Įkraunama...
Įkraunama...

Daržininkavimas ,sodininkavimas kitaip :)

QUOTE(Rūta Mėta @ 2011 08 19, 14:48)
Pakviesiu Tave į svečius žiemą, reikia man vieną medelį persodinti lotuliukas.gif Lopetą turiu, duosiu, ir.........laužtuvas yra, jeigu ką lotuliukas.gif

na pas Tave į svečius kažin ar važiuočiau - labai jau manęs nemėgsti... Mažiausią pretekstuką radusi, "su kompostu sumaišyti" stengiesi g.gif

O į savo žieminį sodą kviestis gali ne vien profesorių Amšiejų, bet ir daugiau garsių sodininkų iš Žemės ūkio Universiteto (buvusios Kauno Žemkės).

Matomai nematei nei vienos TV laidos, kur tokie sodinimo būdai net ne kartą ir skirtingų TV buvo rodomi, ir paskui pavasarį rezultatus aptarinėjo, realiai kas gavosi rodydami?
O jie irgi ne "dviratį" išrado, bet panaudojo kažkieno pasaulyje seniai išbandytus ir patikrintus metodus.

O žiemą sodą persodino mano draugės anyta.
Likusi našle, pakeitė savo nameliuką į mažesnį, ir žinodama kad jos buvusio namo vietoje, išaugs kelių aukštų "namelis", radusi straipsnį sename žurnale, patikėjo tokia idėja-fiks, ir žiemą su traktoriumi išsivežė visus vaismedžius už keliolikos km . Kaimynai juokėsi iš moteriškės kvailiojimo, o jai dzin - sodas taigi auga naujoje vietoje...
Visi vaismedžiai prigijo ir puikiausiai adaptavosi naujoje vietoje, o jie visi buvo jau dideli medžiai, tokių niekas nei pavasarį nei rudenį, tiksliau - praktikoje apskritai nebepersodinėja, laikydami kad tai beviltiškas reikalas.
..............

Čia Lietuva, toks aguonos grūdelis ant pasaulio žemėlapio, ir neviskas čia mums, gyventojams, žinoma kas sviete vyksta. Bet naujoves ar informaciją kaaaaaip sunkiai įsileidžiam, kad net nejuokinga doh.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Nuotaikinga: 19 rugpjūčio 2011 - 17:22
QUOTE(Nuotaikinga @ 2011 08 19, 18:15)
Matomai nematei nei vienos TV laidos, kur tokie sodinimo būdai net ne kartą ir skirtingų TV buvo rodomi, ir paskui pavasarį rezultatus aptarinėjo, realiai kas gavosi rodydami?

Bet naujoves ar informaciją kaaaaaip  sunkiai įsileidžiam, kad net nejuokinga  doh.gif

Bet matyt pati nematėt laidos, kai atsivežti sodinimui medeliai taip ir liko stovėti sandėliuke biggrin.gif , nes įšalas dzūkijos smėlynuose ir pakaunės molyje gerokai skiriasi. Tad vienareikšmiškai akcentuoti vien šio būdo privalumus nelabai teisinga ax.gif

O informaciją mes įsileidžiam, įsileidžiam, tik Jūsų atveju matyt galioja principas "kaip šauksi taip atsilieps" blush2.gif
Nežinau, nei mane kas smerkia nei tyčiojasi g.gif Užėjo kaimynė senučiukė, paisižiūrėjo kad šiltnamis nuo pomidorų lūžta, paklausė kam tas šienas čia g.gif Ai, sakau, kad žemė taip nedžiūtų, ir daugiau klausimų nebuvo , tik pagyros, kad gražiai auga  ax.gif Nieko nei įrodinėju nei puolu  aiškinti :ax: Ir su visais taip. Kas susidomi- patys klausinėja, o kas nesupranta- tiems ir aiškinti nėra ko

drinks_cheers.gif
Atsakyti
QUOTE(Venta9 @ 2011 08 17, 10:18)
Ex,as is jusu labai daug vertingos informacijos pasisemiau,bet del serganciu augalu lapu ,stiebu ir zoliu,taippat numaruotu bulviu virksciu ir pomidoru,taippat braskiu serganciu esu savo nuomones,kad netinka deti,nes LIGOS LIEKA ir niekas ju nesunaikina,nei mikroorganizmai nei saltis nei sniegas.

Taip, aš irgi tos nuomonės, kad lapai nėra geras mulčas, todėl į šiltnamį dėjau nedaug ir tik beržų lapus, man jie atrodė sveikai, tik kad geltoni... O vaismedžių lapus irgi iki šiol deginau, bet paskutiniais metais į kompostą sukišau g.gif

QUOTE(Nuotaikinga @ 2011 08 17, 10:30)
daugiau apie komposto ir mulčio skirtumus paskaityk mulčiavimo temoje.
Kompostuojant ir mulčiuojant dirvoje "dirba" skirtingų prigimčių mikroorganizmai ir bakterijos. Tai - esminis skirtumas, turintis labai daug skirtingos įtakos dirvai, beje ir neigiamos.

O kad pavasarį nelieka lapų šiltnamyje rodo, kad natūrali gamtos ciklo veikla vyksta ir žiemą , bet gal gali kažkiek "pastorinti" lapų sluoksnį?

Aha, ačiū, skaitau mulčiavimo temas, bet kažkaip apie lapus šiltnamyje diskusijos lygtai nebuvo.. g.gif vis kalbama apie lysvių mulčiavimą lauke. Man ten ir taip aišku... tongue.gif

Lapų sluoksnį pastorinti iki pusmetrio man vienas juokas, bet ar spės bacilos tiek darbo padaryt, perdirbt visą tą šiušelyną g.gif ką aš paskui pavasarį darysiu.. kaip višta kapstysiuos, galvosiu kaip man tą pomidorą pasodint, apramstyt, kad iš lapų neišvirstų... biggrin.gif
Vat mulčiavimas šiltnamyje yra kitoks, kitokie ten ir "kvaterantai", kitoks klimatas, žiemą ne visada ir sniego tiek prigraibysi, saulutė pašvietė per stiklą - ištirpo sniegas šiltnamyje, nors lauke niekur tas sniegas nedingo... negi dar ir su laistytuvu lietų reiks eit vaidinti... taigi ne viską gali daryt kaip lysvėje.. Užkliuvo man tie lapai.. doh.gif

Nežinau, nei mane kas smerkia nei tyčiojasi g.gif Užėjo kaimynė .....

A, ne, nesišaipo iš manęs smile.gif bet tik nustebo, paklausė "tai tu neravi?" ir dar susidomėjo kam man tie ligoti lapai šiltnamyje. Nors nemanau, kad beržai ligoti unsure.gif

Atsakyti
Esu skaičius GŽ forume,kad didesnis lapų kiekis nesuyra,pasidaro tartum luobas iš jų.
Beje,lygiai ten pat skaičiau,kad nepersiduoda ligos nuo lapų.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Alekto: 19 rugpjūčio 2011 - 19:23
QUOTE(Nuotaikinga @ 2011 08 19, 18:15)
na pas Tave į svečius kažin ar važiuočiau

Profesorių toks darbas, nuolat dviračius atradinėti ir naujus mokslinius darbus rašyti. Nieko čia tokio, kitaip netobulėtume g.gif Tik teorija nuo praktikos dažnai skiriasi. Kad su buldozeriu galima bet ką padaryti, irgi tikiu g.gif lotuliukas.gif Tik ką paskui pavasarėjant su tiek prūdų buvusiam sode daryti g.gif Tai čia ne eko sistemos suardymas, galvoju, jei kelias tonas žemių iš kažkur į likusiais duobes blink.gif reiktų atvežti g.gif Tikra tiesa, pas mus visiškas molynas, ir paskutinėmis žiemomis jau įprasta, kad pusė miestelio su užšąlusiu vandeniu gyvena, tai galima suprasti, kad įšalas daugiau nė metras. Galima bet ką ir bet kaip, bet ar reikia, kai sode 1 m sniego? Taip pat į persodintų medžių būklę reikia net ne tais pačiais metais žiūrėti, tuo labiau ne tą patį pavasarį. Medeliams visas sezoninis ratas turi apsisukti, norint pamatyti, ar jam viskas gerai. Dažnai būna- auga, žaliuoja, o po poros metų gyvybės ženklų ir neparodo, arba po truputį nudūsta verysad.gif Jei vienam eksperimentas pavyko, kitam- tai visai netinka, ir netgi nepriimtina. O laidas tai aš žiūriu, ir domiuosi ax.gif Vienas praktikas pritaikau, kitos man netinka, ir kas čia tokio g.gif Ir prieš tave nieko neturiu, tiesiog su humoru reaguoju į kai kuriuos tavo moralus ax.gif Gamtą ir žemę mylintys žmonės pikti būti neturėtų g.gif
Atsakyti
QUOTE(Ex @ 2011 08 19, 20:19)
Užkliuvo man tie lapai.. doh.gif

viskas gerai su tais lapais. Vienok vaismedžių, sergančių lapų nedėčiau.
Nėra ko pergyventi, tikrai wink.gif Per vieną žiemą jie gal ir nesutrunys, nors procesas ir vyks, sniego žiemą rašei, kad įneši. Duobutę pomidorui padaryt netyrėtų būti sunku, o toliau jau ten tegul sau yra, trunyja. Tik jei sumąstysi perkasinėt, tai sunkoka fiziškai bus. Ale, tikiuosi nesiimsi to brudno reikalo wink.gif

Kas dėl didelių medžių persodinimo žiemą, nieko čia naujo. Tačiau tie didieji medžiai šaltesnio klimato zonose būna specialiai, pagal tam tikrą technologiją auginami. Na ir žiemos skirtingos, vienur 0- +5 žiema, kitur ir -60C.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Gaudvilė: 19 rugpjūčio 2011 - 19:52
QUOTE(Alekto @ 2011 08 19, 20:23)
Esu skaičius GŽ forume,kad didesnis lapų kiekis nesuyra,pasidaro tartum luobas iš jų.

Vat vat, taip man ir buvo šiemet doh.gif Ir, Ex, su kibirais laksčiau doh.gif lotuliukas.gif Patikėk, pavasriui turėjau ne purios žemelės, o ledo ir lapų sluoksniuotį lotuliukas.gif lotuliukas.gif Mano šiltnamis plėvelinis ir nedickas. Kadangi plėvelė liko sveika, tai ir palikau. Prieš Kalėdas apžiūrėjau, po lapais ne visai įšalę, lapai neperdirbti, bet tokie susitrynę, sausa. Tai prinešiau sniego kalną vėliau. Šis ištirpo, kaip tu sakai nuo saulutės, dar nešiau, po to dar lapų, galvojau šiltesnė žemė bus lotuliukas.gif Nu vien žo, kai jau sniego nenešiau, kibirais vandenį pyliau, kad jį kur lotuliukas.gif Taip dirbau visą žiemą doh.gif lotuliukas.gif Kai kitos ridikėlius sodino- aš lapų ir ledo luitus iš šiltnamio krapščiau lotuliukas.gif Supratau viena, kiek lapų nedėsi- vistiek įšalas žemę pasieks. Arba plotas didelis turi būti g.gif Šiemet, garbės žodis, plėvelę kad ir sveiką nulupsiu, lapų užpilsiu ir kaip bus taip g.gif biggrin.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Rūta Mėta: 19 rugpjūčio 2011 - 19:58
QUOTE(Rūta Mėta @ 2011 08 19, 20:53)
Vat vat, taip man ir buvo šiemet doh.gif

o tereikėjo pelenų ant viršaus ar durpių ploną sluoksnį užbert ir būtų saulė žiemos pabaigoj pati visą darbą atlikus.
Šiaip jau šiltnamio žiemą laistyt nereikia, pilnai užtenka sniego. Aišku, ne Everesto kalnus sunešt schmoll.gif
Atsakyti
QUOTE(Gaudvilė @ 2011 08 19, 20:55)
o tereikėjo pelenų ant viršaus ar durpių ploną sluoksnį užbert ir būtų saulė žiemos pabaigoj pati visą darbą atlikus.
Šiaip jau šiltnamio žiemą laistyt nereikia, pilnai užtenka sniego. Aišku, ne Everesto kalnus sunešt  schmoll.gif

Taigi, gerai būt, kad nereikėtų lotuliukas.gif Man žemė sausa atrodė g.gif Tai kaip tuos lapus perdirbs, jei sausa g.gif Tai ir pyliau, o po lapais ledas formavosi, jo net žemė nesugėrė, nes jau buvo įšalę. Nu vienžo, aišku, kad neprotingai dariau blush2.gif
Atsakyti
QUOTE(Gaudvilė @ 2011 08 19, 20:49)
viskas gerai su tais lapais. Vienok vaismedžių, sergančių lapų nedėčiau.
Nėra ko pergyventi, tikrai wink.gif

Tik jei sumąstysi perkasinėt, tai sunkoka fiziškai bus. Ale, tikiuosi nesiimsi to brudno reikalo wink.gif

Ufff.. dėkui, labai palengvėjo galvosūkis 4u.gif
Vienžo vo teip, reiks lapų su saiku padrabstyt vabalams dėl meniu įvairovės, lai džiaugiasi biggrin.gif
O žemės tikrai neperkasinėsiu, gana jau šienauju visą vasarą ir tempiu tą žolę kaip mulas... doh.gif

QUOTE(Rūta Mėta @ 2011 08 19, 20:53)
Vat vat, su kibirais laksčiau doh.gif  lotuliukas.gif ....pavasriui turėjau ne purios žemelės, o ledo ir lapų sluoksniuotį..... kai jau sniego nenešiau, kibirais vandenį pyliau, kad jį kur..... Taip dirbau visą žiemą.... Kai kitos ridikėlius sodino- aš lapų ir ledo luitus iš šiltnamio krapščiau ......

lotuliukas.gif lotuliukas.gif lotuliukas.gif cray.gif jau taip juokiausi, taip juokiausi.... uoj, negaliu... lotuliukas.gif kaip ir užmigt reiks....
Ačiū, nors žinosiu kokį sluoksniuotį man "kept"... biggrin.gif 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Rūta Mėta @ 2011 08 19, 20:38)
teorija nuo praktikos dažnai skiriasi. Kad su buldozeriu  galima bet ką padaryti, irgi tikiu g.gif  lotuliukas.gif Tik ką paskui pavasarėjant su tiek prūdų buvusiam sode daryti g.gif Tai čia ne eko sistemos suardymas, galvoju, jei kelias tonas žemių iš kažkur į likusiais duobes blink.gif reiktų atvežti g.gif

neskaitei mano žinutės??? Gi aiškiai parašiau - toje vietoje didnamis išaugo, ir tai vyko prie dešimtmetį, jokie prūdai neliko išknisti, dar padidino statybininkai

Taip pat į persodintų medžių būklę reikia net ne tais pačiais metais žiūrėti, tuo labiau ne tą patį pavasarį. Medeliams visas sezoninis ratas turi apsisukti, norint pamatyti, ar jam viskas gerai. Dažnai būna- auga, žaliuoja, o po poros metų gyvybės ženklų ir neparodo, arba po truputį nudūsta verysad.gif Jei vienam eksperimentas pavyko, kitam- tai visai netinka, ir netgi nepriimtina.

"eksperimentas" vyko prieš dešimt metų, sodas auga ir vaisius veda.

----------------
O aš noriu jūsų visų atsiprašyti - įsiveržiau "su savo giesme į svetimą bažnyčią..." Jūsų kolektyvas temoje jau "susigrojęs", ir aš į jį atėjusi tiesiog neįsipiešiau. Atleiskit... blush2.gif

Be to, yra dar viena forumo problema, kad prikurta daug panašių temų, kuriose dalinamasi informacija, ir galimybė kad užsimiršta kur kas apkalbėta bei sumaišomi pokalbiai, gaunasi nemenka. Man taip ir gavosi. doh.gif

Ir daugiau nebekišiu į temas nei vertimų, nei vaizdo medžiagų, nei straipsnių nuorodų. Matomai kiekvienas vertina tik savo surastą informaciją... g.gif
Atsakyti
QUOTE(Nuotaikinga @ 2011 08 19, 21:13)
neskaitei mano žinutės??? Gi aiškiai parašiau - toje vietoje didnamis išaugo, ir tai vyko prie dešimtmetį, jokie prūdai neliko išknisti, dar padidino statybininkai
"eksperimentas" vyko prieš dešimt metų, sodas auga ir vaisius veda.

----------------
O aš noriu jūsų visų atsiprašyti - įsiveržiau "su savo giesme į svetimą bažnyčią..." Jūsų kolektyvas temoje jau "susigrojęs", ir aš į jį atėjusi tiesiog neįsipiešiau. Atleiskit...  blush2.gif

Be to, yra dar viena forumo problema, kad prikurta daug panašių temų, kuriose dalinamasi informacija, ir galimybė kad užsimiršta kur kas apkalbėta bei sumaišomi pokalbiai, gaunasi nemenka. Man taip ir gavosi.  doh.gif

Ir daugiau nebekišiu į temas nei vertimų, nei vaizdo medžiagų, nei straipsnių nuorodų.  Matomai kiekvienas vertina tik savo surastą informaciją...  g.gif

NEIMKIT Į GALVĄ, JUK KIEK ŽMONIŲ ,TIEK NUOMONIŲ. VIENOS TAIP MANO, KITOS TAIP mirksiukas.gif GAL KAŽKAM JŪSŲ INFO SVARBI, BET NERAŠO, O TIK PASKAITO, KITOS PAKOMENTUOJA, KITOS PASIGINČIJA, JUK ČIA FORUMAS - VISŲ "TAUTŲ" DRAUGYSTĖ, O KAI DAUG MŪSŲ ,TAI IR NUOMONĖS IŠSISKIRIA ax.gif TAI - NATŪRALU...
BET JUK NE VELTUI SAKOMA - GINČUOSE GIMSTA TIESA mirksiukas.gif

IR NEMANAU, KAD ČIA REIKIA ATSIPRAŠINĖTI. ČIA MANO NUOMONĖ, BET ,AIŠKU, GALI IR JA KAS NORS BŪTI NEPATENKINTAS, BET JUK MES ŽMONĖS, GYVENKIME DRAUGIŠKAI 4u.gif

NEPERGYVENKIT IR TOLIAU SAU RAMIAI GYVENKIT FORUME
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Juračiuks: 19 rugpjūčio 2011 - 20:51