Gal geriau tada aš tau supasakosiu, kaip ten kas. Bijau aš tų vertėjų
Aš naudojuosi
SoapCalc skaičiuokle.
Visa skaičiuoklė yra sunumeruota skyreliais, tai aš paaiškinsiu kas kur:
1. Čia reikia pasirinkti, kokį šarmą naudoji. Tau reikia NaOH.
2. Čia pasirenki, kokiais matavimo vienetais skaičiuoji ir kokį kiekį aliejų nori naudoti (iš viso). Pavyzdžiui, aš renkuosi gramus (Grams) ir įvedu 500.
3. Čia galima pasirinkti, kokį kiekį vandens nori naudoti. Siūlyčiau šitoje skiltyje nieko nekeisti, bent jau kol tikrai neįgusi.
4. Čia nusistatai pariebinimo procentą. Superfat ir reiškia pariebinimas. Turbūt jau žinai nemažai kas tai yra ir kam jo reikia, tai nesiplėsiu per daug. Pariebinimas dažniausiai svyruoja tarp 5-8proc, bet nėra griežtos taisyklės. Bet pradžioje rekomenduočiau per daug iš tų ribų neišlipti, kol nesuprasi koks procentas labiausiai tinka konkrečiam receptui.
Šitoje skiltyje taip pat galima pasirinkti ir kokį kiekį aromatinio ar eterinio aliejaus nori naudoti. Ten tiesiog įvedi kiek gramų eterinių aliejų vienam kilogramui aliejų nori naudoti ir jis automatiškai paskaičiuos kiekį pagal aliejų svorį.
5. Šitoje skiltyje galima pastudijuoti kiekvieno aliejaus savybes, kai jis sureaguoja su šarmu:
Hardness - muilo kietumas
Cleansing - valymas
Condition - maitinimas
Bubbly - putojimas
Creamy - muilo "kremiškumas"
Iodine - pagal šį skaičių galima spręsti apie aliejų (ir muilo) galiojimą. Kuo skaičius didesnis, tuo aliejus trumpiau galioja. Jis taip pat nurodo muilo kietumą, kuo žemesnis, tuo kietesnis bus muilas. O tai reiškia, kad ilgiau ir tarnaus, ne taip greitai ištirps, nesigleivės.
INS - apskritai susumuoja muilo fizines savybes, kuo aukštesnis skaičius, tuo kietesnis gautas muilas bus.
Toliau nurodoma riebiųjų rūgščių kiekis kiekviename aliejuje. Čia gal nesiplėsiu labai, nes ilgai užtrukčiau pasakodama apie kiekvieną.
Paprasčiausiai paspausk ant kiekvieno aliejaus ilgame sąraše ir galėsi pasižiūrėti jų savybes.
Populiariausi aliejai:
Coconut oil 76 deg. - kokosų aliejus
Palm oil - palmių aliejus (taip pat ir raudonųjų)
Castor oil - ricinų aliejus
Olive oil - alyvuogių aliejus
Cocoa butter - kakavos sviestas
Shea butter - sviestmedžio sviestas
Almond oil - migdolų aliejus
Ir t.t. Jeigu kažkokių aliejų angliško pavadinimo nežinosi, klausk
6. Čia jau susidedi visus aliejus savo recepte. Du kartus paspausk ant aliejaus sąraše 5 skiltyje ir jis atsidurs tavo recepte. Kai surenki visus reikiamus aliejus, šalia (7 skiltis) telieka įvesti procentą, t.y. kokią dalį tavo muilo sudarys kiekvienas aliejus.
Mano prieš tai nurodyto recepto procentai yra:
Alyvuogių aliejus 45%
Kokosų aliejus 25%
Palmių aliejus 25%
Ricinų aliejus 5%
Kai suvedi procentus, telieka spustelti Calculate recipe (paskaičiuoti receptą). Lentelė užpildys trūkstamus laukelius ir jeigu viskas tinka,
spausk View or Print recipe (Peržiūrėti arba atspausdinti receptą) ir kitame lange tau išmes visą tavo receptą
Receptą galima pasiskaičiuoti ir "atbulai" - t.y. 7 skiltyje pasirinkti Gm (gramus), suvesti gramus, spustelėti Calculate recipe ir gausite kiekvieno aliejaus procentą
Va, jeigu kažkas dar neaišku, klauskit, paaiškinsiu.
5 skiltyje apačioje nurodo kiekvieno aliejaus SAP value, o ne kiek šarmo jums reikia konkrečiam receptui. Reikalingą šarmo ir vandens kiekį parodo tik kai paspaudžiat View/Print recipe.
Aklai tikėti jokiomis skaičiuoklėmis nereikėtų. Jos duoda tik bendrą vaizdą, koks jūsų muilas gausis.
Supratau
Dėl šaldymo, tai didesnėm raidėm pasižymėjau, kad nepamirščiau
O ką į vidų kloji?