Įkraunama...
Įkraunama...

Pavardės keitimas. 4 dalis

QUOTE(Sirenaa @ 2012 01 12, 21:55)
visada norejau pasiimti vyro pavarde , ta prasme vyriska kaip Daina Bosas ir pan.. bet kadangi musu lt gramatika tam neleidzia  doh.gif  tai imsiu pavarde su -e nes isteku as uz savo vyro o ne uz anytos tai kodel tureciau imti jos pavarde ir buti -iene.. beto

Keistas požiūris biggrin.gif Tai ateity merginos tekančios už vyrų, kurių mamos rinkosi -ė, rinksis -ienė, kad ne "už anytų tekėtų"? biggrin.gif

Didžiausias keistumas man, kad kai kurios moterys pavardes suvokia kaip nedalomą ir nekaitomą vienetą. Rodos lietuvės, o lyg ir pamiršta, kad lietuvių kalba ne anglų - žodžiai turi galūnes ir priesagas. Pasirinkdamos vyro pavardės šaknį, parodot, kad ištekėjot už to vyro, o ar pridėsit priesagą, ar paliksit tik moterišką galūnę, nėra skirtumo mirksiukas.gif

Aš rinkausi -ienę, nes gražiau skamba nei -ė smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Pufaike @ 2012 01 12, 22:38)
bet dar bandau nusiteikti, kad pavardė tai vistiek ne iš jos, o iš vyro, o jis gavo iš tėvo ir t.t.  doh.gif

Tai, kad taip ir yra. Juk anyta irgi buvo kažkada -aitė, o paskui ištekėjus už vyro tėčio gavo jo pavardę su -ienė. Keistos tos mūsų merginos, anyta nieko bendra su tuo neturi lotuliukas.gif
Tik už -iene esu ir būsiu -ienė thumbup.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Iceland: 13 sausio 2012 - 09:15
QUOTE(Pufaike @ 2012 01 12, 22:08)
ne ne, maniškiui tai sakė nesvarbu kaip aš nuspręsiu  rolleyes.gif tai ir sprendžiu, tikriausiai iki paskutinės minutės  lotuliukas.gif

Pas mane irgi tokia pati situacija, jis visiškai normaliai ir gerai priims mano pasirinkimą, ar jis būtu -ė, ar -ienė, del -ė "normalumo", po kelių metų jis bus lygiai toks pats normalus ir suprantamas kaip ir "ienė", čia tik nuo laikotarpio priklauso, o toms kurios kategoriškai tvirtina kitaip patarčiau pažiūrėt plačiau smile.gif
Papildyta:
[quote=Žaliaakė_Raganėlė,2012 01 13, 00:08]

Didžiausias keistumas man, kad kai kurios moterys pavardes suvokia kaip nedalomą ir nekaitomą vienetą. Rodos lietuvės, o lyg ir pamiršta, kad lietuvių kalba ne anglų - žodžiai turi galūnes ir priesagas. Pasirinkdamos vyro pavardės šaknį, parodot, kad ištekėjot už to vyro, o ar pridėsit priesagą, ar paliksit tik moterišką galūnę, nėra skirtumo mirksiukas.gif

Labai gerai pasakyta thumbup.gif
Atsakyti
QUOTE(savrina @ 2012 01 13, 09:20)
Pas mane irgi tokia pati situacija, jis visiškai normaliai ir gerai priims mano pasirinkimą, ar jis būtu -ė, ar -ienė, del -ė "normalumo", po kelių metų jis bus lygiai toks pats normalus ir suprantamas kaip ir "ienė", čia tik nuo laikotarpio priklauso,

-ė niekada nebus suprasta kaip ištekėjusios moters pavardė, nes -ė moterys darosi ir tekėjusios, ir netekėjusios, o va -iene nepatapsi jau netekėjusi niekaip smile.gif
Atsakyti
QUOTE(melynesne @ 2012 01 13, 11:53)
-ė niekada nebus suprasta kaip ištekėjusios moters pavardė, nes -ė moterys darosi ir tekėjusios, ir netekėjusios, o va -iene nepatapsi jau netekėjusi niekaip  smile.gif

Jau dabar man atrodo pakankamai suprantama, o kokia prasme netekėjusiom keistis pavardę į -ė tada ? smile.gif
Aš asmeniškai tokio atvejo nė vieno nežinau..
Atsakyti
QUOTE(savrina @ 2012 01 13, 11:00)
Jau dabar man atrodo pakankamai suprantama, o kokia prasme netekėjusiom keistis pavardę į -ė  tada ?  smile.gif

Užtat aš žinau irnesakyk.gif Beto, jeigu jūs būsit -ė, jūsų dukra jau irgi bus -ė. Kai tokios mergaitės suaugs, tada jau nebus aišku su -ė ar ištekėjus ar ne. Kol tai naujovė, tai ir aišku iš karto, kad su -ė ištekėjus.
Atsakyti
QUOTE(Sirenaa @ 2012 01 12, 20:55)
visada norejau pasiimti vyro pavarde , ta prasme vyriska kaip Daina Bosas ir pan.. bet kadangi musu lt gramatika tam neleidzia  doh.gif  tai imsiu pavarde su -e nes isteku as uz savo vyro o ne uz anytos tai kodel tureciau imti jos pavarde ir buti -iene.. beto

QUOTE(Pufaike @ 2012 01 12, 21:38)
Man tai irgi tokių minčių ateina, kad juk tokia pavardė ir anytos  lotuliukas.gif Aš -ienė, ir ji tokia pat -ienė...  unsure.gif bet dar bandau nusiteikti, kad pavardė tai vistiek ne iš jos, o iš vyro, o jis gavo iš tėvo ir t.t.  doh.gif

Jeigu jus taip akivaizdziai nekenciat savo anytu ir norit pavardes su -e tik del to, kad tik nebuti panasiomis su jomis ir kuo labiau nuo ju atsiriboti, tai apie kokius seimyninius santykius ir darna seimoje galima kalbeti?
Vyrui mama yra labai svarbus asmuo, jus bent jau nebukit kvailos ir nepateikit tokio "argumento" vyrui, kodel norit pavardes su -e, nes ne retas del to gali labai isizeisti.
Atsakyti
QUOTE(Iceland @ 2012 01 13, 13:20)
Užtat aš žinau  irnesakyk.gif Beto, jeigu jūs būsit -ė, jūsų dukra jau irgi bus -ė. Kai tokios mergaitės suaugs, tada jau nebus aišku su -ė ar ištekėjus ar ne. Kol tai naujovė, tai ir aišku iš karto, kad su -ė ištekėjus.

Juk vaikui pavardė duodama bus -aitė, -ytė, -ūtė, o ne -ė..
Pavardė vaikui rašoma ne tokia pati kaip mamos, bet kokiu atveju, na arba aš labai klystu.. g.gif
Atsakyti
QUOTE(savrina @ 2012 01 13, 13:53)
Juk vaikui pavardė duodama bus -aitė, -ytė, -ūtė, o ne -ė..
Pavardė vaikui rašoma ne tokia pati kaip mamos, bet kokiu atveju, na arba aš labai klystu.. g.gif

palei istatymus dukrai taip pat galima suteikt pavarde su galune -e smile.gif nors man mergaitei graziau -aite
Papildyta:
QUOTE(urkis @ 2012 01 13, 13:48)
Jeigu jus taip akivaizdziai nekenciat savo anytu ir norit pavardes su -e tik del to, kad tik nebuti panasiomis su jomis ir kuo labiau nuo ju atsiriboti, tai apie kokius seimyninius santykius ir darna seimoje galima kalbeti?
Vyrui mama yra labai svarbus asmuo, jus bent jau nebukit kvailos ir nepateikit tokio "argumento" vyrui, kodel norit pavardes su -e, nes ne retas del to gali labai isizeisti.

cia nera jokia neapykanta anytai man mano vyras pats pasiule imti -e nes nori kad tureciau jo pavarde o ne jo mamos, nors jis savo mama tiesiog dievina.. man tai grazi ir -iene bet kiek tu -ieniu jau giminei kiek brolieniu turiu doh.gif nors dar iki vestuviu yra laiko gal apsigalvosiu g.gif
Atsakyti
[quote=Sirenaa,2012 01 13, 15:28]
palei istatymus dukrai taip pat galima suteikt pavarde su galune -e smile.gif nors man mergaitei graziau -aite
Papildyta:

Dėl to, kad galima nesiginčiju, bet ar mama suteiks savo mergaitei tokią pavardę, dėl kurios ateityje kiltų keblumų galėtų tekėjusi ar ne, pasirinkimo laisvė, čia jau kitas klausimas, taigi šis argumentas, kad dukta bus būtinai su -ė, jei pasirinksi -ė būti, netvirtas smile.gif
Atsakyti
QUOTE(savrina @ 2012 01 13, 10:00)
Jau dabar man atrodo pakankamai suprantama, o kokia prasme netekėjusiom keistis pavardę į -ė  tada ?  smile.gif

Kad jus nezinote, nereikia, kad ju nera. vos ne kas antra su e yra neistekejusi. O kodel renkasi netekujusios? na irgi darko pavardes is neturejimo ka veikti, arba slepia, kad yra senmerges, nes reguoja i visuomenes poziuri kaip tau jau 30, o tu -aite smile.gif

QUOTE(Sirenaa @ 2012 01 13, 13:28)
man tai grazi ir -iene bet kiek tu -ieniu jau giminei kiek brolieniu turiu  doh.gif nors dar iki vestuviu yra laiko gal apsigalvosiu  g.gif

o kas cia tokio? ir visos jos yra jau seima.
Atsakyti
[quote=melynesne,2012 01 13, 16:04]
Kad jus nezinote, nereikia, kad ju nera. vos ne kas antra su e yra neistekejusi. O kodel renkasi netekujusios? na irgi darko pavardes is neturejimo ka veikti, arba slepia, kad yra senmerges, nes reguoja i visuomenes poziuri kaip tau jau 30, o tu -aite smile.gif
Darkymas yra kai keitiesi, iš neturėjimo ką veikti, bet keitimas kai turi tą padaryti ir dar turi galimybę rinktis - kodel gi ne smile.gif
O kas sakė, kad tai nėra ?
Aš sakiau, kad nežinau tokių atvejų mirksiukas.gif
Atsakyti