apie nitratus iš š.m. gegužės mėn. mažylio žurnalo.
kaip sumažinti nitratų kiekį
*gerai nuplovus -10-15 proc
*porą val pamirkius sūriame,vit C parūgštintame,karštame vandeny-20 proc
* verdant-801proc, trokinant 10 proc., kepant 40-60 proc., rauginant 25-40 proc.
*pašalinat tas dalis,kur kaupiasi nitratai-agurkam,moliūgam,cukinijom pašalinti prie kotelio asanti 2-3 cm vaisiaus dalis, žievė. Burokėlis arčiau šerdies,šviežių bulvių-luobelė ir vidurys. svogūnų laiškų-apačia
*vandes,kur virė daržovės,niekam nenaudoti.
* laikant rūsy per žiemą,esant pastoviai drėmei ir temparatūrai N mažėja. Morkose ir bulvėse iki 20 proc., burokuose 30-40 proc, bulvėse 20-25 proc.
saugios ir nesaugios daržovės:
mažai nitratų (10-150mg/kg) žirniai, pomidorai,paprikos, česnakai, bulvės, cikorinės salotos, svogunų galvos, vėlyvos morkos.
vidutiniškai (150-700mg/kg) agurkai, vėlyvieji gūžiniai kopūstai, lauke auginti svogūnų laiškai, cukinijos, moliūgai, patisonai,porai, rūgštynės, ankstyvos morkos, pastarnokai, petražolių šakniavasiai, žied. kopūstai (rudenininai), gelteklės.
daug nitratų 700-1500 mg.kg) antyv žied. ir gūž. kopūstai, burokai,brokoliai, salierai,girežčiai, ropiniai kopūstai, ropės, krienai, rabarbarai, lauko ridikai ir ridikėliai, pekino kopūstai, šiltamy auginti svogūnų laisškai.
labai gaug nitratų. (1500-4000 mg/kg) salotos, garbanoti gūž. kopūstai. mangoldai, špinatai, šiltnamy auginti ridikėliai, petražolių,salotų,salierų ir burokų lapai.