Įkraunama...
Įkraunama...

Mano artimas žmogus - alkoholikas

QUOTE(Vienas*klausimėlis @ 2011 03 16, 23:48)
Ada, aš tai perskaičiau anoje temelėje. Ar ne Fėja buvo įdėjusi nuorodą?  g.gif

mano ziniomis, paveldimas pats polinkis i priklausomybe. Toliau jau lemia aplinkos faktoriai.
Atsakyti
QUOTE(*F*E*J*A* @ 2011 03 16, 22:51)
mano ziniomis, paveldimas pats polinkis i priklausomybe. Toliau jau lemia aplinkos faktoriai.

Kas gali paneigti doh.gif Abi mano seserys turi po suneli.ir jie labai priklausomi....nuo komiuterio blink.gif Genai genais,bet i gyvenimo buda daugiau ziureti reikia....Stai jauna pora megsta alu.... Pastebejo,kad apsipirkinejant alus automatiskai lipa i krepseli schmoll.gif BUVO padarytos isvados,kad save reikia apriboti....Kol laikas dar...
Atsakyti
QUOTE(ada21lt @ 2011 03 16, 22:35)
Man gydytoja pas kuria lankausi pasake labai svarbiusa zodzius:tai kas yra tavi vaikui ne taip pavojinga kaip tai,kad tu del to jaudiniesi tiek daug.
Ka pabraukiau, tai jusu mintis, kuriomis galite vaikui sukurti jo ateiti.Ar suprantamai kalbu?
Mes kiekvienas sau kuriame savo gyvenima savo mintimis ir niekas kitas musu gyvenimo paveikti negali isskyrus tevus, tevu mintys labai stiprios ir tiesiogiai gali programuoti vaiku gyvenima, ypac jei vaikas silpnesnis.
Is cia gal ir kyla paveldimumo teorijos, tevai daznai perduoda tam tikras programas, aziurekit taip giminese kartojasi karta is kartos tos pacios bedos, pvz neturtas, nelaimingos moterys, neistikimybe tokiems dalykams juk genu neieskotumet? g.gif ir gerimas kartojasi is kartos i karta....

Ada, neketinu savo vaikui projektuot likimo. Tiksliau, stengiuosi geromis mintimis tai daryt ir kitais būdais.
Bet vis dėlto yra dalykų, nuo kurių niekaip pasislėpt negalima. Negaliu bėgt nuo problemos, jei tos mintys man vis šmėkšteli.
Juk sakoma, nori taikos – ruoškis karui (čia aš ne apie mus, jei ką). Juk net namus pastatyt vaikui planuoji, gal kažkokių santaupų gyvenimo pradžiai, o čia gi sveikata. Negi nesinori kaip nors stiprint sveikatą ne tik bendrai, bet ir pagal tą galimą paveldimumą. Juk net mankštos pratimai yra pagal žmogaus profesiją – kompensaciniai.

Be to, juk yra liga vertinama įvairiais aspektais:
1. liga kaip tokia (pvz., alkoholizmas, diabetas, vėžys...);
2. liga pagal sunkumą (plg. šiaip nervai ir alzheimeris ir pan.);
3. liga pagal paveldimumą (genetika, protėviai);
4. liga pagal sąmonės būklę (karma, lemtis pagal tai, ką pats „užsidirbai“); (čia irgi į mane lėks akmenys).

Aš domiuosi viskuo, ką tu minėjai anksčiau (panašu, kad net pas sveikuolius mes panašiu metu tame pačiame vandeny mirkėme kojas). Bet kai kada tenka išspręsti ir tuos dalykus, kurie yra grynai žemiški. Vat likimo gal ir nepakeisi. Bet jeigu kai ką žinai iš anksto, tai palengvint sau galima. Juk nebūtina stovėt ir laukt, kol kokia plyta ant tavęs užvirs.
Dėl minčių suprantu ir pritariu ta prasme, kad reikia jas šviesinti, betgi šviesint nešviesinęs, o jei organizmas turi tokį polinkį, vieną sykį lengviau užlūši nei tas, kuris to polinkio neturi (nesvarbu jau rado tą geną ar dar ne). mastau.gif
Atsakyti
kaip cia tas ignoras jungias?
Atsakyti
QUOTE(carela @ 2011 03 16, 22:20)
Jus uz ji viso gyvenimo problemuneispresit,neapeisit ir neapsaugosit.Ir tai normalu, zmogiska ir realu mirksiukas.gif

Taip, mūsų vaikų gyvenimas yra jų. Bet kažkaip mes auklėjam, supažindinam, įspėjam. smile.gif Ir net kažkiek su suaugusiais tai darome. Juk užaugus vaikui nenusisuki, kai jis prašo patarimo. O gal ir perspėji, net i neprašius, jei matai, kad būtina. Į patarimus irgi skirtingai žmonės reaguoja. Jei su vaiku yra ryšys, paprastai atsižvelgia. Bent jau aš atsižveldavau (vis tiek, kai perspėja, kažkaip veikia). mastau.gif
Papildyta:
QUOTE(ssiimmaa @ 2011 03 16, 23:20)
kaip cia tas ignoras jungias?

Eik į nustatymus, ten kažkur kairėje.

Niekada nebandžiau, tik iš pasakojimų žinau, kaip tai veikia (rodos, šioje temoje lyg Giurza pasakojo). Sakė, nelabai pasitvirtino.
Papildyta:
QUOTE(ada21lt @ 2011 03 16, 22:35)
kazkaip jei cia patenki kazkodel turi irodyti,kad gyveni su alkoholiku.... biggrin.gif

Na, žinai kaip tiems lietuviams. Vis geriau, kai kaimynų namas dega. blush2.gif
Papildyta:
QUOTE(amarrile @ 2011 03 16, 23:04)
turi po suneli.ir jie labai priklausomi....nuo komiuterio blink.gif

O, čia svarbu. bigsmile.gif O kaip kovojat su šia priklausomybe? g.gif
Atsakyti
QUOTE(amarrile @ 2011 03 17, 00:04)
Kas gali paneigti doh.gif Abi mano seserys turi po suneli.ir jie labai priklausomi....nuo komiuterio blink.gif Genai genais,bet i gyvenimo buda daugiau ziureti reikia....Stai jauna pora megsta alu.... Pastebejo,kad apsipirkinejant alus automatiskai lipa i krepseli schmoll.gif  BUVO padarytos isvados,kad save reikia apriboti....Kol laikas dar...

be abejo, visiems reikia ziuret. MA paauglystej i tokia kompanija papuole, jei negeri, tai nevyras, na ir pyle i gerkle. O cia jei polinkis buvo, tai ir "traukinys pajudejo".
Atsakyti
QUOTE(Vienas*klausimėlis @ 2011 03 16, 09:28)
Na, jeigu komentavimas bus toks, kad žmogus, neturintis tam tikros kasdieninės patirties, negali suvokt, kas tai yra per liga, tai mes veltui gaišime laiką. Nes tada išeina, kad žmogus nepajėgus išmanyt, kas yra aukšta temperatūra, jeigu jis sirgęs gripu, o ne angina.  g.gif

Ne, klausiau ne dėl to. Tiesiog kai išsakoma problema, vienaip pakomentuočiau kai alkoholikas vyras, kitaip, jei alkoholikas vaikas, dar kitaip, kai alkoholikas tėvas ar brolis.....
Problema viena ir ta pati, bet šalia esančio statusas jam suteikia skirtingas galimybes. Jei žmona gali išsiskirti su vyru, tai gi motinai toks patarimas bevertis, nu nepaduos ji skyryboms su vaiku.

QUOTE(Vienas*klausimėlis @ 2011 03 16, 13:13)
Sakykit, ar didelis skirtumas nuo kurio agresyvaus žmogaus jo priepuolio metu bėgt – nuo psichinio ar nuo alkoholiko?  g.gif
O valyt vėmalus kurio sunkiau? Kurio siusiukus, kakučius iš kilimo ar sofų išvalyt lengviau?
Kada geriau lipt per langą  į savus namus, kai neįsileidžia, – kai neįsileidžia psichinis ar kai alkoholikas?
Kai grįžti namo, nežinodamas, ar tie namai nebus padegti – ar geriau būna žinant, kad tai padarė alkoholikas ar kai tai padaro žmogus, kuriam liga dar nediagnozuota. O ir diagnozavus vaistų jai, kad kažką iš esmės pakeistų, nėra.

Pačiuose veiksmuose skirtumo nėra. Bet, tarkim, jei taip paimt ir nevalyti vėmalų. Psichinis ligonis iš to kaži ar ko išmoks, o vat alkoholikas pamoką gauti gali. Kai išvalome po psichinio ligonio- tiesiog susitvarkome, o kai išvalome po alkoholiko- atimame iš jo galimybę suvokti ir savo kailiu patirti, kad jis pats yra atsakingas už savo problemą ir pasekmes.

QUOTE(ada21lt @ 2011 03 16, 16:20)
ir kokia diagnoze?  biggrin.gif

Jokios, aš ne gydytoja. biggrin.gif
Pamąsčiau sau į ką, tavo vietoje, atkreipčiau dėmesį.

QUOTE(Vienas*klausimėlis @ 2011 03 16, 18:38)
Tai kaip tada su ignoru alkoholikui? Irgi išjungt?  smile.gif

Taip. Tik ne ignorą alkoholikui, kaip žmogui, o ignorą prisidarytom problemom, per gėrimą. Kas geria, tas, vienareikšmiškai ir atsako už pasekmes, pageidautina, savo subinyte.

QUOTE(Vienas*klausimėlis @ 2011 03 16, 20:09)
Tiesiog svarbi data, todėl šiaip jau alkoholis turėtų būti būtinas.

Bet dabar man iškilo klausimas – o kas, jei vis dėlto paveldės ir priklausomubė pasirekš netikėtai: pavyzdžiui, neteks mylimo darbo ir pan., t. y. susidarys tos aplinkybės, kuriomis pradedama gerti? Taigi tam turiu ruoštis.

Bet tiesiog man čia netikėtai pasitaikė proga sužinoti dar kai ką. Taigi ir renku žinias apie pačią ligą ir jos eigą, kad paskui nebūtų per vėlu: nemačiau, nežinau, kur žiūrėjau.

Apsurdas. doh.gif

O kaip tu įsivaizduoji priklausomybės prasidėjimą?
Mano galva, niekaip kitame priklausomybės pradžios nepastebėsi, nes ji prasideda žmogaus jausenose, visai nepriklausomai nuo to, kiek, ko ar kaip tankiai žmogus išgeria. Norint užčiuopti pačią priklausomybės pradžią, žinių apie tai turi turėti pats žmogus, o ne šalia esantis ir tai tas pačiam žmogui yra gan sudėtinga, nes gi liga turi gana stiprią neigimo fazę. Šalia esantys, konstatuoti, jog žmogus priklausomas, gali jau tik išlindus priklausomybės pasekmėms.

Savotiškai tu tas žinias renki, mano manymu. Kaip tai nepastebėjau klausimų, praktiškai vien tavo teiginiai. g.gif Aišku, gal tik aš nepastebėjau, tada persiprašau.
QUOTE(Vienas*klausimėlis @ 2011 03 16, 20:46)
Bet juk negali visą laiką gyventi baime? Suprantu, kažkiek nerimo visada yra. Bet turbūt kažką ir darėte dėl savęs, kad pati sustiprėtumėt, nepasiduotumėt?

Ne, negali, bet tai jau ne alkoholiko, o to bijančio problema, kurią tik jis pats ir gali išspręsti.

QUOTE(Vienas*klausimėlis @ 2011 03 16, 20:51)
Tiesa, esu girdėjusi vieno išminčiaus žodžius, kad „spiritiniai gėrimai negalimi net gydymo tikslais“.
O kaip to išvengti nusprendusiam negerti? Juk negi gali atkristi nuo saldainio? Negi tada parduotuvėje turi vaikščioti su lupa.  doh.gif

Kodėl taip baisimasi "tai kaip dabar išvengti alkoholio" blink.gif Nu lygiai taip pat, kaip žmogui, sergančiam cukralige- cukraus, arba alergiškam pienui- pieno.
Papildyta:
QUOTE(*F*E*J*A* @ 2011 03 16, 21:51)

Jep ir tai nebūtinai, tiesiog vieniems išlenda priklausomybė kažkam, o kitiems ne.
Atsakyti
QUOTE(ssiimmaa @ 2011 03 16, 13:17)
ei kietuole, ar dar tebesergi, ar pasveikus praejo noras eit i minesota. kazka minejai, kad pasidomesi programa ambulatoriskai ar kazkaip panasiai  cool.gif as laukiu ziniu ypatingai, bet arba nebespeju cia visko skaityt arba praleidau, arba nustojai  karsciuoti ir upas dingo smile.gif

Idomus sutapimas, kad butent siandien paklausei lotuliukas.gif
Niekur upas nedingo, kai tik pasveikau - vel uzsirasiau i priemima, tik jau si karta is anksto nesiskelbiau, kad eisiu biggrin.gif
Kaip tik siandien ir buvau... smile.gif

Sis variantas man yra thumbup.gif
Trumpai: trys vizitai i savaite - psichiatras-narkologas, psichologas, soc.darbuotojas. Is viso po 12 apsilankymu pas kiekviena, t.y.programos trukme - 3 menesiai. Absoliutus anonimiskumas (nors tai ir valstybes finansuojama istaiga).
Kaina juokinga - visas 3 men.kursas (36 apsilankymai) kazkur 180-190 litu, tiksliai neatsimenu, nes isgirdus kaina pradejau juoktis ax.gif
Atsiprasau, suprantu, kad kam nors tai dideli pinigai, bet as savo psichologui moku (mokejau lotuliukas.gif ) 100 litu uz seansa g.gif

Bonusai, kuriu nesitikejau:
1) skirtingai nuo stacionarines Minesotos programos cia nera grupiniu uzsiemimu - tik individualus susitikimai su gydytojais;
2) lankstus grafikas: susitikimu laika derini su kiekvienu gydytoju atskirai - kaip tau patogu;
3) teigiamu emociju doze - i norincius gydytis ten ziuri ne kaip i ligonius, kuriuos reikia gydyti, o kaip i zmones, kuriems reikia padeti ismokti kitaip gyventi.

Na kas dar? Vedeja siule pagalvoti, ar man tinka, ir paskambinti kai apsispresiu,
bet as pasakiau, kad jau apsisprendziau, ir pasirasiau sutarti. lotuliukas.gif
Jei galeciau - pradeciau nuo rytdienos, bet kita savaite mano labai artimai giminaitei paskirta onkologine operacija, ir as turiu buti su ja - ir is pareigos, ir is sirdies reikalavimo...
Todel pradesiu programa balandzio menesi - pirmu susitikimu su gydytojais laikai jau suderinti.

Jei kas dar idomu - klauskite. 4u.gif

P.S.SSIIMMAA, nepyk, bet nesupratau, o kodel tu ypatingai lauki ziniu siuo klausimu?

Papildyta:
QUOTE(ssiimmaa @ 2011 03 16, 14:09)
kazkaip pagalvojau dabar ne i tema, ar tik as cia ne jauniausia pas mus?  g.gif neskaitant carelos, nes jinai ne alkoholikiene dar. katra cia registruojat?  g.gif
Aimeja gales sarasa daryt kas pas giurza i baliu vaziuos.

Na tu ir issireiskei g.gif lotuliukas.gif
Ne alkoholikiene DAR ???
Atsakyti
QUOTE(ada21lt @ 2011 03 16, 17:20)
Tiksliau, jam labai mazai svarbi kitu nuomuone apie ji ta zinau is gyvenimo netrumpo su juo. Jis nedarys nieko del to, kad pvz ka kiti pagalvos. BET jam svarbu slepti savo vidu,kas vyksta su juo. Jis nenori parodyti kas jo viduje, bet jam dzin kokias kiti isvadas pasidarys is to ka mato. Nezinau ar aiskiau pasakiau. Mes daug tomis temomis esam kalbeje, nu per tiek metu siaip ne taip pasitaiko dienu kai atviriau jis gali pasneketi  biggrin.gif 
Jis labai nemegsta zmoniu,kurie nori pasirodyti geresni nei yra. Pvz sneka kazka aukstom materiom ,o pats tuo negyvena. Pvz aiskina apie dvasines vertybes ir kita diena prisigeria sriubciodamas brangu vyneli...Del to ir parasiau apie bara jis galetu pratestuoti ta zmoniu nuosirdu pasiryzima gyventi blaiviai ir jei tenai pajustu falsa , apsimestini blaivybes propagavima ar kazka panasaus nenustebciau jei taip pasielgtu biggrin.gif (sunku cia zmogu apibudinti keliais sakiniais)
Bet AA siaip ar taip man atkrenta, jam juo labiau, vien del ju skleidziamos informacijos apie tai kad alkoholikas nepagydomas ligonis ir toks kaip nuzemintas vergas pries buteli liks visa gyvenima. Pritariu tam ,kad reikia buti visai blaiviu visada , bet ta vidine busena ,jei tu jautiesi tarsi kazko tau vis del to truksta , esi kazkoks prastesnis uz kitus, man tai nepatinka...

Labas, ADA 4u.gif
jei tave domina mano nuomone apie tavo vyro savybes, kuriuos cia aprasei, parasyk - apmastysiu ir atrasysiu, nes minciu yra, kazkas mane uzkabino, bet reikia tai apgalvoti, o jegu tam dabar neturiu...
Atsakyti
QUOTE(Vienas*klausimėlis @ 2011 03 16, 20:51)
Tiesa, esu girdėjusi vieno išminčiaus žodžius, kad „spiritiniai gėrimai negalimi net gydymo tikslais“.

O kaip to išvengti nusprendusiam negerti? Juk negi gali atkristi nuo saldainio? Negi tada parduotuvėje turi vaikščioti su lupa.  doh.gif

galima, galima, tiknoro reikia 4u.gif
QUOTE(carela @ 2011 03 16, 21:07)
Na tetis mano su lupa nevaiksto,bet va 11 metu ne laso tikraja to zodzio prasme biggrin.gif  Ir zinokit nu nenuskriaustas, ir valgo ir atsigeria ir pasmalyziauja.
Kaip tik vakar ar uzvakar nzn,atejes sako:"nu tu *****,kaip noriu giros,ale visose alkoholis.Gurksni paragavau ir isspjoviau,burnoj kartu, fe..." Ir dar pridejo komentara,ot zmones pratina doh.gif  O as ir sakau, ne zmones - vaikus doh.gif Jis pas mus viska uosto biggrin.gif  Pasiima saldaini,pauosto ir man atiduoda,arba mamai.Pradzioj nesuprasdavau, sakau ko pats nevalgai?Sako su alkoholiu.Paragavau,sakau kad nesijaucia bigsmile.gif  Pasiimu popieriuka - akurat bigsmile.gif

Mano bernas irgi giros negeria unsure.gif o uosle tai super - peregara is kilometro uzuostu blink.gif . Nu niekaip as negaliu iskelio isklysti lotuliukas.gif Kaip alkoholike mokausi atsakyti uz pasekmes - isgerei vakare - smileysex.gif nebebus lotuliukas.gif
Atsakyti
QUOTE(gabyte_g @ 2011 03 17, 08:32)
Kaip alkoholike  mokausi atsakyti uz pasekmes - isgerei vakare - smileysex.gif nebebus lotuliukas.gif

Su išgėrusiu (saviškiu) negaliu net pasibučiuot (o apie intymesnius dalykus nėra ką ir kalbėt). Man labai tai nemalonu, net tada, kai pati būnu po baliuko išgėrusi. Čia panašiai, kaip prisivalgęs česnakų žmogus savęs nejaučia, o vat kitą labai. biggrin.gif
Taigi vyro alkoholizmo problemą (jei tokia būtų buvusi) būčiau užkirtusi jau pačioje užuomazgoje.

Bet va su suaugusiu sūnum ar uošviu nepasigalynėsi (nes ir svertų prispaust nėra). Teks pakęst uošvio gėrimus, kai senatvėj reiks dabot.
Prisimenu vieną moterį, kurios rūkantis vyras, kai susirgo alzheimeriu ir atsijungė protas, surūkydavo po dvidešimt cigarečių iškart. doh.gif Jis tiesiog neprisimindavo (baigęs vieną cigaretę), kad rūkė.
O jei taip geriantis? Tada dešimt butelukų iškart? doh.gif
Papildyta:
QUOTE(Vienas*klausimėlis @ 2011 03 16, 22:16)
Oho, šaunuolis.  4u.gif Pasirodo, įmanoma.  g.gif

Bet vis dėlto tai turi būti labai sąmoningas žmogus. Tikrai valingas ir drausmingas. O su ta valia dažnam geriančiajam – ne kas. sad.gif

Kadais paauglystėje, kai labai neturėjau kažkam valios, man susiklostė tokia įdomi mintis:

Norint turėti valios, reikia irgi turėti valios.

Juokinga, jei nebūtų gaila. O iš kur tos valios paimt, jeigu jos nėra? g.gif
Papildyta:
QUOTE(giurza @ 2011 03 17, 00:48)
3) teigiamu emociju doze - i norincius gydytis ten ziuri ne kaip i ligonius, kuriuos reikia gydyti, o kaip i zmones, kuriems reikia padeti ismokti kitaip gyventi.

ADA, gal tavo vyrui šita programa tiktų? mastau.gif
Papildyta:
QUOTE(carela @ 2011 03 16, 20:17)
Jei ne - gyveni,dirbi, tik tenka mokytis i gyvenima seimoje, darbe ziureti kitaip.Ziureti tik per save, tik i save, kiek imanoma atsiriboti nuo to kas erzina,tas kas nepatinka.

Va šita mintis man labai patinka. good.gif
Atsakyti
QUOTE(leber @ 2011 03 17, 00:24)
Tik ne ignorą alkoholikui, kaip žmogui, o ignorą prisidarytom problemom, per gėrimą. Kas geria, tas, vienareikšmiškai ir atsako už pasekmes, pageidautina, savo subinyte.

Bet nelabai suprantu, kaip tai praktiškai pritaikoma? g.gif Jeigu gyveni su žmogumi, tai vis dėlto kažkaip šeimos bėdas ir gėdas dengi. Labai sunku atsiribot nuo artimo, kuris yra tavo šeimos narys ar artimas giminaitis, ir sakyt, kad manęs ta jo prikliaulinta situacija neliečia.
Kai uošvis, pvz., perlenkia kur svečiuose per balių, aš kažkaip jaučiu ne tik gėdą, bet ir atsakomybę kažkokią už jį. Juk tai, kad ir kaip, bet giminietis (kaip ir šeimos narys). mastau.gif
Manau, kad ir, pvz, kelnių nelauktum, kol iš ryto išsiplaus, nes smirdės gi visur. Juk ir guldysi, o tai, kas priteršta, kažkaip nors kiek pakuopsi ar nešvarius skalbinius bent jau į vonią nuneši. g.gif
Atsakyti