Įkraunama...
Įkraunama...

Talismanas - amuletas

Oj ka radau. 4u.gif

Amuletų ir talismanų žmonės ieško visur: paprastose parduotuvėse ir ezoterinėse, pas gatvės prekeivį ir mugėse. Žinoma, randa, bet ne tuos... Nežinomos kalbos rašmenimis aprašinėtos plokštelės, figūrėlės, žiedai, "vėjeliai", "pergamentai", "papirusai" tai tik komercinis bandymas parduoti tai, kas paklausu. Atvežamos įvairiausių tautų dievybės ir pardavinėjamos. Tai natūralu. Bet kas tai per dievybė ir už ką ji atsakinga? Jūs patys, ko gero, žinote atvejų, kai jūsų pažįstamiems, o gal net jums patiems, įsigijus kažką panašaus, pakito vidinė būsena, namų atmosfera, o gal pagausėjo vienokių ar kitokių įvykių. Tą patį daro ir knygos. Nesistebėkite, o tiesiog atkreipkite dėmesį: paėmę vieną knygą į rankas ir susikaupę į jos turinį, pasijusite stipriau, stabiliau, atsivers švarios erdvės, kita gi - įneš minčių chaosą, abejones, baimes, o gal net sužadins pyktį ar blogas emocijas. Vienaip pasijusi laikydamas Bibliją, dar kitaip - Rerichą, Blavatskajos leidinius ir, žinoma, visai kitaip - Ryk1os diktatus. Išmokime pasitikėti pojūčiais.

Šiame rašinyje pabandykime aptarti tai, ką galėtume vadinti amuletu, o ką - talismanu. Visa kita neatitiks tų pavadinimų esmės. Pirmiausia pasakysiu, jog jau paruošto savo amuleto ar talismano įprastiniu būdu niekur nenusipirksite. Geriausiu atveju gausite pusfabrikatį.

Pagal L.Rampą į amuletą kažkas turi įdėti minties formą. Be jos jis neatlieka savo funkcijos. Pagal E.P. Blavatskają, "talismanas - tai daiktas, padarytas iš akmens, metalo ar švento medžio; pergamentas, pilnas raidžių ir piešinių, kurie atlikti esant atitinkamiems planetų poveikiams. Tai magiškos formulės, apsaugančios nuo blogio arba padedančios realizuoti siekius. Talismano poveikio galia priklauso nuo jo nešiotojo tikėjimo; ir tai ne iš lengvabūdiškumo, ir ne todėl, kad talismanas neveikia, o todėl, kad tikėjimas yra savybė, turinti labai galingą kuriančiąją jėgą, kuri buvo įdėta į talismaną jį gaminant (E.P.Blavatskaja "Teosofijos žodynas").

Pagal Plinijų amuletas - tai daiktas, nuvejantis bėdą. Tai gali būti akmenys - tiek brangūs, tiek paprasti (jūros ar lauko), kriauklelės, šaknelės, plunksnelės, žiedai, nuotrauka ar tiesiog bet kuris daiktas, kuris jums brangus ir sukelia geras asociacijas; pavyzdžiui, žiedas, dovanotas mamos, tetos ar kito brangaus žmogaus; jums svarbios dievybės nuotrauka; lauko akmenėlis, rastas ypatingoje situacijoje ir t.t. Noriu pasakyti, kad amuletu daiktas tampa tada, kai jis yra susijęs su jums brangaus ir jus mylinčio žmogaus energija, arba jūs jį turite užsiprogramuoti patys.

Amuletai gali būti natūralūs (akmenukas, kriauklelė, plunksnelė, gėlės žiedas...) ir žmogaus rankomis sukurti (žiedas, apyrankė, pakabutis, išdrožtas, išpjautas ar nukaltas simbolis ir t.t.).

Babiloniečiai ir asirai savo amuletuose vaizdavo gyvūnus, dievų figūras, gamino cilindro formos antspaudus-amuletus iš mineralų: žadeito, jaspio, agatų, topazų, lazurito, ametisto, kalnų krištolo.

Egiptiečiai mėgo simbolius (lankas, dešinioji ir kairioji Goro akys irt.t.), kuriuos pradžioje gamino iš titnago, vėliau iš lazurito, bronzos, vario, aukso, obsidiano, juodo bazalto, žalio akmens ir t. t. Jų amuletai buvo paukščių ir gyvūnų, ypač vabalo skarabėjaus ir gyvatės kobros, simboliai.

Įdomūs judėjų amuletai. Tai buvo įvairūs ornamentai, kuriais buvo puošiami žiedai, apyrankės, rūbai, varpeliai. Iš molio buvo lipdomos dievų figūrėlės ir puošiamos juvelyriniais akmenimis. Svarbiu amuletu buvo laikomas metalinis pus- mėnulis (manoma, jog jis buvo "pasiskolintas" iš babiloniečių). Stipriausiu amuletu buvo laikomos judėjų abėcėlės raidės. Naudojama Dovydo žvaigždė (šešiakampė) ir pentagrama (penkiakampė žvaigždė).

Finikiečiai naudojo ir Egipto skarabėjaus simbolį, ir Babilono antspaudą, tačiau gamino viską žymiai subtiliau. Puikiai išmanė vario kalybos meną.

Visos anksčiau minėtos kultūros didelį poveikį padarė graikams, o šie - romėnams.

Įdomu tai, jog simbolika ir medžiagos, iš kurių buvo gaminami amuletai, buvo panašios visame pasaulyje. Panašia kryptimi dirbo inkai, majai, actekai, kinai, indai. Sunku paaiškinti, ar tai vyko dėl to, jog žmonės keliaudami perimdavo informaciją, ar tai atsitiko todėl, kad tikroji informacija iš aukštųjų šaltinių iš esmės sutampa, nesvarbu kuriame kontinente ji priimta.

Noriu priminti, kad amuletai iš esmės visada atlieka apsauginę funkciją arba jų jėga nukreipiama tiesiogiai sėkmei, meilei, sveikatai ir t.t.

Jei jūs nusprendėte nešioti amuletą, tai geriau paimkite natūralų gamtos produktą arba pasigaminkite pats. Galite duoti jį pagaminti juvelyrui, skulptoriui ar drožėjui, kuriuo pasitikite. Išimtis čia - mylimų žmonių dovanoti daiktai, relikvijos.

Kai amuletui skirtas daiktas jau jūsų rankose - pasikalbėkite su juo ir įdėkite į jį tas mintis, kurių išsipildymo jūs trokštate.

Su talismanais reikalai dar sudėtingesni. Jie gaminami atitinkamą savaitės dieną, valandą, esant reikiamai Mėnulio fazei ir atitinkamai planetų pozicijai. PO to jie turi būti šventinami. Būtent pašventinimas jiems ir suteikia magiškąją galią.

Talismanu pritraukiamos planetų, stichijų, pageidaujamų esybių ar angelų energijos. Tam naudojami konkretūs simboliai, antspaudai, magiški kvadratai, spalvos. Talismanai gali būti kalami iš atitinkamų metalų, su akmenimis, be jų ir iš jų, piešiami ant pergamento, drobės ir t.t.

Geriausia būtų juos gamintis pačiam, bet jei tai neįmanoma, susiraskite patikimą meistrą, kuris turės ir galės laikytis griežtai apibrėžtų taisyklių.

Po įšventinimo talismanai būtinai nešiojami prie kūno. Populiariausia talismanų gamyboje yra kabalistinė simbolika.

Audronė Ilgevičienė Astromineralogijos centro PARS FORTUNAE direktorė
Atsakyti
Kramberis isimesk i google safyras, ir tikrai daug suzinosi apie si akmeni, o beto turi pati pajusti, ar tau tinka, ar tau patinka...
Atsakyti
Safyras tinka stiprinti Jupiterį, o mėlynasis safyrtas Saturną. Rėminti aukse.
Atsakyti
Ka mes darytumem be musu Juruzes friends.gif
Atsakyti
Na gal dar kas pasidarete amuletu ar talismanu ? smile.gif
Atsakyti
Aš senai vis pasvajoju apie amuletą, bet taip ir neturiu. Bet jaučiu jau pribrendo reikalas ir laikas. Jūruže, perskaičiau visą temą. Tu taip nuoširdžiai čia viską aiškinai.
Papildyta:
Kas labiausiai tiktų avinui? Ačiū 4u.gif
Atsakyti
O gal labiau ismanatys man paaiskintu toki dalyka - kokius gerus 15 metu nesiojau zieda su akvamarinu ( siaip pagal ideja man jis visai netinka, nes as Liute ), bet be sito ziedo tieisog jausdavausi kaip nuoga, as jo diena nakti nenusimaudavau, be to, tai buvo mamos dovana. Akmuo pagal mano nuotaika ir sveikatos stovi keisdavo spalvas nuo balksvai zydros iki drumstai melynos. Kalbedavausi as su tuo akmeniu, glostydavau, buciuodavau blush2.gif ax.gif ir vat pries kokia savaite pamaciau, kad akis vos vos laikosi, nunesiau juvelyrui -labai brangus pataisymas, puse ziedo reik perdaryt, tai padejau i saugia vieta kol pinigu sutaupysiu, tai jis vargsas kazkoks apmusijes pasidare g.gif Toks neskaidrus....Ka tai galetu reiksti? Man jo labai truksta ant rankos, bet antra vertus 10 metu namie metesi ziedas su DIDZIULIU perlu, nu bet man jis niekaip nepatiko, o dabar tieisog rankos tiesiasi, kaip man norisi ji uzsidet. O cia ka reiskia? g.gif Kad vienas akmuo nustojo saugot, prades kitas? Nu niekaip neikertu........ O jau su rubinu kaip pasimokiau.........vis noredavau labai - vyras padovanojo.......ir vos pries 2 metus neisiskyrem...tik tada suzinojau kad Liutui rubinus pavojinga nesioti, nes siaip jie kaip ir sustiprina Liuta, bet atitolina meile......
Atsakyti
Stichija perskaiciau tavo zinute. Pries darantis talismana, domejausi akmenimis, amuletais, talismanais. Manau, kad tavo ziedelis su akvamarinu tau jau atitarnavo, tiesiog atliko savo uzduoti. Ir dabar tavo rankos tiesiasi i zieda su perlu, matyt turi prasideti kitas etapas, laukia kitos uzduotys... Esu girdejusi, kad kai akmuo, ziedas atlieka savo uzduoti, jis tiesiog dingsta (ji pametama). Tai taviskis gal ir norejo pabegti smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Molė @ 2006 07 18, 13:56)
Aš senai vis pasvajoju apie amuletą, bet taip ir neturiu. Bet jaučiu jau pribrendo reikalas ir laikas. Jūruže, perskaičiau visą temą. Tu taip nuoširdžiai čia viską aiškinai.
Papildyta:

Na nežinia ar tu tipiškas šio ženklo atstovas smile.gif Įvairiausi mineralai ir metalai stiprina tam tikras planetas. Reikia žiūrėti kokia planeta tavo gimimo metu turi praščiausią statusą.
Papildyta:
QUOTE(Stichija @ 2006 07 19, 14:18)
O gal labiau ismanatys man paaiskintu toki dalyka - kokius gerus 15 metu nesiojau zieda su akvamarinu ( siaip pagal ideja man jis visai netinka, nes as Liute ), bet be sito ziedo tieisog jausdavausi kaip nuoga, as jo diena nakti nenusimaudavau, be to, tai buvo mamos dovana. Akmuo pagal mano nuotaika ir sveikatos stovi keisdavo spalvas nuo balksvai zydros iki drumstai melynos. Kalbedavausi as su tuo akmeniu, glostydavau, buciuodavau  blush2.gif  ax.gif  ir vat pries kokia savaite pamaciau, kad akis vos vos laikosi, nunesiau juvelyrui -labai brangus pataisymas, puse ziedo reik perdaryt, tai padejau i saugia vieta kol pinigu sutaupysiu, tai jis vargsas kazkoks apmusijes pasidare  g.gif Toks neskaidrus....Ka tai galetu reiksti? Man jo labai truksta ant rankos, bet antra vertus 10 metu namie metesi ziedas su DIDZIULIU perlu, nu bet man jis niekaip nepatiko, o  dabar tieisog rankos tiesiasi, kaip man norisi ji uzsidet. O cia ka reiskia?  g.gif Kad vienas akmuo nustojo saugot, prades kitas? Nu niekaip neikertu........ O jau su rubinu kaip pasimokiau.........vis noredavau labai - vyras padovanojo.......ir vos pries 2 metus neisiskyrem...tik tada suzinojau kad Liutui rubinus pavojinga nesioti, nes siaip jie kaip ir sustiprina Liuta, bet atitolina meile......

Sutinku su Nainai drinks_cheers.gif Jei papuošalas "pabėga" nėra ko jo gailėtis. O į zodiako ženklus aklai negalima kreipti dėmesio. Tas populiarus suskirstymas mineralų yra labai diletantiškas. Jei tau patinka tai nešiok. smile.gif Man pvz pagal tuos sąrašus labai tinka rubinas, bet nesiodama ji blogai jauciuosi, tai ir padejau i skrynele smile.gif
Atsakyti
Visur su savim nešiojuosi mažą stiklinę piramidę, į kurią "įdėti" reiki simboliai...
Atsakyti
[/quote]

Manyciau kad avinui labiausiai tinka ragai ir vilna, be ragu jis butu ne koks avinas lotuliukas.gif
Atsakyti
[quote=sandle,2006 07 21, 13:06]
[/quote]

Manyciau kad avinui labiausiai tinka ragai ir vilna, be ragu jis butu ne koks avinas lotuliukas.gif
[/quote]
begeduke blush2.gif
Atsakyti