Labas visoms
Giurza, smagu skaityti "kaip tik man"
Laikysiu kumščius, kad tai tikrai būtų TAU. Šaunuolė.
Aišku, norėtūsi sulaukti ir komentarų, įspūdžių ar naujų pamąstymų.
QUOTE(Vienas*klausimėlis @ 2011 03 17, 09:46)
1. et nelabai suprantu, kaip tai praktiškai pritaikoma?
Jeigu gyveni su žmogumi, tai vis dėlto kažkaip šeimos bėdas ir gėdas dengi.
2. Labai sunku atsiribot nuo artimo, kuris yra tavo šeimos narys ar artimas giminaitis, ir sakyt, kad manęs ta jo prikliaulinta situacija neliečia.
3. Kai uošvis, pvz., perlenkia kur svečiuose per balių, aš kažkaip jaučiu ne tik gėdą, bet ir atsakomybę kažkokią už jį. Juk tai, kad ir kaip, bet giminietis (kaip ir šeimos narys).
4. Manau, kad ir, pvz, kelnių nelauktum, kol iš ryto išsiplaus, nes smirdės gi visur. Juk ir guldysi, o tai, kas priteršta, kažkaip nors kiek pakuopsi ar nešvarius skalbinius bent jau į vonią nuneši.
1. Dengdama kito žmogaus gėdą (aš sakyčiau problemą), visų pirma prisiimi kažkiek kaltės, kas yra visiškai neteisinga, nes gi:
"Aš NEgaliu pakeisti vyro!
Aš NEsukėliau alkoholizmo!
Aš NEgaliu jo kontroliuoti!
Aš NEgaliu jo išgydyti!"
Antra, savo dengimu neleidi pačiam alkoholikui suvokti problemos visu rimtumu ir pačiam atsakyti už savo gėrimo pasekmes.
2. Jei atidėti į šalį emocijas, vertinti situaciją tik šaltu protu, ar tikrai ir visada alkoholiko prikiaulinimas liečia tave ąsmeniškai? Na tarkim, prisigėrė tavo uošvis, susikabino su žmona. Kaip tave tai ąsmeniškai liečia? Mano galva - niekaip. Tau nepatinka būti toje erdvėje, na tai apsisuki ir išeini. Kitą kartą gali rinktis būti su tuo žmogumi baliuje ar ne.
3. Pasikartosiu, tu gali rinktis su kokiais žmonėmis švesi šventes, o su kokiais ne.
4. Taip, kelnes gal į maišą sukišiu, jei jau smirda, bet tikrai neplausiu. Kodėl turėčiau? Guldyti suaugusį žmogų.
Kodėl turėčiau vargintis? Ir dar plius, kodėl turėčiau atimti iš alkoholiko galimybę pačiam pajausti savo gėrimo pasekmes?
Papildyta:
QUOTE(Vienas*klausimėlis @ 2011 03 17, 10:09)
Bet juk ir teiginius gi kiekvienas skirtingai priima. Vienas, jeigu tinka (pvz., Adai), jis pasinaudoja. Kitam, kuriam netinka, praleidžia.
O iš to, kaip žmonės reagavo, aš irgi susidariau kažkokį pilnesnį vaizdą. Ne tik apie tai, kas man rūpi. Pamačiau, su kokiomis skirtingomis problemomis žmonės susiduria. Taigi ir žodis alkoholikas skirtingiems žmonėms skirtingas emocijas sukelia.
Ir kas įdomiausia, kad aš ne iškart susivokiau, dėl kokios priežasties taip ilgai sėdžiu šioje temoje. Tik paskui, gavusi pakankamai papildomų žinių, kurių net lyg neieškojau, atsirinkau. Iš tiesų aš buvau užėjusi tik trumpam jeigu reikia žmonėm prašom, jeigu nereikia einu sau.
Va, vieniem reikėjo, kitiem nereikėjo. Ir žmonės juk skirtingi. Ir alkoholizmo padariniai skirtingi, ir priklausomybė pasireiškia skirtingai. Taigi sakyti, jei jau alkoholikas, tai būtinai, pvz., varantis mušantis žmoną ar varantis ją iš namų, juk ne visada gi taip yra, ar ne? Taigi ir buvimas su juo irgi skirtingas. Kas vienam pataisoma, kitam gal šiandien jau ir ne (nors dar vakar buvo galima, bet vakarykščios dienos nesugrąžinsi). Svarbu pačiam šalia būnant nesužlugti.
Taip, žmonės skirtingi, bet ateiti į temą kurioje diduma diskutuojančių yra alkoholikų žmonos, vaikai ir pareikšti, kad alkoholiką privalu globoti, saugoti, juo rūpintis, prie jo taikytis- persiprašau, kitokios reakcijos kaip priešiška, mano galva, nebuvo reikalo ir tikėtis.
Visai kitaip tie patys teiginiai skamba, kai, tarkim, mama išsako savo nuomonę apie alkoholiką savo vaiką.
Dar kitaip tie patys teiginiai nuskambėtų iš pačio alkoholiko lūpų ir atatinkama reakcija būtų.
Pasikartosiu, problema ta pati, bet varpinės skirtingos, skirtingos ir galimybės alkoholiko atžvilgiu, priklausomai nuo to, kas esi tam alkoholikui.
"Prieš kažką smerkiant,užsidėk jo batus ir praeik jo kelią, paragauk jo ašarų, pajusk jo skausmą...Užkliūk už kekvieno akmens, už kurio jis buvo užkliuvęs...Ir tik po to kalbėk,kad tu žinai kaip reikia teisingai gyventi..."
Gyvenime 10 procentų priklauso nuo to, ką darote, ir 90 procentų - kaip į viską reaguojate. (Irving Berlin)