Įkraunama...
Įkraunama...

Natūralus šeimos planavimas (VII)

QUOTE(Horo @ 2011 05 10, 18:15)
Gerai, sudominai mane su tais išgyvenamumais, gal turi kokius konkrečius faktus?  Šiaip gali būti, nes jei tie geliai efektyvūs, tai kodėl negali būti ir taip.

Makšties gleivinės pH - 4-4,5 (gan stipriai rūgštinė terpė), spermos - 7,2 (silpnai šarminė, beveik neutrali). Jau vien tai šį tą sako. Toliau, kodėl spermos likučiai vertinant gali būti sumaišyti būtent su vaisingo tipo gleivėmis - panašumo matyt turi. Ar sperma turi savybę sudaryti tokius mikrokanalėlius, kurių pripaišyta Bilingsų vadovėliuose, nežinau, bet net jei ir ne, spermatozoidas turbūt komfortiškiausiai jaučiasi gimtajame skystyje ir gali lukterėti kol tie kanalėliai susidarys iš vėliau atsiradusių vaisingų gleivių - nebūtina jam iškart iki kiaušintakio nusikasti, gi turi laiko.

(Čia jau ne iš Kiplių knygos, jeigu ką).
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo _Smalsutė_: 10 gegužės 2011 - 20:38
QUOTE(Horo @ 2011 05 10, 18:15)
Svarbiausia, laiku pastebėti, kad keičiasi gleivių tipas, bet tam reikia praktikos ir vis dėlto manau anksčiau ar vėliau kiekviena gali to išmokti, tada galima laisviau taikyti kai kurias taisykles, modifikuoti metodą.

Tuomet ką manai apie tai, kad gleives tiriant vidiniu būdu vaisingesni požymiai aptinkami vidutiniškai viena diena anksčiau nei išoriškai, kai tuo tarpu patys Bilingsai lyg ir akcentuoja vien išorinį tyrimą?

Apskritai yra nemažas skirtumas tarp gleivių pokyčio įvykus O, kai gleivinės ląstelės dėl staigaus hormonų koncentracijos susvyravimo ganėtinai greitai persiorientuoja, ir labai palaipsnio gleivių pobūdžio kitimo (palaipsniui kintant hormonų koncentracijoms) pirmojoje ciklo pusėje. Žinomi bent penki makšties gleives sekretuojančių ląstelių tipai, funkcijas jos atlieka kiek skirtingas, "įsijungia" ir "išsijungia" irgi matomai skirtingai. Kitaip tariant, makšties gleivės yra visų tų sekretų mišinys su palaipsniui kintančiomis proporcijomis, o žmogaus akis geba kažką atskirti tik kažkuriame etape - jis gali būti tiek iki, tiek po "pavojingos" ribos.
Atsakyti
Smalsute, išorinis panašumas, dar nereiškia, kad tai chemiškai panaši medžiaga. daugelyje šaltinių (nemanyk, kad skaitau tik vieną tą seną knygą lotuliukas.gif ) teko skaityti, kad spermatozoidai suyra makštyje dėl jos rūgštinės terpės labai greitai - vienur rašo per kelias minutes, kitur per kelias valandas, tačiau jokiu būdu neišsilaiko tiek ilgai, kad įvyktų apvaisinimas.
Dabar ką aš manau apie Bilingsų metodą. Bilingso metodo patikimumas, jei neklystu yra apie 80 proc. ir su ta pavėluota diena. 1972 metų duomenimis (senokai sakyčiau 4u.gif ) jei metodas suprastas teisingai, laikomasi taisyklių, gauti duomenys, jog metodo patikimumas 97 proc. Kadangi aš pati visada derinu gleivių stebėjimą su gimdos kaklelio stebėjimu, nematau problemos tame, kad nestebint gleivių viduje jas pastebėtum diena vėliau, nes viduje stebiu ir pastebiu laiku ir nuoširdžiai patariu gleives stebėti kartu su gimdos kakleliu, nes toks kompleksinis stebėjimas yra gerokai efektyvesnis, nei Bilingsų metodas.
Atsakyti
QUOTE(Horo @ 2011 05 11, 15:26)
Smalsute, išorinis panašumas, dar nereiškia, kad tai chemiškai panaši medžiaga. daugelyje šaltinių (nemanyk, kad skaitau tik vieną tą seną knygą lotuliukas.gif ) teko skaityti, kad spermatozoidai suyra makštyje dėl jos rūgštinės terpės labai greitai - vienur rašo per kelias minutes, kitur per kelias valandas, tačiau jokiu būdu neišsilaiko tiek ilgai, kad įvyktų apvaisinimas.

Gal susidaro toks vaizdas, kad esant vaisingo tipo gleivėms terpė tiesiog ideali, o kai yra gleivių, bet sąlyginai ne tokių vaisingų - spermatozoidas iškart pasmerktas myriop. Ne visai taip. Kalbant apie pH, yra net priešingai - terpė rūgščiausia būtent apie ovuliaciją (galbūt iš dalies tai kartu ir prisitaikymas, kad iki kiaušialąstės nusikastų tik patys kokybiškiausi spermatozoidai, nepaisant to, kad gleivės vaisingo tipo), o anksčiau ji silpnai rūgštinė, kurią neutralizuoti spermai nėra taip jau nerealu. Taigi iš esmės reikalinga būtent panašios į vaisingo tipo gleivių konsistencijos medžiaga, kurioje spermatozoidas palūkuriuotų iki susiformuos reikiami gleivių mikrokanalėliai (juokis į sveikatą, bet išgyvenimui (ne keliavimui kiaušintakio link) greičiausiai pati sperma, o ne gleivės, yra ideliausia terpė spermatozoidui). Jei pora ankstyvojoje nevaisingoje fazėje mylisi kasdien, spermos likučiai (su nusigalabijusiais spermatozoidais) sudaro palankią terpę naujai patenkantiems spermatozoidams ir tie paskutiniai sveikučiai žvalučiai, dar nesusidūrę su gyvenimo negandomis, visai gali pratempti iki pirmųjų tikrutėlių vaisingų gleivių.

"Makšties terpė iki lytinio brendimo ir senatvėje esti silpnai šarminė, o moters vaisingu laikotarpiu - silpnai rūgštinė: dėl glaivinės glikogeno ir makšties "nuosavų" bakterijų (Doderleino lazdelių ir kt.) sąveikos nuolat gaminama pieno rūgštis (...). Paprastai makšties gleivinėje glikogeno pagausėja per ovuliaciją (terpė rūgštėja), o sumažėja prieš pat mėnesines".

"(...) gleivinės palminėse raukšlėse sėkla išbūna gyvybinga 2-3 dienas."

(Akušerija ir Ginekologija šeimos gydytojo praktikoje, 2005 m.)

Beje manau, kad kur kas įdomiau būtų skaityti šią temą, jei užtikusi ką įdomaus iškart ir pasidalintumei nuorodomis (ar bent jas išsisaugotum ateičiai) užuot manipuliavusi tokiomis frazėmis, kaip "daugelyje šaltinių", ar jau n kartų apkalbėtais praeito šimtmečio tyrimų duomenimis. Saikingai - tiek jau to, bet kai toks "pasikėlimas" nuolatinis, jau darosi nejauku. unsure.gif
Atsakyti
Tai, kad aš visai nepasikėlusi blush2.gif pamatytum mane gyvai, kitaip skaitytum mano pasisakymus blush2.gif bet išsisaugosiu info kitąkart, jei rasiu ką įdomaus mirksiukas.gif
Man atrodo, kad naudojant NŠP neįmanoma pastoti, jei labai kruopščiai laikomasi visų taisyklių, bet ne visi tai gali daryti. Tarkim mano atveju, tai būtų labai komplikuota.
Truputis info:
Trumpiausias ciklas: 29 dienos.
Vėliausiai buvusi ovuliacija: 29 CD
Anksčiausiai buvusi ovuliacija: 16 CD
Paprastai ovuliacija įvyksta 21-22 CD.
Taigi, pradėkim eilinis įprastas mano ciklas, laikantis visų NŠP taisyklių būtų toks:
Ankstyvosios dienos 29 - 20 = 9 CD, paskutinė diena, kai galiu mylėtis, jei nėra jokių gleivių. Bet pas mane to nebūna, todėl jei jau griežtai, negaliu naudotis ankstyvųjų dienų taisyklėmis.
Tada turėtų sekti susilaikymas iki ovuliacijos + 3 dienos patvirtinimui, jog BT pakilo, arba 4 jei gleivių pikas nesutapo su temperatūros rodmenimis. Jei ovuliacija, kaip paprastai įvyks 21 - 22 CD, tai bus 24 - 26 CD. Tai yra mėnesį negalėčiau mylėtis su savo vyru verysad.gif Nelabai džiaugsmingas šeimos planavimo būdas.
Atsakyti
QUOTE(Horo @ 2011 05 11, 17:27)
Man atrodo, kad naudojant NŠP neįmanoma pastoti, jei labai kruopščiai laikomasi visų taisyklių

Aš nelabai linkusi tikėti, kad tyrimui atrinktos poros taisyklių laikėsi nekruopščiai.
Papildyta:
QUOTE(Horo @ 2011 05 11, 17:27)
Ankstyvosios dienos 29 - 20 = 9 CD, paskutinė diena, kai galiu mylėtis, jei nėra jokių gleivių. Bet pas mane to nebūna, todėl jei jau griežtai, negaliu naudotis ankstyvųjų dienų taisyklėmis.

Manau, kad tiriant vidiniu būdu stačiai neįmanoma, kad gleivių visiškai nebūtų - juk gleivinė, o ne padai, o tas gleivių nebuvimas apibūdinamas kaip sausumo pojūtis ir gleivių nebuvimas išoriškai. Visa painiava prasideda nuo vidinio tyrimo.
Atsakyti
QUOTE(_Smalsutė_ @ 2011 05 11, 18:22)
Aš nelabai linkusi tikėti, kad tyrimui atrinktos poros taisyklių laikėsi nekruopščiai.
Papildyta:

Manau, kad tiriant vidiniu būdu stačiai neįmanoma, kad gleivių visiškai nebūtų - juk gleivinė, o ne padai, o tas gleivių nebuvimas apibūdinamas kaip sausumo pojūtis ir gleivių nebuvimas išoriškai. Visa painiava prasideda nuo vidinio tyrimo.

Tada iš vis kritikuotinos tos taisyklės, nes išorėje jau seniai nesu nieko pastebėjusi. O piko dieną nustatau beveik visada tiksliai pagal viduje, prie kaklelio esančias gleives ir gimdos kaklelio padėtį, mmm visada prasideda 13-16 dienų po mano nustatytos piko dienos 4u.gif tai manau, kad viskas gerai smile.gif Bet aš imu nesuprasti mūsų diskusijų prasmės unsure.gif Ką Tu nori man įrodyti?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Horo: 11 gegužės 2011 - 17:40
QUOTE(Horo @ 2011 05 11, 18:39)
Bet aš imu nesuprasti mūsų diskusijų prasmės unsure.gif Ką Tu nori man įrodyti?

Mėginau apginti poziciją, kad nustatant ankstyvosios nevaisingosios fazės pabaigą vertinti prasminga ne gleivių tipą, o gleivių buvimą/nebuvimą (pirmiausiai teisingai apsibrėžus šias sąvokas). Į diskusiją įsitraukiau dėl #149 žinutėje minėto pastebėjimo. "Gleivingąjį" bazinį nevaisingumo modelį taikyti galima tik tuomet, jei moteris užtikrintai atskiria vaisingas gleives ne vėliau kaip 4-5 dienos iki gleivių piko. Apibendrinus - nelinkiu Tau nestandartiškai itin trumpo ciklo, nes tąsyk nuo neplanuoto nėštumo apsaugojo tik kalendorinė taisyklė. 4u.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo _Smalsutė_: 11 gegužės 2011 - 18:11
Tada iš vis kritikuotinos tos taisyklės, nes išorėje jau seniai nesu nieko pastebėjusi.

Klausimas ar labai tikslingai stebi. mirksiukas.gif (Nesikabinėju - tiesiog pati buvau save pagavusi, kad vidinis neva pranašesnis, tai kam čia labai kreipti dėmesį).
Papildyta:
O piko dieną nustatau beveik visada tiksliai pagal viduje, prie kaklelio esančias gleives ir gimdos kaklelio padėtį, mmm visada prasideda 13-16 dienų po mano nustatytos piko dienos 4u.gif tai manau, kad viskas gerai smile.gif

Viskas gerai su piko diena, o ne su ankstyvosios nevaisingosios fazės pabaiga. 4u.gif
Atsakyti
mes siuo metu lankome suzadetiniu kursus seimos centre (vilniuje), ir viena paskaitele buvo apie naturalu seimos planavima taikant simtotermini metoda. aisku per viena paskaita buvo nusviesta tik apskritai kas tai per metodas, jo patikimumas ir t.t. o norint ji ismokti taikyti reikia ilgesnius kursus lankyti. mes kazkaip visai susidomejom, mastau uzsirasyti i tuos kursus. Ar naudojat kas si metoda? ar patenkintos juo?
Atsakyti
QUOTE(MuzikALI @ 2011 05 12, 11:00)
mes siuo metu lankome suzadetiniu kursus seimos centre (vilniuje), ir viena paskaitele buvo apie naturalu seimos planavima taikant simtotermini metoda. aisku per viena paskaita buvo nusviesta tik apskritai kas tai per metodas, jo patikimumas ir t.t. o norint ji ismokti taikyti reikia ilgesnius kursus lankyti. mes kazkaip visai susidomejom, mastau uzsirasyti i tuos kursus. Ar naudojat kas si metoda? ar patenkintos juo?

As pries kelias savaites baigiau suzadetiniu kursus. Iki ju nebuvau girdejusi apie simtotermini metoda, tik atskirai apie BT matavima, kalendorini metoda ir pan, todel tuos "naturalius" budus laikiau nepatikimais. Bet Kosaite sudomino simtoterminiu metodu, tai jau pora savaiciu sen bei ten vis paskaitineju sia tema ka nors, pradejau sekti si foruma smile.gif Beje, rasiau Kosaitei, kada bus nauja mokymu grupe, atrase, kad labai padidejo susidomejimas ir matyt greitai bus nauja grupe renkama, tai reikia sekti VASC puslapi ir spet uzsiregistruot smile.gif
Atsakyti
QUOTE(_Smalsutė_ @ 2011 05 11, 19:03)
Mėginau apginti poziciją, kad nustatant ankstyvosios nevaisingosios fazės pabaigą vertinti prasminga ne gleivių tipą, o gleivių buvimą/nebuvimą (pirmiausiai teisingai apsibrėžus šias sąvokas). Į diskusiją įsitraukiau dėl #149 žinutėje minėto pastebėjimo. "Gleivingąjį" bazinį nevaisingumo modelį taikyti galima tik tuomet, jei moteris užtikrintai atskiria vaisingas gleives ne vėliau kaip 4-5 dienos iki gleivių piko. Apibendrinus - nelinkiu Tau nestandartiškai itin trumpo ciklo, nes tąsyk nuo neplanuoto nėštumo apsaugojo tik kalendorinė taisyklė. 4u.gif

Na aš vistiek su Tavim nesutinku biggrin.gif Nes nuo neplanuoto nėštumo apsaugojo ne kalendorinė taisyklė, o įžvalgumas blush2.gif Paprastai man ovuliacija įvyksta 21-22 CD, bet sykį kūnas iškrėtė pokštą, ovuliacija įvyko 16 CD. Jau 10 CD dieną pamačiau, kad ovuliacija artėja. Tiesiog gleives vertinu pagal šiek tiek daugiau požymių, nei įprasta, be to daug padeda gimdos kaklelis suvokti situaciją yra ir kitų kūno ženklų. Tiesiog jei man kyla nors menkiausias įtarimas, kad gleivės gali būti nors šiek tiek vaisingos arba susilaikom arba naudojam prezervatyvus 4u.gif
Atsakyti