Įkraunama...
Įkraunama...

Duonos kepėjos renkasi čia

QUOTE(Terra2 @ 2011 03 31, 13:08)
Taip, iškepus duonai, reikia uždengti šlapiu rankšluoščiu ir leisti pilnai išdžiūti. Per tą laiką ir duona atvėsta.
o jeigu jūsų duonkepė skirta 900g kepaliukui, tai miltų ir skysčių kiekis neturėtų viršyti 1kg.



aciu labai 4u.gif , o raugo kieki nereikia mazinti g.gif

Atsakyti
Šį pranešimą redagavo indruxs: 31 kovo 2011 - 15:41
Laba:)
ir as susigundziau kepti duona, gavau rauga is drauges, tamsios duonytes, su begalybe visokiu seklu ir t.t. ji kepa kitaip nei as, tad niekuo man negali padeti:(
skaiciau keleta puslapiu atgal, tai manau turiu tokiu pat problemu kaip pilveliukas:) Duona kepu jau koki 7 karta, bet vis man gaunasi labai kieta pluta virsuj, o pastovejus is vis baisiai sukieteja. Nors iskepus dedu slapia ranksluosteli. Skaiciau, kad reikia kepti su garais, sito nebandziau, bet. Pas mane vidus gaunasi toks dregnas, tai ar gerai dar garai, ar nebus dar dregnesne?
Dar del teslos, pas mane ji skystoka gaunasi, tai as ja supilu i skarda ir paskirstau su pirstais. Net nezinau kaip ir klausima suformuluoti:) is kur zinot gal ir as savaja galiu minkyt ir kildinti? nes dabar as sumaisau viska, i skarda, palieku kokiom 10h, bet nelabai stipriai man ji pakyla. Ir jei ,tarkim, darysiu tesla tirsta, tai ar nebus is vis ta pluta kaip akmuo?
Atsiprasau uz nelabai aiskiai suformuluotas mintis 4u.gif
Atsakyti
Merginos...viskas tvarkoj su raugu,niekur jis nedings,apkamsytas,aptaisytas,taigi i3cia diena,kad uzburbuliavo,pamaitinau ir i siltas patalus pakavojau. lotuliukas.gif Dar klausimas iskilo.Patarkit,kas kokia pirmamkartui kept duonyte.jau turiu irrupaus malimo rugio miltu ir kvieciu.salyklas butinas? Gal,sakau,Bociu pabandyt? g.gif g.gif g.gif
Atsakyti
Labas vakaras,

siandien kepiau Vyru duona pagal nataliunciko recepta,bet neisejo kazkodel. verysad.gif Is pradziu pakilo gerai,kai pradejo kepti tai nukrito virsus,o kai istraukiau tai visai nukrito ir vidus buvo zalias. verysad.gif gal sakau miltu per mazai buvo?nors viska dejau pagal recepta.
Atsakyti
QUOTE(vuoga @ 2011 03 31, 17:24)
Laba:)
ir as susigundziau kepti duona, gavau rauga is drauges, tamsios duonytes, su begalybe visokiu seklu ir t.t. ji kepa kitaip nei as, tad niekuo man negali padeti:(
skaiciau keleta puslapiu atgal, tai manau turiu tokiu pat problemu kaip pilveliukas:) Duona kepu jau koki 7 karta, bet vis man gaunasi labai kieta pluta virsuj, o pastovejus is vis baisiai sukieteja. Nors iskepus dedu slapia ranksluosteli. Skaiciau, kad reikia kepti su garais, sito nebandziau, bet. Pas mane vidus gaunasi toks dregnas, tai ar gerai dar garai, ar nebus dar dregnesne?
Dar del teslos, pas mane ji skystoka gaunasi, tai as ja supilu i skarda ir paskirstau su pirstais. Net nezinau kaip ir klausima suformuluoti:) is kur zinot gal ir as savaja galiu minkyt ir kildinti? nes dabar as sumaisau viska, i skarda, palieku kokiom 10h, bet nelabai stipriai man ji pakyla. Ir jei ,tarkim, darysiu tesla tirsta, tai ar nebus is vis ta pluta kaip akmuo?
Atsiprasau uz nelabai aiskiai suformuluotas mintis 4u.gif

Pagal Jūsų nupasakojimą kitaip ir negali gautis. Nežinau, gal aš labai senoviškų pažiūrų ir perdaug laikausi senovinių tradicijų, bet aš niekaip negaliu priimti visokių naujoviškų būdų, kad duonos tešla turi buti skysta, kad ją būtų galima supilti į formą. Juk duona yra duona, o ne blynai! Tešla turi būti tokio kietumo, kad būtų sunkiai minkoma rankomis ir eitų suformuoti kepaliuką. Orkaitėje kepant garų efektas tam ir reikalingas, kad pluta nebūtų kieta. Po 10-15min. vandenį reikia išimti, nes apačia gali nebeiškepti. Jeigu Jūsų tešla skysta, žinoma, kad duona bus labai šlapia, nes skysčių perteklius nespėja ir neturi kaip išgaruoti, nes susidariusi stora pluta blokuoja skysčių pralaidumą. Pabandykite savo receptą pakoreguoti ir pamatysit, kad viskas gerai gausis. Atsiprašau, kad aš čia taip pamokslauju, bet patikėkit, aš labai noriu ir linkiu, kad Jums pasisektų!
Atsakyti
del duonos kietumo truputi su jumis nesutinku blush2.gif nes zinau kaip mano mociute kepdavo duona kaime eciuj, ji tikrai nebudavo tokio kietumo kad ja vos rankom isminkyti gali, ispradziu jos net minkyti neina, ji buna tokio skystumo tongue.gif ja tik dauzo varto kol palaipsniuj ji kieteja aisku vis po truuti dadedant miltu, bet ir tai ji pakankamai buna skysta wub.gif po to kildina ir atsagiai isima ir dedavo ant kopusto lapo kas aisku ir duodavo dregme, ir taip kepdavo nuglostyta slapiom rankom.
Atsakyti
QUOTE(Terra2 @ 2011 04 01, 07:56)
Pagal Jūsų nupasakojimą kitaip ir negali gautis. Nežinau, gal aš labai senoviškų pažiūrų ir perdaug laikausi senovinių tradicijų, bet aš niekaip negaliu priimti visokių naujoviškų būdų, kad duonos tešla turi buti skysta, kad ją būtų galima supilti į formą. Juk duona yra duona, o ne blynai! Tešla turi būti tokio kietumo, kad būtų sunkiai minkoma rankomis ir eitų suformuoti kepaliuką. Orkaitėje kepant garų efektas tam ir reikalingas, kad pluta nebūtų kieta. Po 10-15min. vandenį reikia išimti, nes apačia gali nebeiškepti. Jeigu Jūsų tešla skysta, žinoma, kad duona bus labai šlapia, nes skysčių perteklius nespėja ir neturi kaip išgaruoti, nes susidariusi stora pluta blokuoja skysčių pralaidumą. Pabandykite savo receptą pakoreguoti ir pamatysit, kad viskas gerai gausis. Atsiprašau, kad aš čia taip pamokslauju, bet patikėkit, aš labai noriu ir linkiu, kad Jums pasisektų!


Aš kažkaip irgi visad įsivaizdavau, kad duona turi būt iš minkomos tešlos, o ne iš blynų, bet galų gale smalsumas nugalėjo ir pabandžiau pati šitą per interneto platybes keliaujantį receptą. Viskas gaunasi ir skanu, tik reikia dėt visus tuos priedus, nes visos tos sėlenos ir dribsniai ir sugeria tą perteklinį vandenį. Man tikrai nebuvo šlapia duona, yra gavęsi daug šlapesnės iš kietesnių tešlų.
Nors vis tiek man tradicinis išminkytas ir suformuotas kepalas labiau prie dūšios. O šitas receptas sakyčiau gal labiau apsaugo nuo nepasisekimų kepant su raugu. Nes šiuo atveju skystesnė ruginė tešla daug lengviau kyla, net ir vėsioj patalpoj ir kept galima kaip paprastą pyragą be jokių įmantrybių ir visi giria, kad skanu biggrin.gif


QUOTE(pilveliukas @ 2011 04 01, 08:16)
del duonos kietumo truputi su jumis nesutinku blush2.gif nes zinau kaip mano mociute kepdavo duona kaime eciuj, ji tikrai nebudavo tokio kietumo kad ja vos rankom isminkyti gali, ispradziu jos net minkyti neina, ji buna tokio skystumo tongue.gif ja tik dauzo varto kol palaipsniuj ji kieteja aisku vis po truuti dadedant miltu, bet ir tai ji pakankamai buna skysta wub.gif po to kildina ir atsagiai isima ir dedavo ant kopusto lapo kas aisku ir duodavo dregme, ir taip kepdavo nuglostyta slapiom rankom.


šitos tešlos ant kopūsto lapo nepadėsi, bus blynas.
O mano močiutė irgi kepdavo, eigos nežinau, bet galų gale vis tiek būdavo formuojamas kepalas ir pašaunama į pečių be jokių formų 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(pilveliukas @ 2011 04 01, 09:16)
del duonos kietumo truputi su jumis nesutinku blush2.gif nes zinau kaip mano mociute kepdavo duona kaime peciuj

Pilveliukas 4u.gif

Sutinku,kad mociute Tavo duoną kepdavo peciuj,tai skani duonele,bet......
Noriu tavęs paklausti,ar tai tikrai buvo kopūstlapiai ar ajierai?

Mano turimoje literatūroje niekur nerandu,randu tik ajierus.

O kokioje lt. dalyje?



Atsakyti
kepdavo ant kopustlapio smile.gif o mociutes sesuo ant ajaru tongue.gif superine duonyte net ir dabar jauciu jos skoni, bet ten irgi ilgas procesas, budavo minkoma mediniam kubilia kurio niekada neplaudavo tongue.gif bet duona budavo net tirpsta burnoje wub.gif o kopustlapius isdziovindavo tamsioje patalpoje sausoje, o regionas-dzukija
Atsakyti
QUOTE(pilveliukas @ 2011 04 01, 11:48)
kepdavo ant kopustlapio smile.gif o mociutes sesuo ant ajaru tongue.gif superine duonyte net ir dabar jauciu jos skoni, bet ten irgi ilgas procesas, budavo minkoma mediniam kubilia kurio niekada neplaudavo tongue.gif bet duona budavo net tirpsta burnoje wub.gif o kopustlapius isdziovindavo tamsioje patalpoje sausoje, o regionas-dzukija

drinks_cheers.gif mano mociute irgi taip kepdavo. Nesuprantu ko cia stebetis, kad yra kepama duona ant kopustlapiu g.gif
Atsakyti
QUOTE(pilveliukas @ 2011 04 01, 11:48)
kepdavo ant kopustlapio smile.gif o mociutes sesuo ant ajaru tongue.gif superine duonyte net ir dabar jauciu jos skoni, bet ten irgi ilgas procesas, budavo minkoma mediniam kubilia kurio niekada neplaudavo tongue.gif bet duona budavo net tirpsta burnoje wub.gif o kopustlapius isdziovindavo tamsioje patalpoje sausoje, o regionas-dzukija

Ant kopūstlapio aš nebandžiau, o ant ajerų kepu pastoviai( tiesa, jau pasibaigė mano ištekliai). Tiesiog ant kepimo popieriaus pridedu ajerų, o ant viršaus padedu suformuotą kepaliuką. Sutinku, kad kaime pečiuje iškeptos duonos, negalima net lyginti su orkaitine, bet mes turim tik tokias sąlygas, ir nieko čia nepakeisi.
Atsakyti
Kas gyveno prie ežeriuko ar prūdo, tas kepė ant ajerų, o kas ant kalvelės - ant kopūstlapio lotuliukas.gif
o kas mieste - ant skardos ir silikono doh.gif lotuliukas.gif lotuliukas.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo maraboo: 01 balandžio 2011 - 14:06