Įkraunama...
Įkraunama...

Onkologinės ligos (32 tema)

QUOTE(sume @ 2011 03 21, 10:03)
Aš išvis nesuprantu kaip taip nutolsta, kai kurie sužinoję apie draugo nelaimę. Tiesiog nesuvokiu. g.gif

na, manau zmones tiesiog nezino, ka pasakyti, kaip bendrauti. ko galima klausti - ko negalima, ar ligonis nori kalbetis apie sveikata, ar nenori... kartu ir uzgauti bijai, ir nezinai, kaip uzuojauta parodyti, ir apskritai - ar tos uzuojautos reikia...
tai ir tiesiog susilaiko zmones visai nuo bendravimo...

kazkur teko skaityti toki pasamprotavima - kad zmones dabar nebesusiduria tiesiogiai su ribiniais isgyvenimais, gimsta ir mirsta ligoninese - todel ir nebezino, kaip bendrauti, kai tokie dalykai vyksta... seniau gi, ir gimdavo ir mirdavo toj pacioj troboj, ir visa gimine susirinkdavo ir pasveikinti, ir palydeti...
Atsakyti
QUOTE(sume @ 2011 03 21, 10:03)
Bet va pvz. giminaičiai tai kaip tik atvirkščiai.. 10 metų neskambinę, nedavę jokios žinios apie save, iškart susirūpino mamos sveikata, ypač operacijos dienomis.  smile.gif

drinks_cheers.gif drinks_cheers.gif Mano atveju, artimiausi nutolo, o žmonės su kuriais beveik nebendravom priartėjo biggrin.gif O labiausiai mane palaikė bendradarbiai thumbup.gif.
Atsakyti
Sveikutes,

Turiu klausimuka,delplauku slinkimo.Anytelei po pirmos chemijos praejus beveik trim savaitem pradejo slinkt plaukai ir sake labai blogai jauciasi,sake randa baisiai skauda ir viduje duria,o po dvieju dienu antroji chemijos terapija,tai kaip manot palaukt iki chemijos ir sakyt gydytojui ar geriau nelaukt ir kreiptis jau ryt?

O del artimuju ar draugu nutolimo ar priartejimo,tai as pastebejau,su anyta vieni pradejo bendraut grynai del idomumo,kiti is gailescio kazkokio,na jaucias snekoje zmoniu,dar kiti tiesiog nori daugiau bendraut irpalaukyt,o kaikurie tarsi vengia bendravimo nes nezino ka ir kaip pasakyt....
Atsakyti
QUOTE(lantana @ 2011 03 21, 21:10)
Sveikutes,

Turiu klausimuka,delplauku slinkimo.Anytelei po pirmos chemijos praejus beveik trim savaitem pradejo slinkt plaukai ir sake labai blogai jauciasi,sake randa baisiai skauda ir viduje duria,o po dvieju dienu antroji chemijos terapija,tai kaip manot palaukt iki chemijos ir sakyt gydytojui ar geriau nelaukt ir kreiptis jau ryt?

O del artimuju ar draugu nutolimo ar priartejimo,tai as pastebejau,su anyta vieni pradejo bendraut grynai del idomumo,kiti is gailescio kazkokio,na jaucias snekoje zmoniu,dar kiti tiesiog nori daugiau bendraut irpalaukyt,o kaikurie tarsi vengia bendravimo nes nezino ka ir kaip pasakyt....

Sveika smile.gif
Aš iš kitų moterų girdėjau, sakė, kad gali skaudėti, kai slenka plaukai. Vienai labai galvą skaudėjo, o paskui žiūri, ogi visi plaukai nukrito. Dar gali niežėti pačią galvos odą.
Dėl to skausmo, tai ir aš čia pirmais rašiau irgi klausiau, nes mamai skaudėjo labai operuotą vietą, bet po keletos dienų praėjo. Po šios chem. irgi paskaudėjo, bet ne taip stipriai.
Aišku, jeigu jau taip skauda, kad nebelabai pakelia, tuomet galit ir rytoj kreiptis, bet nemanau, kad kas nors pasikeis per tą vieną dieną... Nors ką čia gali žinoti, kas ten yra, bet turbūt vaistukai taip veikia, kirbina tą vietelę. Pasižiūrėkit kaip rytoj jausis. Gal tas skausmas apmažėjęs jau bus.. O kiek laiko apskritai jau čia jai skauda?

Ir dar dėl ko ji blogai taip jaučiasi? Ar dėl tų skausmų? Ar šiaip silpna, be jėgų?
Papildyta:
Aš dar turiu tokį klausimą:

Kodėl (tarkim paėmus mano mamos FOL FOX schemą) ji yra kartojama kas 2 savaites, o kitiems skiria kas 3? Į ką yra atsižvelgiama?

gal kuri žinot...
Atsakyti
QUOTE(ragnez @ 2011 03 21, 10:17)
na, manau zmones tiesiog nezino, ka pasakyti, kaip bendrauti. ko galima klausti - ko negalima, ar ligonis nori kalbetis apie sveikata, ar nenori... kartu ir uzgauti bijai, ir nezinai, kaip uzuojauta parodyti, ir apskritai - ar tos uzuojautos reikia...
tai ir tiesiog susilaiko zmones visai nuo bendravimo...

Mano pusseserė sirgo vėžiu, bet ačiū Dievui jau išsigydė 4u.gif
Kai su mama tik sužinojusios važiavom jos aplankyt, nežinojom kaip ir ką kalbėt. Beje, ji pati tada dar nežinojo, kad serga. Žinojo tik jos mama, kuri mums ir pasakė.
Vėliau ji gulėjo santariškėse, porą kartų buvau aplankyti, bet tik tada kai kartu su pussesere būdavo ir mano teta. Kalbėdavom visos trys apie kitus dalykus, tik trumpai pusseserė pasakydavo kaip jaučiasi, kaip sekasi kovoti. Galėjau aplankyti ir dažniau, tuolab, kad iki santariškių man tik pusvalandis kelio, bet tiesiog nežinojau ką kalbėti.
Manau, trukdė dar ir tai, kad prieš tai su pussesere beveik nebendravom, susitikdavom tik rimtomis situacijomis (laidotuvės) arba atsitiktinai prasilenkdavom
Atsakyti
QUOTE(sume @ 2011 03 21, 22:15)
Sveika smile.gif
Aš iš kitų moterų girdėjau, sakė, kad gali skaudėti, kai slenka plaukai. Vienai labai galvą skaudėjo, o paskui žiūri, ogi visi plaukai nukrito. Dar gali niežėti pačią galvos odą.
Dėl to skausmo, tai ir aš čia pirmais rašiau irgi klausiau, nes mamai skaudėjo labai operuotą vietą, bet po keletos dienų praėjo. Po šios chem. irgi paskaudėjo, bet ne taip stipriai.
Aišku, jeigu jau taip skauda, kad nebelabai pakelia, tuomet galit ir rytoj kreiptis, bet nemanau, kad kas nors pasikeis per tą vieną dieną... Nors ką čia gali žinoti, kas ten yra, bet turbūt vaistukai taip veikia, kirbina tą vietelę. Pasižiūrėkit kaip rytoj jausis.  Gal tas skausmas apmažėjęs jau bus.. O kiek laiko apskritai jau čia jai skauda?

Ir dar dėl ko ji blogai taip jaučiasi? Ar dėl tų skausmų? Ar šiaip silpna, be jėgų?

Aciu uz paaiskinimus.
Kaip supratom,tai zinok bendras blogumas ir galvos bei operuotos vietos skausmai.Gal tikrai vaistuku poveikis.Pasnekesiu ryt su ja ir spresim, tuomet gal palauksim iki chemijos....O skauda jau senokai tik paskutinem dienom taip blogiau,o gal tiesiog isvargino ta tokia savijauta....
Atsakyti
QUOTE(sume @ 2011 03 21, 21:15)
Kodėl (tarkim paėmus mano mamos FOL FOX schemą) ji yra kartojama kas 2 savaites, o kitiems skiria kas 3? Į ką yra atsižvelgiama?

FOLFOX yra 14 dienu ciklas: 1-3-d. lasina, 4-14 d. - poilsis.

kitos schemos tiesiog kitokios - lasinami kiti vaistai kitais intervalais ir tiek.
Atsakyti
Sveiki/
Laikykitės. Stiprybės. Susidūriau su šiom ligom tik iš dalies- turėjau leomyomas.
Bet paprakaituot teko.
Sveikit 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(ragnez @ 2011 03 22, 11:20)
FOLFOX yra 14 dienu ciklas: 1-3-d. lasina, 4-14 d. - poilsis.

kitos schemos tiesiog kitokios - lasinami kiti vaistai kitais intervalais ir tiek.

Bet man įdomu pagal ką jie nustato tų poilsio dienų skaičių? ta pati schema vieniems kartojama kas 2 sav., o kitiems kas 3. Man tai įdomu...
Papildyta:
Mamą kažkaip labai pykinti pradėjo per šią chemoterapiją... keistai taip... nei karto nepykino, nors jautė kažkokį šleikštulį, o dabar jau labai stipriai. Žinau, kad būna po chemoterapijos vėliau pradeda pykinti, o čia per patį lašinimą... ar gali būti tai susiję su kateterio įdurimo vieta? Nes, kai įdūrė, taip ir pasidarė jai silpna, aišku kažkiek gal dar išgąstis prisidėjo, bet ir nebepraėjo taip.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo sume: 22 kovo 2011 - 14:21
QUOTE(sume @ 2011 03 22, 14:15)
Bet man įdomu pagal ką jie nustato tų poilsio dienų skaičių? ta pati schema vieniems kartojama kas 2 sav., o kitiems kas 3. Man tai įdomu...

jei kas 3 savaites - tai ne ta pati schema.

nebent kartais koks nors lasinimas gali buti atidetas del blogu kraujo rodikliu, bet jei sistemingai kas 3 savaites - tai kita schema (net jei dalis vaistu tie patys, pvz., 5-FU ir leucovorinas ieina i kelias skirtingas schemas).

bent mane labiausiai pykindavo nuo oxaliplatinos - o ja ir sulasina pirmiausia. todel ir pykinimas stipriausias pradzioje, o veliau sumazeja. kai del to pasiskundziau, gydytoja patare PRIES vaziuojant i ligonine chemoterapijai isgerti Zofrano tablete.

dar yra toks reiskinys kaip psichologinis pykinimas - organizmas "zino", kad bus "blogai", ir reaguoja is anksto, nors dar nieko nedaroma.

vel apie save - galvojau, kad jau viska pamirsau, bet sausio menesi mama buvo susilauziusi koja. buvau jos aplankyt, kai jai atnese valgyt - mane supykino, nes maistas buvo toks pat, koki ir as gaudavau ligoninej per chemoterapija....
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo ragnez: 22 kovo 2011 - 14:24
QUOTE(ragnez @ 2011 03 22, 15:20)
jei kas 3 savaites - tai ne ta pati schema.

nebent kartais koks nors lasinimas gali buti atidetas del blogu kraujo rodikliu, bet jei sistemingai kas 3 savaites - tai kita schema (net jei dalis vaistu tie patys, pvz., 5-FU ir leucovorinas ieina i kelias skirtingas schemas).
bent mane labiausiai pykindavo nuo oxaliplatinos - o ja ir sulasina pirmiausia. todel ir pykinimas stipriausias pradzioje, o veliau sumazeja. kai del to pasiskundziau, gydytoja patare PRIES vaziuojant i ligonine chemoterapijai isgerti Zofrano tablete.

Na aišku tada...
Papildyta:
QUOTE(sume @ 2011 03 22, 15:23)
Na aišku tada...

tik va mamai tai dabar nekaip... nors visad viskas būdavo tvarkoje per lašinimus. Blogai labai jaučiasi.. burna pastoviai pilna seilių, nieko valgyti nenori, viskas šlykštu, tik tiek, kad dar nevemia
Papildyta:
QUOTE(ragnez @ 2011 03 22, 15:20)

dar yra toks reiskinys kaip psichologinis pykinimas - organizmas "zino", kad bus "blogai", ir reaguoja is anksto, nors dar nieko nedaroma.

vel apie save - galvojau, kad jau viska pamirsau, bet sausio menesi mama buvo susilauziusi koja. buvau jos aplankyt, kai jai atnese valgyt - mane supykino, nes maistas buvo toks pat, koki ir as gaudavau ligoninej per chemoterapija....

tas psichologinis tai spėju irgi prisidėjo unsure.gif mama per tv filmą pamatė lašalinę ir išbėgo iš kambario iškart, nes supykino irgi
Atsakyti
QUOTE(sume @ 2011 03 22, 14:18)
Mamą kažkaip labai pykinti pradėjo per šią chemoterapiją... keistai taip... nei karto nepykino, nors jautė kažkokį šleikštulį, o dabar jau labai stipriai. Žinau, kad būna po chemoterapijos vėliau pradeda pykinti, o čia per patį lašinimą... ar gali būti tai susiję su kateterio įdurimo vieta? Nes, kai įdūrė, taip ir pasidarė jai silpna, aišku kažkiek gal dar išgąstis prisidėjo, bet ir nebepraėjo taip.

Šiandien vyrą palikau penktai...pirmas dvi ištisai pravėmė, sekančias -baisiai pykino, nepadeda nei Zofranas (perkam leidžiamus-sesutės taip patarė), beje, pastoviai viduriuoja-nuo chemo. iki chemo-ką tik kas pasako, tą geriam-niekas nesustabdo...
Sume-jūs ne iš KLP?
Atsakyti