Įkraunama...
Įkraunama...

Natūralus šeimos planavimas (VII)

Šios dienos fertilityfriend DUK:
Kiek ilgiausiai spermatozoidai gali išlaukti ovuliacijos vaisingose gleivėse?
Paprastai 5 dienos yra ilgiausias laikas. Iš tiesų tipinis laikas, kurį gali išgyventi spermatozoidai jiems palankioje terpėje moters lytiniose takuose yra 2-3 dienos, jei yra pakankamai vaisingojo tipo gleivių. Jei gleivių mažai, arba visai nėra - gerokai trumpiau.

Vis dėlto, kai kurioje literatūroje minimas 7 dienų laikas, bet pabrėžiama, jog taip būna labai labai retai.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Horo: 18 gegužės 2011 - 15:29
QUOTE(Garbanelele @ 2011 05 18, 10:53)
Kai atsiras laisvo laiko, paskaitysiu. Jei bus naudingos informacijos, galėsiu išversti. Tik kad vertimas pasirodys tuomet apie rudenį greičiausiai.

Vertimas būtų tiesiog thumbup.gif , bet pradžiai ir jau skaičiusių / dabar skaitysiančių nuomones norėtųsi išgirsti. Grafikai tai įdomūs - kažkas naujo. smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo _Smalsutė_: 18 gegužės 2011 - 17:02
Sveikos!

Iškilo klausimas, kaip pagal anksčiausią temperatūros pakilimą pasirenkama paskutinė ankstyvosios fazės diena.

Kipplių knygoje:
"The earliest day of sustained temperature rise minus seven (7) is the last day of Phase 1, provided there is no mucus on or before that day." (ankstyviausia nepertraukiamo temperatūros pakilimo diena minus septyni yra paskutinė 1 fazės diena, jei tą dieną ar prieš ją nestebimos gleivės.)

P.Frank-Herrmann et al. straipsnyje:
"[...] calculation that takes the earliest temperature rise in the last 12 cycles and subtracts seven days to identify the first fertile day." (apskaičiavimui imamas ankstyviausias temperatūros pakilimas pastaruosiuose 12 ciklų ir atimamos septynios dienos identifikuoti pirmajai vaisingai dienai.)

Originalaus Doering straipsnio gauti nepavyko, o panaršius internete taisyklė interpretuojama įvairiai: X-7 laikoma arba paskutiniąja nevaisinga, arba pirmąja vaisinga diena.

Kokia jūsų nuomonė šiuo klausimu? 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Niritė @ 2011 05 19, 00:05)
Sveikos!

Iškilo klausimas, kaip pagal anksčiausią temperatūros pakilimą pasirenkama paskutinė ankstyvosios fazės diena.

Kipplių knygoje:
"The earliest day of sustained temperature rise minus seven (7) is the last day of Phase 1, provided there is no mucus on or before that day." (ankstyviausia nepertraukiamo temperatūros pakilimo diena minus septyni yra paskutinė 1 fazės diena, jei tą dieną ar prieš ją nestebimos gleivės.)

P.Frank-Herrmann et al. straipsnyje:
"[...] calculation that takes the earliest temperature rise in the last 12 cycles and subtracts seven days to identify the first fertile day." (apskaičiavimui imamas ankstyviausias temperatūros pakilimas pastaruosiuose 12 ciklų ir atimamos septynios dienos identifikuoti pirmajai vaisingai dienai.)

Originalaus Doering straipsnio gauti nepavyko, o panaršius internete taisyklė interpretuojama įvairiai: X-7 laikoma arba paskutiniąja nevaisinga, arba pirmąja vaisinga diena.

Kokia jūsų nuomonė šiuo klausimu?  4u.gif

Sveika prisijungus 4u.gif Ar seniai susidomėjai ir kaip NŠP? 4u.gif
Tai pati slidžiausia NŠP vieta. Visa problema ta, kad temperatūra gali pakilti ne iš karto po ovuliacijos, o 3-jų dienų bėgyje. Tada žiūrint grynai kalendoriškai anksčiausias pakilimas - 7 gali atsirasti 4 dienų atstumu nuo ovuliacijos, kas jei nestebimos gleivės yra jau vėlu, todėl sąlyga, kad galėtų būti taikoma taisyklė yra ta, kad išoriškai neturi būti jokių gleivių, turi būti juntamas sausumo jausmas. Tuomet tampa ne taip svarbu, ar tai pirma vaisinga (aš likčiau prie šios nuomonės, nes maža kas), ar paskutinė nevaisinga diena, jei tik atsiranda nors kokios gleivės viskas - negalima taikyti taisyklės.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Horo: 19 gegužės 2011 - 09:01
Labas vakaras,

aš tuo pačiu klausimu - o jei atėmus tas 7 dienas dar yra mėnesinių pabaiga? Na, tepliojimas... Tai tuomet nei jausi sausumą/drėgnumą, nei gleivių matysi..
Atsakyti
QUOTE(Gintarė.. @ 2011 05 19, 19:03)
Labas vakaras,

aš tuo pačiu klausimu - o jei atėmus tas 7 dienas dar yra mėnesinių pabaiga? Na, tepliojimas... Tai tuomet nei jausi sausumą/drėgnumą, nei gleivių matysi..

Tai manau tada reikia pamiršti ankstyvąją fazę ir laukti trečios pakilusios temperatūros reikšmės... Pvz mano 10-7, tai ne kažkas ir gaunasi unsure.gif
Atsakyti
QUOTE(nesigilink @ 2011 05 19, 22:40)
Tai manau tada reikia pamiršti ankstyvąją fazę ir laukti trečios pakilusios temperatūros reikšmės... Pvz mano 10-7, tai ne kažkas ir gaunasi  unsure.gif

Bet tada tikrai visai "ne kažkas" gaunasi.. nes įprastai O būna gerokai vėliau, o čia viena ankstyva pasitaikė ir dabar teks taikytis prie jos.. Kuo toliau į mišką, tuo daugiau medžių... smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Horo @ 2011 05 19, 08:49)
Sveika prisijungus 4u.gif Ar seniai susidomėjai ir kaip NŠP? 4u.gif

Apie simptoterminį metodą sužinojau dar ankstyvoje paauglystėje ir vėliau vis sugrįždavau jo apmąstyti per žmogaus fiziologiją, per idealios kontracepcijos paieškas.

Stebėti save pradėjau vien iš mokslinio smalsumo, tačiau eksperimentas taip užkabino, kad dabar matuoju devintą ciklą ir termometrą į keliones įsimetu kartu su pasu smile.gif

QUOTE(Horo @ 2011 05 19, 08:49)
Tuomet tampa ne taip svarbu, ar tai pirma vaisinga (aš likčiau prie šios nuomonės, nes maža kas), ar paskutinė nevaisinga diena, jei tik atsiranda nors kokios gleivės viskas - negalima taikyti taisyklės.

Aš vien tik gleivių požymiu ankstyvosios nevaisingos fazės pabaigos nustatymui remtis nenorėčiau, nes esu turėjusi ciklą su vos 4 "drėgnomis" dienomis ir tokiu atveju saugotų tik kalendorinė taisyklė. Kada ir kaip taikyti/netaikyti temperatūrinį ir gleivių požymius man aišku, tačiau kalendorinis komponentas pradėjus lyginti skirtingus šaltinius pasidarė painokas.
Atsakyti
QUOTE(Gintarė.. @ 2011 05 19, 20:03)
Labas vakaras,

QUOTE(nesigilink @ 2011 05 19, 22:40)
Tai manau tada reikia pamiršti ankstyvąją fazę ir laukti trečios pakilusios temperatūros reikšmės... Pvz mano 10-7, tai ne kažkas ir gaunasi  unsure.gif

Tada turint trumpučius ciklus, negalima taikyti ankstyvųjų dienų taisyklės. Yra moterų, kurios tarkim, turi 21 dienos ilgio ciklą, tai jeigu antra fazė vidutiniško ilgio, na tarkim t.y. 14 dienų, tokiai moteriai ovuliacija gali įvyks 7 ciklo dieną, kai kurioms dar gali visu smagumu teplioti po mmm. Todėl yra mitas, jog mylintis per mėnesines nepastosi, turint labai trumputį ciklą, vaisingos dienos kaip tik ir yra mėnesinių metu.
Dėl to aš ir naudoju vaisingumo pažinimą, nes mano anksčiausiai buvusi ovuliacija yra 16 CD. Tai atėmus 7 gautųsi 9 CD. Neretai man ovuliacija įvyksta 22-23 CD, tai plius 3 dienos, gautųsi labai ilgas susilaikymas - 2 savaitės 4u.gif per ilgai mums blush2.gif
Atsakyti
Kažkada buvau čia prasitarusi apie savo mintis pamėginti versti į lietuvių kalbą Kiplių knygoje pateikiamas NŠP taikymo taisykles (omenyje turėdama 3-5 skyrius su trumpais paaiškinimais iš 2 skyriaus). Ilgokai nesiryžau susisiekti su pačiais autoriais, bet galiausiai parašiau. Atsakymą gavau labai mandagų, labai išsamų, bet deja neigiamą (kas kita - jei kalba būtų apie pilną visos knygos vertimą).

Žinoma nelegaliai, gudraujant įmanoma daug kas, tačiau man asmeniškai tai pernelyg kirstųsi su moraliniais įsitikinimais, taigi jei kažkam skaitant šios temos istoriją akis užklius už tos mano minties apie galimą kai kurių skyrių vertimą, dabar sakau trumpai ir aiškiai - aš to nesiimsiu ir jei kas nors kitas imtųsi, tai būtų, vadinant "daiktus" tikraisiais vardais, nusikaltimas.

Beje NFPI svetainėje manualo parsisiuntimui iš Lietuvos užsiregistruoja vidutiniškai po vieną žmogų kas antrą savaitę - manau tai visai neblogai ir gal ta kalbos barjero problema nėra tokia labai ir didelė. 4u.gif
Atsakyti
Smalsute, o kuo skiriasi dalies vertimas nuo viso vertimo? Labai idomu, ar nurode, kodel nesutinka?
Man asmeniskai atrodo, griztant prie mano kazkada isssakytos minties, kad nsp/vp domisi aukstesnio issilavinimo moterys, todel matyt svetima kalba ir nekliuna smile.gif Cia tik siaip pamastymui smile.gif
Tiesa, pradejau versti 'how to chart to avoid pregnancy', buvau labai stipriai uzstrigus prie lenteliu, bet pagaliau atradau, kaip jas perkelti smile.gif Tikiuosi, vis kam nors pravers smile.gif
Atsakyti
QUOTE(werde @ 2011 05 20, 12:01)
Smalsute, o kuo skiriasi dalies vertimas nuo viso vertimo? Labai idomu, ar nurode, kodel nesutinka?

Na atsakymas pačiame knygos pavadinime - "Natural Family Planning: The Complete Approach". Kur nors publikavus vien taisykles susidarytų vaizdas, kad tai viso labo dar vienas tekstas apie gimstamumo kontrolę (kone apie vieną iš kontracepcijos būdų), kai tuo tarpu tiek knygos, tiek organizacijos (įsteigtos dar 1971 m.) tikslai žymiai platesni. Mano pasirinktuose skyriuose liktų nepaliesti du iš trijų kertinių dalykų - ekologinis žindymas bei teologiniai aspektai.
Atsakyti