P.S. Perkelta iš pasiplepėjimo temos. BellaKadangi atsirado susidomėjusių, papasakosiu, kokie yr apagrindiniai šampano skirtumai... Pagrindiniai ir esminiai skirtumai yra keturi, t.y. šampaną grubiai į keturias kategorijas galima suskirstyti:
1. natūralios fermentacijos šampanas (kuris yra užraugiamas mielių pagalba ir laikomas gal kokį pusmetį, ko pasekoje visi tie burbuliukai atsiranda būtent nuo raugimo, o ne angliarūgšties prisotinti). Toks šampanas gaminamas iš natūralaus vynuogių vyno. Į Briut rūšį visiškai nededama cukraus, į sausą nepamenu ar dedamas, o į kitas rūšis tai po truputį deda, priklausomai, ar tai pusiau saldus, ar saldus ir t.t.
2. šampanas, pagamintas iš natūralaus vynuogių vyno, į jį pridedama dar kokių nors kvapų, cukraus ir viskas prisotinama angliarūgšte, kad kaip limonade burbuliukai būtų.
3. šampanas, pagamintas iš natūralaus vynuogių vyno, tik be visokių priedų ir angliarūgšties į jį dar ir vandens pilama. Na, ten naudojamas kiek stipresnis vynas kaip žaliava, o paskui dar kažkiek vandens pilama. Ant kontretiketės (gale, kur barkodas būna), tori būti rašoma, kad tai yra šampanizuotas gėrimas.
4. šampanas, pagamintas ne iš natūralaus vynuogių vyno, o iš fermentizuotų obuolių sulčių, pridėjus visus priedus, angliarūgštę ir vandenuką.
Čia grupes suskirsčiau ne atsitiktina tvarka, o nuo geresnio iki prastesnio. Natūralios fermentacijos šampanas man asmeniškai tai pats skaniausias, tačiau jo kaina kiek aukštoka

. Ta prasme kad visą vestuvių stalą tik juo padengti (nors pas mane tai tik jis ir bus

). Maximoje toks šampanas kainuoja apie 12 litų (čia aš kalbu apie to gamintojo, kurio kainas geriausiai žinau, t.y. kur dar neseniai dirbau, nes visų gamintojų kainų tikrai nežinau

). Tačiau jeigu ką sudomės ir neišsigasite kainų, galėsiu pasakyti, kur to šampaniuko po kokius 9 litus galima nusipirkti. Jis labai gražiuose buteliuose yra. Dar yra pir pigesnis variantas - pats šampanas toks pat natūralus, tik supilstytas į paprastus, t.y. standartinius, butelius.
O kas norite pigesnio varianto, siūlyčiau vis tik iš natūralaus vynuogių vyno šampaną rinktis, o ne iš fermentuotų obuolių sulčių. Skonis tikrai skiriasi. Geriau jau kad ir gėsimą išsirinkite, kur būna šampanizuotas gėrimas. Prie stalo to tikrai niekas nepajaus, nes aš tai taip ir neišmokau skirti 2 ir 3 punkto šampanus, nors 4 metus gamykloje išdirbau, tik tiek, kad ne degustatore buvau

. O jau paksutinį variantą siūlyčiau tik toms rinktis, kam tikrai aplamai problematiška yra kelti vestuves, nes vis tik ne visų finansiniai pajėgumai yra vienodi... Paskutinis tas šampanas parduotuvėse laisvai gali kainuoti apie 2-3 litus. Bet tikrai ne atsitiktina tokia jo kaina - ji atitinka ir skonį... O tie vidutiniai, tarpiniai šampnaiukai tiesą pasakius ne labai žinau, bet manau, kad Maximoje gali kainuoti apie 6 litukus, o firminėje gamyklos parduotuvėje gal kokius 4 litukus

.
Klausėte, kokį šampaną geriau rinktis, tai siūlyčiau kiekvieną Jums patikusį buteliuką apsukti ir pažiūrėti, iš ko gi jis pagamintas. Kaip minėjau, nesu aš didelė visų gamintojų specialistė, ir žinau tik lietuviško gamintojo didesnį asortimentą. Tai benš jau mano nuomone siūlyčiau rinktis kokį "Auksinį Muskatą", "Sovetskoje Igristoje", "Sovetskoje Zolotoje", "Sovetskoje Polusladkoje", "Muskatas" šampaniukus. Bent jau šitų kokybę žinau

. Kas gali truputį brangiau sumokėti (sorry, nemačiau Maximos kainų, o gamyklos irgi neprisimenu), tai idealiausia būtų rinktis "Vice Italiana" šampaną - jis yranatūralios fermentacijos, ir supilstytas į klasikinius šampano butelius. Na, ir, žinoma, kas gali sau leisti truputį paišlaidauti, tai patarčiau keletą gražesnių butelių pasirinkti, pvz. "Bajorkiemio Briutas", "Bajorkiemio pusiau sausas" ir t.t.. Bent jau daugai, kai darė vestuves, tai pirko ir pigesnio šampano, o ant stalo nupirko keletą buterliukų to natūralaus šampano gražiuose buteliuose, nes jie tikrai labai papuošia stalą, palyginus su standartiniais buteliais.
Tai gal tiek kol kas apie gėrimus

. Jei kam nors dar yra klausimų, klauskite

. Kuom galėsiu, tuo padėsiu

Neliūdėk, nes niekad nežinai kas gali įsimylėti Tavo šypseną.