeima gyveno gan pasiturimai. Tačiau jiems praradus santaupas, dabar jos priverstos taupyti. Mergaitės patiria nemažai nuotykių, susipažįsta su kaimynu berniuku, krečia išdaigas, susipyksta, susitaiko. Gal ji kam pasirodys nuobodi, bet man patiko. Tiesiog šilta knyga lietingam vakarui