Įkraunama...
Įkraunama...

Muilo gamyba su šarmu. II d.

QUOTE(Laura @ 2011 04 06, 15:56)
Sakykit, o tam soapcalc tie skaiciukai ka reiskia, kur prie 5 lenteles Soap Qualities and Fatty Acids raso, ten kietumas, drekinimas ir pan, tai kad gauti gera muila, sumoj turi atitikti 160?
dar klausimas susivedu, kad desiu NaOH, kad skaiciuotu g, darysiu 1000g muilo, rodo kad sarmo reik 0,142, tai cia kg?  blush2.gif  o kur raso kiek vandnes? ir ka reiskia tas Sat : Unsat man rodo 45:55
gal kalbejot jau kada apie tai? blush2.gif


sarma as persiskaiciuoju pagal sap lentele ax.gif 0.142 reiskia 142 gramus pilti i distiliuota vandeni salta. vandens kieki gauni sarma padauginus is 2.5 ( bent as renkuosi toki kooficienta smile.gif)
Papildyta:
nors tiesa sakant as ta lentele 100 % netikiu schmoll.gif kad ir del alyvuogiu muilo - jeigu ivesim 100 % alyvuogiu alieju ir spausim pamatyti recepta, tai is visu ismestu skaiciu gaunasi kad tas muilas niekam tikes ohmy.gif tai ir nezinau kaip cia yra ax.gif blush2.gif
Atsakyti
Tingit senas temas skaityt biggrin.gif Va, kažkada rašiau trumpai apie soapcalc.

QUOTE(Evah @ 2011 03 11, 10:15)
Gal geriau tada aš tau supasakosiu, kaip ten kas. Bijau aš tų vertėjų biggrin.gif

Aš naudojuosi SoapCalc skaičiuokle.

Visa skaičiuoklė yra sunumeruota skyreliais, tai aš paaiškinsiu kas kur:
1. Čia reikia pasirinkti, kokį šarmą naudoji. Tau reikia NaOH.
2. Čia pasirenki, kokiais matavimo vienetais skaičiuoji ir kokį kiekį aliejų nori naudoti (iš viso). Pavyzdžiui, aš renkuosi gramus (Grams) ir įvedu 500.
3. Čia galima pasirinkti, kokį kiekį vandens nori naudoti. Siūlyčiau šitoje skiltyje nieko nekeisti, bent jau kol tikrai neįgusi.
4. Čia nusistatai pariebinimo procentą. Superfat ir reiškia pariebinimas. Turbūt jau žinai nemažai kas tai yra ir kam jo reikia, tai nesiplėsiu per daug. Pariebinimas dažniausiai svyruoja tarp 5-8proc, bet nėra griežtos taisyklės. Bet pradžioje rekomenduočiau per daug iš tų ribų neišlipti, kol nesuprasi koks procentas labiausiai tinka konkrečiam receptui.
Šitoje skiltyje taip pat galima pasirinkti ir kokį kiekį aromatinio ar eterinio aliejaus nori naudoti. Ten tiesiog įvedi kiek gramų eterinių aliejų vienam kilogramui aliejų nori naudoti ir jis automatiškai paskaičiuos kiekį pagal aliejų svorį.
5. Šitoje skiltyje galima pastudijuoti kiekvieno aliejaus savybes, kai jis sureaguoja su šarmu:
Hardness - muilo kietumas
Cleansing - valymas
Condition - maitinimas
Bubbly - putojimas
Creamy - muilo "kremiškumas"
Iodine - pagal šį skaičių galima spręsti apie aliejų (ir muilo) galiojimą. Kuo skaičius didesnis, tuo aliejus trumpiau galioja. Jis taip pat nurodo muilo kietumą, kuo žemesnis, tuo kietesnis bus muilas. O tai reiškia, kad ilgiau ir tarnaus, ne taip greitai ištirps, nesigleivės.
INS - apskritai susumuoja muilo fizines savybes, kuo aukštesnis skaičius, tuo kietesnis gautas muilas bus.
Toliau nurodoma riebiųjų rūgščių kiekis kiekviename aliejuje. Čia gal nesiplėsiu labai, nes ilgai užtrukčiau pasakodama apie kiekvieną.

Paprasčiausiai paspausk ant kiekvieno aliejaus ilgame sąraše ir galėsi pasižiūrėti jų savybes.
Populiariausi aliejai:
Coconut oil 76 deg. - kokosų aliejus
Palm oil - palmių aliejus (taip pat ir raudonųjų)
Castor oil - ricinų aliejus
Olive oil - alyvuogių aliejus
Cocoa butter - kakavos sviestas
Shea butter - sviestmedžio sviestas
Almond oil - migdolų aliejus

Ir t.t. Jeigu kažkokių aliejų angliško pavadinimo nežinosi, klausk  wink.gif

6. Čia jau susidedi visus aliejus savo recepte. Du kartus paspausk ant aliejaus sąraše 5 skiltyje ir jis atsidurs tavo recepte. Kai surenki visus reikiamus aliejus, šalia (7 skiltis) telieka įvesti procentą, t.y. kokią dalį tavo muilo sudarys kiekvienas aliejus.
Mano prieš tai nurodyto recepto procentai yra:
Alyvuogių aliejus 45%
Kokosų aliejus 25%
Palmių aliejus 25%
Ricinų aliejus 5%

Kai suvedi procentus, telieka spustelti Calculate recipe (paskaičiuoti receptą). Lentelė užpildys trūkstamus laukelius ir jeigu viskas tinka, spausk View or Print recipe (Peržiūrėti arba atspausdinti receptą) ir kitame lange tau išmes visą tavo receptą smile.gif

Receptą galima pasiskaičiuoti ir "atbulai" - t.y. 7 skiltyje pasirinkti Gm (gramus), suvesti gramus, spustelėti Calculate recipe ir gausite kiekvieno aliejaus procentą  biggrin.gif

Va, jeigu kažkas dar neaišku, klauskit, paaiškinsiu.


5 skiltyje apačioje nurodo kiekvieno aliejaus SAP value, o ne kiek šarmo jums reikia konkrečiam receptui. Reikalingą šarmo ir vandens kiekį parodo tik kai paspaudžiat View/Print recipe.
Aklai tikėti jokiomis skaičiuoklėmis nereikėtų. Jos duoda tik bendrą vaizdą, koks jūsų muilas gausis.
Papildyta:
QUOTE(Babi* @ 2011 04 06, 14:30)
Supratau 4u.gif Dėl šaldymo, tai didesnėm raidėm pasižymėjau, kad nepamirščiau biggrin.gif
O ką į vidų kloji? blush2.gif

Galima elementarų kepimo popierių kloti mirksiukas.gif
Atsakyti
QUOTE(Evah @ 2011 04 06, 18:18)
Tingit senas temas skaityt  biggrin.gif Va, kažkada rašiau trumpai apie soapcalc.

blush2.gif netingiu, ana tema visa perskaiciau, bet tada skaiciau savo malonumui, grozejausi muilais, todel galvoj ir neliko nieko, o dabar labai susigundziau muilo gamyba, todel ir klausiu 4u.gif

o sita Jusu posta siulyciau i pirma naujos temos zinute idet, informatyvus ir naudingas thumbup.gif


Aciu, Evah, aciu Vaiva 4u.gif
Atsakyti
Laura, svarbiausia, kad padėtų smile.gif Nėra už ką.
Atsakyti
QUOTE(Evah @ 2011 04 06, 18:18)
Tingit senas temas skaityt  biggrin.gif Va, kažkada rašiau trumpai apie soapcalc.



ot ir netingim tongue.gif as sita lapa turiu atsisvietus namie pirmuose puslapiuose isegus prie savo uzrasu apie muilo gaminima ax.gif
Atsakyti
Labas rytas user posted image

as norejau paklausti del muilo brandinimosi laiko blush2.gif
jei pvz po liezuvio testo muilas nebekanda po 2 arba 3 savaiciu tai ji galima naudot ar reikia laukt 4 blush2.gif ???
Atsakyti
Radau intenete va tokio muilo nuotrauka ir salia recepta g.gif

user posted image

rankų darbo muilas sudėtis:

Kakavos sviesto 70 g (10%)
Ricinos aliejus 140 gramų (20%)
Kokosų aliejus 105 gramų (15%)
Kukurūzų aliejus 105 (15%)
Alyvuogių aliejus 70 oz. (10%)
Palmių aliejus, 210 gr (30%)

nu kaip isgauta tamsi spalva as suprantu - bet kaip cia imaisyta ta balta blink.gif g.gif ? gal kuri numanot ax.gif ?
Papildyta:
o tokiam reikalui idomu ar tiktu plevele ta tokia kur siuntinius pasto i ja vynioja smile.gif ?
jeigu ja iskliojus apacia formos g.gif ar cia kazkaip kitaip sitoks efektas isgautas g.gif ?
user posted image
Atsakyti
[quote=Vaiva number 1,2011 04 07, 09:47]
Radau intenete va tokio muilo nuotrauka ir salia recepta g.gif

user posted image

rankų darbo muilas sudėtis:

Kakavos sviesto 70 g (10%)
Ricinos aliejus 140 gramų (20%)
Kokosų aliejus 105 gramų (15%)
Kukurūzų aliejus 105 (15%)
Alyvuogių aliejus 70 oz. (10%)
Palmių aliejus, 210 gr (30%)

nu kaip isgauta tamsi spalva as suprantu - bet kaip cia imaisyta ta balta blink.gif g.gif ? gal kuri numanot ax.gif ?
Papildyta:
Labas rytas,
gal aš klystu, bet manau, kad naudotas rafinuotas palmių aliejus (baltos spalvos), tada ir visa masė būna balta, na o dalį nudažius kakava - gaunasi likusi rudoji spalva...
Atsakyti
QUOTE(joliux2 @ 2011 04 07, 10:15)

Labas rytas,
gal aš klystu, bet manau, kad naudotas rafinuotas palmių aliejus (baltos spalvos), tada ir visa masė būna balta, na o dalį nudažius kakava - gaunasi likusi rudoji spalva...



dekui thumbup.gif reikes pabandyt smile.gif nes man labai grazus kontrastas ax.gif
Atsakyti
QUOTE(Vaiva number 1 @ 2011 04 07, 08:20)
as norejau paklausti del muilo brandinimosi laiko  blush2.gif
jei pvz po liezuvio testo muilas nebekanda po 2 arba 3 savaiciu tai ji galima naudot ar reikia laukt 4  blush2.gif ???

Mano muilas jau po kelių dienų nekanda mirksiukas.gif Bet aš jį vis vien džiovinu iki 6-8 savaičių. Pati saponifikacija muile gana greitai baigiasi, tačiau muilas džiūdamas tiesiog gerėja, kaip vynas. Kuo ilgiau išlauksit, tuo jis bus geresnis. Ryškiausiai tai jaučiasi su alyvuogių aliejaus muilas, bet aš kuo puikiausiai jaučiu ir su visais kitais savo muilais. Kuo ilgiau džiūna, tuo muilas švelnesnis, geriau putoja, ilgiau jo užtenka vonioje. Iš principo, muilą naudoti galima būtų netgi po tų dviejų savaičių, bet aš nepatarčiau.

QUOTE(Vaiva number 1 @ 2011 04 07, 08:47)
Papildyta:
o tokiam reikalui idomu ar tiktu plevele ta tokia kur siuntinius pasto i ja vynioja smile.gif  ?
jeigu ja iskliojus apacia formos  g.gif  ar cia kazkaip kitaip sitoks efektas isgautas  g.gif ?
user posted image

Dėl šokoladinio, tai ten turėtų būti pakankamai baltas pats muilo pagrindas, o į baltą dalį dar gali būti dėta ir Titano dioksido. O tamsioji dalis galėjo būti nuspalvinta įvairiai - šokoladu, kakava, oksidais, o greičiausiai tiesiog aromatiniu aliejumi su daug vanilės wink.gif

Taip, medaus muilui naudota burbulinė plėvelė smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Evah @ 2011 04 07, 10:26)
Mano muilas jau po kelių dienų nekanda  mirksiukas.gif Bet aš jį vis vien džiovinu iki 6-8 savaičių. Pati saponifikacija muile gana greitai baigiasi, tačiau muilas džiūdamas tiesiog gerėja, kaip vynas. Kuo ilgiau išlauksit, tuo jis bus geresnis. Ryškiausiai tai jaučiasi su alyvuogių aliejaus muilas, bet aš kuo puikiausiai jaučiu ir su visais kitais savo muilais. Kuo ilgiau džiūna, tuo muilas švelnesnis, geriau putoja, ilgiau jo užtenka vonioje. Iš principo, muilą naudoti galima būtų netgi po tų dviejų savaičių, bet aš nepatarčiau.
Dėl šokoladinio, tai ten turėtų būti pakankamai baltas pats muilo pagrindas, o į baltą dalį dar gali būti dėta ir Titano dioksido. O tamsioji dalis galėjo būti nuspalvinta įvairiai - šokoladu, kakava, oksidais, o greičiausiai tiesiog aromatiniu aliejumi su daug vanilės wink.gif

Taip, medaus muilui naudota burbulinė plėvelė smile.gif



aciuks.gif aciuks.gif aciuks.gif
Atsakyti
QUOTE(Vaiva number 1 @ 2011 04 07, 08:47)
Radau intenete va tokio muilo nuotrauka ir salia recepta  g.gif

user posted image

rankų darbo muilas sudėtis:

Kakavos sviesto 70 g (10%)
Ricinos aliejus 140 gramų (20%)
Kokosų aliejus 105 gramų (15%)
Kukurūzų aliejus 105 (15%)
Alyvuogių aliejus 70 oz. (10%)
Palmių aliejus, 210 gr (30%)

nu kaip isgauta tamsi spalva as suprantu - bet kaip cia imaisyta ta balta  blink.gif  g.gif ? gal kuri numanot  ax.gif ?
Papildyta:
o tokiam reikalui idomu ar tiktu plevele ta tokia kur siuntinius pasto i ja vynioja smile.gif  ?
jeigu ja iskliojus apacia formos  g.gif  ar cia kazkaip kitaip sitoks efektas isgautas  g.gif ?
user posted image


pagal recepta ziurint, tai neturetu buti tamsus muilas, net jei kakavos sviesta detumet nefiltruota. Dazyta greiciausiai kokia kakava ar malta, tirpia kava. Ta balta kad imaisyt, reiktu kokius 2/3 muilo dazyt tamsiai rudai, o 1/3 palikt balta. Tada ant formos lieti pirma juoda sluoksni, tuomet balta ir vel juoda. Idealu, jei muilas bus jau rimtos pedsako konsistensijos, tokios, kad nesimaisytu spalvos, o gultu viens ant kito graziai. Papuosimus galit su konditeriniu maiseliu ant virsaus isformuot smile.gif

QUOTE(Evah @ 2011 04 07, 09:26)
Mano muilas jau po kelių dienų nekanda  mirksiukas.gif Bet aš jį vis vien džiovinu iki 6-8 savaičių. Pati saponifikacija muile gana greitai baigiasi, tačiau muilas džiūdamas tiesiog gerėja, kaip vynas. Kuo ilgiau išlauksit, tuo jis bus geresnis. Ryškiausiai tai jaučiasi su alyvuogių aliejaus muilas, bet aš kuo puikiausiai jaučiu ir su visais kitais savo muilais. Kuo ilgiau džiūna, tuo muilas švelnesnis, geriau putoja, ilgiau jo užtenka vonioje. Iš principo, muilą naudoti galima būtų netgi po tų dviejų savaičių, bet aš nepatarčiau.


drinks_cheers.gif


padariau vakar 3 kg muilo biggrin.gif pramuse ir man pagaliau smile.gif vienas tai turetu tobulas buti, dariau vaikiska sviestmedzio, bet jau koks svelnus atrodo, kaip koks pudingas, reiks nufotrkint ir ikelt kazkaip smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Ievulyte: 07 balandžio 2011 - 10:50