Labai aciu uz patarimus
Pasirodo ne man vienai duonele rugsteja
Tai tada dar turiu viena klausimeli, nuo ko priklauso duonos slapumas ?
QUOTE(Margareta @ 2011 03 22, 17:18)
o salyklo turit?
o salyklis tiks is giros pokeliu, skysta?
QUOTE(keistuole @ 2011 03 22, 16:37)
aš ilgai ekspermentavau dėl to rūgštumo, tai man labiausiai pasiteisino toks procesas:
išsiimu iš šaldytuvo šaukštą raugo, ne kupiną, realiai labai ne daug. Jį pamaitinu kokiu 50 g miltų ir tiek pat vandens, po kokių 12 val vėl pamaitinu, priklausomai nuo to kiek reikės raugo 50-70 g miltų ir tiek pat vandens ir dar po 12 val vėl taip pat maitinu. Kiekvienu maitinimu miltų dedu daugiau arba bent jau tiek pat.
Jei kepčiau kas antrą dieną, tai aplamai būtų galima jį laikyt šiltai ir vis maitint, bet kadangi ne visda mes suvalgom taip greit, tai tenka kišt į šaldytuvą, nes kitaip reiktų mėtyt lauk dalį raugo.
išsiimu iš šaldytuvo šaukštą raugo, ne kupiną, realiai labai ne daug. Jį pamaitinu kokiu 50 g miltų ir tiek pat vandens, po kokių 12 val vėl pamaitinu, priklausomai nuo to kiek reikės raugo 50-70 g miltų ir tiek pat vandens ir dar po 12 val vėl taip pat maitinu. Kiekvienu maitinimu miltų dedu daugiau arba bent jau tiek pat.
Jei kepčiau kas antrą dieną, tai aplamai būtų galima jį laikyt šiltai ir vis maitint, bet kadangi ne visda mes suvalgom taip greit, tai tenka kišt į šaldytuvą, nes kitaip reiktų mėtyt lauk dalį raugo.
QUOTE(jjaannaa @ 2011 03 22, 16:53)
Labai aciu uz patarimus
Pasirodo ne man vienai duonele rugsteja
Tai tada dar turiu viena klausimeli, nuo ko priklauso duonos slapumas ?
Pasirodo ne man vienai duonele rugsteja
Tai tada dar turiu viena klausimeli, nuo ko priklauso duonos slapumas ?
nuo plikinimo, priedų
QUOTE(Alacka @ 2011 03 22, 16:54)
o salyklis tiks is giros pokeliu, skysta?
tiks
QUOTE(jjaannaa @ 2011 03 22, 17:45)
tai, kad as neplykau, o priedus visa laika dedu tuos pacius :linu semenis, kvieciu selenas, kvieciu gemalus. As lyg bandziau galvoti, kad nuo teslos tirstumo, bet ,kad taip ir iki galo neissiaiskinau. Gal dar per maza mano patirtis, siame reikale
o miltai tie patys?
QUOTE(jjaannaa @ 2011 03 22, 18:35)
na taip, ruginiai rupus ir kvietiniai, zodziu pagal ta pati recepta
na jei dedat visada viskas tą patį(miltus, sėklas, vandenį), tada nežinau kodėl pas jus kaskart skirtingas gaunasi
QUOTE(keistuole @ 2011 03 22, 17:37)
aš ilgai ekspermentavau dėl to rūgštumo, tai man labiausiai pasiteisino toks procesas:
išsiimu iš šaldytuvo šaukštą raugo, ne kupiną, realiai labai ne daug. Jį pamaitinu kokiu 50 g miltų ir tiek pat vandens, po kokių 12 val vėl pamaitinu, priklausomai nuo to kiek reikės raugo 50-70 g miltų ir tiek pat vandens ir dar po 12 val vėl taip pat maitinu. Kiekvienu maitinimu miltų dedu daugiau arba bent jau tiek pat.
Jei kepčiau kas antrą dieną, tai aplamai būtų galima jį laikyt šiltai ir vis maitint, bet kadangi ne visda mes suvalgom taip greit, tai tenka kišt į šaldytuvą, nes kitaip reiktų mėtyt lauk dalį raugo.
išsiimu iš šaldytuvo šaukštą raugo, ne kupiną, realiai labai ne daug. Jį pamaitinu kokiu 50 g miltų ir tiek pat vandens, po kokių 12 val vėl pamaitinu, priklausomai nuo to kiek reikės raugo 50-70 g miltų ir tiek pat vandens ir dar po 12 val vėl taip pat maitinu. Kiekvienu maitinimu miltų dedu daugiau arba bent jau tiek pat.
Jei kepčiau kas antrą dieną, tai aplamai būtų galima jį laikyt šiltai ir vis maitint, bet kadangi ne visda mes suvalgom taip greit, tai tenka kišt į šaldytuvą, nes kitaip reiktų mėtyt lauk dalį raugo.
nelabai supratau, tai kiek laiko jus brandinat ta rauga , kiek paru ar iki recepte nurodyto raugo kiekio tarkim recepte reikia 400g raugo tai maitinat apie 4paras
QUOTE(pilveliukas @ 2011 03 23, 13:53)
nelabai supratau, tai kiek laiko jus brandinat ta rauga , kiek paru ar iki recepte nurodyto raugo kiekio tarkim recepte reikia 400g raugo tai maitinat apie 4paras
jei recepte nurodyta 400 g, tai ryte, dedu po 50 g, vakare po 70 g, kitą rytą po 80 g, vakare maišau tešlą
O aš tiesiog įdedu 200g miltų ir tiek pat ml vandens ir pastatau per nakt.
Sveikos,
dariau kvietinį raugą. Dvi dienas ėjosi puikiai, kilo, burbuliavo. Tačiau trečios nesulaukė - ant paviršiaus užsimetė maži lopinėliai pelėsio Kodėl? Aš buvau uždengus maistine plėvele, tad ant jos iš vidinės pusė pastoviai kabojo kondensato lašeliai. Gal per daug drėgmės jam buvo? I apskritai, jis rūgti pradėjo anksti. Rašoma, kad antros dienos pabaigoje matysis pokyčiai, bet maniškis "išskydo" į šonus jau po 5-6 vl. Gal per greitai procesas vyko?
dariau kvietinį raugą. Dvi dienas ėjosi puikiai, kilo, burbuliavo. Tačiau trečios nesulaukė - ant paviršiaus užsimetė maži lopinėliai pelėsio Kodėl? Aš buvau uždengus maistine plėvele, tad ant jos iš vidinės pusė pastoviai kabojo kondensato lašeliai. Gal per daug drėgmės jam buvo? I apskritai, jis rūgti pradėjo anksti. Rašoma, kad antros dienos pabaigoje matysis pokyčiai, bet maniškis "išskydo" į šonus jau po 5-6 vl. Gal per greitai procesas vyko?
QUOTE(JusRuMa @ 2011 03 23, 16:38)
Sveikos,
dariau kvietinį raugą. Dvi dienas ėjosi puikiai, kilo, burbuliavo. Tačiau trečios nesulaukė - ant paviršiaus užsimetė maži lopinėliai pelėsio Kodėl? Aš buvau uždengus maistine plėvele, tad ant jos iš vidinės pusė pastoviai kabojo kondensato lašeliai. Gal per daug drėgmės jam buvo? I apskritai, jis rūgti pradėjo anksti. Rašoma, kad antros dienos pabaigoje matysis pokyčiai, bet maniškis "išskydo" į šonus jau po 5-6 vl. Gal per greitai procesas vyko?
dariau kvietinį raugą. Dvi dienas ėjosi puikiai, kilo, burbuliavo. Tačiau trečios nesulaukė - ant paviršiaus užsimetė maži lopinėliai pelėsio Kodėl? Aš buvau uždengus maistine plėvele, tad ant jos iš vidinės pusė pastoviai kabojo kondensato lašeliai. Gal per daug drėgmės jam buvo? I apskritai, jis rūgti pradėjo anksti. Rašoma, kad antros dienos pabaigoje matysis pokyčiai, bet maniškis "išskydo" į šonus jau po 5-6 vl. Gal per greitai procesas vyko?
Speju, pas jus labai silta. As savuosius raugus nuo virtuves pakabinamu spinteliu ant siaurines palanges perkrausciau, nes labai jau greit rugimo procesas pradejo vykti.... o vasara manau teks po vonia kisti