Įkraunama...
Įkraunama...

Natūralus šeimos planavimas (VII)

QUOTE(_Smalsutė_ @ 2011 05 20, 12:35)
Na atsakymas pačiame knygos pavadinime - "Natural Family Planning: The Complete Approach". Kur nors publikavus vien taisykles susidarytų vaizdas, kad tai viso labo dar vienas tekstas apie gimstamumo kontrolę (kone apie vieną iš kontracepcijos būdų), kai tuo tarpu tiek knygos, tiek organizacijos (įsteigtos dar 1971 m.) tikslai žymiai platesni. Mano pasirinktuose skyriuose liktų nepaliesti du iš trijų kertinių dalykų - ekologinis žindymas bei teologiniai aspektai.

O jeigu taip trumpai,ka raso skyriuje apie ekologini zindyma,jei skaitet? Iki kiek laiko pagal juos butu zindymas pagal poreiki?
Atsakyti
QUOTE(werde @ 2011 05 20, 12:01)
Man asmeniskai atrodo, griztant prie mano kazkada isssakytos minties, kad nsp/vp domisi aukstesnio issilavinimo moterys, todel matyt svetima kalba ir nekliuna smile.gif Cia tik siaip pamastymui smile.gif

Nedrįsčiau teigti taip kategoriškai. Jei nesupranti kalbos, kažko labai ir neprisidomėsi, tad uždaras ratas. Į vaisingo amžiaus moterų grupę papuola dar ir gimusios, užaugusios "rusų laikais", tad net ir turinčios aukštąjį išsilavinimą nebūtinai laisvai skaito angliškai. Kita vertus, yra nemaža žmonių grupė (pagal išsilavinimą - labai marga), kuri NŠP linkusi rinktis dėl įsitikinimų, ir šie žmonės neretai atsiduria itin nepavydėtinoje situacijoje: arba naudoja kontracepciją ir kenčia sąžinės priekaištus, arba gimdo "kiek Dievas duos" ir sunkiai suduria galą su galu, arba kone iš viso atsisako lytino gyvenimo, kas ilgainiui griauna santuoką. Gyvendamas kokiame Lietuvos kaime į kursus juk neprivažinėsi, o tiek, kiek informacijos lietuvių kalba šiuo metu galima rasti internete, manau yra pakankamai klasikiniams, vadovėliniams atvejams, bet smarkiai permažai sudėtingesnėse situacijose.
Atsakyti
QUOTE(pamparam:) @ 2011 05 20, 12:42)
O jeigu taip trumpai,ka raso skyriuje apie ekologini zindyma,jei skaitet? Iki kiek laiko pagal juos butu zindymas pagal poreiki?

Apie žindymą lietuvių kalba yra išleista Šeilos Kipli knyga "Kūdikio žindymas. Kaip maitinimas krūtimi formuoja šeimą" (Kaunas UAB "Leidykla Farmacija" 1993). Tiek joje, tiek ir manualo skyriuje apie ekologinį žindymą toks dalykas, kaip riba, iki kiek laiko reiktų žindyti pagal poreikį, iš viso neminimas - visas žindymas privalo būti pagal poreikį, tik tas vaiko poreikis palaipsniui natūraliai mažėja ir galiausiai išnyksta. (Skaičiau jau senokai, o ir šiaip tą skyrių vertinu truputėlį skeptiškai).
Atsakyti
QUOTE(werde @ 2011 05 20, 12:01)
Smalsute, o kuo skiriasi dalies vertimas nuo viso vertimo? Labai idomu, ar nurode, kodel nesutinka?
Man asmeniskai atrodo, griztant prie mano kazkada isssakytos minties, kad nsp/vp domisi aukstesnio issilavinimo moterys, todel matyt svetima kalba ir nekliuna smile.gif Cia tik siaip pamastymui smile.gif
Tiesa, pradejau versti 'how to chart to avoid pregnancy', buvau labai stipriai uzstrigus prie lenteliu, bet pagaliau atradau, kaip jas perkelti smile.gif Tikiuosi, vis kam nors pravers smile.gif

Sakiau, kad su tom lentelėm nelengva blush2.gif
O jeigu mums išleidus savo knygą, gražią išsamią, lietuvišką? 4u.gif Kiekviena po trupučiuką parašytumėme, kadangi mūsų gana skirtingi požiūriai manau kaip tik būtų labai išsami ir protinga knyga. Tik problema gauti lėšas leidimui.
Atsakyti
QUOTE(_Smalsutė_ @ 2011 05 20, 11:29)
. Ilgokai nesiryžau susisiekti su pačiais autoriais, bet galiausiai parašiau. Atsakymą gavau labai mandagų, labai išsamų, bet deja neigiamą (kas kita - jei kalba būtų apie pilną visos knygos vertimą).

O jei kažkaip organizuoti pilną knygos vertimą?
Papildyta:
QUOTE(Horo @ 2011 05 20, 14:00)
Sakiau, kad su tom lentelėm nelengva blush2.gif
O jeigu mums išleidus savo knygą, gražią išsamią, lietuvišką? 4u.gif Kiekviena po trupučiuką parašytumėme, kadangi mūsų gana skirtingi požiūriai manau kaip tik būtų labai išsami ir protinga knyga. Tik problema gauti lėšas leidimui.

Rezultatą isivaizduoju tokį labiau prie grožinės literatūros, nei prie mokslinės, būtų spalvinga painiava schmoll.gif
Atsakyti
QUOTE(pievu_kamane @ 2011 05 20, 14:05)
O jei kažkaip organizuoti pilną knygos vertimą?

Kiek supratau, autoriai būtų visai linkę tokį dalyką leisti, bet tam reiktų profesionalaus vertimo - visų pirma kalbiniu požiūriu, bet kartu ir teologiniu aspektu (manau autoriai neleistų publikuoti pilno vertimo, neperžiūrėto kompetentingo KB atstovo). Jei iki šiol arkivyskupijų šeimos centrai šiuo reikalu neužsiėmė, matyt yra tam kažkokių mums nežinomų kliūčių. Galbūt vienas iš pagrindinių dalykų yra tas, kad VDU NŠP mokytojai rengiami pagal europinę programą, pagal ją dirbama ir šeimos centruose, tai tarsi ir nėra reikalo veltis į bereikalingą painiavą. Tik bėda ta, kad Kiplių vadovėlis smarkiai lenkia tą literatūrą, kurią gali pasiūlyti europinė mokykla (-os?).
Atsakyti
Gavau savo naują BTT (bazinės temperatūros termometrą smile.gif ). Šį kartą užsisakiau pigesnį, per ebay. Kaip tik ciklo pabaiga, galima išbandyti. O šis ciklas mano toks su "išbandymais". 11 CD šuo sugraužė Cyclotest termometrą ir 12 CD matuota jau su paprastu skaitmeniniu. Ir nors pagal taisykles taip negalima teigti, man atrodo, kad ovuliacija įvyko anksčiau, nei pažymėta. Va todėl ta taisyklė su pirmuoju BT pakilimu man kelia abejonių. Kažkaip aš nepasitikiu tuo pirmuoju pakilimu g.gif Todėl skaičiuoju pirmąją vaisingą dieną naudodamasi kalendoriniu metodu (trumpiausias ciklas - 20), jei nėra gleivių. Nors kartais, jei pasitaiko proga, surizikuojame ir jei yra nevaisingo tipo gleivių 5 CD (mano trumpiausias ciklas - 25 dienos). Rizikuoju todėl, kad progos labai retos, o nėštumo taip jau labai nebijau. Kol kas "kalendorinė pradžia" nepavedė

Dabartinis dar nesibaigęs ciklas. Nuo 12 CD naudotas kitas termometras:

user posted image
Atsakyti
Žiogeli, gražus grafikėlis 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Gintarė.. @ 2011 05 19, 20:03)
aš tuo pačiu klausimu - o jei atėmus tas 7 dienas dar yra mėnesinių pabaiga? Na, tepliojimas... Tai tuomet nei jausi sausumą/drėgnumą, nei gleivių matysi..

QUOTE(nesigilink @ 2011 05 19, 22:40)
Tai manau tada reikia pamiršti ankstyvąją fazę ir laukti trečios pakilusios temperatūros reikšmės... Pvz mano 10-7, tai ne kažkas ir gaunasi  unsure.gif

Man atrodo, kad sausumo pojūtis/ gleivių nebuvimas labai glaudžiai koreliuoja su gimdos kaklelio požymiais "žemai, uždaras, kietas". Jei gleivių neįmanoma įvertinti dėl besibaigančių mm, bet gimdos kaklelis aiškiai rodo nevaisingą stadiją, manau nėra didelis nusikaltimas pasikliauti pastaruoju požymiu.
Atsakyti
QUOTE(_Smalsutė_ @ 2011 05 22, 22:08)
Man atrodo, kad sausumo pojūtis/ gleivių nebuvimas labai glaudžiai koreliuoja su gimdos kaklelio požymiais "žemai, uždaras, kietas". Jei gleivių neįmanoma įvertinti dėl besibaigančių mm, bet gimdos kaklelis aiškiai rodo nevaisingą stadiją, manau nėra didelis nusikaltimas pasikliauti pastaruoju požymiu.

Deja tai tik teorija unsure.gif Besibaiginėjant mmm, gimdos gleivinė vis dar šalinasi, todėl gimdos kaklelis nebūna žemai kietas ir uždaras: būna minkštesnis ir šiek tiek prasivėręs, kad galėtų pasišalinti gleivinės likučiai, kraujo krešuliukai. Kitas reikalas, jei moteris tarkim, turi labai nereguliarų ciklą, tuomet taip, manau iš karto po mėnesinių stebint žemai esantį, uždarą ir kietą gimdos kaklelį, nedidelį kiekį tirštų lipnių gleivių, galima pasikliauti šiais požymiais jog tai yra nevaisingas metas, tačiau naujokėlėms, prieš tai reikėtų kelis ciklus pasipraktikuoti stebint gimdos kaklelį ar gleives, susilaikant ankstyvosios fazės metu iki temperatūros pakilimo arba naudojantis barjerinėmis priemonėmis.
Mes šiuo metu beveik iš viso nenaudojam jokių apsisaugojimo priemonių, o gyvenam tokio pat intensyvumo seksualinį gyvenimą lyg gerčiau KT thumbup.gif Tiesiog įgudus stebėti gimdos kaklelį, tuo pačiu atpažįstant tikrai nevaisingas gleives, galima priartėti labai arti vaisingų dienų ir susilaikyti teks tik šiek tiek daugiau nei savaitę, o kartais ir mažiau thumbup.gif bet tam reikia pasipraktikuoti. Žodžiu, NŠP iš pradžių atrodantis, kaip labai apribojantis būdas, laikui bėgant tampa vis paprasčiau naudojamas. Tačiau modifikuojant taisykles dera nepamiršti, jog gali sumažėti metodo efektyvumas, nes klysti žmogiška 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Horo @ 2011 05 22, 23:45)
Deja tai tik teorija unsure.gif Besibaiginėjant mmm, gimdos gleivinė vis dar šalinasi, todėl gimdos kaklelis nebūna žemai kietas ir uždaras: būna minkštesnis ir šiek tiek prasivėręs, kad galėtų pasišalinti gleivinės likučiai, kraujo krešuliukai.

Ne teorija, o kaip tik visų pirma praktika - man asmeniškai būtent šis požymis padeda susiorientuoti, nes tuo metu GK nevaisingieji požymiai būna ne mažiau ryškūs, nei liuteininės fazės metu, kai tuo tarpu gleivių vertinti dar nepatartina.

Teorijai tai irgi neprieštarauja. Per mm gimdos kaklelis būna atsivėręs dėl mechaninio spaudimo, ne dėl hormonų poveikio, taigi kraujavimui belikus minimaliam, nelabai yra kam jį mechaniškai atverti.

Šio savo pastebėjimo niekam neperšu. Na jei nėra aiškiai nevaisingų GK požymių, tai nėra - vadinasi šiuo požymiu nepasinaudosi ir tiek. Tik sakau, kad jeigu visgi moteris gali juos ramiai identifikuoti, lygiai taip pat ramiai gali jais pasikliauti, kaip ir gleivių vertinimu, jei netrukdytų besibaiginėjantis kraujavimas. Apskritai GK požymis yra gan menkai aprašytas, jo nėra klasikinėse taisyklėse, tačiau pvz. Kipliai akcentuoja, kad kartais GK požymis gali ne tik atstoti gleivių požymį, bet dar gi ir būti už jį pranašesnis. Manyčiau, kad ši konkreti situacija, apie kurią čia kalbame, ir galėtų būti vienas iš tokių atvejų.
Atsakyti
O dėl kokių priežasčių stebėti GK nerekomenduojama negimdžiusioms?
Atsakyti