QUOTE(Inesssssita @ 2011 04 06, 22:32)
maitinant nereikia jokio vandenuko pilt tik miltu ideti? jei taip, kiek tu miltu? svarstykliu neturiu, matuoju saukstais, stikline. gal galit parekomenduot kokia nesudetinga duonyte pirmam kartui
kepsiu orkaitej be vintiliatoriaus (kaista virsus ir apacia). dabar kol pramoksiu klausinesiu visko kas neaisku
aciu uz pagalba is ansto
Maitinant reikia pilti vandens, o kiek priklauso nuo esamo raugo kiekio. Kartais užtenka šaukšto, kartais ir 2.
Papildyta:
O čia mano receptas:
Duoną maišau pagal receptą, kurį pasikoregavau pagal save:
200gr raugo
300gr šilto vandens
1 nubrauktas v. š. druskos
2 v.š. cukraus(su šiokia tokia kuprele)
300gr kvietinių miltų
100gr pasirinktinai ir pagal nuotaiką sėlenos ir grūdų gemalai
1 v.š. kmynų
Pora saujų saulėgrąžų
Užstatome duonkepę ant maišymo-kildinimo.
Išmaišytą tešlą šiek tiek palyginu šlapia ranka,kad gražiai formuotųsi kepaliukas. Procesas pagal programą vyksta apie 1.25val. Aišku raugui tai yra tikrai per mažai. Todėl praėjus tam laikui duonkepės nedarinėju, kad šiluma neišeitu, ir laikau dar apie 2 val. Pravėsus uždedu kepimo programą ir porą sekundžių ją įjungiu (tuo pačiu rankos pagalba tikrinu ar ne per karšta) Realiai tikrai užtenka max5 sek. Vėl laikau apie pora val šiltai. Tai pažaidžiu dar kartą. Ir maždaug nuo kildinimo pradžios praėjus apie 5 val. štai kaip atrodo manoji :
Dabar jau pagal pasirinkimą galima kepti orkaitėje arba duonkepėje. Aš kepu pastarojoje.
Užstatau max apskrudinimą, 1000gr, ir 70min kepimą.
Orkaitėje kepu: 15 min 225temp, 20min 200temp ir 25 min 180 temp.
Rezultate :
Viršų uždengiu šlapiu rankšluosčiu dar net neišėmus ir kubiliuko. Maždaug po 40min (pasižiūrim, kad būtų pravėsę tiek, jog su rankomis galėčiau išimti duoną).
Dar karta suvynioju į tą patį rankšluostį ir palieku ramybėje.
Užmiršau paminėti, kad likusį raugą sudedu į naują indą ir vėl pamaitinu 1v.š. rug. miltais. Na ir trukt už vadžių ir viskas iš pradžių
O štai kaip atrodo namo duonelė iš vidaus
Kitą kartą nedėsiu tiek malsenos sėlenų, nes dėl jų duona yra pakankamai tamsi. Mano liaudis mėgsta šviesesnę ir švelnesnę-drėgną duoną. Man labai patinka sėlenos Myllin Paras. Jos švelnesnės, labiau panašios į rupaus malino miltus. O Malsenos tai tik luobelės.
Na štai ir viskas
. Tikiuosi kažkam pagelbėjau, o jei kas turite kokių nors pastebėjimų ar pasiūlymų visada prašom.
[/quote]