Quenelles (prancūziški virtinukai) bešamelio/pomidorų padaže ( receptas su visos gaminimo eigos foto)Gaunasi 12 didelės arba 24 mažesnės quenelles:
Quenelles tešlai:
* 150 g pieno
* 200 g miltų
* 150 g vandens
* 70 sviesto
* 4 kiaušiniai
* druska, malti juodi pipirai, maltas muskato riešutas
bešamelio-pomidorų padažui:* 400-500 g pomidorų tyrės
* 10 g sviesto
* 1 valg. š. miltų
* 6 valg, š, vandens ( tai padės quenelle'ms labiau išsipūsti)
* džiovintų raudonėlių, maltų pipirų
Quenelles gaminimo eiga:
Kaitinimo indą supilti pieną, vandenį sudėti sviesto gabaliukus - viską užvirti, tada vienu ypu suberti miltus ir mediniu šaukštu greitai išmaišyti, iki masė pradės atšokinėti nuo katinimo indo sienelių ir sušoks į gabalą.
Tada tešlą perdėti į kitą indą ir įmaišyti po vieną kiaušinį.
Pastaba: kiaušinį reikia labai gerai įmaišyti, tik tada dėti kitą ir vėl įmaišyti. Tešlą pagardinti maltais pipirais bei maltu muskato riešutu - gauname vienalytę lipnią masę.
Ant stalo paviršiaus šiek tiek pabarstyti miltų ir dviejų šaukštų pagalba suformuoti quenelles.
Forma primena mūsų lietuviškus cepelinus
Taip pat galima suformuoti kaip cilindrus arba tiesiog apvalius kukuliukus
O kad masė neliptų rankose, vos vos pavolioti miltuose, miltų perteklių reikia nuvalyti.
Suformuotus virtinukus sudėti ant miltuoto padėklo (lėkštės) ir palikti šaltai ( šaldytuve) 30 min. - 1 val.
Quenelles apvirimas :Užkaisti didelį puodą su sūdytu vandeniu.
Kai vanduo pradės virti, sudėti virtinukus ( geriau dėti po du -keturis , kad vienas prie kito nesiliestų, kitaip sulips).
Virtinukai sugrims į puodo dugną ir kai jie iškils į vandens paviršių, dar pavirti 1-2 minutes - išgriebti kiaurasamčiu, gerai nuvarvinti sudėti į lėkštę.
Bešamelio-pomidorų padažo ruošimas :
Keptuvėje išlydyti sviestą , suberti miltus išmaišyti.
Supilti pomidorų tyrę, gerai išmaišyti, kad neliktų jokių gumulėlių.
Pagardinti maltais juodais pipirais ir džiovintais raudonėliais.
Prieš tai dar galima pakepinti smulkiai pjaustytų svogūnėlių.
Kepimas:
Orkaitę įkaitinti iki 180-200 °C
Kepimo indus plonai ištepti sviestu šiek tiek įpilti paruošto padažo, sudėti apvirtas quenelles, jas užpilti likusiu padažu.
Kepimo inde turi būti pakankamai vietos, nes šie virtinukai bekepant išsipučia - padidėja kelis kartus !!!
Paviršių pabarstyti smulkiai tarkuotu sūriu (nebūtinai) Pastatyti kepti 30 minučių.
Iškepusias ir išsipūtusias quenelles patiekti su žaliomis salotomis, taip pat tai gali būti puikus garnyras.
Skanaus