QUOTE(Alekto @ 2013 02 10, 09:31)
Man tai nėra gražus toks daržas
Aš kažkaip manau,kad įmanoma suderinti tvarką ir gamtą. Tik čia jau grožio samprata kiekvieno mūsų kitokia.
O man patinka tokie, kaip Seppo Holzer ar to dieduko iš antros nuorodos daržai
(nors šių abiejų veikėjų ir skirias daržininkavimo būdas).
Dabar gyvenam mieste, kur namai su nedaug žemės šalia - ir čia tikrai gražu, tinka, patogu ir t.t. tvarkingas daržiukas su pievele vaikams žaisti, pievele šalia šašlyko kepimo vietos
ir pan. . Bet kuo toliau, tuo labiau mane traukia prie namo kur pamiškėj, su tokiu natūraliu daržiuku, kada bus laikas, kai nebereiks didelio daržovių kiekio ir galėsiu sau stebėt gamtą, "žaisti" su augalų derinimu ir pan..
O šiuo metu, kad ir tokia "smulkmenėlė" - šuo
. Dabar, tą teritoriją, kur auga žemesnės daržovės, ar bent jau kol jos nedidukės - aptveriu žema dekoratyvine tvorele nuo šuns, o kartu ir nuo vaikų - gi laksto, kamuolys kur užlekia ar pan. - taigi, derinu, kad "jautresnis" daržiukas būt kur tolėliau, o tas, kur ne taip "jautru", kaip, kad kokios bulvės- pas man ir vos ne centre augo
Patinka, kad paspyrus - kamuolys lekia tiesiai, o ne per kupstus, iškerojusius dėl nepjaunamo gazono
, patinka daug žydinčių gėlių (o natūraliam daržiuke tiek tokių, deja, neauga - manęs netenkintų tik serenčių ir medetkų vaizdas).
Dabar, kai aplink tiek mulčiuojančių
, jau net nebegaliu skirt savęs prie tokios SM temos, kaip "daržininkaujantys kitaip" - nes kol kas tik tai, ką darau "kitaip", negu kaimynai - kad žemę gerinu iš lėto, mulčiuodama, o ne užsiveždama juodžemio. Plius mažiau laistau dėl mulčo, netręšiu, ir pilnas kiemas kaliforniečių skliekų
, kurie prisideda prie punkto "netręšiu", nes kol kas jie gerai susitvarkė su komposto gamyba, kuris yr mano daržo trąša. Bet jau šiemet planuoju gazoną patręšti, nes atsiranda sausų lopų, o žaisti su komposto arbatėlėm, tiesiog neturiu laiko, nors ir tikiu, kad jomis laistant viskas ten susitvarkytų.
Su šių dienų ritmu ir miesto sąlygomis, tiesiog neįmanoma kalbėt vien tik paie natūralumą. Aš kaime niekad nemačius tokių pulkų varnų ar pan. - kartais net išsigąstu, kai kiemas tampa net juodas
- nuo beprotinio varnų būrio, kurios "užbėga" minutėlėi - net šuo laukan bijo eit , taip pat ir varnėnai juodu debesiu "užlekia" ; o kur dar kurmių invazijos ar pan. - niu,
nenatūralu jau čia daug kas, tad ir nelabai gaunasi labai jau "kitaip" kažką daryti
, net jei ir norėtūs.