KopūstainisKopūstainiui:
Apie 2 kg. kopūsto (idealu šviežias)
1 kg. maltos mėsos (aš naudojau kiauliena su jautiena)
kiaušinis
3 svogūnai
3 morkos
450 gr. grietinės
2 šaukštai krakmolo
druska, pipirai,kmynai
džiuvėsėlių
Kiautui:
Miltai, vanduo, kmynai
Padažui:
150 gr. grietinės
šaukštas sviesto
150 gr. pomidorų padažo
kelios skiltelės česnako
200 ml. pieno
šaukštas miltų.
Kopūstą išskirstyti lapais, storąją lapo "gyslą" nupjauti. Pakepinti 2 svogūnus ir 3 morkas.
Į mėsą įmušti kiaušinį, suberti krakmolą, įpjaustyti likusį svogūną, pagardinti druska ir pipirais.
Į skardą įtiesti kepimo popierių. Dėti lapą kopūsto, maltos mėsos, aptepti grietine ir pabarstyti kmynais,druska ir pipirais.
Dėti sekanti lapą ir aptepti keptomis morkomis su svogūnais.
Sekantis lapas vėl su mėsa, grietine ir kmynais.Taip susluoksniuoti visa kopūstą. Viršutiniam sluoksniui lapai lieka nedideli, todėl dedame po kelis. Aptepame grietine, pabarstome prieskoniais ir džiuvėsėliais, rankomis paformuojame, kad kopūstas taptu apvalesnis.
Iš miltų, kmynų ir vandens išminkome tešlą kiautui. Iškočiojame maždaug 0.7-1cm. storio ir apklojame kopūstą, kad neliktų tarpelių. Su šakute subadome skylutes.
Dedame į orkaitę 1 val ir 30 min.
Kol kopūstainis kepa pasiruošiame padažą.
Ištirpiname sviestą, įspaudžiame česnaką, sudedame grietinę ir pomidorų padažą. Vos pakaitiname, beriame miltus ir nuolat maišome. Maža srovele supilame pieną, nuolat maišome. Kaip padažas tampa vienodos konsistencijos, padažas paruoštas.
Išimame kopūstainį ir atidengiame kevalą.
Be galo kvapnus, nežinau ar gerai pasakysiu sušutęs
kopūstainis.