Įkraunama...
Įkraunama...

Daržininkavimas ,sodininkavimas kitaip :)

QUOTE(rytorasa @ 2013 01 30, 11:03)
tai kad čia ne rauplės, o rūdys...  g.gif

Mergaitės, gal šioje temoje ne vieta kalbėti apie fungicidus? Apie juos mes visos žinom, bet tema apie daržininkavimą bei sodininkavimą kitaip...

Gal tikrai. Pabaigsiu,nes matet vaisius patirties. Man tik labai gaila,kad žmones ruošiasi naikinti medžius.Manieji sodinti 20-25 metus. Dera kokie 5-7 metai,kai emiausi veiksmų. Nesu purškusi daugiau trijų kartų. Tai daryti reikia kiekvienais metais,esu praleidusi,tai jau užmezgus vaisius,vis tiek neužaugino. Kiti žuvo net sulaukę brandos. Taigi,purškim,jei neišvengiama,ir valgykim savo išaugintus vaisius,jie dešimt kartų bus ekologiškesni,nei mandarinas iš parduotuves,ar ne mirksiukas.gif
Tiesa,kartu su kriaušem pakrapinu ir rododendrus,pelargonijas,kad lietui atsparesnes butų ,lelijas,-kas megsta sirgti grybinem ligom.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo amarrile: 30 sausio 2013 - 12:10
Aš kai pradėjau važinėti į vyro tėviškę vaizdas sodo buvo labai labai labai liūdnas... nors tą profilaktinį purškimą jie darė. Laikas nuo laiko tekdavo prarast kokį vaismedį, taip ir nesulaukus vaisių. Žodžiu galima buvo studentus vežt mokymuisi kaip atrodo sodo ligos ir kenkėjai doh.gif .
Bet aš priešingai nusprendžiau nenaudoti jokių sintetinių herbicidų, fungicidų, insekticidų ir kt. pesticidų. Rezultatas nebuvo greitas, ir labai vargino purškinėjimas su visokiais nuovirais ir kitais marmalais. Tiesa vario sulfato ar kitų ekologiniame ūkyje leistinų preparatų neatsisakiau... bet viliuosi ir to ilgainiui nebereikės.
Man labai pagerėjo sodas po mulčiavimo... didžiųjų medžių neturiu kuom taip apdėti, bet jaunus, tik ką pasodintus užmulčiavus esu 20 cm skiedromis po visa laja. Tai mažieji įtariu greit duos didesnį derlių nei 15-likos ir senesni seniau sodinti vaismedžiai. Ir svarbiausiai jie neserga thumbup.gif .
Atsakyti
QUOTE(*Aukse* @ 2013 01 30, 11:49)
N ataip, rudys rimtas reikalas...... Rekomenduoja du kart per sezona. Pavasari galima vienos rusies fungicida paimti, o vasara kitos rusies. Ir nieko cia nepadarysi, reikia gelbeti medi, o ne ziureti,kaip rudys ji naikina  g.gif

Dar įsiterpsiu dėl kriaušių purškimų - Amšiejus per TV sakė, kad anksti pavasarį reikia kadagius o ne kriaušes purkšt, nes tie grybai (rūdžių sukėlėjai) pavasarį dar sėdi ant kadagių, o ant kriaušių įsikuria tik joms sulapojus.
Atsakyti
QUOTE(rim @ 2013 01 30, 14:07)
Dar įsiterpsiu dėl kriaušių purškimų - Amšiejus per TV sakė, kad anksti pavasarį reikia kadagius o ne kriaušes purkšt, nes tie grybai (rūdžių sukėlėjai) pavasarį dar sėdi ant kadagių, o ant kriaušių įsikuria tik joms sulapojus.

Protinga mintis, tikrai. Jei kur netoliesie matai,kad kadagiai auga. Bet jei tos grybo sporos plinta 600 metru atstumu, tai neapleksi gi tokiu spinduliu visu kadagiu g.gif
Atsakyti
QUOTE(bytte @ 2013 01 30, 14:06)
Aš kai pradėjau važinėti į vyro tėviškę vaizdas sodo buvo labai labai labai liūdnas... nors tą profilaktinį purškimą jie darė. Laikas nuo laiko tekdavo prarast kokį vaismedį, taip ir nesulaukus vaisių. Žodžiu galima buvo studentus vežt mokymuisi kaip atrodo sodo ligos ir kenkėjai doh.gif .
Bet aš priešingai nusprendžiau nenaudoti jokių sintetinių herbicidų, fungicidų, insekticidų ir kt. pesticidų. Rezultatas nebuvo greitas, ir labai vargino purškinėjimas su visokiais nuovirais ir kitais marmalais. Tiesa vario sulfato ar kitų ekologiniame ūkyje leistinų preparatų neatsisakiau... bet viliuosi ir to ilgainiui nebereikės.
Man labai pagerėjo sodas po mulčiavimo... didžiųjų medžių neturiu kuom taip apdėti, bet jaunus, tik ką pasodintus užmulčiavus esu 20 cm skiedromis po visa laja. Tai mažieji įtariu greit duos didesnį derlių nei 15-likos ir senesni seniau sodinti vaismedžiai. Ir svarbiausiai jie neserga  thumbup.gif .

thumbup.gif

Aš irgi savo jaunus vaismedžius apmulčiavau ir ateityje mulčiuosiu.. drinks_cheers.gif
Papildyta:
QUOTE(bytte @ 2013 01 30, 11:33)
Ketvirta jei kriaušės labai kenčia nuo grybinių ligų, tai rodo ne šalia augančių kadagių blogąją įtaką, o tai kad jūsų medeliui trūksta maistinių medžiagų ar dar kas jam nepatinka. Todėl ir viena spora atskridusi 2 km ir toliau užkrečia jūsų kriaušes. Stiprūs ir sveiki medžiai gan atsparūs grybinėm ligom, ir užtenka pavasarį nupurkšt kokia nepiktybine chemija... būtent dėl tos priežasties jaunos kriaušaitės labiau serga rauplėm, ypač persodinimo metais 4u.gif

drinks_cheers.gif va čia ir yra esmė, ir tai taikytina ne tik vaismedžiams, bet visiems augalams... mirksiukas.gif Stiprūs augalai, medžiai neserga... To aš ir siekiu savo sode, darže- ne purkšti herbicidais, fungicidais, insekticidais, bet stengtis, kad augalai, medžiai augtų stiprūs..
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo rytorasa: 30 sausio 2013 - 13:23
Nuo rudziu jokiu budu neapsiginsi mulciavimu, cia tikra nesamone. Jos apkrecia graziausius didziausius medzius ir viskas, derliaus jau nebus. Kazkur buvo netoliese tas kadagys, bet jau senai sunaikintas, o jauna kriausaite tik 2 kart derejo, ir uzsikrete tom rudim, viskas dabar , visos uzuomazgos supuna-sudziusta , bet ji pasodinta poto kai to kadagio nebebuvo, tai as galvoju kad dabar uzsikrete nuo kitos kriauses. Skaiciau kazkur kad jokiais purskimais visiskai neigydisi medzio, o purksti chemikalais as nenoriu pati, o kazkieno prasyt taippat.
Atsakyti
O ka daryt kai tas kadugys pas kaimyna yra? doh.gif Nei leis pjauti jo, nei purksti schmoll.gif
Atsakyti
QUOTE(madmuazele @ 2013 01 31, 00:46)
O ka daryt kai tas kadugys pas kaimyna yra? doh.gif Nei leis pjauti jo, nei purksti schmoll.gif

Gal kaimynas taip pat turi kriaušių ir tokių pat bėdų?
Pas mus taip buvo, žmogus net neįtarė, kad visos kraiušės aplink soduose nuo jo kadagio užsikrečia. Tėvas pasišnekėjo draugiškai, parodė informaciją, kad ne pats susigalvojo ir žmogelis iškirto savo kadagį. Galiu pasakyti, kad kriaušė mūsų sena, bet vaisių neturėdavom, kai neliko kadagio praeitais metais jau atsirado derlius šioks toks. Niekuom nepurškėm, medis pats susitvarkė. smile.gif
Atsakyti
Pas mano mamą tas pats su kriauše. Pasirodo kadagys po ta kriauše augo. Kažkokios nuojautos vedami,jie rudenį jį išpjovė biggrin.gif Tai kai mamai pasakiau vakar,tai net išsižiojo,nes irgi nebuvo girdėjus tokių dalykų. Tikiuos atsigaus medis,nes kriaušės žiauriai skanios būna nuo jo.
Atsakyti
auginu kadagius ir visiškai nesiruošiu jų atsisakyt bigsmile.gif Ne visi yra kriaušinių rūdžių 'namai'. Taip, kad užsikrėsti gali jau nuo sergančios kriaušės, rudenį nesudegintų ligotų lapų. Ar net su vėju ir lietum atskrist užkratas ~60km.

Neperlenkiant lazdos vario pentahidratu nupurkšt belieka, niekas kitas nepadės.
Atsakyti
Žiūriu, rusijoje labai populiarūs preparatai, kurių sudėtyje yra žemei, augmenijai naudingi mikroorganizmai. Kažkaip pas mus tokių nemačiau, gal kur nors matėt pirkti?
Atsakyti
QUOTE(rytorasa @ 2013 01 31, 15:49)
Žiūriu, rusijoje labai populiarūs preparatai, kurių sudėtyje yra žemei, augmenijai naudingi mikroorganizmai. Kažkaip pas mus tokių nemačiau, gal kur nors matėt pirkti?

Parasykit tiksliau pvz.preaparato pavadinima. As viena naudojau,gal padesiu kuom nors?
Atsakyti