Įkraunama...
Įkraunama...

Duonos kepėjos renkasi čia

QUOTE(aguonele @ 2011 03 30, 18:26)
rammona o cia kalba eina apie nauja auginama rauga ar jau starteri?

pilveliukas, nu tai reiskia kad truksta silumos namie. As pvz dabar kildinu viska kokia 30 min ilgiau, nes namie tik 17°. Vadinas reikia tik kantrybes tureti  4u.gif Kai matos kad pakilus yra, tada sauti i orkaite  mirksiukas.gif


kildinu keturias valandas ir per ta laika tesla atrodo kaip parugus bet nepakilus nes tokie burbulai ant virsaus matos lyg vanduo g.gif
Atsakyti
QUOTE(rammona @ 2011 03 30, 04:42)
Sveikos,mergaites.Kazi kodel mano raugas vakar po piet uzmaisytas,keistai snaudzia.Pas mane bute vesoka,tai as nepagailejau savo pukinio paltuko isukau apkamsiau,apglosciau...vos ne su lopsinem.Oryte pasiziuriu,tai jis nieko,ne is vietos.Tai ka man jam dar gero padaryt?peciuka elektrini galuzkurt? blink.gif

Mano namuose irgi šalta. Raugą dariau pirmą kartą gyvenime, receptą ėmiau iš knygos. Stačiau į orkaitę, nes ten nėra skersvėjų ir šilta kai ant viršaus kažką verdu. Labai greit užsivedė viskas, nors realiai nesupratau pradžioje ką darau doh.gif Gerulis gavosi, gyvena raugiukas, vis taikosi išlipti iš stiklainio wub.gif

Dar prisiminiau kaip raugą kankinau. Sėdėjo jis orkaitėje, o aš, žinoma pamiršus, kad jis orkaitėje, sugalvojau kepti troškinį orkaitėje. Įjungiau orkaitę visu pajėgumu lotuliukas.gif Prisiminiau apie raugą gal po kokių 3-5 minučių. Maniau šakės, iškepiau. Palaikiau ant spintelės kokias 10 valandų, tada vėl įdėjau į išjungtą orkaitę. Kitą diena raugas jau buvo visiškai susiformavęs. Tai dabar nežinau ar padėjo tas netikėtas užkaitinimas, ar tiesiog neturėjo jokios įtakos mano žioplas poelgis doh.gif Mano plyta dujinė, įjungus greit prikaista doh.gif

QUOTE(pilveliukas @ 2011 03 30, 08:00)
va ir man iskilo problema jau ketvirta karta kepu duonyte orkaiteje ir vis ta pati problema, kai kildinu duona niekaip ji man nepakyla, toks jausmas kad tik parugsta, kildinu orkaiteje vis pasildydama g.gif

Kaip sakiau ir mano namai šalti, virtuvėje dar durys į rusį, tai virtuvėje šalčiausia. Nežinau ar gerai elgiuosi, bet kildinti duonytę ar bandeles statau ant plytos, įjungus orkaitę 4u.gif Dar kažka pastatau tarp blekos ir plytos, kad nekaistų dugnas labai, kad tik šilumą jaustų ir viskas. Kolkas pasiteisino 4u.gif
Atsakyti
siltai kildinu, ir dar iskilo klausimas kodel ji man iskepus viduj slaia atrodo kad zalia, virsus net traska pjaunat net atplaiseles laksto o vidus zalias, gal galit parasytri kokius miltus perkat-gal cia mano beda, ir kai rauga dasidarot tai su kvietiniais miltais ar suginiais. as darau taip imu rauga is saldytuvo pamaitinu riginiais miltais ir vandeniu , palieku per nakti, tada ryte dadedu kvietiniu ruginiu miltu, druskos, cukraus, seklu vandens, ismaisau palieku pusvalandziuj, vel permaisau ir kildinu keturias val. orkaitej. tesla skysta gaunasi kaip tirstu blynu, kepu 10min, 250laipsniu, kartyje su garais paskuj sumazinu iki 200l. ka ne taip darau g.gif nes virsus apkepes vidus zalias
Atsakyti
QUOTE(aguonele @ 2011 03 30, 18:26)
rammona o cia kalba eina apie nauja auginama rauga ar jau starteri?

pilveliukas, nu tai reiskia kad truksta silumos namie. As pvz dabar kildinu viska kokia 30 min ilgiau, nes namie tik 17°. Vadinas reikia tik kantrybes tureti  :4u: Kai matos kad pakilus yra, tada sauti i orkaite  :mirksiukas:

Sseika.Cia mano pirmas ruginis,is vis pirmas gyvenime raugas.Tai apie pietus,kai pasisuko saulute i langus,tai istraukiau is patalu ir pastaciau ant lango.Saulute pasilde,stiklainis aprasojo,pamaniau,uzgime raugas.O paskui vel i patalus padejau.Ryt pirmas maitinimas.Turetu pasimatyt burbuliukai :oh
Atsakyti
QUOTE(rammona @ 2011 03 30, 20:57)
Sseika.Cia mano pirmas ruginis,is vis pirmas gyvenime raugas.Tai apie pietus,kai pasisuko saulute i langus,tai istraukiau is patalu ir pastaciau ant lango.Saulute pasilde,stiklainis aprasojo,pamaniau,uzgime raugas.O paskui vel i patalus padejau.Ryt pirmas maitinimas.Turetu pasimatyt burbuliukai doh.gif

Turėkit kantrybės, ir viskas suburbuliuos smile.gif
Tik ant saulės tai nedėkit... geriau jau netoli radiatorius, jei jau labai vėsu...
Atsakyti
QUOTE(pilveliukas @ 2011 03 30, 18:15)
kildinu keturias valandas ir per ta laika  tesla atrodo kaip parugus bet nepakilus nes tokie burbulai ant virsaus matos lyg vanduo g.gif

na sunku man cia padeti.. kazkas neatitinka mano akimis su raugo proporcijomis blush2.gif
as irgi neseniai ji uzsiveisiau ir dabar taip gerai man jis saldytuve gyvena. kai reikia tada tik startelio to atsikabinu susimaisau su miltais ir vandeniu, palieku iki 20val kambario temperaturoj pastoveti ir voila smile.gif
bet dar pastebejau jog rasete, kad rauga lygtai is kvietiniu miltu darete. as skaiciau jog jokiu budu raugui netinka 405 ir 550 tipo miltai blush2.gif skaito jis nebus niekada stiprus su siais miltais. as darau su 1050 tipo.... bent pas mus jie taip vadinas. lt man rodos rupaus malimo kvietiniai miltai butu 4u.gif

taip pat kepu ant kepimo akmens. vis delto pasitvirtino, nes duona islieka slapia iki idealumo wub.gif akmuo kazkaip tai istraukia nereikalinga dregme blush2.gif dar manyciau priklauso nuo orkaites. patarciau geraiu orkaite isikaitini iki 240° pakepti 15 min ir prisukus iki kokiu 220 arba 210° kepti dadejus 10 min prie nurodyto laiko viska mirksiukas.gif
Papildyta:
QUOTE(rammona @ 2011 03 30, 20:57)
Sseika.Cia mano pirmas ruginis,is vis pirmas gyvenime raugas.Tai apie pietus,kai pasisuko saulute i langus,tai istraukiau is patalu ir pastaciau ant lango.Saulute pasilde,stiklainis aprasojo,pamaniau,uzgime raugas.O paskui vel i patalus padejau.Ryt pirmas maitinimas.Turetu pasimatyt burbuliukai doh.gif

oi tai tu nepergyvenk, jis dar keisis 4u.gif man jis irgi taip dare, ir po tu penkiu dienu nebuvo toks grietines tirstumo kaip reiketu... bet viskas gavos liuks ir dabar atidetas saldytuve jis tik visiskai subrendo mirksiukas.gif as cia aprasius savo rugima buvau blush2.gif
Atsakyti
4u.gif 4u.gif 4u.gif biggrin.gif Dar geriau sugalvojau,jai ryt vaizdelis bus ne koks,tai pastatysiu i bliuda su siltu vandeniu,tegu sau po truputi papsi
Atsakyti
QUOTE(pilveliukas @ 2011 03 30, 19:00)
siltai kildinu, ir dar iskilo klausimas kodel ji man iskepus viduj slaia atrodo kad zalia, virsus net traska pjaunat net atplaiseles laksto o vidus zalias, gal galit parasytri kokius miltus perkat-gal cia mano beda, ir kai rauga dasidarot tai su kvietiniais miltais ar suginiais. as darau taip imu rauga is saldytuvo pamaitinu riginiais miltais ir vandeniu , palieku per nakti, tada ryte dadedu kvietiniu ruginiu miltu, druskos, cukraus, seklu vandens, ismaisau palieku pusvalandziuj, vel permaisau ir kildinu keturias val. orkaitej. tesla skysta gaunasi kaip tirstu blynu, kepu 10min, 250laipsniu, kartyje su garais paskuj sumazinu iki 200l. ka ne taip darau g.gif nes virsus apkepes vidus zalias

1. as turiu kvietini raugo starteri. tai dasidarau su tokiais miltais is kokiu duona kepsiu nu kazkaip nesuku sau galvos blush2.gif svarbiu gaunas thumbup.gif

2. kaip gali jums gautis tesla kaip grietines tirstumo g.gif taigi cia duonine tesla turi buti, tik gal ciut minkstesne nei kokiu batonu. bet po 30 min kilimo, ja perlasnksicus dar reikia kokia 30 min kildinti. tada be problemu turi susiformuoti kepaliukas, kuri reikia vel kildinti mirksiukas.gif cia kazkas neatitinka su Jusu proporcijomis, bent man taip atrodo blush2.gif
Papildyta:
QUOTE(rammona @ 2011 03 30, 21:07)
4u.gif  4u.gif  4u.gif  biggrin.gif Dar geriau sugalvojau,jai ryt vaizdelis bus ne koks,tai pastatysiu i bliuda su siltu vandeniu,tegu sau po truputi papsi

o gyvatukas Jusu ne siltas? as prie jo statyciau, nes bliude vandens nesugebesite pastoviai silto laikyti blush2.gif raugui reikia pastovios temperaturos o jo seimininkei daugiau istvermes ir viskas bus ciki mirksiukas.gif
Atsakyti
Dėl raugo. Bijojau prasidėti su raugu 2 metus. Tiek laiko kepu duoną ir tik neseniai išdrįsau pradėt raugą. Man atrodo raugas priklauso nuo miltuose ęsančių gyvų organizmų kurie ir nulemia, pavyks raugas ar ne. Skaičiau gerą svetaine, kur supratau raugo esmę. Mano raugas gavosi labai geras, bet realiai aš jį dariau nenutuokdama kaip tai turi atrodyti.
http://www.sourdough...artermyway.html

labai gerai parašyta. Po šio straipsniuko mečiau knygą lauk, pradėjau maitinti raugą pagal nuojautą, ir pakeikčiau maitinimo būdą 4u.gif Lipa lauk neklauso manęs. Užsisakiau antrą mašiną, kepsiu po 2 kepalus iškart doh.gif

Ruginio dar nemėginau, bet pamėginsiu kai rasiu miltų. Pas mus nėra ruginių pirkti paskutiniu metu blink.gif
Salyklo užsisakiau. Irgi vos radau ir už auksinę kainą. Nepopuliaru pas amerikonus tokie dalykai unsure.gif
Atsakyti
QUOTE(aguonele @ 2011 03 30, 21:13)
1. as turiu kvietini raugo starteri. tai dasidarau su tokiais miltais is kokiu duona kepsiu nu kazkaip nesuku sau galvos  blush2.gif  svarbiu gaunas  thumbup.gif

2. kaip gali jums gautis tesla kaip grietines tirstumo  g.gif  taigi cia duonine tesla turi buti, tik gal ciut minkstesne nei kokiu batonu. bet po 30 min kilimo, ja perlasnksicus dar reikia kokia 30 min kildinti. tada be problemu turi susiformuoti kepaliukas, kuri reikia vel kildinti  mirksiukas.gif  cia kazkas neatitinka su Jusu proporcijomis, bent man taip atrodo  blush2.gif
Papildyta:

o gyvatukas Jusu ne siltas? as prie jo statyciau, nes bliude vandens nesugebesite pastoviai silto laikyti  blush2.gif  raugui reikia pastovios temperaturos o jo seimininkei daugiau istvermes ir viskas bus ciki  mirksiukas.gif


jei čia ta populiarioji duona su daug grūdų, tai ji tokia palyginus skysta gaunasi, nesulankstysi ir nesuformuosi nieko.
Atsakyti
Tai pvz.kiek jus rusiu turit raugo?ir kvietini,ir rugini?taip?tur but ,kad keliu rusiu,nes kokia norit,tokia duonute ir kepat.jai man gausis dabar ka sumaisiau,tai tuoj pulsiu,kvietini maisyt.Tiesa,mano maltai ruginiai1800ekologiski,Ustukiu malunas thumbup.gif thumbup.gif thumbup.gif
Atsakyti
QUOTE(rammona @ 2011 03 30, 21:24)
Tai pvz.kiek jus rusiu  turit raugo?ir kvietini,ir rugini?taip?tur but ,kad keliu rusiu,nes kokia norit,tokia duonute ir kepat.jai man gausis dabar ka sumaisiau,tai tuoj pulsiu,kvietini maisyt.Tiesa,mano maltai ruginiai1800ekologiski,Ustukiu malunas thumbup.gif  thumbup.gif  thumbup.gif


neverta apsikraut tais raugais, tiesiog kokio reiks tokiais miltais pamaitinat ir viskas.
Atsakyti